Mit barnebarn skrev liiige til mig –
Kan du lave en madplan til mig mormor – da hun er gravid skal hun have noget fornuftigt at spise HVER dag – Hun har ikke så mange penge så det skal også være rimeligt i pris samtidigt med at det ikke behøver være for omfangsrigt at lave.
Når der ikke er så mange penge, skal man lære at handle med skyklapper på, skrive en indkøbsseddel og købe det der står og ikke mere – det lyder kedeligt, men tager man det som en udfordring kan der gå sport i det.
JEG anbefaler altid 3 måltider hver dag og da hun er gravid er det vigtigt at få tilført energi jævnt i løbet af dagen mellemmåltider er hyggelige og gode, men kan lige så godt være 1 stk toastbrød/halv skive rugbrød + 1 gulerod eller 1 æble som sød kage eller chokolade –
JEG anbefaler 1/2 l mælk om dagen (det er faktisk ikke mere end 1 glas + lidt i kaffen HVIS man også spiser havregryn m mælk på) evt yoghurt + ost tæller med i mælkeprodukter, så svært er det ikke at nå –
JEG synes at man skal tilstræbe at spise i gennemsnit 1/2 æg om dagen (her spiser vi det dobbelte)
Rester skal bruges op (hos os er det en naturlig tankegang) – er der nogle vi ikke lige kan få brugt fryses de til senere. En wok-ret med rester af grønt, nudler, kinesisk soya og halve æg er et hit til de unge mennesker her i huset.
Når folk spørger efter en madplan plejer jeg at stille spørgsmålet:
HVAD HAR DU? De fleste har noget og i hendes tilfælde er det faktisk ikke så ringe 😀
Der er faktisk mange fornuftige ting at gå i gang med.
Det er vigtigt at du kigger i køleskabet og ser hvad skal bruges først og gemmer det der kan gemmes til sidst.
Der er:
Oksekød, kyllingebryst, en pose med frosne ærter og en pose med ærter og gulerødder. En flæskesteg og 1 pakke fiskefilet. I køleskabet er der et blomkåls-hoved, en pose gulerødder, en pose med jordskokker, rugbrød, og æg
Morgenmad:
Jeg anbefaler helt klart
Havregryn m sukker og mælk + 1 skive rugbrød m syltetøj, ost eller pålæg(sukker kan da erstattes af rosiner) men hun er ikke for stor og det er altså en morgenmad der giver næring til både hende og baby 😀
Frokost:
Frokosten er ofte det mest oversete måltid men skal faktisk give energi til 1/2 dag.
Det er det måltid der giver flest muligheder for at få brugt rester og om det er af sparehensyn eller et bevidst valg synes jeg det er klogt altid at bruge de madvarer der er købt.
1 skive rugbrød + rester fra dagen før, det kan være kød fra dagen før, kartofler, grøntsager eller 1 kogt æg – maden kan pyntes med mayonaise, salat og agurk – det ser indbydende ud, men er altså kun pynt – Der skal spises rigtig mange salatblade før det batter noget på energi/vitamin-kontoen.
Rester af grønt/kartofler/ris fra dagen før svitses på panden og serveres med 1 spejlæg + 1 skive rugbrød – drikkes der 1 glas mælk til er der næring nok til mor og barn.
Kan man bedre lide rugbrød så lægges der æg, agurk og kartofler eller 1 stykke kød på brødet –
Husk at feks makrel, tun og torskerogn er sund pålæg. Fisk er sundt også selv om det har været på dåse 😀
Aftensmad:
Her vil jeg gerne have at der serveres : Kulhydrater (kartofler, ris, pasta), Protein (kød, æg eller tørrede bønner/linser) de tørrede bønner eller linser er lidt mere “besværlige” men de fås på dåse og VI kan godt lide dem (de er gode i salat) Mineraler og Vitaminer skal der til og det fås lettest ved at spise grøntsager hver dag – det er lettest at spise mange grøntsager hvis de er tilberedte, rå grøntsager smager godt men mængden man indtager bliver automatisk mindre da der skal tygges mere (mit barnebarn skal ikke slankes, så de skal tilberedes, men hvis man skal tænke på vægten er de rå grøntsager en mulighed)
Af det der er i fryseren er der mulighed for:
Stegt kyllingebryst m gulerødder der er skåret i tynde strimler (som tændstikker) –
Først steger du kyllingebryster (2stk), det ene gemmes til frokost i morgen, når det er brunet hælder du 1-2 gulerødder i strimler på panden sammen med 1-2 spsk vand, lægger låg på og simrer til det er mørt max 5 minutter – lige før det er færdigt tilsætter du 1/2 kop ærter og krydrer med salt, peber og hvad krydderi du kan lide, server med blomkålsris(opskrift længere nede)
.
Er der flere kyllingebryster koger du det og til sidst tilsætter du nogle ærter og gulerødder så de bliver kogt møre (frosne grøntsager skal ikke have så længe) –
Væden bruger du til en hvid sovs:
Væden fra kød og grøntsager varmes og jævnes med 1-2 SPSK HVEDEMEL RØRT SAMMEN MED 1 SPSK OLIE (denne jævning er nem at røre sammen og klumper ikke) det må godt være lidt tykt for nu kommer du så lidt mælk ved og smager til med salt og peber –
Nu er der en hvid sovs som du kan tilsætte ituskåret kyllingebryst, ærter og gulerødder, server med kartofler (tilsættes hakket persille er det persillesovs. feks til stegt bacon)
Rest af dette smager godt på 1 skive ristet brød ELLER i tarteletter til frokost <3 .
Oksekødet bruger du til kødsovs med revet gulerod, løg og jordskokker i –
Du bruner kødet tilsætter grøntsager (rigeligt af det) + 1 dåse hakkede tomater – det simrer så længe du gider/har tid til (15 minutter er OK, 1 time er også godt, der sker et eller andet med ting der simrer længe <3 ) du smager til med salt og peber og evt krydderier. Server med pasta, dette er en stor portion, der burde være nok til 4 dage – du kan fryse noget af denne kødsovs til en anden dag – du kan gemme 1 portion til næste dag eller dagen efter igen hvis du ikke gider spise det samme 2 dage i træk.
Du kan tage nogle kogte pastaskruer i et lille fad, lægge en portion kødsovs over og dække med en hvid sovs og ost (det er lasagnette) – ind i ovnen til det er varmt, boblende og gyldent,
så behøver det ikke være ens mad 2 dage i træk.
Flæskestegen giver sig selv:
Den skal være flæskesteg med kartofler, kogte gulerødder og ærter.(kog rigeligt med kartofler de holder sig 2-3 i køleskabet)
Du har nu flæskesteg til aftensmad og flæskesteg til pålæg næste dag (på rugbrød)
enderne og de sidste stykker steg skærer du i tern og lægger i en pose sammen med
de sidste gulerødder og ærter – det bruger du til biksemad sammen med nogle kogte kartofler.
Nogle kogte kartofler kan du bruge til kold kartoffelsalat, andre til kartoffelmad m mayonaise
Fiskefiletter kan du server med kold kartoffelsalat og revet gulerod
Fiskefiletter steges på panden og gulerødder skrælles og rives til råkost
serveres med kartoffelsalat:
Yoghurt (naturel)/creme fraiche (en rest yoghurt naturel med 1 stor spsk syltetøj kan bruges som dessert eller morgenmad)blandes med lidt mayonaise og krydres med salt peber og karry eller paprika (hvis man kan lide det) – du tilsætter så kartofler i skiver og lidt finthakket løg – du kan pynte med purløg, tomat og agurk.
1 fiskefilet kan bruges til 1 stykke brød næste dag og det kan kartoffelsalaten også 😀
Når du har rester af grøntsager i grøntsagsskuffen i køleskabet kan du koge en grøntsagssuppe – den pynter du med 2 halve kogte æg og spiser 1 stykke brød til –
DET er superfood for dig og baby (og godt for økonomien)
Suppe:
Skræl alle grøntsager (kartofler, gulerødder, jordskokker(har du nu, men det kan være alt andet), løg, feks hvidkål(snittet), forårsløg, alle rodfrugter osv) du blander det du har, så det bliver ikke ens hver gang (vi får grøntsagssuppe hver 14 dag ca. når jeg rydder op) –
Skær grøntsagerne i tern i samme størrelse, så svitser du det i gryden og tilsætter ca 3/4-1 liter vand + 1 boullionterning(det fungerer også uden) simrer til alt er mørt og smages til –
Hæld suppe i en dyb tallerken og læg 2 halve kogte æg i og spis brød til – du kan også komme 1 rest kogt pasta i til sidst.
Blomkåls-ris har du muligvis ikke smagt, men det smager godt , er nemt at lave og det er sundt
1/2 blomkålshoved uden den store stok i midten rives groft/hakkes med en kniv (jeg kører det på en minihakker, men det går fint uden) det skal bare “pulveriseres” til str med riskorn.
1 lille gryde sættes over med vand og lidt salt, når vandet koger tilsættes den hakkede blomkål og det koges op, der slukkes og det står i gryden 2 minutter- vandet hældes fra og voila der er blomkåls-ris – det anvendes som ris og rester kan bruges som rester af ris.