Lidt om at planlægge så der spares en del arbejde.


Det er ikke alt der kan og skal planlægges 😉
Men en gang imellem kan det betale sig at planlægge sig fra pizza, burgere eller anden fastfood.
Det er for dyrt og gennemgående for fedt.

Jeg er diabetiker og har et hjerte der skal tages hensyn til + efterhånden mange følgesygdomme af  diabetes. Derfor kan jeg ikke blot vælte sukker og fedt indenbords, MEN jeg kan (hvis jeg tager LIDT hensyn) spise stort set alt, men tager hensyn til mængderne af de enkelte fødevarer.

Jeg sørger for at der ALTID er brød og pålæg samt kød i min fryser.
Mit kød er oftest noget jeg køber i store pakninger i SUPER-BRUGSEN i Sakskøbing.
Pålæg køber jeg også hos slagteren i brugsen, det er hjemmelavet og i en god kvalitet,
og jeg skærer det op på pålægsmaskinen og fryser i mindre portioner.
Jeg har ALTID flere slags grøntsager + friske æg i køleskabet.
Jeg har ALTID mager mellemlagret ost og et surmælksprodukt + mælk i køleskabet,
Letmælk rørt med lidt majsstivelse erstatter fint fløde –
Når man vænner sig til at bruge det virker det som madlavningsfløde,
er FEDTFATTIGT og BILLIGERE, samtidigt med at den ønskede konsistens kan opnås.
Mit hjemmebagte brød og boller er sundere end kage og med ordentligt pålæg på kan det erstatte fastfood – De unge der kommer her i huset elsker en rugbrøds-mad eller et par boller med pålæg –
Så er kagerne pludselig reduceret til  en mere sjælden ting + det er SUNDERE, NEMMERE og BILLIGERE
I mine skuffer er der ALTID pasta, ris, hvedemel og tørgær + enkelte dåser af forskellig slags.
I alt har jeg 2 skuffer så det er ikke noget kæmpelager, men stort nok til at vi altid kan lave mad eller brød.

Et godt basislager er en god investering.
Jeg har hørt kommentarer som at det er dyrt og besværligt, men jeg har jo kun investeret i lageret en gang og det er ikke særligt stort 1 hylde og 2 skuffer, og jeg fylder det op efterhånden – Oftest når der er tilbud –
Dåser med fiskepålæg og alt andet konserves køber jeg på tilbud –
kolonialvarer køber jeg i lavprisbutikker, oftest ALDI eller LIDL,
men i denne uge skal jeg i FAKTA, der er gode 5-10-15-kroners tilbud –
Der er skinke/bacon i tern til 5 kroner, 1 glas tomatsovs (af en god kvalitet) til en tier og blomkålssuppe til 15 kroner – så er det billigt at lave en stor pizza eller hurtigt at servere en portion varmende blomkålssuppe med et stykke brød på en kold dag.

Jeg vil bestræbe mig på at jeg 1 gang om ugen i det nye år  vil lave VORES aftensmad af rester eller af noget jeg har planlagt og derfor har lavet ekstra af.
På denne måde vil der kunne spares en del tid.
Mange har dage hvor de ved det kan være praktisk at “være på forkant” og her kan disse opskrifter være en mulighed for at navigere uden om fastfood.

Jeg laver som de fleste ved mad-plan for en uge af gangen.
Det gør det nemmere at handle ind. Det foregår med indkøbsseddel, men som de fleste jeg kender, køber jeg ting der IKKE er på listen – det vigtigste, altså det på listen får jeg altid med hjem også 😉
Mine opskrifter kan søges i søgefeltet øverst til højre – lykkes det ikke, så send mig en besked og jeg vil svare så hurtigt som muligt 😀

Tidligere købte vi ofte ind, næsten dagligt manglede vi et eller andet og hver gang købte vi andet med hjem 🙂
Nu handler vi en gang om ugen og hvis vi er i byen af andre grunde, kigger vi efter tilbud på vejen hvis vi har tid. Det er oftest ikke mere end vi kan bære i en indkøbspose og mest ting vi finder til rimelig pris til lageret.
Når man vænner sig til det, går der lidt sport i det, og det bliver faktisk ret sjovt at undersøge markedet for dagligvarer, når man alligevel har godt af lidt luft.

Vi har siden vi begyndte at ændre vores indkøbsvaner sparet mindst 1000 – 1500 kr om måneden. Det vil sige 12 – 18000 kroner på et år, det er ret mange penge som vi godt selv vil bestemme, hvad skal bruges til. Da vi i sommers valgte at købe et gammelt rødstenshus er der altid et sted der trænger til at gøres noget ved og det koster penge 😉
I øjeblikket bruger vi ca 1000 kroner til alle kost og kolonialvarer (lidt mere til jul og nytår), men ikke meget mere. I perioder kan vi skære forbruget ned  til det halve, men ikke i månedsvis så bliver det  for surt.

Jeg synes klart, at det er sjovt når man kan se, at de penge der spares, kan bruges et andet sted. Måske bliver de brugt til noget så ROMATISK som en radiator eller en vandvarmer, men det kan også hænde at de bliver brugt på en weekendtur. Det er jo straks sjovere, hvor det første er mere praktisk og langtidsholdbart 😉