Store Gærklejner ca 38-40 stk


Store Gærklejner (antallet afhænger af størrelsen – her 37 stk)

150 g smeltet smør
2,5 dl mælk
1 spsk sukker
2 tskf kardemomme
1 pk gær
Dette blandes godt sammen
3 sammenpiskede æg og 500 g mel tilsættes OG
dejen æltes godt (måske skal der lidt mere mel i afhængigt af æggenes str)

Herefter skal dejen ikke hæve, den tid man er om at rulle ud , skære dem ud og den tid de venter på at blive kogt er nok – når jeg laver mange  feks dobbel op sætter jeg halvdelen af dejen i køleskab mens jeg ordner den første halvdel.

Dejen udrulles i 3-5 mm tykkelse skæres til klejner i 4 x 8 cm og koges i palmin eller raspolie 2-3 stykker af gangen. Palminen/Olien  skal være varm så den syder om en træ-pind, men ikke for varm.

til sidst pyntes med glasur med citronsmag , eller drysses med flormelis – lækkert

Samme dej kan bruges til donuts – boller med et hul i – koges som klejner og vendes mens de er lune i sukker eller pyntes med florsukker eller glasur

Hvis man ønsker at bage kardemommeboller skal dejen hæve først til dobbelt str, bagefter 20 min på bagepladen -bages ved 210 grader i ca 12 min.

Disse klejner kan fryses – gør jeg op til jul –
Så tøs de op og pakkes i bagepapir – sættes i ovnen ved  ca 125 grader i 5 minutter –
Herefter drysses de med flormelis.14585380_1077337222362376_1873734077_n