Pastaret med bacon og grønt

RISTET GRØNT:

Tag de grøntsager der er i køleskabet og som man kan lide. Feks. gulerødder, peberfrugt, løg, aubergine, squash, og peberfrugt.  De skæres i små tern  og svitses i lidt olie, der tilsættes lidt bouillon,  så det ikke brænder på, smages til med salt og peber. Der kan tilsættes 1-2 spsk sød chilisovs, det kan vi godt lide.

——————————————

BACONTERN RISTET:

Bacontern lægges på en kold pande og ristes til de er sprøde, sættes til side.

——————————————–

Pasta koges efter vejledning på pakken, alle slags kan bruges, de lægges i et fad , overhældes med grøntsagerne og drysses med ristet bacon.

——————————————–

 

Brændende kærlighed

BRÆNDENDE KÆRLIGHED:

Brændende kærlighed er GOD kartoffelmos med ristede bacontern og fintskåret løg, rødbeder hører til (rødbeder er ok i billigudgaven fra Aldi) lidt hakket persille pynter.

KARTOFFELMOS:

Skræl kartofler, flere end normalt – skær dem i mindre stykker og kog dem møre i USALTET vand til de er meget møre. Herefter piskes de med lidt (1 dl) letmælk og smages til med salt og peber – hvis samvittigheden kan holde kan der piskes en skive smør i –  😉

———————————————–

BACON/LØG – blandingen :

2 store løg  skæres i fine tern  –  1 pk  bacontern af de dobbelte fra ALDI

Baconternene ristes på en varm pande til de er sprøde og de tages af, løgene brunes i fedtet og tilsættes evt mere fedtstof, til sidst blandes baconen i. (Der kan tilsættes æbler i 1/8 hvis man kan lide det)

————————————————–

Mosen lægges i et stort fad og bacon/løg-blandingen hældes over, der pyntes med hakkede rødbeder og hakket persille

—————————————————

Der er desværre intet billede men jeg sætter et ind en anden dag  🙂

 

Indbagt kød med salat, kartofler og gulerødder

INDBAGT KØD (her rest af andesteg fra jul):

Her kan bruges alt tilberedt kød, jeg havde en lille bøtte med afpillet  and fra jul, der var ca 2 dl, men alt kød der kan pilles eller snittes i trevler kan bruges,det skal bare være rent kød.

Jeg blandede mit andekød med 1/2 glas rød sur/sød sovs fra den lokale dagligbrugs,så blev kødet som en slags “pulled duck”.

Jeg tog 3 plader butterdej op af fryseren og delte dem på midten. Disse 6 firkanter blev rullet ud til knapt det dobbelte, der blev lagt et par spsk fyld på midten og de 4 hjørner samles og kanterne trykkes godt sammen med fingrene. Herefter lægges de på samlingen på et bagepapir, smøres med pisket æg og bager 20 – 25 minutter ved 200 grader –

—————————————————

MELONSALAT:

1/2 melon skæres i små tern og blandes med fintstrimlet gul og orange peberfrugt, pyntes med klippet dild. Denne salat smager godt til krydret mad da den er saftig og læskende.

——————————————————

MAGER HVID SOVS MED KRYDDERURTER:

1,5 dl letmælk og 2 spsk hvedemel piskes klumpfrit i kasserollen – koges op under piskning – tilsættes klippet krydderurter (her blanding af dild og persille) – smages til med salt og peber.

——————————————————-

Vi fik kogte kartofler og små hele kogte gulerødder til

——————————————————–

IMG_2335

Så skriver vi 2015 GODT NYTÅR

Så er vi listet/trådt/hoppet/kravlet eller sprunget ind i 2015 alt efter evne og humør – så GODT NYTÅR herfra.

Nogle har lavet NYTÅRSLØFTER, det er JEG ikke tihænger af, da de oftest ikke er gennemtænkte og ofte for diffuse, altså ikke gennemtænkte nok.

Fælles for mange er at, der er god mulighed for at spare penge og kalorier i de første uger, da de fleste er godt træt af at spise julemad, slik og kage. Jeg har bestemt mig for i den kommende tid at bruge ca 420 kr i kostpenge om ugen, det mener jeg er et rimeligt beløb til 3 voksne mennesker, men kun til kosten. det giver ca 20 kr om dagen / person, det kan lade sig gøre når vi er 3 mennesker, hvis man handler fornuftigt, og det er hvad der regnes for at være nødvendigt for “at leve”. EN gang imellem vil jeg så bruge ekstra penge på at købe større ind, men det spares jo ind senere – det er for dyrt at handle hver dag, hvis man ikke er super-diciplineret og det er jeg IKKE 😉

Hvis man er 1 person og skal klare sig for 20-25 kroner til alt kost om dagen, vil det kræve at man køber feks. 1 pakke fars, steger frikadeller og deler dem i 4 poser til fryseren, eller 1 pakke oksefars, laver bøf eller kødsovs OG  fryser ned. Der ville så være nem mad i fryseren til de travle dage eller feks. eksamenslæsning.

Dette vil kræve en del tilvænning og jeg tror jeg ville indrette en hel skuffe med små bøtter med gode låg (mange mødre har den slags), det vil kunne give et større overblik, men generelt er jeg glad for små lynlåsposer, de er bare lidt dyre i brug.

Nu findes der mange gode tilbud i butikkerne på feks ænder, svinekam osv og en andesteg smager også godt i februar evt i en alternativ variation. Der er lagt mange ting (rester) i fryseren, som nu bør anvendes og hvorfor ikke gøre det lettere for en selv?

Her i huset trænger vi til at spare nogle kalorier, ikke som en decideret slankekur, men vi/jeg vælger nok at spare lidt på fedtet og serverer  lidt mere grønt tilbehør.

Jeg vælger nok også en dag, hvor jeg rydder op i fryseren. Så samler jeg rester i en bestemt kurv. Jeg kan så få dem brugt, og det sparer på længere sigt mine penge og min tid. Alt for mange rester som kunne anvendes, ender med at blive smidt ud, ikke med det samme, men en dag der ryddes op. Derfor er det en god ide at tænke STOP MADSPILD “helt ned i fryseren” og ikke kun i køleskabet – men det kræver at man laver en form for system.

Jeg har en slags kasse-system, hvor jeg rokerer om på ting i kurvene i fryseren. Jeg bruger hylderne i køleskabet, så der er sat system i, hvad der er til NU, OPTØNING, RESTER og SENERE. Jeg bruger en gang om måneden at rokere om på kolonialhylder, så ved jeg, hvad der er og hvad der mangler. Dette er med til at give overblik. Det giver mig en fornemmelse for når vores spisevaner ændrer sig  det gør de hos alle, både i sæson og over tid).

 

Hamburgerkotteletter med Pasta, Grønt og Tomatsovs

HAMBURGERKOTTELETTER:

Koteletterne er 1 cm tykke skiver af rå hamburgerryg – de paneres og stegess gyldne og sprøde – så er de færdige (Har lavet dem før og de er altid populære hos de unge mennesker).

———————————————–

PASTA koges efter pakken  (jeg brugte farvede sløjfer i dag).

————————————————

GRØNTSAGER:

2 store gulerødder og 1 stor pastinak skrælles og skæres i tynde bjælker. 1 håndfuld rosenkål renses. Læg gulerødder i bunden af gryden, pastinak og rosenkål ovenpå. Så hældes 1 l bouillon på og de damper møre men med “bid i”.

—————————————————

TOMATSOVS:

1 dåse hakkede tomater hældes i kasserollen, der krydres med salt, peber on 1 spsk tørret oregano koger 5 min.

Her var ca halvdelen tilbage, den fryses ned i en boks til en kødsovs senere.

—————————————————-

IMG_2334

Mine opskrifter til vægtreducering

Mange af mine opskrifter (til når jeg skal af med et par kilo), bygger på VÆGTKONSULENTERNES principper,  jeg er bare ikke egnet til at følge en plan slavisk – ha ha.

Da jeg i 2011 skulle tabe mig MEGET, fulgte jeg planen (næsten) til punkt og prikke, jeg fik  smagt en masse anderledes mad end jeg ellers ville have gjort, og jeg fik faktisk nogle nye livretter og en del af deres tilberedningsmetoder bruger jeg meget i hverdagen. Resultatet udeblev ikke, jeg tabte ca 40 kilo på 15 mdr 😀  Nu har små 5 kilo SNEGET sig ind på mig, og da jeg har lovet mig selv aldrig mere at vægt-svinge  mere end 5 kilo, har jeg valgt at gå i gang igen.

Jeg laver ofte tærtedej med fedtfattig mayo + hvedemel – i forholdet 1 til 1 og den er mega-nem, første gang tænkte jeg  ÅH HVAD ER DET DU GØR, men den virker, man kan forbage eller lade være, den virker bare til rester, grøntsager og frugt 🙂

Jeg er også blevet meget glad for græsk yoghurt fås i mange varianter – her vælger jeg fedtprocent efter samvittighed, som regel mager til dressing og lidt højere til dessert. Min søn siger det smager af MATHILDE-CREME hvis der røres et par dråber sødemiddel og lidt vanille i, og det er ikke ringe.

Jeg har også fået den vane at bruge en del havregryn og nogle produkter fra ISIS, det er faktisk ikke så dum en vane da jeg er diabetiker.

Jeg blev meget glad for salater  af rå revne grøntsager (som den vi fik til aften i dag), hvis der er mere tilbage når vi har spist, gemmer jeg det i en bøtte til næste dags frokost. Jeg har mange gange spist 2 stykker grovtoast (af de små) med rest  af råkost og en skive røget laks eller hellefisk, pyntet med lidt krydderurt – DET er lækker frokost <3

I 2011 cyklede jeg så meget som muligt, men det kan jeg ikke mere pga sygdom, så jeg er helt klar over at jeg skal være benhård, når jeg tager mad over på min tallerken. Jeg har valgt at bruge den første uge på at skrue ned for det jeg ikke skal have og op for de sunde alternativer. Grunden til at jeg har valgt at gøre det sådan er at, jeg VED det er svært at omstille sig fra den ene dag til den anden. Desuden kan man godt mærke det på kroppen når den skal omstilles til en anden kost- hovedpine, mavegener og træthed, men hold ud det vender og så ender man faktisk med at have større overskud. De mange frugter og grøntsager kan være medvirkende til at lette på lidt vintertungsind, de er med til at stabilisere blodsukkeret, det er faktisk målbart hos mig i løbet af en uges tid. Mit blodsukker ligger normalt pænt, men det bliver næsten perfekt om ca. 1 uge.

Jeg stiger ihvertfald på “ned-vægt-toget” og hvis der er nogle der vil med er i velkomne- for at dele turen med andre kan kun gøre det lidt sjovere.

 

Mager frugtsalat med dressing

FRUGTSALAT MED DRESSING :

Frugtsalaten blev lavet af 1 MANGO – skrællet og i tern, 1 KAKI- frugt ligeledes skrællet og i tern – disse blandes og der hældes en dressing over af 1 dl græsk yoghurt og 1 dl skyr med vanillekorn, den smages til med et par dråber flydende sødemiddel (ikke for meget). Pyntes med nogle hindbær.

Denne frugtsalat kan laves af alle slags frugt enten et par som her eller lidt af rigtigt mange forskellige – den smager friskt og er et let punktum – rester kan blendes næste dag med lidt juice og det er en smoothie. Jeg nyder den gerne om eftermiddagen (hvis jeg kommer først 😉 )

På billedet står frugtsalaten bagerst:

IMG_2332

Karry-kalkunsnitzel med æble/sellerisalat

KALKUNSNITZEL:

Jeg havde et stykke kalkunbryst, heraf skar jeg 5 pæne snitzler og resten blev skåret i tern og lagt i fryseren (der er nok til en gryderet).

3 spsk. hvedemel krydres med salt, peber og godt med carry – heri vendes  kødet.lidt olie varmes og snitzlerne blev stegt i dette på begge sider, de skal ikke steges for længe.

Jeg lavede en carrysovs af det mel der var tilbage og 2,5 dl letmælk.

ÆBLE/SELLERI-SALAT:

1 stor skive knoldselleri skrælles og rives groft, 2 store æbler rives også groft – jeg lod skrællen være på (den var pæn) – det blandes godt og der hældes lidt dressing på.

MAGER DRESSING:

1 spsk græsk yoghurt røres lind med letmælk – smages til med lidt sennep,salt, peber, carry og lidt fish-sauce (det er med til at give en asiatisk krydret smag.

Vi fik løse ris til- det var bare en kogepose (min skulle koge 8 min.)

IMG_2332

 

Eftervirkning efter julen (vægt-reducering)

Jeg havde besluttet at jeg ikke ville veje mig i jule-ugen !! – Resultatet var ikke katastrofalt, men kræver alligevel handling. Jeg har tidligere tabt mig næsten 40 kg ved at gå på slankekur i 15 mdr. og jeg har lovet mig selv at det kommer aldrig til at ske igen. Derfor vil jeg handle nu  og da jeg kender en vej med god mad som familien også kan lide, kommer den første tid i det nye år til at indeholde  flere opskrifter med magre mælkeprodukter (en del græsk yoghurt).

Jeg har den erfaring at når folk spørger mig om HVORDAN man taber sig, svarer jeg at for de fleste foregår 50% i hovedet (hjernen), 25% i køkkenet og 25% er øget forbrænding – så giver det et resultat. Jeg ved en  hel del om kost og ernæring, både fordi det er min interesse, min uddannelse som sosu-assistent og fordi jeg har modtaget undervisning i ernæring på ATWORK-skolen på frederiksberg. Jeg ved der er mange måder at tabe vægt på (nogle klogere end andre).

I virkeligheden er der kun en metode der virker – AT INDTAGE FÆRRE KALORIER END MAN FORBRUGER. Man kan  skrue på to parametre – INDTAGELSE af kalorier og FORBRÆNDING af kalorier, en kombination af disse er absolut det nemmeste;)

Da jeg pga. sygdom ikke er i stand til at øge forbrændingen væsentligt, bliver jeg nød til at være mere skarp, både med hvad jeg køber ind og hvad jeg foretager mig i køkkenet. Jeg vil starte med at rydde op i mit køleskab så jeg ved, hvad jeg skal handle. Jeg ved der er en del grøntsager tilbage, dem vil jeg have brugt og magert kød har vi en del af i fryseren.

Der vil som vanligt blive brugt årstidens grøntsager, RODFRUGTER og KÅL, så ved du hvad du kan kigge efter, når der handles. Jeg synes, jeg er heldig da jeg kan lide alle rodfrugter incl selleri og alle former for kål. Hvis der er en grøntsag man ikke kan lide, kan den erstattes med en anden, det er ekstra vigtigt at man nyder sin mad, når man skal tabe sig, så føler man ikke at man”bliver snydt for noget”. Gør det til en hyggelig stund at spise, her tænder  vi ALTID stearinlys og dækker bordet  “pænt”. Ofte får vi også dessert – der er mange kaloriefattige desserter, men det KAN også være en kop god kaffe med et stykke chokolade OG så er det med at slå sig selv over fingrene, hvis man har svært ved at vælge den rigtige mørke chokolade.

Mad-plan for uge 1

Uge-plan uge 1

————————————————-

Mandag……………………………….Hakkebøf

Tirsdag………………………………..Suppe

Onsdag………………………………..Nytår – Her har vi en særpræget tradition som vi  holder i hævd, i mange år har vi fået NYTÅRSPØLSER + BRØD og MEGET is med topping og drys til dessert – I år ændres dette til BURGERE med IS med topping til dessert.  Vi elsker at drysse rundt og hygge os denne dag vi ser/hører det vi vil i TV/RADIO fuldstændigt afslappet – går  først i seng ud på morgenen.

Torsdag……………………………….Nytårsdag (tradition) – Vi laver så lidt som muligt – napper  hvad vi har lyst til i køleskab og bøtter – Ren Råhygge.

Fredag…………………………………Indbagt kød i butterdej

Lørdag…………………………………Små farsbrød

Søndag………………………………..Ombyttet til kyllingelår

——————————————————–