Indlæg om disse stigende priser/udgifter og hvad vi gør ved dem.


I følge forbrugerrådet skal vi bruge 14.100kr mere om året nu end i2020 – I følge TV2 kan det komme til at koste en almindelig familie op til 35000 (https://nyheder.tv2.dk/penge/2022-07-11-se-listen-disse-foedevarer-er-steget-mest-i-pris) – personligt tror jeg det bliver et sted cirka midt imellem, jeg tror på ca 20000 mere om året til almindelige fornødenheder –

Det er så meget at det for de fleste ikke bare kan spares væk der skal lidt mere end gode tilbud til at kunne flytte dette beløb, –

Jeg bruger et udtryk “svesken på disken”, hvilket betyder at man taler åbent om HVAD der kan gøres ved problemet – det skal ikke være en konstant diskussion om økonomi (det er der ingen familier der holder til) – men en slags brainstorm om problemet og ALLE input skal være velkomne – Når der så er lagt en plan skrives det op og hvis det er gjort med de store børns hjælp, kan du være sikker på at de vil opdage hvis der snydes (måske vil de også prøve at snyde lidt selv) men BØRN kan være det bedste politi, min søn var 5-6 år da han holdt øje med hvad der blev smidt i skraldespanden(han gjorde det i forbindelsen med at vi skulle blive bedre til affaldssortering).

Det kan godt være at man skal se på de gode gamle spareråd som :
Fyld opvaskeren og tjek hvad program du bruger mest (måske af vane, et kortere kan måske klare det)
Fyld vaskemaskinen og se om du kan vaske ved feks 30 grader frem for 40 grader, måske kan du sætte vasketiden lidt ned som jeg kan på min.
Jeg vasker  næsten altid tøj og opvask når min strøm er billigst (besparelse på 100 kr/md)
Jeg siger at jeg har sat vasketiden ned med 20 minutter 3 gange om ugen – det sparer 52 timer/år som min maskine ikke  kører – og mit finvask er rent alligevel, når jeg så medregner at der er skruet ned for temperaturen (fra 40-30 grader), så må der ligge en lille besparelse.
Sørg for at frysere og køleskabet ikke er tilfrosset (det spilder strøm)
Tjek også gummikanterne – de skal være rene og intakte.

Så skal VI i hvertfald her tænke mere økonomisk end lystbetonet:
Altså når man feks smutter på genbrugspladsen SÅ handler man samtidigt på vej hjem, kan man ikke huske det man skal have så tager man indkøbsseddel med.
VI skal til at tænke “Hvad SKAL vi bruge” fremfor “Hvad vil vi bruge”

Vi kan godt skrue ned til  max 20 grader, ellers må man tage trøje på. – det vil her spare på strøm til elradiatorer – Nedenunder varmer vi med en brændeovn, der skal der ikke fyres efter kl.22, Hvis ovnen går ud, er der når det er koldest 17 grader om morgenen der bliver hurtigt 20 grader igen om morgenen, og det betyder faktisk at vi sparer 3 1/2 pakke briketter om ugen = 3,5 x  26 så der spares 1 tårn briketter på 1/2 år og det koster altså 4000 kr.
Når det bliver fyringssæson igen har jeg købt en kedel, den står på brændeovnen (det gjorde den også sidste år) og der kan tages varmt vand til kakao, te, madlavning  og til vores høns når deres vand skal tøes op 🙂
Alt tæller også de små ting.

Jeg er begyndt at kigge på min madlavning der tit foregår i 1 kasserolle, 1 gryde + 1 stegepande – jeg vil forsøge at sætte mit madlavningsforbrug af el ned til det halve (hvis det er muligt), evt ved at lave maden i en firkantet bradepande i min lille ovn  der bruger væsentligt mindre end  den store i komfuret. Selvfølgeligt skal tingene tilberedes og være møre, men  der er mange muligheder for at lave nogle retter i fad og de passer oven i købet sig selv, så med lidt forberedelse kan der  spares  tid oven i købet.

De fleste vil nok kunne spare lidt strøm ved at gå lamper igennem for hvilke pærer der bruges og kig også på om der er rum der ofte glemmes at slukke (feks kældre og toilettet)
Vi har en funktion hvor vi kan sige – SLUK LYS I HELE HUSET – så er der ingen lamper tændt, man behøver ikke tjekke om der er slukket på feks 1. sal.

Jeg er ved at prøve at handle på andre måder end bare at gå i supermarked og hive ned fra hylderne – selv om jeg er kritisk med hvad vi køber, da jeg vil have ordentlig mad er det da bestemt ikke ligegyldigt HVAD der handles –
De faste udgifter SKAL jo betales, lys og varme bliver de store udgifter her i huset og det gør de nok de fleste steder – vi er meget heldige i forhold til så mange andre familier, specielt småbørnsfamilier tror jeg får det svært. Hvis de voksne i en familie sparer noget væk, kan man altså ikke forklare børn hvorfor. Hvis der er store børn i familien kan man bedre “tuskhandle” med dem om nogle løsninger, ikke fordi det er gnidningsløst, men det kan lade sig gøre at få større børn til at være med til at finde de steder der skal spares. Hos os er vi tre voksne og her er vi alle med til at  finde løsninger – vores voksne søn på 27  arbejder og betaler for at bo hjemme og er da indstillet på at hæve beløbet, det synes han skam selv er rimeligt.

Jeg overvejer at lave en madplan til 1 hel måned i september, for at kunne udnytte storkøbsfordelene – det må der være hvis man handler hos producenterne, jeg synes det har været en god løsning at købe en større pakke blandet kød hos den lokale slagter, og gå hos gårdbutikkerne efter grøntsager og frugt (jeg har dog købt ananas og melon da der var gode tilbud på disse i vores Rema 1000.
Næste måned vil jeg handle på gammeldags facon og gemme kvitteringer – indrømmet det har jeg ikke gjort denne gang, men det ser ud til at virke.

I september måned får jeg 3 dage hvor der ikke laves mad – vi har SØLVBRYLLUP, og det hører altså ikke med i mine mad-planer <3 – dagen før  bliver fra hånden i munden (vi får travlt med at rigge til i haven til et haveparty) hvis det bliver dårligt vejr (vi håber det ikke) så trækker vi ind i huset – Er der plads til 25 mennesker? – TJAH det vil vise sig – vores slagter kommer  og griller for os og laver alt tilbehøret, så han har sat sig på  overdækningen – ha ha
Men tro mig det går skam nok – på vores sølvbryllupsdag laver vi ikke mad og dagen efter spiser vi rester og får ryddet op.