DRESSINGER til lidt af hvert


Dressing  kan være mange ting –

Nogle gange er det passende med en tynd dressing, andre gange kræver retten en kraftig lidt tykkere (cremet dressing),
alt efter hvad den skal bruges til.
En anden ting der skal tages hensyn til, er krydringen. Hvis hovedretten er meget krydret ELLER meget fint afstemt i smagen ville det ikke være passende med feks. en stærk chilikrydring eller hvidløgsmarinade, da det vil overdøve det øvrige.

En “tynd” dressing er god til en salat eller som marinade til feks en kold kartoffelsalat eller en rest kolde kogte grøntsager.
pastarester, bulgur, ris og lignende får en masse god smag hvis den trækker lidt i en vel krydret dressing.

En tykkere(cremet) dressing er velegnet som dressing til enkle salater, eks. blandede snittede salatblade OG som “dyppe”-dressing til pommes-frites, kartoffelbåde og grøntsags-stave.
Specielt børn er glade for selv at bestemme og dyppe med fingermad og vi er da også nogle (måske barnlige)voksne 😉

Her hos os køber vi normalt IKKE købedressing,
1…..Det er dyrt (der er meget vand i)
2…..Vi når ikke at få dem brugt(når de er åbnet er der begrænset holdbarhed)
3…..Der er rigtig mange tilsætningsstoffer i
4……SÅ svært er det heller ikke 🙂

Vi køber lidt skiftende et surmælksprodukt (A38- tykmælk-osv),
skyr, græsk yoghurt, eller creme fraiche.
Her ud over bruger vi mayonaise (måske light alt efter samvittigheden).
Vi bruger olie (som regel neutral), citron, vand, flydende honning, masser af krydderurter (både friske og tørrede) og chilisovs og tabasco, men vær opmærksom på allergi.

Jeg vil give 3 muligheder for en tynd dressing og 3 muligheder for en cremet dressing, men det er jo bare at give den gas og smage sig lidt frem stille og roligt undervejs. Til sidst er der en dessertcreme og en mayonaise rørt på græsk yoghurt – magert og med god smag.

Den første er god til en blandet salat eller en marineret kartoffelsalat.
2 spsk olie, 1 spsk citron, 1 spsk vand – alt piskes sammen til en emulsion og krydres med et par dråber flydende honning og smages til med lidt salt, peber og masser af krydderurter.

En anden mulighed som vi tit bruger til salat er,
citronsaft, lidt vand og lidt flydende honning – ikke sød og ikke sur –
somme tider piskes der en spsk piskefløde i.

Den tredje mulighed er en krydret dressing som er god til blandede pastasalater med tørrede tomat og peberfrugt.
2 spsk olie, 1 tsk tabasco, knust hvidløg, 1-2 spsk vand eller fløde, salt, peber og lidt chiliflager.
Denne dressing (med fløde) giver smag til kold pasta og er fin som en del af en buffet – også effektiv (uden fløden)til en salat med koldt kød.

De næste dressinger er  tykkere og mere cremede dressinger der alle starter med et surmælksprodukt – jeg vælger ofte græsk yoghurt.
Dette produkt er rigtig godt til frugt-desserter.

Den første er en hvid dressing:
Græsk yoghurt røres passende lind med lidt mælk, krydres med salt, peber og evt hvidløg
Skal denne bruges som salat”mayo” skal der tørrede krydderurter i, samt lidt “syre” eks et par dråber eddike eller 1 hakket lille syltet agurk, salatmayo skal have en anelse sød/syrlig smag, og græsk yoghurt er ikke ALTID syrlig nok, den skal også have en ANELSE sødme eks 1 dråbe honning.

Den næste er en gul dressing:
Græsk yoghurt røres med karry, ananassaft, lidt sennep, salt og peber – Denne dressing er god til en rissalat eller sandwich med feks. kylling, eller æg, rejer og tomat.

Den sidste er en  “rød” dressing:
Græsk yoghurt røres med tomatpure, lidt sød chilisovs og hvidløg, krydres med salt og peber.
Denne dressing er fin til pastasalater og til at dyppe i og til sandwich med koldt kød.

De næste opskrifter har jeg lært af vægtkonsulenterne, da jeg for 3 1/2 år siden tabte næsten 40 kg (kun 2,5 kg er kommet på igen) 🙂

EN DRESSING TIL DESSERT:
Græsk yoghurt røres med lidt flydende honning og vanillekorn –
denne dressing er god som creme til frugtdesserter, lægges frugt i portionsglas og der toppes op med creme i glassene og disse sættes i køleskab, bliver cremen tyk og lækker og skal blot pyntes med et (chokolade)drys ved servering.
Dette er en mager dessert der kan serveres for næsten alle <3

En anden anvendelse for græsk yoghurt er at krydre med en anelse sennep (ikke grov), måske en æggeblomme og en smule salt og peber.
Denne blanding har jeg anvendt som mayonaise med godt resultat, både til salater og forretter – magert og lækkert.