Jeg starter nok med at snitte lidt hvidkål mandag (Bare det jeg skal bruge) til vores kål-vafler – de plejer at blive gode, risengrøden kan vi godt få (så meget forår er det heller ikke)
Onsdag kører jeg så en lidt større portion af gulerod og hvidkål – så kan det blandes med appelsin, æble og rosin – da kålen holder sig fint stænket med lidt appelsinjuice i et par dage –
er der så basis for råkost ons-tors-fredag, da vi ikke alle er lige glade for kartofler 🙂
Bortset fra oksestegen og fisken (skal finde ud af OM fiskehandleren stadigt har åbent) har jeg kødet i fryseren –
Grøntsagerne henter jeg i løbet af ugen på “TOKKERUP-GÅRD” i Kettinge – det er et sted jeg holder af at handle – de har årstidens grøntsager og det er til rimelige priser –
Vores æbler og pærer henter jeg på LOLLEFRUGT, der ligger (næsten) i min baghave.
Det betyder at jeg kun skal til Købmand efter mejeri og kolonialvarer – NORMALT ville jeg gå i REMA 1000 eller NETTO, men i disse CORONA-tider er det skiftet ud med et besøg hos den lokale købmand – det er lidt dyrere (ikke meget).
Hos købmanden kan vi handle på et tidspunkt hvor der ikke er andet end et par kunder uden den store smitterisiko og da jeg har en multidiagnose er vi nødt til at tage det ekstra hensyn.
Jeg går glip af “Tilbudsjagten” som der ellers er gået sport i, MEN vi får handlet så intet brokkeri herfra 😀
Mandag……………Risengrød + kålvafler
Tirsdag…………….Fisk m grøntsager(drømmer om fennikel og krydderurter)
Onsdag…………….Spaghetti (fuldkornsudgaven), Bolognese i veggie-udgave + tomatsalat
Torsdag……………Forloren hare + æbler m gele og kartofler
Fredag……………..Medisterpølse m stegte rodfrugter og kartofler
Lørdag……………..Oksesteg m bagte løg, bønner + kartoffelbåde
Søndag…………….Take away siger sønnen, så må vi se om det kan lade sig gøre.
Denne uge er grøntsagerne nogle af de billige: kål, gulerødder, løg og kartofler, 1 pose rodfrugter. det er dem der lige nu og jeg køber ikke for mange af dem der importeres hertil (alligevel bruger jeg peberfrugt, 1 agurk og tomat) men jeg prøver at begrænse det.
Årstidens frugt og grønt er i deres sæson absolut det bedste og ofte også det billigste –
Det er stadigt vintergrøntsager der er, men de er faktisk også rigtig gode –
I dag har avlerne muligheder for at opbevare dem så de er sprængfyldte med saft og kraft langt hen i foråret.
Så kan vi begynde at glæde os til de første forårsbebudere – her glæder jeg mig til at se om der kommer asparges i min have i år – Jeg satte planterne i 2018, så de skulle komme i år, sidste år var der lidt, men et asparges-bed kræver tålmodighed (ikke min spidskompetance).
Jeg har rigtig mange krydderurter nu i de potter der er sat i drivhuset (oregano,purløg, 2 x timian og persille) dem tages der godt af nu –
Min røde rucola, kan jeg se har klaret denne milde vinter, den har fine skud til pynt på rugbrød eller til salaten – hvis den ikke nippes for meget varer det ikke længe før den er virkelig fin (vi kan bedre lide den røde end den grønne RUCOLA)
Squash, græskar og frilandsagurker har jeg lige plantet om i små potter, så de omkring 1 maj kan plantes ud i haven – I år vil jeg have squash nede mellem vores små æbletræer og græskarene skal være i læ ind mod vores rare naboer.
Da squash-planter kan lide læ i begyndelsen har jeg tænkt mig at sætte 4 plante-rammer imellem træerne og så plante i dem. Rammerne kan så, når planterne bliver større, fjernes og samles til et par højbede – (de kan så plantes til med salatplanter)
Så selv om det stadigt er lidt nattefrost af og til er den nye havesæson i gang – I år skal vi have lidt flere kartofler end vi plejer – Vores have var groet totalt til med selvsåede træer da vi købte huset i 2015 – de er efterhånden fældet og lidt efter lidt er der fræset og “Hønsemadammerne” har fået lov at gå forskellige steder i haven – de er fantastiske til at fjerne ukrudt og spirer (indhegningen flyttes bare rundt i haven efter behov)