Vores SUPER-BRUGS i Sakskøbing har en mega fin slagterafdeling hvor der er MANGE “hjemmelavede” ting – jeg kan få friskhakket fars (hakkes og sælges samme dag), hjemmerøgede skinker og pålæg i utrolig mange varianter – sidst købte jeg spegepølser (3 slags) 1 med æble og mango – 1 Radsted-pølse efter bondekoneopskrift og 1 oksespegepølse – alle er fedtfattige da fedtet til dels kan erstattes af kartofler og frugt – oksespegepølsen smager som salt kød og dem med frugt er ikke så salte da frugten afbalancerer smagen. Spegepølserne er 1/2 pølser – jeg deler dem en gang og lægger i fryseren.
Ligeledes har de hele cervelatpølser, baconpølser, kødpølser med urter, røget medister,kødpølser med ramsløg, skinkepølse og mange flere – disse skærer jeg i 3 stk og fryser ned –
Så tager vi op løbende 2 -3 stk af gangen, så det kan nå at blive brugt og det kan varieres så vi ikke skal spise samme slags hele tiden.
Om det er dyrt, nej det synes jeg ikke, alle slags koster 35 kr for 1/2 spegepølse eller 1/1 pålægspølse – det er en god kvalitet og det rækker langt i forhold til 1 pakke afskåret pålæg.
Vi sætter kvalitet fremfor kvantitet – hellere 2 stk godt pålæg, fremfor 3 skiver fabriksfremstillet.
I øjeblikket bugner vores haver af alle slags grøntsager, der er boder mange steder ved landevejene, og jeg handler det meste af vores frugt og grønt der så længe jeg kan.
Det har mange fordele:
1…. som regel er det billigere end butikkerne
2….som regel er det friskere (der er ikke så lang transporttid)
3….Vi spiser årstidens frugt og grønt (frugt og grønt er bedst i sæson)
4….Ofte findes der boder ikke så langt væk og det er hyggeligt lige at cykle hen og fylde kurven OG der er sjældent kø 😉
5…. Og MIN kæphest – det er sundere for miljøet, da det ikke er transporteret langt, ikke er pakket i “beskyttet atmosfære” osv – Der hvor jeg køber får jeg feks. 3 porrer og 3 løg direkte op i cykelkurven.
I øjeblikket køber vi ikke æbler og pærer.
I det hus vi har købt står der 2 store æbletræer og 1 stort gammelt pæretræ – vi har plukket og lagt i kasser til senere – så må vi se om de kan holde sig – men der dufter fantastisk i det skur de står i.
I går da vi havde besøg havde jeg kogt æbler og pærer i let sukkerlage, det smagte fantastisk med flødeskum til – DET skal gentages.
Jeg (eller 1 anden) skal have plukket vores blommer, så lægger jeg dem i fryseren til senere.
Det lyder som om julen er langt væk (heldigvis), men det er nu planlægningen skal ske, jeg begynder som regel i oktober, så begynder jeg at holde øje med tilbud på de ting jeg ved der ikke kan undværes 🙂 .
Kolonialvarer kan sagtens holde sig – købes i god tid og sættes til side –
Andesteg og flæskesteg er billigere i November end midten af December – og min kommer i fryseren.
Jeg laver selv leverpostej 10 stk små aluforme (beklager miljø, men kan ikke finde bedre alternativ) – de bliver også frosset.
Min gavekasse er næsten på vej frem – der skal købes mange gaver (Jeg pakker ca 75-100 stk ind) – ikke store gaver men de skal købes og pakkes ind, så det bliver gjort fra oktober – december.
Så ligger de sorteret i poser i en stor plastikkasse med låg.
Når vi når 1. december er jeg (og familien) rigtig glad for at vi kan hygge os med de sidste indkøb og vi slipper for at stå i kø – fordi der er styr på indkøbene, det er sååå kedeligt at stresse over. Desuden er det billigere på denne måde og jeg får fordelt indkøbene over en længere periode. Jeg ved det ikke gør det billigere (måske lidt fordi jeg har tid til at hente det jeg skal bruge og ikke skal tage det hele samme sted) – men det er altså mere behageligt.
Æg køber vi i en gårdbutik 45 kr for 30 store flotte æg – de er bedre end bur-æg og ikke dyrere (måske lidt billigere) end “gård-æg” i str XL i butikkerne. Vi har altid æg i køleskabet
Brød bager jeg meget af – vi spiser meget brød og mange boller (ikke kager) –
Der er meget at spare ved at bage selv og det tager ikke lang tid i forhold til resultatet.
Jeg bager sigtebrød, hvedebrød (ikke så store lufthuller som i bagerens), rugbrød, nogle enkelte grovbrød for variationens skyld og mange boller.
Nogle brød skæres i skiver og fryses i mindre portioner – andre fryses i 1/2 og bollerne i poser med 6 stk.