I denne uge begynder jeg et nyt projekt (er ret sikker på at det bliver sjovt) –
Jeg “genopliver” nogle gamle mad-planer og laver dem så tæt på at det kan lade sig gøre –
Jeg har tænkt mig at finde en fra hvert årti, men det bliver ikke i rækkefølge fordi jeg er afhængig af at det ikke er alle planerne, der er lige lette at finde –
Jeg starter med en fra 1. November 1960 – der er kun et problem -GEDDEN –
Jeg har tænkt mig at spørge fiskehandleren om den kan skaffes, eller hvad der kan erstatte den.
Jeg har altså også tænkt mig at spare på smør/margarine, desuden har jeg tænkt mig at food-preppe (det vil sige at jeg snitter hvidkål/spidskål, gulerødder og opbevarer det i bøtter m. låg) så er det nemt at servere en råkostsalat de dage hvor jeg mangler grønt.
Bortset fra fedt er denne madplan faktisk ernæringsrigtig og det meste fedt stammer fra tilberedningen – her bruges 1/3 pk smør/margarine 75-100 gram – JEG bruger 1-2 spsk flydende margarine – men man arbejdede altså også hårdere den gang.
MANDAG:…..Bagte hvide bønner med bacon ——Frugtsalat
TIRSDAG:……Risengrød m kanel og saft——Frikadeller m kartoffelsalat + asier
ONSDAG:…….Grønkålssuppe på svineryg——Revet æble med creme
TORSDAG:…..Små deller i “skildpaddesovs” mos, råkost —— bl. frugtgrød
FREDAG:…….Kalvefrikandeau, kartofler og julesalat —— Halve grapefrugter
LØRDAG:…….Ovnsteget gedde m. tilbehør —— Pandekagedessert
SØNDAG:…….Kogte porrer m. brød —— rest af frikandeau + brunede kartofler
Jeg synes vi skal gå all in, og bage både boller (måske rosinboller) og 2 franskbrød efter en gamle opskrifter fra 60’erne, så ingen “nymodens kerner” der 🙂 men vores grove rugbrød holder vi fast i. –
JEG synes det er lidt sjovt og jeg arbejder stadigt lidt med en enkelt opskrift – men skal nok nå det til tiden.
Opskrifterne fra den gang er her:
Jeg skriver at frugten ikke behøver være de allerfineste – er det til at få nogle feks ved en bod eller på torvet er det ok – mange af dem skal skrælles og koges 😀 –
Her ved Sakskøbing hvor jeg bor har vi LOLLE-FRUGT, her kan man købe fugleæbler og fuglepærer i net-sække – min mand og jeg har hentet 5 kg æbler og 5 kg pærer til samlet 50 kr, det er æbler og pærer der har fået et lille stød, eller et mærke af at sidde op ad en gren, det kan være frugt der ikke lever op til størrelseskravene osv. Vi har frugten stående koldt og sorterer løbende- men ca det 1/2 bliver brugt som spisefrugt, da det er størrelsen der er forkert, men hos os betyder det INTET.
Jeg køber de fleste grøntsager direkte hos producenten – det er lidt billigere men ikke meget og jeg skal jo også køre ekstra efter det, men jeg synes kvaliteten er højere, varen er friskere og ny-sorteret og da mellemleddet er væk er det lidt billigere.
Resten af mine varer køber jeg oftest i REMA 1000 og jeg køber kun økologisk hvis prisen er i orden – hvis mine budgetter skal holde duer det ikke at hver ting er 2-5 kr dyrere
2 Grapefrugter, æbler (det behøver ikke være de allerfineste allesammen, da en del skal koges), lidt bær evt frost, kartofler, løg,2-3 stk porrer(efter længde), 1 x grønkål, 1 x julesalat, 1 x champignon, gulerødder, rosin, 1 hvidkål, 1 lille selleri, 1 glas kartofler, æg, grød-ris, 1 x tørrede hvide bønner, ca 170 kr1 x olie-margarine, 7 L minimælk, , 1 x havregryn, 1 x hvedemel, 2 x gær + 1 pk rugbrød =ca. 90 kr
1 x pålæg,1-2 x bacon, 1 leverpostej, hakket grisekød,1 gedde/ell (anden fisk), 1 stk kalvekød = ca. 130 kr
Ialt 390 kr selv om der handles med skyklapper – det er mere end det plejer at koste, men måske behøver du ikke at købe det hele – feks skal jeg kun købe det med fed skrift, da jeg har noget fra når jeg køber kolonialvarer 1 gang om måneden.(her bruger jeg ca 350 kr på at fylde op med papir, dåsevarer og hvis der er et godt tilbud)
Prisforskellen er fordi fisk der tidligere var billigt, nu er meget dyrt(efter min mening også for dyrt) . Desuden bruges kalvekød i et stykke og det er i dag heller ikke et stykke jeg normalt ville vælge at bruge.