Glutenfri:
Der er rigtig mange produkter på markedet af glutenfrie produkter –
Det er udmærket hvis man er allergiker, men indrømmet de er bestemt ikke alle lige gode 😉
Jeg har indtryk af at det er blevet en industri at fremstille glutenfrie produkter.
Fisk, kød og grøntsager er jo alle glutenfrie og rigtig mange Vok-retter kan laves glutenfri.
Jeg synes glutenfri pasta er fin- den har en god konsistens og smag. I stedet for at lede efter de produkter der specifikt er markedsført til dem med glutenallergi, kan man se efter et rent majseller risprodukt (læs indholdsfortegnelsen) NETTO og FAKTA har 100% risnudler og ren pasta fremstillet af majs. Begge dele er væsentligt billigere.
Som pålæg vil jeg foreslå rester fra middagen, æg, tomat, frugt og grøntsager til at gnave til.
Dåsemad skal man være meget påpasselig med – den indeholder ofte hvedemel.
Jeg har selv prøvet en del af melblandingerne, men man kan ofte opnå det samme resultat med majsmel,rismel og kartoffelmel – jeg har haft blandet dem og har brugt dem hver for sig –
OG det er billigere end at købe færdige blandinger.
Jeg har haft bagt med glutenfri lys melblanding med godt resultat – specielt i min bagemaskine bliver brødet fint (den har et program specielt til gluten frit brød) –
Hvis jeg skulle leve glutenfrit ville jeg vælge altid at have en lys mel-blanding stående,
men jeg ville være fløjtende ligeglad med deres kiks og kage (rigtige ris-kiks (dem uden chokolade)kan bruges), jeg vil hellere have en bolle bagt af det lyse mel.
Som salat kan alt grønt bruges, rester af pasta kan blandes til en pastasalat og serveres med feks stegte kyllingelår. I stedet for en bulgursalat eller retter hvor der er bulgur (hvede) – kan man anvende quinoa det koges og bruges i stedet for bulguren til feks salat eller blandet i en brøddej af den lyse melblanding.
Til jævning af sovs vil jeg foreslå maizena hvis det tåles ellers kartoffelmel.
Jeg vil foreslå at man bruger bruger hjemmebagt eller færdigkøbt glutenfrit brød og laver crutoner eller rasp selv – de er for dyre at købe og der er alligevel brød der bliver tørt –
Om man så vil lave fine 1 x 1 cm stykker til crutoner eller man bar river brødet i stykker eller skærer det i stænger er en smagssag –
Man lægger stumperne på bagepapir og drypper med lidt olie –
Ind i ovnen ved 200 grader (men hold øje med dem- de skal være tørre men ikke sorte).
Disse er gode at spise til salat, suppe eller som chips.
————————————
Det kan lade sig gøre at bage fine tynde pandekager (glutenfrie):
De kan spises til kaffe, dessert eller foldet med en salat indeni som frokost
140 g rismel
125 g tapiocamel
3 sammenpiskede æg
2 1/2 dl mælk
50 g smør
et drys salt
Bland melet med salt i en skål
Tilsæt sammenpiskede æg og smeltet smør –
pisk grundigt og lad dejen hvile et par timer –
omrør dejen og bag tynde pandekager i så lidt smør som muligt.
Skidt med hvis en går i stykker – her kaldes det smagsprøver 🙂
————————————
hvis jeg skal lave en madplan vil jeg forslå at rejse lidt ud i verden:
1 Spagetti-ret/kødfri fra italien spises med brød til
Danske frikadeller m kartofler og pastasalat (til pastasalaten skæres en rest spaghetti fra dagen før i små stykker og blandes med feks tomatstykker og agurkestave + lidt salat)
1 lamme-gryde fra afrika m quinoa
1 oksekødsgryde m ris og salat (resten af oksegryden blandet med evt rest af ris bruges som bund i Shepards pie)
1 chili con carne fra mexico med et majsbrød
1 shepards pie – Her kan bruges rester af oksekødsgryden.
Boller i carry – en god dansk ret 😉 serveres med kogte ris
————————————-
SHEPARDS PIE:
Et link her:
—————————————
FRIKADELLER, KØDBOLLER og FARSBRØD
Da jeg bruger samme fars til frikadeller, kødboller og farsbrød, kan det betale sig at røre af godt et kilo hakket svinekød på en gang – det rækker til alle 3 ting her.
Godt 1 kilo hakket svinekød
2-3 store finthakkede løg
6 æg
salt, peber og evt krydderi efter ønske –
Det hele røres godt og ret længe (gerne med maskine) –
men det kan gøres i hånden – først virker det usammenhængende,
Men rør videre så hænger det pludseligt sammen –
Kan tilsættes 1,5 dl risflager eller havregryn men er ikke nødvendigt.
1/3 steges til 12 frikadeller, 1/3 formes til et farsbrød og omvikles med lidt bacon eller rulles i rasp, den sidste 1/3 koges til små kødboller i letsaltet vand –
Det man ikke bruger nu lægges i fryser så er der hurtig mad en anden dag-
Ønsker man kun at lave en af delene
er det ca 400g hakket svinekød, 2 æg og et løg samt krydderier.
————————————-
SPAGHETTIRET fra italien (kødløs)
Citron (revet skal af 1 citron og saft af samme citron)
1 rød chili(pas på styrken eller anvend 1 spsk sød chilisovs)
Grov persille
Hvidløg
Lidt olie
1 pakke glutenfri spaghetti eller majs-pasta
Revet ost eller små salatblade til pynt.
Finthakket chili og finthakket hvidløg svitses i lidt olie –
citronskal og hakket grov persille tilsættes sammen med lidt af citronsaften –
det sættes til side –
Pastaen koges og drypper af, –
Den krydrede olie hældes over pastaen og der smages til med chili,salt, peber og citron.
Serveres med et godt brød. REMA 1000 har frosne udmærkede glutenfrie brød+ enten en revet ost eller groft hakket persille.
————————————-
CHILI CON CARNE I MIN UDGAVE:
1 stort hakket løg
2 fed hakket hvidløg
1 hakket rød peberfrugt
1 dåse afdryppede røde bønner eller 2-3 dl kogte kikærter
4 tomater skåret i små stykker
Salt, Peber, Chiliflager og Sød chilisovs
250 g hakket oksekød
2 spsk olie
2 spsk Olie varmes og løg og hvidløg svitses til de er klare, oksekødet tilsættes og brunes. Så tilsættes tomat og peberfrugt og krydderier – det koges godt i ca 30 minutter og der tilsættes de røde bønner og smages til med chili-sovs. (tilsæt lidt vand hvis det koger “tørt”)
Bemærk : jeg bruger kikærter i stedet for røde bønner, da min familie ikke er vænnet til disse, og det er fuldstændigt skørt at lave mad der ikke bliver spist -(kikærter er ikke så melede i smagen og de bliver spist, også i salat) ?
—————————————————–
MAJSBRØD:
150 g majsmel (jeg brugte groft majsmel)
140 g hvedemel (her brugte jeg glutenfrit mel)
2 tsk bagepulver UDEN gluten
1/2 tsk natron, 1/2 tsk salt, 4 tsk sukker, 1 tsk fiber-husk (gul pakke)
Brød kan bages uden fiberhusk men glutenfrit brød smuldrer ikke så let hvis dette tilsættes.
2 æg
2 spsk olie
1,5 dl kærnemælk
1,5 dl letmælk
Varm ovnen op til 200 grader –
De tørre øverste ting blandes godt – De nederste våde ting piskes sammen for sig og blandes i de tørre ting – det hele hældes i en form og bages i ca 25 minutter til det er LIGE PRÆCIS fast ved tryk på midten (ikke for længe)
————————————