Sovs er et mangfoldigt produkt, det kan være noget forfærdeligt “snask” MEN det kan også være et pragtfuldt tilbehør, der fuldender måltidet.
Sovs kan være mange ting: kolde, varme – tykke eller tynde – neutrale eller krydrede.
Det vigtigste er at tænke over hvad det skal passe til:
Til en buffet ville jeg vælge 1 varm sovs, der evt vil kunne stå på en varmeplade eller en holder til fyrfadslys, og hvis det ønskes 1-2 kolde sovse der også kan bruges som dressing til salat, er der så smør til evt flute, så er man dækket rigeligt ind, og alle kan finde noget de kan bruge 😉
De kolde dressing har jeg tidligere skrevet om og det er på dette link
Det kan betale sig at røre sin dressing selv –
både prismæssigt, kvalitetsmæssigt og smagsmæssigt –
man kan få den styrke og den konsistens man ønsker –
personligt synes jeg at den købte dressing ofte er for syrlig og indeholder for meget kemi.
Jeg ville vælge 1 – 2 dressinger, forskellig i smag og farve (synet af vores mad betyder meget)-
Smørret jeg vælger til vores mad er næsten altid kryddersmør, det må godt være krydret men IKKE for salt.
Uanset hvad sovs man vælger skal den være krydret med forsigtighed, den må godt have karakter MEN MÅ IKKE overdøve maden, det er et tilbehør.
Den varme sovs er faktisk lidt det samme, man laver en grundsovs og smager så til.
Hvis man vælger at lave sovsen med skyen fra feks. en steg eller afkog fra en bradepande,
kommer sovsen jo til at passe til stegen,
men man kan også erstatte halvdelen med feks rødvin (det er ikke dumt 😀 )
Portvin, Cognac eller Wisky er fremragende til at smage sovse til, men her skal man ikke erstatte halvdelen af væden men kun smage til – ved kogning fjernes alkoholen (hvis det ønskes), jeg smager blot til med evt spiritus.
Den varme grundsovs laves således:
smør smeltes og hvedemel piskes ud heri, der justeres med væske/afkog/grøntsagsvand/mælk eller fløde og sovsen koges op og der smages til tilsidst.
Her er der frie muligheder for at smage til med pesto, chilisovs, krydderurter eller lignende.
Alt tilsmagning er afhængig af hvad det skal bruges til og ens egen smag.
En mere mager udgave er en jævnet sovs:
Minimælk og lidt mel piskes sammen og tilsættes evt et par dråber olie –
koges op under piskning og justeres med grøntsags/kartoffelvand –
smages til.
En anden udgave er: 1/2 – 1 tsk kryddersmør,
når 1/2 tsk smør smelter ud over kartofler og varmt grønt er det rigeligt dyppelse til 1 person.
kryddermulighederne er mange, og det er muligt at købe mange færdige produkter,
men de hjemmelavede er smagsmæssigt bedre, og hvis man laver det selv og ruller det i en tynd rulle kan den fryses.
På den måde er det muligt altid at have 2-3 slags parat.