Jeg har arbejdet en del med min opskrift på SIGTEBRØD,
JEG ville opnå at få et sigtebrød der minder om et gammeldags sigtebrød
Jeg synes det er lykkedes at få et brød som vi kan lide det –
Lyst – kompakt/tæt men alligevel med lufthuller og med en meget let smag af surdej, det opnår jeg ved at anvende græsk yoghurt, i min gamle kogebog er anvendt “kærnemælk fra smørproduktion” OK så er den græske yoghurt nemmere.
Jeg brugte:
500g lunken vand
200g græsk yoghurt
1/2 pk gær (dejen hæver længe derfor er det nok)
50 g smeltet smør
1 stor tsk salt (groft)
1 stor tsk honning (sukker kan bruges, jeg er diabetiker og tåler bedre honning, men sådan er det ikke for alle)
800 g sigtemel
250-350 g Hvedemel (det svinger hvor meget mel dejen kan optage)
OBS mine brød er ikke søde, hvis man kan lide det skal der det dobbelte sukker/honning i
Jeg opløser gæren i vand og yoghurt –
tilsætter salt, honning og smeltet AFKØLET smør –
Herefter røres sigtemelet i (nu er dejen meget klistret) –
Der røres lidt af hvedemelet i og der æltes godt, efterhånden vil dejen samle sig og blive elastisk og man kan mærke at den virker “levende” (ved ikke helt om udtrykket kan forstås) men man kan mærke den hæver lidt mellem fingrene. (du skal ikke bruge alt melet nu, gem en kop) – dejen stilles til hævning i mindst 1 time gerne 2 i en stor skål.
Dejen æltes nu med resten af melet og formes til sigtebrød og lægges i forme, der sættes til hævning til næsten den dobbelte størrelse – jeg laver 3 lidt mindre ,men 2 større forme som til rugbrød kan rumme dejen
Pensles med smeltet smør eller mælk.
Bages ved 200 grader i 35-40 minutter
Her har jeg skåret endeskiven af et nybagt sigtebrød – DET bør man ikke, men ville gerne have at man kunne se forskellen på mine brød (normalt er det altså svært at holde fingrene væk :D)
Franskbrød:
Jeg bagte 3 stk efter denne opskrift
som jeg synes virker hver gang, ælt godt og giv tid til hævning
Jeg har så penslet med sammenpisket æg og drysset med birkes
Ved at se på de 2 billeder kan man se forskellen på et sigtebrød og et franskbrød – og derved forstår man nok bedre, hvad jeg mener med et tættere kompakt brød 🙂