SIGTEBRØD (efter opskrift fra 1868)


Jeg synes det er sjovt at prøve de gamle opskrifter – det giver lidt omregning – denne opskrift er en S T O R portion, men den kan da divideres med 3 (jeg sætter mængden til den lille portion i parentes)

Opskriften er på 6 linier i en lille bog, der var en del “indforstået “dengang i køkkenet, det brugte man altså ikke tid på 😉
Et sigtebrød skulle blive et lyst brød der var tæt i krummen og som mættede mere end en skive hvedebrød. Fint hvedebrød var  noget man brugte til “fint” brug ikke hverdagskost.
Og min opskrift er fra en kogebog med den flotte og lange titel:

Kogebog for mindre husholdninger såvel på landet som i byerne, heri Syltebog efter de bedste erfaringer, Slagtebog, især indrettet for landet, og Bagebog med anvisning til selv at tillave og bage alle slags Småkager og Større ditto, som ofte forekomme i husholdningen. Ialt 214 anvisninger.  ( En fantastisk titel 😉 )

Man bruger 4 pund  (650g) sigtemel og  2 pund (340 g) hvedemel,
dengang havde man grovere sigtemel end i dag –
dette udtværes/ blandes i ca 1 kande = 2 L (7 dl) lunken mælk – her står gerne nymalket 🙂
og ca 3 lod gjær = 45 g (15 g) samt 6 kvint salt = 30 g (10 g)
Dejen lægges stiv (fast) og rasker sig en time (hæver)
Brødene slås op så store man vil have dem og sættes i en god varm ovn. Jeg penslede godt med mælk, da de blev sat på 2 bradepander.
Dengang brugte man brændekomfur – I dag bruger vi termostatovne så jeg satte mine brød ind på 200 grader i  ca 45-50 minutter. – jeg fik 6 store brød af den hele portion – Nu er der da lidt til fryseren 😉
Her et billede af de 3 første der kom ud af ovnen – (De smager godt og er tætte men ikke tunge)

IMG_2722