Stor – Bage Dag


BAGE – DAG (rugbrød – sigtebrød og grahamsbrød)
Her er de fleste af de brød der blev bagt i dag, jeg havde lagt 3 sigtebrød i fryseren –
det er kun rugbrødene(med havregryn på toppen) der ikke er lagt i pose + 1/2 grahamsbrød der ikke skal fryses.
Det blev til 4 sigtebrød – 3 store grahamsbrød – 2 rugbrød med havregryn – så er der brød i fryseren.
Jeg bryder mig ikke om kerner i rugbrød, (det gør de to andre heldigvis heller ikke) – MEN jeg kan godt lide smagen af rugbrød, derfor bager jeg dem selv.
Sigtebrød er et godt brød der fungerer fint til morgenmad eller til en kop te, om eftermiddagen eller om aftenen (med godt slagterpålæg).
Grahamsbrød er i min version et brød der ligner et lyst rugbrød – det spiser vi alle 3 med marmelade og ost.
Jeg skal indrømme at sigtebrød + grahamsbrød er bagt efter opskriften bag på COOPs 1 kg poser med sigtemel og grahamsmel – de er virkelig gode.
Kig på bagsiden af groft rugbrød. Meget købebrød har meget fedt og næsten ingen fiber.
Rugbrødet er min egen opskrift:
IMG_2382
Min opskrift på fedtfattigt rugbrød:
1,3 kg mel (900g groft rugmel – 100 g havregryn – 3oo g hvedemel) bland det hele med 2 spsk salt . 8 dl lunken vand, eller vand og  1 øl – blandes med 1 pakke tørgær eller 50 g frisk gær, der tilsættes 1/3 af mel-blandingen og evt 2 spsk sirup. Røres godt, når det begynder at boble, tilsættes resten af melet og måske lidt mere rugmel mens der æltes godt. Det skal blive en ret fast dej der hæver godt og formes til 2 aflange brød der rulles i havregryn og lægges i en mindre bradepande, herefter  sættes de til hævning til de er hævet til det dobbelte.
sættes i en 180 grader varm ovn og bages en lille time – skal lyde hule – jeg dækker dem med et stykke bagepapir efter 15 min, da vi ikke kan lide skorpen bliver for tyk.
Når de er bagt, køler de halvvejs af og pakkes i plastikposer, så undgår VI sprød skorpe, men får et brød der kan skæres. Dette brød er der fibre i, både groft rugmel og havregryn er fiberrige, der er intet fedtstof og smagen er helt ok.