Indkøb på tilbud, og andre tips til opbevaring


Vi har handlet kød til brug i julen på tilbud i vores lokale Daglig-brugs. De har gode kødvarer og ofte gode tilbud. Jeg købte 2 kg medisterpølse for 50 kr og deres medister er god, Jeg kogte den med det samme, da jeg altid forkoger medisterpølse, men det står jo en frit for, men så er min klar, frosset i stykker på 500g lige til at tage op og bruge (de er nu lagt i juleskuffen i fryseren.).

Derudover købte jeg en nakkekam på 2,4 kg til 60 kr. Den blev skåret i stykker og fra den ene side skar jeg ca 350 g strimler af rent kød til vok i aften og resten kørte jeg igennem kødhakkeren, delte i 4 poser og lagde farsen i fryseren til julens frikadeller.

Min ældste søn, for ham er det ikke jul uden medisterpølse og vi andre kan lide lune frikadeller med rødkål, så for mig var det et meget fornuftigt indkøb. 8 poser i fryseren og kød til i aften for 110 kr – for mig er det billigt. For andre der vil have noget andet kød er det andre tilbud der skal kigges efter, det vigtigste er at man kan bruge det der bliver købt. Brug de tilbud i dit nærområde, og tænk lidt langsigtet, så  vænner man sig hurtigt til at se mulighederne og der går lidt sport i det også 😉 .

 

Med hensyn til opbevaring:

Nu opbevarer jeg meget grønt i køleskabet, men opbevarer hele kålhoveder, porrer, kartofler og løg, samt æbler (vi har selv plukket dem som selvpluk), appelsiner, klementiner og pærer i mit baghus bag carporten. Der er koldt og mørkt og jeg dækker bare kasserne med et gammelt tæppe. Senere når der er rigtig vinter (frost og sne) kommer det i flamingokasser med låg og bliver sat tildækket  og lidt mere beskyttet nærmere huset. Et skærmet hjørne på en terrasse eller altan ville være ideelt – men det har vi ikke.

I køleskab ligger Tomat, Agurk, Peberfrugt, Salat  og Gulerødder. Jeg ved fra STOP MADSPILD at gulerødder og andre rodfrugter, kan være et problem, min måde at gøre det på er: Når jrg køber en pose rodfrugter/gulerødder skærer/river jeg posen op, tager et STORT stykke køkkenrulle og lægger det dobbelt – lægger det som en dyne på grøntsagerne og stopper det ned langs siderne i posen, og så ind i køleskabet  – nu rådner de ikke så hurtigt fordi den fugt der kommer opsuges – de liger tørt og får alligevel luft – DET virker her i huset.

Hvis man har fået købt for mange så skræl dem og riv dem, som til råkost. Dette kommes i  poser og lægges i fryser, det er perfekt til pastasovs, fyld i en restegryde, eller grøntsagssuppe. Vi bruger det også til en “omvendt” grøntsagstærte (optøet og svitset på panden og godt afdryppet) lagt i et smurt fad og dækket med en tærtedej. I disse grøntposer kan man tømme rodfrugtskuffen og tilsætte fintskåret kål (hvidkål, savoykål, palmekål).

Hvis jeg har flere porrer og rodfrugter  til suppe, når jeg skal lave dette, ordner jeg dem ofte på en gang, og fryser en halvdel ned. Arbejdet er næsten det samme og det går hurtigere en anden dag. Jeg kender også mange der laver mad til 2 dage af gangen, men da VI meget nødigt spiser samme slags mad to dage i træk, foretrækker jeg min egen “halvfabrikata”, men igen, tænk længere frem ,så undgår man, at det der er brugt penge på, bliver kaseret.

Hvem smider sine ti-kroner i skraldespanden??? Jeg gør ikke, men en undersøgelse har vist at: Danske familier smider for mellem 3500- 7000 kr mad ud hvert år – det svarer til  ca 10 -20 kr om dagen, eller et pænt tilskud til en ferierejse eller ???, det spild kan man reducere meget ved at tænke lidt anderledes  🙂