Gluten-intolerance eller Cøliaki


Gluten-intolerance og Cøliaki behandles på næsten samme måde, men er ikke det samme.

Cøliaki er altid en kronisk tilstand – det er en kronisk tarmbetændelse i tyndtarmen. – hvis den behandles, blandt andet ved hjælp af en diætist, kan man leve et ganske udmærket liv, men det kræver diciplin. ALT gluten skal undgås så indersiden af tyndtarmen kan hele op.

Gluten-intolerance kan variere i styrke, man kan være kraftig eller lettere ramt, man kan være allergisk for hvede uden at være for andre glutenrige produkter. Man kan få lette symptomer som feks oppustethed eller voldsomme reaktioner som kan ende i et allergisk chok.

Fælles for dem begge er at man bliver udfordret på sine vaner, alle varedeklarationer skal tjekkes og mit råd er : at finde en butik og vænne sig til deres produkter, det gør det hurtigt nemmere at handle – når man har helt styr på de varer der findes der, kan man begynde at sprede sig. 😉 Jeg ved at der findes mange glutenfrie produkter – jeg har smagt mange af dem der findes fra et firma der hedder “Semper” både Kvickly og Super Best i Nakskov har et bredt udvalg. Men ser man sig for har Netto og Rema 1000 har også varer og ofte til en noget lavere pris – her kan det betale sig at lede 😉

Man skal vænne sig til at frugt, grønt, mælkeprodukter  og kød ikke indeholder gluten HVIS DET ER UFORARBEJDET. Så snart de er forarbejdet får man sig nogle overraskelser når man læser indholdsfortegnelser. Her er det vigtigt at firmaet der producerer kan garantere at der under forarbejdningen ikke er foregået en krydsterminering med glutenholdige varer. Der er rigtig mange glutenfrie varer  – de er dyrere end normale varer – men deres kvalitet er faktisk rigtig god. Der findes pasta – brød – mel og melblandinger – pizzabunde – kiks – knækbrød – kage – slik osv, i frysedisken forefindes rundstykker og muffins blandt andet hos REMA og her var de lige så gode som de almindelige.

Det er altså muligt at lave en næsten normal kost uden at man i starten skal bruge kræfter på at tilberede alt fra grunden. senere vil det helt klart kunne betale sig at bage selv og også lave nogle former for pålæg ( skær resten af kødet fra aftensmaden op til pålæg med det samme og frys det i små pakker) brug æg, frugt og grønt og en skive ost.

Aftensmaden er ikke så svær: brug kød, grønt og kartofler eller ris (gerne røde eller brune) – her kan godt bruges pasta osv. men man skal købe de glutenfrie produkter, de er gode og findes i mange udgaver, jeg har prøvet lasagneplader, penne, spaghetti og skruer – (alle udemærket). Kig godt på ketchup, sennep osv langt fra alle er glutenfrie – men de findes 🙂

“Ind i mellem “er jo også vigtigt, og det er vigtigt at tænke på om man får fibre nok i kosten. Alle har brug for fibre i kosten, men glutenfrie produkter indeholder mindre fibre end de normale produkter, derfor er det meget vigtigt at bruge grove grøntsager og købe en pose havregryn der er garanteret glutenfri – (bruges i fars og til panering og evt morgenmad eller hjemmebagt brød). Rosiner, frugtpålæg og knækbrød af de grove er gode mellemmåltider. kage kan købes –  både frossen og friske – man kan også købe en kageblanding og bage – men husk DET er slik 🙂

Jeg synes det er vigtigt at man går til læge, hvis man er syg og har kraftige symptomer, da der er mange sygdomme der har samme sygdomstegn. Hvis man føler sig lidt oppustet og har lidt træg afføring, vil jeg mene det  forsvarligt at prøve en kost uden gluten i 8 -14 dage. De fleste vil allerede efter en uge opleve en mærkbar forandring og så er man på rette vej.  Hvis der ingen ændring er , synes jeg, det er på tide at konsultere lægen.

Jeg tager sommetider en måned hvor jeg ikke helt undgår gluten, men skærer drastisk ned. Det skyldes at det meste af vores kost i dag er fabriksfremstillet, og ved at fokusere på indholdsfortegnelser bliver man bevidst om “usunde” varer. Jeg er ingen helgen med hensyn til madvarer 😉 men jeg synes nu alligevel at jeg forsøger at være lidt fornuftig. Jeg har to principper:

HVIS DER ER FLERE TING JEG IKKE FORSTÅR I INDHOLDSFORTEGNELSEN, END DER ER TING JEG FORSTÅR – SPISER JEG DET IKKE

JEG KØBER IKKE DANSK KØD DER TRANSPORTERES TIL UDLANDET FOR AT BLIVE SLAGTET OG TRANSPORTERES TILBAGE

Det første udelukker det værste, og det sidste er spild af transport og det er synd for dyrene, på pakkerne jeg køber står dansk kød – slagtet i danmark, selvfølgelig hvis man ønsker kød fra tyskland eller feks skotland – skal det da slagtes der  og så bagefter transporteres – men JEG fatter ikke det princip, da vi har meget gode fødevarer i danmark – så uden at pudse glorien – køb dog dansk når det er muligt -( jeg køber også banan og citron osv)

Jeg vil i uge 5 lave mad der kan laves af dem med glutenallergi, de fleste af retterne vil blive serveret her i huset og hvis ikke vil opskrifterne være skrevet til både med og uden gluten, så det er tydeligt hvad man skal ændre for at kunne tåle retten. Jeg bager hver uge, men i uge 5 vil jeg bage glutenfrit – det giver et anderledes bagværk – men tro mig DET KAN SPISES 😉