HVEDEBRØD, BRYDEBRØD og MORGENBRØD:
Jeg lavede en hvededej af 8 dl mælk blandet med 3 dl kogende vand, tilsatte 2 pk tørgær, 1 grydeske honning, 2 spsk salt og 1/2 dl olie. Alt piskes godt sammen, så rørte jeg 1 kg hvedemel i og rørte godt. Herefter tilsatte jeg mel til dejen kunne æltes i baljen og den blev sat til hævning til det dobbelte. Så æltede jeg den med lidt ekstra mel på bordet til den var blød og ikke klistrede fast i bord og fingre. Hele klumpen blev så delt i 6 stykker – de 4 blev formet til brød og lagt i forme (på størrelse med et hjemmebagt rugbrød fra bageren). Den næste klump blev delt til 8 stk og formet til “boller” og lagt i en springform, de hæver så sammen og bliver til et brydebrød til suppe. Den sidste klump delte jeg i 3 stykker: 1 blev æltet med 2 spsk havregryn, og rullet ud som en tyk pandekage i de sidste havregryn, den blev vendt og skåret i 4 trekanter – det er havrestykker. Den næste 1/3 blev rullet ud til en større cirkel, skåret i 4 og rullet sammen fra den brede ende – det er gifler. Sidste 1/3 blev formet til 4 runde boller med birkes er det rundstykker – her blev det boller. Det hele blev smurt med et sammenpisket æg (kunne være mælk eller andet væske)
Alt skal så hæve til dobbelt størrelse, mens ovnen varmer op til 200 grader -Først bagte jeg 3 formbrød, dernæst 1 formbrød og brydebrødet, og tilsidst de 12 små morgenbrød – på den måde når morgenbrødene at hæve mest og bliver derfor luftige og lette.
Her ligger de klar pakket til fryseren – morgenbrødene skulle lige køle lidt først. 😉