Madplan for uge 3


MAD-PLAN for uge 3 og NOGET OM BLODSUKKER.

Som jeg skrev i går, har jeg tænkt på dem med et dårligt/ustabilt blodsukker i denne uges madplan. Et ustabilt blodsukker er den “diagnose” man får i vores sundhedssystem, når blodsukkeret er lettere forhøjet eller skifter – Det er hamrende ubehageligt,  men MÅSKE skal man i stedet se det som et udtryk for, at ens krop fortæller ” nu er jeg overbelastet” og forsøge at gøre noget ved det. Når man har “ustabilt blodsukker”, fungerer ens eget insulinsystem- og det er positivt – det man bør gøre er at kigge på kosten.

Vores kost består af rigtig mange ting, der kort fortalt omdannes til sukkerstoffer, som anvendes i kroppens celler som energi. Insulin er en vigtig del, for at cellerne kan optage og omdanne sukkerstof til energi. Fungerer dette ikke, bliver man træt, irritabel, sulten, får influenzalignende symptomer, i sidste ende kan man udvikle en type 2 diabetes, og så er det behandlingskrævende. Mange vil  ved hjælp af kosten og regelmæssig motion kunne stabilisere  deres blodsukker og derved udskyde eller fjerne risikoen for en type 2 diabetes.

For at stabilisere blodsukker har jeg nogle hovedregler, som JEG (desværre) ikke har opfundet) : det er de nye officielle kostråd. Det lyder skrækkeligt kedeligt men behøver ikke at være det. Du kan gå  downloade de nye officielle kostråd på www.altomkost.dk  (der er mange gode tips – også opskrifter)

Jeg mener, at alle former for kostomlægning starter mellem ørerne. De råd jeg vil give er : TÆNK – PLANLÆG – ORIENTER – UDFØR, det er så nemt at kaste sig ud i det og forsøge, men alene ordet FORSØGE åbner en bagdør for tilbagetrækning og man beviser for sig selv og andre “det er for svært/umuligt” “det er (lidt) synd for mig” osv. altsammen negativt. Jeg tror at min metode er mere positiv og at man gør det nemmere at holde fast på den måde fordi, DET ER AF OG TIL BESVÆRLIGT, når resultaterne ikke viser sig hurtigt nok (helst i går), og TANTE ODA inviterer til “Suppe, Steg og is”, men husk man skal leve livet og mængderne man spiser af de forskellige ting bestemmer man altså selv –

TÆNK: Betyder for mig at man skal tænke over HVORFOR man vil lave en kostomlægning, HVAD er grunden og HVAD  vil man opnå og sæt et realistisk mål (lav måske delmål)

PLANLÆG: Planlæg – kig i skabe og skuffer – sorter i tingene, køb flere af de ting der er gode for dig – fjern de værste af de resterende – planlæg fremover at være bevidst om hvilke ting du køber og hvorfor. En hovedregel er” man  kan ikke spise noget der ikke er tilstede” HVORDAN – er det kosten alene der skal ændres, eller skal der afsættes tid til motion,  afstresning, eller lign. Det er vigtigt at tænke med i planen, fordi en kostomlægning giver desværre ikke flere timer til rådighed – kommer man i tidsnød i starten, bliver det desværre ofte en negativ oplevelse. Dette fører direkte til næste punkt…

ORIENTER: Dette er et central punkt i min metode – fortæl alle der er relevante for dig HVAD du har gang i og HVORFOR du vil gøre det. Specielt for dem man lever sammen med er det vigtigt, så kan man tale om, hvor de kan hjælpe, feks. ved at skabe den tid der er nødvendigt. Man kan (måske) også undgå nogle spørgsmål om hvorfor “desserten ikke er som den plejer”, eller hvorfor nogle “hyggeting” er ændret. Hvis man kan opnå støtte fra familien og venner, er det halve slag vundet 🙂

UDFØR: Så er det bare i gang, det lyder enkelt, det er det (desværre) ikke, men når resultaterne begynder at indfinde sig kan man “blive helt høj”, og HELDIGVIS viser de sig rimeligt hurtigt – og det giver mod til at fortsætte. HUSK: den tid der går godt, kommer ikke skidt tilbage – ALLE  falder i, så er det med at rejse sig op igen og fortsætte hvor man slap. Man skal være opmærksom på, at  en drastisk ændring sker ikke gnidningsløst. Man møder besværligheder, men i stedet for bekymret at vente dem bag hvert gadehjørne, skal man bruge sin sunde fornuft og se de små gode ting der sker i hverdagen – måske tilbyder en at rive gulerødder eller “hjælpe” med noget andet.

Hvis det skal være til at holde ud, skal man fjerne “det må jeg DESVÆRRE ikke spise” fra ens ordforråd og erstatte det med “beklager jeg  ved, JEG har bedre, når jeg spiser noget andet”, så tager man ansvar for egen krop. Samme vej skal udtrykket “jeg synes det er ærgerligt/synd for mig at jeg ikke må få” – undskyld – NEJ, det er ikke synd at man  kan slippe for at spise noget man ikke har godt af, tværtimod. Der findes så mange ting  man godt kan spise. En positiv holdning til ens mad giver mere lyst til at udforske nye madvarer og øger interessen for at spise det rigtigt. Efter et stykke tid vil man slet ikke tilbage til de gamle vaner og mange vil sikkert opdage at de kan tillade sig et lille udsving en gang imellem, andre vil måske skulle “betale prisen” bagefter med de gamle symptomer i en eller anden form (så må man beslutte om det er det værd). 😉

 

Madplan for uge 3:

Mandag…………………………….Hakkebøf med bløde løg og asier

Tirsdag……….. Skal jeg på sygehus så for en gang skyld bestiller vi pizza  ell. lignende udefra.

Onsdag……………………………..Pasta og kødsovs

Torsdag……………………………..Krebinetter med kogte grøntsager

Fredag……………………Pølser fra slagteren,brød og pommesfrites  (måske en grøntsagstærte)

Lørdag……………………………….Flæskesteg (svinekam) med rødkål

Søndag……………………………….Steg fra dagen før (måske som sandwich)

I denne uge har jeg valgt nogle retter, hvor der muligvis skal skrælles lidt grøntsager og kartofler, men det er de 2 mandfolk nu blevet gode til at hjælpe med, når det er nødvendigt. Kødet er noget der er  til at gå til –  Hakkebøf, Kødsovs og Krebinetter har min mand lavet før, pølserne ligger i fryseren og en svinekam i ovnen kan jeg selv holde øje med 😉 så denne uge kan ikke gå galt.