Hvad, hvorfor og hvordan om diabetes.


Jeg skriver dette indlæg – fordi jeg har brug for at skrive det for mig selv, og så tænkte jeg at andre måske også kunne få nogle gode ideer ud af dette.

Jeg skal i gang med en opstramning af min kost – pu ha –
Jeg er DIABETIKER , har været det i 15 år og har kunnet holde mit blodsukker i niveau med insulin. Alle diabetikere oplever udsving – nogle gange selvforskyldt – andre gange kan det skyldes noget man ikke selv er herre over (infektioner, stress, søvnmangel osv).
Lige nu er mine Bs meget høje og virkningen af min insulin er ikke effektiv mere.
Jeg skal  til at gå i diabetes-ambulatoriet – for at se, om ikke det hele kan indstilles bedre –
Det er ikke nok blot at skrue op for insulin (det er der jo også bivirkninger ved) – det er vigtigt at kosten og ens levevis tilpasses i en højere enhed.
Dem der IKKE har diabetes, kan måske mene, at det har ikke betydning for dem –
Men det kan det faktisk have. Hvis man har  prøvet:
1… at blive irritabel og u-koncentreret sidst på eftermiddagen –
2…at have en lyst til noget sødt at spise på bestemte tider af døgnet.
3…at føle sig utilpas (lidt svag, lidt svedende, lidt kraftesløs i arme og ben) minder lidt om begyndende influenza.
Hvis disse symptomer forsvinder ved indtagelse af lidt hurtig mad og drikke, er det tegn på, at ens blodsukker falder og at en jævn tilrettelagt indtagelse af kosten kan være på sin plads.
Dem der har problemer med vægten, kan også have glæde af at få stabiliseret deres blodsukker.
Man kan være på en slankekur og virkelig give den en skalle – men det ønskede resultat udebliver. Dette kan skyldes et ustabilt Bs.

Jeg skal  have tilpasset mine opskrifter så de passer til min nye situation –
Det er så dejligt at, hvor man før havde en masse forbud til diabetikere, har man i dag lov til (næsten) alt, det afhænger af mængden og sammensætningen af den øvrige kost + motion + reguleringen af ens medicin.
Den kost, der er god for en diabetiker, er også god for alle andre – DET er en fordel –
Her skal kun laves en slags mad – man spiser bare varierende mængde.

Jeg skal, og er allerede i gang, har sat min kost lidt i system så jeg spiser 5 gange om dagen – for nogle er det endnu bedre med 6  gange om dagen, men for mig fungerer det absolut ikke –
Jeg tror, at man skal forsøge sig lidt frem og give det en helhjertet chance –
Vi lever jo i et land, hvor meget er muligt og  hvor fødevarer (både sunde og U-sunde) er til rådighed i rigelige mængder.
Det er  så heldigt (i hvert fald for os der skal tænke økonomisk) at mange af de sundeste fødevarer også er til at få i ordentlig kvalitet til en rimelig pris.
En stor del af den kost jeg som diabetiker bør spise, er frisk frugt og grønt, kød og pålæg i en ordentlig kvalitet, magre mejeriprodukter og kulhydrater i form af brød, pasta, korn og ris (gerne som fuldkorn).
Drikkevarer er for mange det centrale punkt, vi er blevet  en generation, der er afhængige af “sutteflasker” – alle steder ser man mennesker (ikke kun unge) med sodavand  eller vand i 1/2 liters flasker – MEN HUSK: Vand er sundt og vi har vand i en god kvalitet i hanenerne (lav isterninger evt med frugt i ) så vil de fleste børn synes det er sjovt, og mange voksne vil synes det er super-elegant.
Alt dette er grundstenene i en sund og varieret kost der følger de nye kostråd, og det er det alle bør spise.

Jeg er så heldig ,at det ikke er mange af de ting vi har i huset som jeg ikke må spise.
Selvfølgelig har vi marmelade m. sukker og også en del kiks af forskellig slags. Disse ting er absolut ikke noget jeg bør spise  (det har jeg nu aldrig gjort i større mængder) så det kan jeg undvære.
Vi bruger honning til at søde mad og brød med – Mit Bs stiger ikke så kraftigt på honning som ved brug af sukker.
Vi laver en del af vores mad fra bunden, og skal vi bruge noget hurtigt, er vi bevidste om hvad det er vi vælger.
Vi har mulighed for at købe friske grøntsager  her i området, hvor vi bor (Sakskøbing) – det benytter vi meget – varerne er ikke dyrere – og de er superfriske 😀
Man oplever også, at når man får noget fornuftigt at spise ofte i løbet af en dag, får man ikke den samme lyst til at skulle “hapse” noget usundt i u-tide.

Jeg ved, hvad JEG skal arbejde med – for mig bliver det at spise frisk frugt (det er jeg ikke god til) – jeg skal erstatte min friture med ovnen (det kan jeg godt) OG så til det svære – jeg bør drikke mini/let-mælk – JEG drikker sødmælk, det vil jeg ikke skifte ud (men kan godt skære forbruget ned), men det bliver en udfordring.
Jeg har en viden om kost + ændring af vaner som gør, at jeg er i stand til at tilpasse mine opskrifter – jeg ved, hvilke råvarer jeg kan skifte ud med andre så  fedt-indholdet  sænkes –
Jeg tror på det – og den mentale del – er lige så vigtig som den praktiske.