Salade Nicoise

Sønnen elsker at få en middagssalat 1 gang om ugen, det sparer kalorier –
Og med dåsetun og romainesalat fra haven er det sundt og billigt.
så i dag Salade Nicoise (tunsalat)

Salade Nicoise skal efter min mening være enkel også i smag og vi bruger en god dåsetun i vand – andre vil stege et par tun-bøffer og strimle.
Andre muligheder er der i dressingen hvor der kan varieres med olier, eddiker og ansjos-fileter .
Der serveres  ristet brød til , gerne med ost – Hos os rister vi rugbrød med revet ost (sundere)

3 æg
2 håndfulde grønne bønner
1 romainesalat eller andet grov salat
tomater
2 dåser tun i olie
oliven efter smag

Dressing: olie, eddike, salt og peber – Der er intet mål, det er efter smag.

bønner koges og deles, tomater og kogte æg skæres ud, tun drypper af –
Det hele anrettes på salaten (strimlet) og dressingen hældes over .

34392874_2152317821445040_5142649812797095936_n

 

 

Madplan for uge 23

Min mand er ikke SÅ glad for kylling, men kyllingefars kan han godt spise og da netto havde små pakker til 9 kr i sidste uge, bruger vi 2 pakker og omvikler med bacon 😀
Madpandekager får vi fordi der bliver en rest fra søndag og jeg bruger  en rest bolognaise fra mandag, tilsætter blot lidt ekstra ristet grønt (så er de 2 rester brugt 🙂 )
Vi satser på fortsat godt vejr så vi kan grille på fredag – ellers bytter vi lidt rundt –
Det betyder jo ikke så meget når der er handlet til hele ugen (men fredag ville passe mig fint)

Jeg mangler bare at købe forårsruller  og lidt grønt i løbet af ugen – MEN nu har min grøntsagspusher åbent igen – det kalder jeg hende der har en bod i nærheden af hvor jeg bor – der er åbent fra  engang i maj til engang i februar når de har solgt de sidste kål og rødbeder –
DEN bruger vi meget.

MANDAG…………………PASTA BOLOGNAISE m. flute

TIRSDAG………………….STEGT MEDISTER og NYE KARTOFLER (Pasta til sønnen)

ONSDAG…………………..KYLLINGEFRIKADELLER M BACON stegte kartofler + ærter

TORSDAG…………………MADPANDEKAGER (rest fra søndag + mandag)

FREDAG…………………..GRILLE (har pølser og snitzler i fryseren) + kartoffelsalat og grønt

LØRDAG…………………..FORÅRSRULLER m RIS

SØNDAG……………………FORLOREN HARE + råkost af gulerod, ananas og rosiner

Boller i karry m ris

Boller i karry:

50 g smør smeltes og  3 spsk karry svitses (ikke brændes)  –  1 dl hvedemel kommes i og der piskes godt – herefter tilsættes 1/2 l vand og det koges igennem – smag til med salt, peber og evt stødt ingefær – dette er klassisk karrysovs, men der er mange måder at smage den til på.
Kødboller tilsættes ( i dag brugte vi 800 g købeboller), og det hele varmes igennem.

Der blev kogt rigeligt med ris (Resten få hønsene i morgen)

33862956_1650365098392916_8398207904741588992_n

Fiskeruller m salsa og nye udenlandske kartofler

I dag er det hurtig mad – det er sundt og meget mager mad – MEN det er fisk og det ved jeg der er mange der ikke er så vild med – men så køb en færdig fiskefars og steg fiskedeller –
De her ruller blev spist

Rødspættefiletter rulles om et par hvide asparges og lægges i fad, der  krydres og dryppes med flydende smør og de sættes i ovnen ved 175 grader ca 20-25 minutter til fisken føles fast
Pyntes med tomatskiver på toppen.

Her serveret med en færdig tomatsalsa fra REMA og små persillevendte kartofler

33849169_1649471718482254_669032952688017408_n

Madplan for uge 22

Mandag:……… Fiskefiletter m asparges + nye kartofler

Tirsdag:……….Boller i karry m ris

Onsdag:……….Kyllingesalat m ananas

Torsdag:………Byg selv burger

Fredag:………..Der laves frikadeller

Lørdag:………..Den store søn kommer og hjælper med at male stuen, så vi henter mad udefra.

Søndag:………. Salat Nicoise + Pandekager

Svinefilet m. gulerodstærte og fuldkornspasta

Svinefiletten er fra Rema til 25 kr og der er kød til 4 mennesker.
Filetten brunes og tilsættes ca 1,5 dl vand –
Den snurrer under låg i 20 minutter –
Så er den saftig og mør – den skæres i skiver og lægges ovenpå pastaen der er vendt med 1 spsk rød karrypasta.

Gulerodstærten :
Tærten er fra Karolines kogebog nr 4,
Jeg bruger blot 1/4 grahamsmel i stedet for ren hvedemel OG så bruger jeg revet mazarella i stedet for cheddarost – da det giver en mildere smag, JEG bruger ikke salt da jeg gerne vil nedsætte salt i maden.
33073611_1643211729108253_521758575647784960_n (1)

33110818_1643610175735075_6414016138786635776_n

Kylling med kikærtesalat og fuldkornspasta

Kyllingelår krydres godt og pensles med olie – 1 dl vand kommes i fadet og det sættes i ovnen v 290 grader i 50-55 minutter.(kylling skal steges igennem)

Kikærtesalaten er sprød salat m tomat i stykker, lidt hakket løg og 1 ds kikærter – pyntes med 1/2 gul peber i tynde skiver

Dressing er  chili-mayo rørt med mælk så den får tykkelse som dressing –
Jeg smagte til med flydende honning

Af skyen lavede jeg en jævnet skysauce og kom champignon i.32954262_1641637012599058_8117181571724738560_n

Der serveres pasta til.

Lammekølle m grøntsager ala provence

1 udbenet lammekølle stikkes m hvidløg og drysses med provencekrydderi (blandingskrydderi der er godt til lam og grønt) –
Sættes i en 200 grader varm ovn og steger 25 minutter –
Herefter pensles med olie og varmen sænkes til 160 grader – steges yderligere 60 minutter
Mit stegetermometer viste køllen var færdig og den var fin.

De grøntsager man har skrælles og skæres i stykker – HER gulerødder, 1 stort rødløg, 1/2 selleri, 5 små forårsløg + 5 hele fed hvidløg
Grøntsagerne svitses i olie og tilsættes 1 dl vand og salt og peber – nu kan hvidløgene fiskes op når man synes de har givet smag nok – mine er ikke så stærke så de blev i grøntsagerne 😀 –
Tilsidst tilsættes en stor håndfuld krydderurter (nu er de i haven) her var det oregano, rosmarin og basilikum.

Vi fik stegte kartofler til og en sovs lavet af skyen

32948291_1640740136022079_1890747682914304000_n

Madplan for uge 21

Det er en atypisk uge – Min mand og jeg spiser ude 3 gange i denne uge,  skal til fødselsdag mandag + til konfirmation på Avernak-ø søndag – så der tager vi et par  fridage –
Jeg har lovet at give en middag i Fåborg lørdag aften til de 2 voksne sønner, min mand og jeg, og så tager vi til Avernak-ø søndag morgen, skal i kirke og hele molevitten – Det bliver rigtig hyggeligt.

Mandag :  Min mand og jeg skal i byen, de 2 unge er alene hjemme så det må de bestemme

Tirsdag:    Fuldkornspasta, svinefilet og gulerodstærte

Onsdag:    Stegte små kartofler, kyllingebryst og en grøntsagsblanding (de er på tilbud i REMA 1000)

Torsdag:   Æggekage med frisk grønt fra haven  + et nybagt brød (dejlig billigt 😀 da jeg har en del æg og det grønne er kommet op i køkkenhaven),

Fredag :     En risret med hakket oksekød

Lørdag:      Spiser vi ude – så ingen madlavning

Søndag:     Skal til barnebarnets konfirmation, så JEG laver ikke mad.

Frikadeller m flødekartofler og linsesalat

Dagens ret i dag er en ret der er velegnet til dem der vil have mættende mad + dem der træner, enrest kan bruges i madpakken næste dag ELLER fryses og koges med i en pastasovs, det fylder og giver konsistens , JEG fryser det med salatstumper- det hele kommer så i kødsovsen. (salaten mister sin friske udseende, den bliver lidt som spinat, der jo også “klapper sammen” – det smager glimrende 😀
I DAG hældte vi resterne i hønsebøtten – så mine 4 høns får glæde af det i morgen.

Frikadellerne er lavet efter min opskrift på slagterfrikadeller
1 /2 kg kalv og flæsk lægges i en skål. Fjern 1/5 af farsen (hele midten), fyld så hullet i midten op med en blanding af hvedemel og havregryn og læg den resterende fars op i skålen igen. Herefter tilsættes 1 løg (finthakket), 2 æg, salt og peber og 1 tsk paprika. Rør farsen godt sammen mens der tilsættes  2 dl vand, rør farsen godt og steg så dellerne i halvt smør og halvt rapsolie. Skru ned for varmen så de ikke bliver for mørke.
Her blev 12 stk pæne frikadeller.

Flødekartoflerne er der snydt med –
Den er fra frysedisken –
Skulle blot hældes i et fad og ind i ovnen i ca 25 minutter ved 180 grader –

Linsesalaten:
100 g blandede linser skylles under vandhanen og hældes i en kasserolle – de overhældes med rent vand og lidt krydderi (her lidt knust hvidløg, salt og peber) de skal koges ca 15-20 minutter – Til sidst(de sidste 5 minutter)  kommes en stor gulerod i skåret i tændstik-stykker (kan gøres med en kniv, men jeg bruger et mandolinjern) –
De tages af varmen og køles af – blandes med 2 spsk hakket persille og pyntes med lidt sprød salat i kanten.
Denne salat smager godt og er mættende OG proteinholdig.

32836866_1639759992786760_7048446764763840512_n