madplan for uge 34


Madplanen for denne uge er anderledes end den plejer, jeg elsker når der sker nyt –
Det er sommer og høst og de næste 2 mdr, kan vi bare trække grønt og frugt ind fra haven, jeg har besluttet at vi naturligvis skal spise det vi dyrker og gemme til vinteren på glas og i fryseren – det betyder at der vil være flere dage hvor grøntsager  vil være i fokus – hvis man så vil have kød til må man tage en pølse eller en frikadelle enten  købt færdige (dem fra netto er nu ikke helt dumme) eller selvfrosset.
Jeg har fundet en opskrift på yoghurtis m honning, den vil jeg prøve – Her elsker vi is både sommer og vinter, og det er billigere at lave selv, så er kvaliteten i hvertfald høj og det smager fantastisk.

Her i haven er der græskar og squash, rødbeder, kartofler, løg, bladselleri, bønner og porrer.
Vi har 3 hønse-madammer der aftager det meste af det grønne der bliver, men kvitterer med friske æg. Vi har et lille drivhus med agurker og tomater, vores agurker er ved at være på retur men der har været en overflod af agurker – tomater er der stadigt mange af og jeg er begyndt at fryse dem, de bruges i stedet for tomat på dåse .
Af frugt er der æbler, pærer (grove men er gode til mad), brombær, hindbær og blommer.
Det jeg ikke bruger efterhånden ordner jeg så vidt muligt og lægger i fryseren – Nogle af tingene holder sig jo fint i vores haveskur, men vil man gemme  feks. squash og græskar er det vigtigt at de får lov at tørre på stilkene til de er træagtige – så lægger jeg dem i en flamingokasse med rent sandkassesand (dækker dem) så holder de længe – når sæsonen er slut bliver sandet brugt til hønsene til sandbadning 🙂 .
Når jeg om kort tid måske en uges tid begynder at fjerne agurkerne, sår jeg salat og gulerødder i drivhuset, det bliver ikke store faste salathoveder, men bliver stor pluksalat hele efteråret (også til vores høns)

Jeg skal finde måder at anvende agurker, brombær, squash og græskar på – det er der en overflod  af lige nu 🙂 agurkesalat har jeg lavet og sat på glas.
Jeg har fundet en opskrift hvor man tykner brombær  med chiafrø, det vil jeg prøve, måske når jeg det søndag, det ville jo passe fint til bollerne  mandag.

 

MANDAG……..Squash-frikadeller med grøntsager og kartofler
Jeg vil bage græskar-boller om der skal græskarmos eller revet græskar har jeg ikke bestemt.

TIRSDAG…….Pastaret med kødsovs (laver en stor portion kødsovs og lægger 1 bøtte i fryser, 1 anden gemmes til torsdag)
Jeg laver is – vil prøve med yoghurtis

ONSDAG……..Min mand laver pandekager – jeg bager  brød

TORSDAG……Lasagne m squash(i stedet for lasagneplader)
Det er opskrift fra Arlas køkken
Jeg laver en skål tzatziki det kan vi godt lide, 1 stk hjemmebagt rugbrød med tomatskiver og tzatziki smager  godt  (jeg laver den med revet squash, så bliver den ikke så  hurtigt tynd)

FREDAG………Hakkebøf m kartofler, rødbeder og gammeldags brun sovs

LØRDAG………En stor frittata m rugbrød
Det er en stor pande m ristede grøntsager der hældes sammenpisket æg over og bages færdig,
På pande eller i ovn.

SØNDAG………Risotto m græskar og tomatsalat

I denne uge mangler jeg mejerivarer – mælk, flødeost og fløde til isen (cremefine til piskning fungerer rigtig fint og der er kun halvt så meget fedt i som i piskefløde) resten har jeg i skabet, skufferne og  i havet. Det bliver med indkøb for under 100 kr.