Oksegryde i stegeso

OKSEGRYDE I STEGESO:

Jeg har købt en snøret oksesteg af oksebov, den har jeg skåret i tern og bruger den ene halvdel i dag, resten er frosset ned. I dag er det simremad så jeg bruger stegesoen. Det skal stå længe ved svag varme, men det passer sig selv, så jeg kan lave andre ting imens.

Hvis man ikke har en stegeso, kan man bruge et dybt ovnfast fad, lægge maden i, lægge et stykke bagepapir over  inden i fadet, og så pakke flere lag stanniol UDEN om og henover fadet. Fidusen er at holde damp inde i fadet så drypper kødet sig selv og kraften bliver meget koncentreret, som i stegesoen.

1/2 kg oksekød i tern – 600 g grøntsager (det virker voldsomt men de falder sammen) , jeg brugte 2 porrer, 2 gulerødder, 1 pastinak, 1 persillerod, 1 skive selleri og 1 stort løg = 600 g renset grønt – Kartofler til kartoffelmos.

Kødet brunes i 1 spsk olie og drysses med salt og peber.  Alle grøntsagerne lækkes i stegeso/fad, kødet lægges henover. Så kogte jeg gryden af med 1 dl vand, og hældte over retten. Lagde låg på eller pakkede grundigt ind – satte fadet i en kold ovn og tændte på 150 grader –  godt 3 timer senere kunne maden tages ud og var færdigt og meget mørt.

Serveres med Kartoffelmos og asier

—————————————————

KARTOFFELMOS:

Kartofler skrælles og skæres i stykker -koges UDEN salt til de er møre – piskes med et håndpiskeris med 1 dl letmælk (normalt ville jeg bruge en stor klat smør MEN KALORIERNE) – smages til med salt og peber

—————————————————-

IMG_2356

 

Karrykål

KARRYKÅL:

Det lyder ret kedeligt, men er det bestemt ikke. Samtidigt er det en mulighed for at få brugt noget hvidkål, som er i sæson lige nu, og som er sundt og fiberrigt. Når det bliver lavet på denne måde smager det lidt ligesom indmaden i en forårsrulle, og man kan derfor servere soya-sovs til. Det er en god ret at lave til 2-3 dage, den kan lægges i fryser til FAST-FOOD, eller varmes næste dag, hvis der er brug for det.

Hvidkål i passende mængde (jeg brugte 1/3 af et stort hoved) skære så fint som muligt. 2 mindre løg skæres ligeledes i små stykker, 1 gulerod skrælles og rives groft, så er det klar –

250 g hakket oksekød brunes i 1 spsk olie – tilsættes 1 stor spsk karry og alle grøntsagerne, der røres godt rundt – så tilsættes lidt efter lidt 2,5 dl vand – det skal ikke sejle og være en suppe og kålen smider også vand, så langsomt – det koger lige så stille til kålen er hel mør. Gryderetten smages til med salt og peber og jeg tilsatte 1 dl lyse rosiner (fordi jeg kan lide dem)  Serveres med rugbrød – her kom der lidt kartoffel-spiraler i frituregryden, da sønnen IKKE spiser kål  😉

Resten af karrykålen havner i nogle pandekager til frokost i weekenden, så smager jeg til med lidt chilisovs.

IMG_2348

Kogt medister med æbler fra “Lolle Frugt”

KOGT MEDISTER MED ÆBLER:

Dette er en opskrift fra Lolle Frugt, som jeg har fået lov at bruge, den findes på deres hjemmeside www.lollefrugt.dk/

Kogt medister med æbler
½ kg medister
1 æble, f.eks Elstar, Bescoop+ 1 stort løg
50 g smør
Karry
40 g mel
5 dl. vand fra medisteren
Chutney
Medisteren koges i 20 min.
Løg og æbler findeles og svitses til løget er gyldent.
Karry tilsættes og svitses med i nogle min.
Vand og chutney tilsættes.
Melet drysses over og røres godt igennem.
Det hele koges op og smages til med salt og peber.
Medisteren skæres i passende stykker og lægges i et fad

Medisteren overhældes med sovsen og der serveres ris til

I ovenstående opskrift brugte jeg kun det halve smør og der bruges ca. 1 spsk karry efter smag, 40 g mel er godt 1/2 dl – jeg serverede chutney til i stedet for at komme i sovsen, min var en blommechutney – da jeg har en del hjemmelavet fra i efteråret.

———————————————————–

LØSE RIS:

Risene koges efter brugsanvisningen på pakken der er meget forskel alt efter hvilken type man køber

————————————————————

En salat af  revet gulerod, ananas og lyse rosiner passer fint til  <3

————————————————————

Vi fik også brød til <3

Græskarsuppe med kødboller og brydebrød

GRÆSKARSUPPE:

Græskar er en lidt overset grøntsag – Prøv at købe et med hjem, evt fra en bod, der kan ikke ske så meget ved at prøve, måske finder du ud af at det smager pragtfuldt 😀 eller også ved du, at den opskrift skal du ikke prøve igen – tænk på at mange spisesteder serverer græskarsuppe til forret, i efteråret – jeg synes det er et forsøg værd – her satte min mand og sønnen suppen på “genbrugslisten”<3

1 græskar på str med en håndbold skrælles og indmaden fjernes – skæres i stykker. 25 g smør smeltes og stykkerne  (og jeg tilsatte 2 fed hvidløg) vendes rundt så de bliver blanke, tilsættes 2 spsk bouillonpulver og 3/4 l vand ELLER 2 terninger opløst i vand. Koger nu stille en god halv time til det er mørt, blendes og justeres til rette tykkelse med yderligere bouillon – vi kan lide den som en cremet halvtyk suppe, lidt som en ærtesuppe.Nu tilsættes evt kødbollerne (en lille pose) og suppen smages til med salt, peber og evt chiliolie – her er vi ikke helt enige om mængden så vi sætter olien og ekstra persille på bordet.

————————————————————-

Denne suppe kan laves med andre grøntsager – brug fantasien og det der er i huset –

Kartofler+ løg og purløg på toppen.

Rodfrugter (rester) + 1 – 2 rødbeder, creme fraiche og fintklippet purløg på toppen.

Gulerødder, pastinak og persillerod, lidt fløde i og krydderurter på toppen.

Jordskokker (fra haven) med lidt fløde, stegte løg og evt lidt chiliolie.

Der er mange muligheder – men fremgangsmåden er den samme, resultatet bliver naturligvis forskelligt men det bliver sund og billig mad.

Til os brugte jeg 7 kroner på et græskar ved en bod og 10 kroner på kødboller (købt på tilbud), herudover brugte jeg et brød fra fryseren og lidt bouillonpulver, salt, peber og vi krydrede med lidt chiliolie  – i alt omkring 20 kr og der er mad til  4 mennesker – det er billig mad.

————————————————————-

Vi fik bryde-brødet jeg bagte den anden dag til – på denne måde bliver en grøntsagsuppe til aftensmad – det kunne også være en pose flute.

IMG_2342

Madpandekager med pasta og rødkålsalat

Mad-pandekagerne i dag bliver der snydt lidt med, men fyldet er det samme som planlagt.

Jeg har haft en meget dårlig nat og har nærmest minus-energi i dag ,så i stedet for pandekager bruger vi en pakke Tortilla Wraps  (hentet i Aldi)  – sønnen synes det “blev bedre og bedre” – nu begyndte det at ligne Durum-ruller 😀

Salat skal der til, og vi vælger Ice-Berg, agurk, tomat og peberfrugt og en dressing af yoghurt, krydderurter og hvidløg, smagt til med salt og peber.

Hvis man vil have rigtige mad-pandekager bager man 8 stk af en dej uden sukker  – 2 æg, 2 dl hvedemel og et drys salt, blandes med mælk ca 3,5 dl, til en passende tyk dej. bages på en ikke for stor pande i lidt olie. Disse rulles så med fyldet nedenfor , lægges i et fad og drysses med revet ost – sættes i ovnen ved 180 grader til osten er smeltet – serveres med  kogt pasta og en råkost af rødkål og valnødder og tynde snitter af et æble (her ville jeg piske dressing af honning, citron og vand.

FYLD TIL MADPANDEKAGER:

Vok-strimler af svinekød, der har ligget i en lage ( 1/2 glas rød sur-sød sovs), jeg har købt et par glas på tilbud . Godt 1/2 l FINT SKÅRET GRØNT – jeg har brugt porre, gulerod, lidt løg, pastnak og lidt hvidkål. Her kan hvidkål godt camofleres så “kålhadere” kan synes det er ok, det skal bare være fint-snittet eller groft revet, ligeledes klares selleri.

Først kommes lidt olie på panden og kødet brunes 2 minutter, så tilsættes grøntsagerne og steger med endnu 3 minutter, jeg tilsætter 1 dl vand, det fordamper væk men så brænder det ikke på – der bliver brugt meget lidt olie 😉   smages til med salt, peber og paprika og måske lidt hvidløg.

Ved serveringen rulles rullerne med lidt salat og lidt kød og dressing – lidt dressing drysses på rullerne og de serveres med ekstra salat.  FAST-FOOD men ikke så ringe endda

 

IMG_2341

 

Forloren hare med brunede kartofler og coleslaw

Jeg tændte for ovnen  på 200 grader

Lavede forloren hare

Lavede coleslaw

Satte vand og sukker over,  og brunede kartofler.

Disse 4 punkter sikrede alt var færdigt på en time   😉

—————————————————————–

FORLOREN HARE:

1 pakke fars (500 g) i dag kalv og flæsk æltes i en skål med: 1 æg, 2 dl mælk, 1 tsk salt, lidt peber og 1/2 tsk stødt ingefær – der æltes rasp i ca. 2,5 dl måske lidt mere, det skal blive et fast farsbrød – der lægges baconskiver over  hele “brødet” – det lægges i en lille bradepande og der tilsættes 1 dl vand.

Hvis man startede med at tænde ovnen skal det sættes ind i den varme ovn og stege 45-50 minutter. Hvis ovnen er kold skal det have ca 60 minutter.

——————————————————————–

COLESLAW:

Coleslaw er en råkost af hvidkål og gulerod med en mager dressing.

Et stykke hvidkål skæres så fint som overhovedet muligt (en STOR kniv er tricket). Det blandes med en groft revet gulerod. Jeg koger så vand i el-kedlen og hælder over blandingen, den trækker så 15 – 20 minutter, det gør at den bliver knap så “rå” men alligevel sprød, drypper godt af i en sigte. Imens den trækker laves dressingen : 1 dl græsk yoghurt røres lidt tyndere med lidt vand, dressingen smages til med salt, peber og tilsættes lidt hakket persille. Den afdryppede salat blandes i dressingen og pyntes med lidt persille.

———————————————————————–

BRUNEDE KARTOFLER:

Det var hurtig mad i dag, så der blev brugt et glas perlekartofler (de er mindre end alm glaskartofler, er som regel ikke de billigste, MEN er pengene værd).

1/2 dl vand og 1 dl sukker blandes på panden og koger op til en sirup, lige når det er gyldent hældes de afdryppede kartofler på. De skal nu brune på ca halvt blus i nogle minutter, så er de færdige og kan serveres – denne måde giver glatte kartofler uden at de bliver mørkt karameliserede.

—————————————————————————

Så var der gået en time og alt var færdigt – min mand havde imens dækket bord og tændt stearinlys, så er vi nemlig klar til at spise – selv om maden skal være rimelig sund er det vigtigt at nyde den 😀

IMG_2340

Kyllingelår med ovnstegte grøntsager og pommes frites

Dette er igen mager mad, hvis man udelader eller nøjes med få pommes frites. Det er 2 fade i ovnen i ca 50 minutter, så det er også nemt. Vores pommes frites kommer i en elektrisk frituregryde, da jeg for 1/2 år siden investerede i en LILLE model ,der kun bruger 1 l olie, jeg havde en stor i sommerhuset der var lidt af et monstrum og derfor ikke blev brugt –  og vi synes de bliver bedst kogt i olie som i pølsehuset. Så må man nøjes med få og spise grøntsager til 😉

——————————————————–

OVNSTEGTE KYLLINGELÅR:

1kg kyllingelår lægges i et ovnfast fad, drysses godt med salt og peber – tilsættes 3/4 dl olie i bunden – så er HER ikke tilsat fedtstof.

———————————————————

OVNSTEGTE GRØNTSAGER:

1 stort løg, 1 stor pastinak, 2 gulerødder og  1 1/2 stor pære, 1 spsk olie og 2 spsk hakket krydderurter (jeg havde lidt persille, dild og lidt basilikum)

Løg, gulerødder og pastinak skrælles og skæres ud i stave, pærerne skæres i 1/4 og igen på tværs til klodser (det kunne være æbler i 1/4) men skrælles ikke så koger de ud – det hele blandes med olien og krydderurter, tilsæt salt og peber – Lægges nu i et fad der kan stå ved siden af kyllingelårene.

Begge fade sættes i en 190 – 200 grader varm ovn og steges 45- 50 minutter – HALVVEJS dryppes grøntsagerne med lidt væde fra kyllingen og vendes rundt for ikke at blive tørre.

———————————————————-

Pommesfrites koges i frituren til sidst  (jeg koger i rapsolie). Spises efter samvittighed DET er ikke slankekost 😉

Ved anretningen tager jeg grøntsagerne op med en hulske og drypper af, jeg tager kyllingelårene op af det fad de er stegt i – mad der står på panden eller i fadet suger fedtstof/stegesky til sig .

———————————————————–

IMG_2339

Hvedebrød og morgenbrød

HVEDEBRØD, BRYDEBRØD og MORGENBRØD:

Jeg lavede en hvededej af  8 dl mælk blandet med 3 dl kogende vand, tilsatte 2 pk tørgær, 1 grydeske honning, 2 spsk salt og 1/2 dl olie. Alt piskes godt sammen, så rørte jeg 1 kg hvedemel i og rørte godt. Herefter tilsatte jeg mel til dejen kunne æltes i baljen og den blev sat til hævning til det dobbelte. Så æltede jeg den med lidt ekstra mel på bordet til den var blød og ikke klistrede fast i bord og fingre. Hele klumpen blev så delt i 6 stykker – de  4 blev formet til brød og lagt i forme (på størrelse med et  hjemmebagt rugbrød fra bageren). Den næste klump blev delt til 8 stk og formet til “boller” og lagt i en springform, de hæver så sammen og bliver til et brydebrød til suppe. Den sidste klump delte jeg i 3 stykker: 1 blev æltet med 2 spsk havregryn, og rullet ud som en tyk pandekage i de sidste havregryn, den blev vendt og skåret i 4 trekanter – det er havrestykker. Den næste 1/3 blev rullet ud til en større cirkel, skåret i 4 og rullet sammen fra den brede ende – det er gifler. Sidste 1/3 blev formet til 4 runde boller  med birkes er det rundstykker – her blev det boller. Det hele blev smurt med et sammenpisket æg (kunne være mælk eller andet væske)

Alt skal så hæve til dobbelt størrelse, mens ovnen varmer op til 200 grader -Først bagte jeg 3 formbrød, dernæst 1 formbrød og brydebrødet, og tilsidst de 12 små morgenbrød – på den måde når morgenbrødene at hæve mest og bliver derfor luftige og lette.

Her ligger de klar pakket til fryseren – morgenbrødene skulle lige køle lidt først. 😉

IMG_2338

mad-plan for uge 2 og lidt om “depotet”

Så er det hverdag og jeg vil starte med at rydde op i fryseren og på mine hylder – (køleskabet er jeg rimelig god til at få ryddet op i hver uge).

Jeg skriver så op  hvad der mangler og hvad der står/ligger som vi bør bruge det kan jeg så indtænke i mine mad-planer for resten af januar. Jeg ved, at jeg skal på sygehuset i uge 3 og der skal ændres på min medicin, så jeg får brug for nogle nemme middage der, jeg vil være hjemme, men min energi vil være svingende, så jeg HELGARDERER 😉

———————————————-

Mit depot:

Her i huset tages julepynten først ned 5-1, så er vi trætte af den. Den kommer i 2 plastikkasser, der sættes op på nogle hylder i mit depot.

Det kan ofte lyde som om jeg har et kæmpe depot – det har jeg IKKE – vi bor i et gammelt lille landarbejderhus. På 1.sal er der et repos og 2 værelser – 1 soveværelse til min mand og jeg og sønnen har det andet værelse. Der er skråvægge og  på repos er de udnyttet ved at jeg har stillet nogle sko-reoler der. Fidusen er, at dem jeg har købt i træ, kan stables så de passer i højden under det skrå. En anden god ting er at de ikke er så dybe (de er som et overskab) så der er god oversigt over hvad der er. Jeg har ca 2,5 m i bredden og 80 cm i højden (det er 4 hylder i højden), så er der plads til mine 3 plastkasser og 1 flamingokasse ved siden af (den bruger jeg til frugt og grønt, HVIS det bliver rigtig kold vinter) det gør det jo nok 😉

Til hverdag har jeg 4 kurve i vores cykelskur, der opbevarer jeg frugt og grønt samt øl og sodavand. det fungerer indtil det bliver frost i cykelskur.

Det var lidt om min opbevaring, og det er blot for at vise ,at hvis man vil, kan man ved at systematisere finde plads til meget på selv lidt plads – pladsen kan man finde i et  hjørne af et værksted, eller som jeg, på en trappegang.

MADPLAN FOR UGE 2:

Mandag…………………………Forloren hare med agurkesalat og brunede kartofler

Tirsdag………………………….madpandekager, pasta og rødkålsalat

Onsdag………………………….Suppe med kødboller – lavet af et turbangræskar

Torsdag…………………………Kogt medister med æbler (opskrift fra Lolle Frugt) med ris

Fredag…………………………..Karrykål

Lørdag…………………………..Simregryde med oksekød (sætter den i stegeso i ovnen)

Søndag…………………………..Stegt flæsk og persillesovs + kålsalat

 

Små farsbrød med grøntsagsgryde og kartofler

SMÅ FARSBRØD:

500g flæskefars blandes med 1 æg og 1,5 dl havregryn 2 spsk revet løg, lidt vand (max 1 dl),salt og peber – det blandes til en fast fars der lægges på bagepapir formet som 6 små farsbrød – de bages i ovnen ved 200 grader i 25 minutter, så lægges en spsk revet ost på som top og de bager5-10 minutter mere.

Dette er en mager måde at tilberede farsen på, uden fedt, den kunne have været lagt i halvt så store og vendt halvvejs som frikadeller 😀

———————————————–

GRØNTSAGSGRYDE:   (også velegnet til pasta)

1 tynd skive selleri, 2 gulerødder, 1 lille pastinak, 1 stort løg, 1/2 gul peber, 1/4 broccolistok alt skrælles og skæres i fine tern – broccoli i små buketter, stokken i tern – 1 spsk smør smeltes og grøntsagerne vendes rundt heri, der tilsættes en stor kop bouillon og de damper møre – går ret hurtigt, men pas på de ikke koger tørre.

Det kunne være andre grøntsager – men det var hvad der var i grøntskuffen, der skulle bruges.

————————————————-

Vi fik kogte kartofler og en mager sovs til.

MAGER SOVS:

1,5 dl let/minimælk og 2 spsk hvedemel piskes klumpfrit og koges op, spædes til passende tykkelse med vand fra grøntsager og smages til med salt og peber.

—————————————————

Dette er så en middagsret der kan spises, selv om man som os her i huset trænger til at tabe 3-5 kg efter julen. Den mætter og smager godt, lidt frugt senere på aftenen vil være godt , så her får vi i aften et stykke meget mørk chokolade 85% sammen med en pære skåret i både til aftenkaffen, så er der ingen der føler sig snydt.

Mørk chokolade er IKKE usundt, naturligvis er det kalorier, men når man spiser den meget mørke chokolade (>75%), er smagen så intens, at man føler sig mættet af meget få små stykker. I dag fås meget mørk chokolade i mange varianter, der er til at betale. Aldi (andre supermarkeder har også nogle, men jeg køber mine i Aldi) har feks dem i pakker med små enkeltpakkede stykker, så er der ikke den undskyldning at “den plade var åbnet” og man kan tage det med i byen, hvis man skal til kaffe. Jeg har oftest et par i min taske, da jeg er diabetiker og ikke har så godt af for meget kagebord, så nyder jeg et stykke til min kaffen.

IMG_2337