at få ting til at hænge sammen er noget andet end spare op – det første skal man gøre oftest af nød – det andet er noget man frivilligt vælger for at få råd til noget andet –
Jeg har lavet madplaner hvor der virkeligt skulle spares og det er også ok 1 uge eller 2, men skal man kunne holde det ud skal man bruge mindst 5-600 kr om ugen, og så skal man tage det som en udfordring, her er vi konkurrence-mennesker så vi har rimeligt let ved det.
Denne plan er specielt lavet ti en børnefamilie.
Der er lavet en madplan for uge 38 + 39 ( altså for resten af måneden)
Jeg laver en indkøbsseddel for resten af måneden – alt skal købes som billigst muligt og ikke efter hvad der er lige for – lær dine butikker at kende, så vil du hurtigst muligt kunne finde de billigste udgaver – handl aldrig med 3 sultne eller meget trætte børn (så skal de være bedre opdraget end mine var 😉 )
Køb gerne på tilbud, jeg gider ikke handle i alle butikker men vælger feks 2 og de kan så skifte, ofte er REMA 1000 ell. NETTO den ene.
Jeg vil anbefale at du bager hvedebrød selv der er en stor besparelse og vi bruger hvedebrød om morgenen og evt til mellemmad eller til den varme mad.
Boller/knækbrød er gode til eftermiddagsmad til børn.
Inden du handler kigger du lige i fryser, i skabe og på hylder , det du har skal bruges ,så du bruger feks en grøntsag du har i stedet for en jeg bruger i en opskrift – så sparer du også at købe den 🙂
Der kommer sidst en oversigt over hvad der skal handles til alle måltider her – måske er der noget af det du aldrig vil drømme om at bruge, men så må du jo prøve at bruge noget andet – det er dit valg 🙂
MORGEN starter vi med havregrød/ havregryn m. mælk og hjemmebagt brød m syltetøj eller ost
Formiddagsmad 1/2 rugbrød med en skive pålægchokolade + kaffe
Frokost rugbrød m. rester fra dagen før, 1/2 kogte æg, årstidens grønt (nu agurk + tomat) Vand m isterninger + evt kaffe. sådan ser børnenes også ud evt gulerodstænger (er billigere selv at skære dem ud (pakket i plastfilm holder de sig godt)
Eftermiddagsmad Hvedebrød med agurk eller honing +te, så er der tid til at snakke sammen.
Aftensmad efter madplanen – gem salat, kartofler osv til næste dag – hvis der er større rester af feks pasta eller ris fryses de til senere
Hvis i går en tur og finder et sted med æbler eller pærer (måske til at samle op) så saml en pose ( jeg har altid poser med på tur de klare i den ene lomme + hundeposer i den anden,
Du kan prøve at skære pærer + æbler i både uden kernehus og spraye med lidt lurpak eller olie og ind i ovnen på 190 grader i ca 1/4 time (alt efter tykkelse naturligvis – på brød smager det som sundt æbleflæsk , da man jo ikke kommer flæsk i – vi bruger det også sommetider oven på kartoffelmos (brændende kærlighed) – det smager også godt til den varme mad. +
Det er næsten gratis <3
Jeg laver et stort fad og lægger resten i et glas i køleskabet, så bruges det til pynt eller tilbehør til aftensmaden. Du skal vænne dig til at være forud, feks at der står en bøtte med kolde ris, at der er en bøtte med kogt pasta, rester er jeres bedste venner hvis i vil på ferie.
hvis du mangler opskrifter giver du besked så finder jeg det til dig. .Jeg har forsøgt at give lidt hjælpeopskrifter
Jeg har valgt at starte d 18 + resten af måneden så kan du nå at indrette dig lidt og se om du kan vænne dig til at være “sparegris”
Mandag…..Sugo a la Berit m pastaskruer eller lignende
Det er vigtigt at du bruger den store mængde grøntsager og koger det godt ud
Denne opskrift giver 2 L kødsovs – der bruges 1/3 resten fryses ned i 2 bøtter
1 til lasagne næste uge og 1 til madpandekager ell pitabrød
Tirsdag…..Fiskenugget eller fiskepinde med 1 pastasalat og ris
Pastasalat er 2 kopper pastaskruer revet gulerod og frosne ærter eller majs
Kog lidt ekstra ris til i morgen
Onsdag……Stegte ris m grøntsager + flute
Grøntsager (alt hvad du har skæres i tern) og ristes på panden tages af –
På den VARME pande/vok kommes olie og se kogte ris ristes der tilsættes godt med krydderi og herefter tilsættes de ristede grøntsager + 1 dåse afdryppede kikærter – varmes godt og smages til(her elsker vi hvidløg og chili) flute serveres til
Torsdag….Kyllingefrikadeller af hakket kylling (er tit på tilbud) her krydrer jeg med lidt fint hakkel chili vi serverer ærter, kartofler og sovs
Fredag…….Madpandekager fyldes med kødsovs fra mandag kan evt drysses med revet ost 5 minutter før de er færdige
Pandekager med havregryn bages og fyldes med SUGO fra mandag sættes i en 190 grader varm ovn i et fad kan serveres m en salat af fintstrimlet hvidkål med groftrevet gulerod og småt skåret æble.
Lørdag……Her serverer vi ofte rugbrød – det er nemt og alle rester kan blive brugt op
2 dl ris blev til frikadeller, 3 x 1/2 æg blev til æggesalat, Kogt pastaret kan blandes med hakket rødbeder og hakket løg heri blandes 2 spsk græsk yoghurt- bliver bedre af at trække
Søndag…..Jeg synes måske en stegt kylling eller hele kyllingelår med det tilbehør i har lyst til.
Jeg ville vælge det der er på tilbud 🙂
Har i klaret denne uge har i klaret det godt synes jeg.
Her følger en indkøbsseddel til det mest nødvendige ugen, men alt afhænger jo af om man er god til” at slå” sig selv lidt over fingrene når man ser på noget man ikke skal bruge – ideen går ud på at købe det man SKAL bruge og ikke det man KAN bruge
Det skulle blive omkring 600 kr i denne uge, men kig efter hvad du har i dine gemmer og brug det frem for at købe nyt
7 l. mælk, 1 ost, 1 bøtte græsk yoghurt, 1pk gær hvis du vil bage, 1 x revet ost, 15 æg, 1x smør, 1 x flydende margarine, 1 x olie
2 pk rugbrød, 1 x toastbrød hvis du ikke bager, 1 glas marmelade, 1 x pålægschokolade, 1 pk flute af dem fra NETTO
1 ds kikærter, 2 ds hakkede tomater, Havregryn, Sukker, hvedemel, pasta, ris
1 kylling, 1 x hakket kylling, 1 x hakket okse, fiskenuggets eller fiskepinde, måske en slags pålæg til madpakker
1 pose ærter (frost) – 1 pose majs (frost) 1 spidskål/hvidkål, 1 pose gulerod, 1 pose løg, 1 pose kartofler, 1 eller 2 squash, nogle æbler men dem kan man samle op mange steder også hvor du bor, måske er der familie eller kollegaer der har æbler i haven.
Vi har kun en almindelig have, men 3 squash planter giver så mange squash at jeg giver dem væk til dem i nærheden ligeledes har vi masser af græskar – dem bruger jeg til græskarsuppe og serverer med ristede græskarkerner + flute.