Min fryser er meget vigtig her i huset fordi:
Vi bor på landet og det er ikke så let lige at handle som i byen
Jeg har ikke så mange kræfter, så det er smart/nødvendigt med en hurtig løsning.
Jeg VIL have ordentligt mad – ikke papmad
Jeg støtter STOP MADSPILD (så smider ikke unødvendigt ud)
Jeg kan lide at købe mange af mine varer lokalt ( feks. boder og gårdbutikker) det er gode friske varer efter årstiden og de er ikke transporteret langt – men jeg er ikke fanatiker – går ikke af vejen for en færdigsovs i glas fra ALDI (kan ikke selv lave den bedre) eller lignende.
———————————————————
Jeg har markeret min fryser med labels på skufferne så jeg har styr på hvor de forskellige ting er.Det er vigtigt for hvis der ikke er overblik over hvad der er/mangler virker den ikke efter hensigten.
Jeg køber stort ind når der er tilbud på mine “yndlingsvarer”:
Svinekød i storkøb:
Køber gerne 2 svinekamme eller hele nakkekamme af gangen, skærer så stege, kotteletter, småkød, vokstrimler og hakker fars – så pakker jeg det i poser, sætter mærker på og fryser ned.
Hamburgerryg:
Kan tit fås billigt, jeg skærer et stykke til kogt hamburgerryg, skærer i skiver til hamburgerkotteletter, og evt stumper skære i små tern (det bliver magert bacon) og bruges til brændende kærlighed. ALT fryses ned i poser.
Oksefars:
Oksefars er tit på tilbud i 1,5 eller 2 kg pakning, det skal jeg ikke bruge, så det bliver pakket i pakninger på ca 250 g FORDI 250g oksefars rækker til kødsovs, millionbøf, lasagne osv. når vi skal bruge til bøf eller lignende tager vi bare 2 poser – smart ikke ;).
Kylling:
Køber økonomipakninger med hakket kyllingekød og deler i mindre portioner. Køber også kyllingebryst og kyllingelår i større portioner MEN kun hvis jeg kan få rent kyllingekød, JEG VIL IKKE HAVE DET DER ER TILSAT SALTLAGE, jeg krydrer selv min mad og ønsker ikke kylling der er gennemhullet og sprøjtet med saltlage – måske en fiks ide – men det er mit valg;)
Grøntsager:
Her bruger jeg fryseren meget. Jeg køber frosne ærter i en god kvalitet, det er pengene værd(de smager som friske når de bliver tøet op). Jeg køber frosne EDAMAME- bønner, det er en soya-bønne der smager godt i salat eller i grøntsagsgryde og suppe. Da jeg ikke spiser så meget og ikke ret meget kød, skal jeg tænke på at få proteiner andre steder fra – her er bønnerne gode, også til sportsfolk (Naturens Proteinpulver).
Jeg koger af og til 1 pose kikærter, pakker dem så ned i mindre poser og fryser dem (arbejdet er det samme som hvis jeg kogte 100 g).
Jeg køber normalt ikke frosne grøntsagsblandinger, da jeg let kan få fat i de friske. Dampede friske grøntsager smager bedre end de frosne og så lang tid tager det ikke at ordne dem.
Jeg har i dag frosset rodfrugter ned, OG det gør jeg ofte. Det gør jeg fordi, så skal jeg ikke pludselig smide de grøntsager ud, jeg har købt fordi de ikke er blevet brugt, og det tager ikke meget længere tid at ordne 1 stor portion end en lille portion. Jeg skræller/ordner grøntsagerne og tager så et stort skærebrædt og en stor solid kniv – så går det let. Jeg skærer alt i skiver, stænger og til sidst i tern – blander det hele i en skål og fryser ned i poser med ca 1 l i hver. Dette rækker til grøntsagssuppe til 3-6 portioner alt efter om det er hovedret eller forret. Søg på min “grøntsagssuppe” til højre.
Man kan også rive dem groft i stedet, det revne er perfekt til kødsovs og lasagne og stykkerne bliver ikke større end at børn der “hader” grønt kan spise det 🙂
Brød:
Jeg bager selv og fylder gerne ovnen op (bager gerne både brød og boller).
Vi kan ikke spise det hele på en gang, men så fryser jeg brødene stykvis og bollerne i poser med 6 stk så kan vi tø en pose op af gangen – Jeg har lært et trick af en ung pige, med flere børn – Vi tager de boller vi skal bruge – pakker dem ind i bagepapir – stiller dem i en 100 grader varm ovn (miniovnen) lidt senere er der de lækreste boller <3 Hun brugte også metoden til rester af franskbrød og grovbrød, da hun skulle vende hver en krone – det virker.
Når jeg har 1- 2 l mælk, der gerne må bruges pisker jeg pandekagedej, så bliver der i løbet af dagen lavet pandekager a la RASMUS KLUMP – 1 stor stak. Dem pakker jeg i pakker med 10-12 stykker, pakker dem i bagepapir og fryser dem – altid gode til kaffen eller til dessert – eller søndag morgen. Pakken tøes op og lægges i ovnen og varmes ved 100 grader til de er gennemvarme. (JEG synes mikroovn gør brødet tørt).
Krydderboller og rundstykker kan min mand og jeg godt lide en gang imellem, her køber jeg også økonomipakninger og fryser dem ned med 3 i hver pose – så tager vi en pose ud når vi går i seng – så er de klar til en tur i ovnen næste morgen.
FISK:
Jeg køber hele sider Laks/Ørred når de er på tilbud. Vi ryger dem i kuglegrillen – vi kan alle 3 godt lide varmrøget laks, eller er det kun om sommeren vi får frisk fisk, der kan vi købe dem i Langø Havn, så kan vi lide fisk både røget sild, makrel, friske fladfisk og torsk.
I supermarkedet er fisken efter min mening for dårlig, det vil jeg ikke købe. En fiskeafdeling der lugter af “fisk” er for mig forkert – fordi FRIS FISK lugter ikke af “fisk”, de lugter af frisk saltvand, så jeg glæder mig til det bliver sommer 😉
En skuffe er forbeholdt det alle familier skal have i baghånden:
IS-pinde og hjemmelavet Is til dessert.
Hjemmelavede toast til de unge mennesker (Natmad- hygge når de lige smider et par i toasteren)
Hjemmelavede forbagte små pizza-bunde med fyld – klar til ovnen
Rester af steg og lignende der kan genbruges (til pålæg eller aftensmad)
Hjemmelavede frikadeller er væsentligt billigere end slagterens, hvis de er løsfrosne er det hurtigt at tage et par til frokost (søg på slagterfrikadeller til højre)