Jeg er blevet spurgt om det er muligt at skrive HVAD det koster at lave den mad jeg laver ! ! !
Det kan være svært, da det afhænger af
1……..Hvordan man handler
2……..Hvor man handler
3……..Hvor man bor (hvilke butikker man har til rådighed osv.)
4……..Om man er villig til at gå på kompromis, eller man VIL have visse ting (der er ting jeg godt kan undvære eller sparer meget på hvis prisen er “forkert” – Jeg kan være nærig 🙂 )
5……..Sidst men ikke mindst vigtig, hvor meget tid har man – familier med små børn og fuldtidsarbejde har ikke mulighed for at ofre så meget tid på indkøb – MEN en god indkøbsseddel 1 gang om ugen er nu effektiv. 😉
Jeg vil beskrive hvordan jeg organiserer indkøb i de forskellige kategorier.
Jeg køber ind efter kategorier (jeg er meget firkantet og ELSKER “kasseløsninger”)
Jeg har på min indkøbsseddel 5 store firkanter:
1…….Mælk, ost & fedtstof: Vi bruger en del letmælk og mindst 1 form for tykmælksprodukt har vi ALTID. Det kan være ymer, tykmælk, A38 eller gerne græsk yoghurt. Græsk yoghurt bruger vi som vanilje-creme til frugtdessert (er populært her) og den fås til rimelig pris.
Madlavningsfløde køber jeg når der er tilbud, de er meget holdbare.
Piskefløde er en god ting 😉 men skal ikke overdrives.
Ost kan vi godt lide, men bruger det mest til morgenmad, jeg veksler lidt mellem en skæreost og skiveskåret ost (afhænger af om der er tilbud). Smøreost bruger vi en del og her veksler vi også mellem de forskellige slags, men spiser de fleste (køber gerne 2 forskellige)
Smør bruger jeg til brød og til stegning (jeg steger i 1/2 smør/olie), men her overdriver jeg heller ikke. Flydende oliemargarine droppede jeg, da jeg opdagede at der i den fra ALDI var tilsat DRIVGAS i en plastikflaske, efter min mening fuldstændigt overflødigt (men det er et holdningsspørgsmål).
Olie, her bruger jeg raps eller solsikkeolie fra ALDI – det er til at betale ca 11-12 kr pr liter
2……Kolonial og drikkevarer:
Kolonialvarer er alt det der ikke passer ind andre steder.
Ofte er det dåsevarer og “tørvarer” som mel, sukker, bagepulver, tørgær og krydderier osv.
Alle disse varer er LANGTIDSHOLDBARE, hvis de opbevares mørkt og ikke for varmt.
Derfor har jeg også drikkevarer i denne gruppe.
Kaffe, the, juice og saft kan købes og gemmes længe, så det køber jeg kun på tilbud (feks. har vores superbrugs lige nu rynkeby-juice i flere varianter til 5 kr pr liter).
3…..Kød og Pålæg:
Kød køber jeg i større pakker og pakker så dem om i frostposer, på den måde får jeg godt kød til en rimelig pris. Find en butik med en slagter du kan stole på – Vores superbrugs har storkøbspakker med 2,5 – 3 kg for 100kr (det er friskhakket samme dag og så er det kvalitet til lavpris)
Jeg pakker feks 2 x 600 g oksefars til hakkebøf, og de sidste 1300 g deler jeg i 5 poser med godt 250 g oksefars, det er nok med en lille pose fars til kød-sovs, millionbøf eller lasagne, der skal jo også grøntsager i.
På den måde bliver der her i huset kød til 7 middage for 100 kroner, skulle jeg købe det “stk-pakket” skulle jeg give det dobbelte.
3 kg flæskefars for 100 kr – her deler jeg også i 7 poser – 425 g flæskefars er nok til frikadellefars eller kødboller her hos os.
Svinekam, hamburgerryg og skinke køber jeg i hele stykker og skærer så selv ud til koteletter og mindre stege – Jeg har i dag købt en hel svinekam på ca 5 kg for 150 kr, den er delt i 5 stykker og ligger nu i fryseren (bliver til julestege)- her bliver min pris så 25-40 kr pr middag og det køber man normalt ikke meget steg for 😉
Pålæg: Vi køber kun slagterens hjemmelavede pålægspølser. Er det økonomisk? JA, så absolut – vi køber hele og halve pålægspølser til 30-35 kr pr stk.
Slagteren i superbrugsen i Sakskøbing laver mange slags og i mange varianter, det er bare med at prøve sig frem og finde det man kan lide. Han laver spegepølser (den med mango eller blokspegepølsen med krydderi er en favorit her). Der er feks. kødpølser med æble,persille,svampe eller bær (dem med bær i er en velsmagende favorit). Derudover er der cervelatpølser (med og uden krydderurter), baconpølse (et hit hos de unge), mange varianter af hamburgerryg, skinke og rullepølser.
Jeg køber hver 14. dag 2 forskellige slags, skærer dem i skiver på min pålægsmaskine, pakker dem så ned i portioner som slagterens afskåret pålæg og lægger dem i fryseren.
Af en pølse får jeg ca 8-10 pakker der er på størrelse med slagterens afskåret pålæg (mine koster 3-4 kr) slagterens væsentligt mere.
4……Frugt og grønt:
Denne kategori er min yndlingskategori, men kan hvis man bare hiver ned fra hylderne de forkerte steder blive MEGET DYR.
Jeg køber årstidens frugt og grønt – Halvdelen bliver købt ved de lokale boder, det er billigere og varerne er friske – derfor bliver der ikke brugt så mange agurker,salat og tomat lige nu det er IKKE vintergrøntsager og faktisk smager en agurk ikke så godt nu som den gjorde i sensommeren.- Årstidens frugt og grønt er bedst i sæson, og de er billigst i sæson.
Jeg kan godt lide vegetarkost og “smugler” mange rodfrugter ind i feks. kød-sovs og lasagne – selv i vores hjemmebagte brød kommer der en revet pastinak og et par revet gulerødder – MEN aldrig i boller de skal være plain uden grønt og kerner. 😉
Jeg har i øjeblikket et hvidkålshoved, nogle pastinakker, gulerødder, porrer, løg (uundværlige), kartofler og en halv selleri i kæleskabet.
Så er der tomater (fordi jeg stadigt kan få drivhustomater ved en bod i nærheden), et par peberfrugter og 3 granatæbler, de er gode til hvidkålsalat og kostede 3 for 10 kr i superbrugsen.
Af frugt har jeg æbler, pærer, clementiner (de er ved at komme ned i pris) og kakifrugt, der er en lidt overset frugt. Den er smuk, smager af mandel og er populær her i huset. Så har jeg friske valnødder og hasselnødder, her ved os kan man købe dem i en bod i nærheden, de er drøje, hyggelige og billige 20 kr for 1 kilo.
5……Vask og papirvarer:
Jeg har en særskilt kategori til dette, da det ikke er til at undvære, hvis en familie skal fungere.
Her er toiletpapir, køkkenrulle, bagepapir, smørrebrødspapir, plastikposer, kaffefiltre, vaskemiddel og opvasketabs.
Man behøver heldigvis ikke købe det hele hver uge 😉 men jeg kigger i skuffen og ser hvad der mangler når jeg handler – også her gælder det at se sig for – LAVPRIS-KÆDERNES egne varer er fuldt på højde med mærkevarerne men de kan oftest fås for måske under det halve – og papir og skraldeposer bliver jo bare smidt ud efter brug.
Brød har jeg ikke brugt lang tid på fordi vi spiser hjemmebagt brød – JEG kan lide at bage brød og boller synes det er ren afslapning at ælte dej og det nyder vi godt af. – MEN her bruger vi det billige mel og er godt mel på tilbud køber jeg gerne 5-6 poser til køkkenskabet.
Hvis jeg skulle købe brød ville jeg bruge billig grovtoast til sandwich til madpakker og købe et skiveskåret rugbrød og pakke ned i mindre portioner- 6-8 skiver i hver pose. Boller ville jeg stadigt bage selv og fryse ned (der er penge at spare)