Farsbrød m. kartoffelbåde og rødkålssalat

Rødkålssalat:
Rødkålen er et stykke jeg tog fra da jeg lavede rødkål i mandags.
Den blev snittet fint og lagt i en skål –
Blandet med appelsinskiver (havde ingen, så det blev klementiner) og valnødder.
Dressing : 2 spsk olie – 1 spsk vand – ca 1 spsk appelsinsaft og 1/2 spsk honning –
det hele piskes godt sammen og hældes over salaten.

Kartoffelbåde:
Frosne kartoffelbåde lægges i en varm ovn og steger 20 minutter eller frituresteges i olie –
Alt efter samvittigheden, jeg indrømmer at jeg kan lide dem fra frituren, men kaloriemæssigt bør jeg bruge ovnen 😉

Farsbrød:
Jeg brugte flæskefars i dag og rørte ca 450g med 1 finthakket æg, 2 æg og krydderier, –
Jeg brugte salt, peber og lidt tørret krydderurter (kan godt lide de grønne nister) –
Røres godt og tilsættes  ca 3/4 dl boullion og ca 2-3 spsk rasp –
Formes til et “brød” på et fad og sættes i en 180 grader varm ovn i ca 45 minutter –
Her vil det være smart, hvis man tog et smalt  fad , så der også blev plads til kartoflerne
<3  2 ting på en gang .

Vi fik bearnaisesovs til – vælg en færdig sovs – JEG synes der er for meget salt og for meget tilsætning i pulversovs.

IMG_2897

LABSKOWS m. svinekød

Jeg købte et stykke nakkekam i Netto (72 kr) –
Jeg skar 4 store nakke-koteletter og halvdelen af stykket lavede jeg til en rullesteg med æbler og svesker, det sidste + lidt afpuds skar jeg i stykker til min labskows.

LABSKOWS:
Det er en rigtig efterårsret 🙂
Det kan diskuteres om den er køn, MEN den smager godt.
Kødet, 2 store løg samt  1 kg kartofler der er skrællet og skåret i tern, lægges i en gryde lagvis med en blanding af groft salt, groft knuste peberkorn og 3-4 laurbærblade.
Der tilsættes boullion til det titter frem mellem kartofler , MEN de skal ikke dække det hele, der kan kommes mere væde ved under kogningen.
Det koges op og der skrues meget ned, så det kun simrer mørt, det tager et par timer.
Det skal være meget mørt og kartoflerne skal begynde at koge ud og jævne.

Serveres med smør, rødbeder, purløg og godt rugbrød – et glas øl passer perfekt hertil 😉

IMG_2895

Risalamande

Risalamande:

Der koges en grød (ikke for fast) –
Grøden køler af og smages til med  hakkede mandler, sukker og vanille –
(den skal ikke være for sød)  –
Der blandes nu flødeskum i – Jo fastere grød jo mere fløde –
Så det er meget forskelligt hvor meget der skal i –
Den skal være til at have på en tallerken uden at det løber.

Serveres med en frugtsovs –
til jul bliver det kirsebærsovs –
i dag en gul frugtsovs af blendede kaki-frugt,
smagt til med 1 spsk orange-honning.

Bagerst står en glasskål med risalamande og en lille skål med  “tropefrugtsovs”

IMG_2892

Rødkål

Hjemmelavet rødkål:

Jeg har lavet rødkål selv siden jeg var på vægtkonsulenternes slankekur fordi:
Den er grovere end den færdigkøbte og man bestemmer selv hvor sød den skal være 🙂
OG den smager bedre.
Her smages den til med ribsgele og får lidt andefedt (1 spsk) ved servering.
Andre vil have smagt til med appelsin og kanel – det er en smagssag 🙂

Jeg bruger nu min egen opskrift:
1 stort rødkålshovede snittes så fint man vil have det –
4 -5 store æbler skrælles og befris for kernehuset og æblerne skæres i små stykker –
1 STOR gryde sættes over og 25 g smør smeltes og tilsættes 1 dl sukker,
når det er smeltet (ikke brunt) tilsættes 1 dl vand og alt kålen af et par gange der røres rundt – der tilsættes nu ca 1/2 glas ribsgele og der lægges låg på og skrues ned til svagt blus –
(eller udelad smør tilsæt flydende sød svarende til 80 g sukker + 1 dl vand – vent med ribsgeleen til servering)
Det står nu og snurrer og dufter et par timer til det er kogt mørt.

Jeg deler det i mindre fryseposer og der blev 8 poser til fryseren,
så er der rødkål til julen.

Her er et billed hvor der er brugt rødkålIMG_2892

Flæskesteg til Mortens aften

Vi har valgt flæskesteg selv om mange nok skal have and.
Vi er ikke de store tilhængere af and, så det blev et stykke svinekam.

Jeg lavede en bund af appelsin, 1 gulerod, 2 æbler og et stykke ingefær –
Her blev stegen lagt efter at være gnedet godt med groft salt i rillerne –
Vores slagter ridser bare perfekt – hele vejen ned i fedtet og jævnt  🙂

Fadet kom i en 200 grader varm ovn 1/2 time –
Derefter skrues ned til 175 grader og dertilsættes 2-3 dl vand –
Steger videre 1 time –
Nu var stegen færdig og der var sprød svær –
Hvis der ikke var sprød svær havde den fået et øjeblik under grillen –
MEN PAS PÅ – pludselig er den brændt.

Serveres med brune og hvide kartofler, hjemmelavet rødkål samt brun sovs af skyen fra stegen.

Brunede kartofler:
Jeg gør det på denne måde:
1 dl sukker + 1/2 dl vand koges sammen og koges ind til det er gyldent –
afdryppede pillede kartofler hældes på og tilsættes 1 tsk smør,
vendes rundt mens de steger til de er gyldne (vi kan ikke lide dem brune)

Brun sovs:
Skyen sies op i en kasserolle og 1-2 spsk hvedemel drysses over og der piskes godt.
Det koges godt op og tilsættes kartoffelvand til den er passende og jævn.
Justeres med kulør og smages til med salt og peber .
KAN nu tilsættes lidt piskefløde (men det slører den gode smag).

Her er et billede af vores mad der er særskilt opskrift til rødkålen og ris ala mande

IMG_2892

Nudler med pulled pork og ristede svampe

Pulled pork blev revet fra hinanden med 2 gafler,
lagt i en gryde med den sky der var ved,
Der blev tilsat 1/2 dl tomatkoncentrat og 1 spsk sød chili,
blev smagt til med krydderier.

kinesiske nudler koges i 4 minutter,
Vandet hældes fra

Blandede svampe ristes hårdt på panden og serveres til,
sønnen kan ikke lide svampe derfor serveres de til,
Var det kun til manden og jeg ville jeg blande dem i sovsenIMG_2891

Ugeplan for uge 46

MANDAG:::::Pasta m kyllingebryst ændret til pulled pork med nudler

TIRSDAG:::::Vi skal have flæskesteg m hjemmelavet rødkål og risalamande

ONSDAG::::::Labskovs m. rødbeder og rugbrød.

TORSDAG::::Farsbrød stegte kartofler og rødkålssalat.

FREDAG::::::Kalkungryde m. ris – hjemmelavet is til dessert

LØRDAG::::::Burger (Vores byg selv udgave)

SØNDAG::::::Æggekage med bacon og rugbrød

Jeg mangler kyllingebryst til Mandag – Tirsdag (mortens aften) får vi flæskesteg, vi er 3 og  såååå vilde med andesteg er vi ikke 😉  , flæskestegen og det øvrige kød har jeg i fryseren – Jeg skal have bagt rugbrød (mandag), OG jeg skal huske rødbeder, mandag koger jeg en gryde rødkål og lægger det meste i fryseren til jul.

Stuvet hvidkål, kartofler og frikadeller

STUVET HVIDKÅL:
1/4 hvidkålshovede skæres i strimler og koges i saltet vand –
drypper af og stilles til side.
Der laves en hvid sovs (ikke for tynd) og den afdryppede kål lægges i.
Smag godt til med salt og peber og måske muskat.

Serveres med kogte kartofler og frikadeller.

FRIKADELLER:
Ca 500 g flæskefars (her 425g, jeg vejede posen med fars 🙂  )
2 æg
1 dl (med top) havregryn
salt, peber og finthakket/revet  løg
Ca 1 dl mælk

Alt røres godt sammen, mælken tilsættes til sidst,
sættes til side og hviler 1/2 time.
steges i halvt smør halvt olie (jeg får 9-10 frikadeller)

(Samme fars er velegnet til kødboller)

IMG_2882

 

Indkøb og priser på middagsmad

Jeg er blevet spurgt om det er muligt at skrive HVAD det koster at lave den mad jeg laver ! ! !
Det kan være svært, da det afhænger af
1……..Hvordan man handler
2……..Hvor  man handler
3……..Hvor man bor (hvilke butikker man har til rådighed osv.)
4……..Om man er villig til at gå på kompromis, eller man VIL have visse ting (der er ting jeg godt kan undvære eller sparer meget på hvis prisen er “forkert” – Jeg kan være nærig 🙂  )
5……..Sidst men ikke mindst vigtig, hvor meget tid har man – familier med små børn og fuldtidsarbejde har ikke mulighed for at ofre så meget tid på indkøb – MEN en god indkøbsseddel 1 gang om ugen er nu effektiv. 😉

Jeg vil beskrive hvordan jeg organiserer indkøb i de forskellige kategorier.
Jeg køber ind efter kategorier (jeg er meget firkantet  og ELSKER “kasseløsninger”)
Jeg har på min indkøbsseddel 5 store firkanter:
1…….Mælk, ost & fedtstof: Vi bruger en del letmælk og mindst 1 form for tykmælksprodukt har vi ALTID. Det kan være ymer, tykmælk,  A38 eller gerne græsk yoghurt. Græsk yoghurt  bruger vi som vanilje-creme til frugtdessert (er populært her) og den fås til rimelig pris.
Madlavningsfløde køber jeg når der er tilbud, de er meget holdbare.
Piskefløde er en god ting 😉 men skal ikke overdrives.
Ost kan vi godt lide, men bruger det mest til morgenmad, jeg veksler lidt mellem en skæreost og skiveskåret ost (afhænger af om der er tilbud). Smøreost bruger vi en del og her veksler vi også mellem de forskellige slags, men spiser de fleste (køber gerne 2 forskellige)
Smør bruger jeg til brød og  til stegning (jeg steger i 1/2 smør/olie), men her overdriver jeg heller ikke. Flydende oliemargarine droppede jeg, da jeg opdagede at der i den fra ALDI var tilsat DRIVGAS i en plastikflaske, efter min mening fuldstændigt overflødigt (men det er et holdningsspørgsmål).
Olie, her bruger jeg raps eller solsikkeolie fra ALDI – det er til at betale ca 11-12 kr pr liter

2……Kolonial og  drikkevarer:
Kolonialvarer er alt det der ikke passer ind andre steder.
Ofte er det dåsevarer og “tørvarer” som mel, sukker, bagepulver, tørgær og krydderier osv.
Alle disse varer er LANGTIDSHOLDBARE, hvis de opbevares mørkt og ikke for varmt.
Derfor har jeg også drikkevarer i denne gruppe.
Kaffe, the, juice og saft kan købes og gemmes længe, så det køber jeg kun på tilbud (feks. har vores superbrugs lige nu rynkeby-juice i flere varianter til 5 kr pr liter).

3…..Kød og Pålæg:
Kød køber jeg i større pakker og pakker så dem om i frostposer, på den måde får jeg godt kød til en rimelig pris. Find en butik med en slagter du kan stole på – Vores superbrugs har storkøbspakker med 2,5 – 3 kg for 100kr (det er friskhakket samme dag og så er det kvalitet til lavpris)
Jeg pakker feks 2 x 600 g oksefars til hakkebøf, og  de sidste 1300 g deler jeg i 5 poser med godt 250 g oksefars, det er nok med en lille pose fars til kød-sovs,  millionbøf eller lasagne, der skal jo også grøntsager i.
På den måde bliver der her i huset kød til 7 middage for 100 kroner, skulle jeg købe det “stk-pakket” skulle jeg give det dobbelte.
3 kg flæskefars for 100 kr – her deler jeg også i 7 poser – 425 g flæskefars er nok til frikadellefars eller kødboller her hos os.
Svinekam, hamburgerryg og  skinke køber jeg i hele stykker og skærer så selv  ud til koteletter og mindre stege – Jeg har i dag købt en hel svinekam på ca 5 kg for 150 kr, den er delt i 5 stykker og ligger nu i fryseren (bliver til julestege)- her bliver min pris så 25-40 kr pr middag og det køber man normalt  ikke meget steg for 😉
Pålæg: Vi køber kun slagterens hjemmelavede pålægspølser. Er det økonomisk? JA, så absolut – vi køber hele og halve pålægspølser til 30-35 kr pr stk.
Slagteren i superbrugsen i Sakskøbing laver mange slags og i mange varianter, det er bare med at prøve sig frem og finde det man kan lide. Han laver spegepølser (den med mango eller blokspegepølsen med krydderi er en favorit her). Der er feks. kødpølser med æble,persille,svampe eller bær (dem med bær i er en velsmagende favorit). Derudover er der cervelatpølser (med og uden krydderurter), baconpølse (et hit hos de unge), mange varianter af hamburgerryg, skinke og rullepølser.
Jeg køber hver 14. dag 2 forskellige slags, skærer dem i skiver på min pålægsmaskine, pakker dem så ned i portioner som slagterens afskåret pålæg  og lægger dem i fryseren.
Af en pølse får jeg ca 8-10 pakker  der er på størrelse med slagterens afskåret pålæg (mine koster 3-4 kr) slagterens væsentligt mere.

4……Frugt og grønt:
Denne kategori er min yndlingskategori, men kan hvis man bare hiver ned fra hylderne de forkerte steder blive MEGET DYR.
Jeg køber årstidens frugt og grønt – Halvdelen bliver købt ved de lokale boder, det er billigere og varerne er friske – derfor bliver der ikke brugt så mange agurker,salat og tomat lige nu det er IKKE vintergrøntsager og faktisk smager en agurk ikke så godt nu som den gjorde i sensommeren.- Årstidens frugt og grønt er bedst i sæson, og de er billigst i sæson.
Jeg kan godt lide vegetarkost og “smugler” mange rodfrugter ind i feks. kød-sovs og lasagne – selv i vores hjemmebagte brød kommer der en revet pastinak og et par revet gulerødder – MEN aldrig i boller de skal være plain uden grønt og kerner. 😉
Jeg har i øjeblikket et hvidkålshoved, nogle pastinakker, gulerødder, porrer, løg (uundværlige), kartofler og en halv selleri i kæleskabet.
Så er der tomater (fordi jeg stadigt kan få drivhustomater ved en bod i nærheden), et par peberfrugter og 3 granatæbler, de er gode til hvidkålsalat og kostede 3 for 10 kr i superbrugsen.
Af frugt har jeg æbler, pærer, clementiner (de er ved at komme ned i pris) og kakifrugt, der er en lidt overset frugt. Den er smuk, smager af mandel og er populær her i huset. Så har jeg friske valnødder og hasselnødder, her ved os kan man købe dem i en bod i nærheden, de er drøje, hyggelige og billige 20 kr for 1 kilo.

5……Vask og papirvarer:
Jeg har en særskilt kategori til dette, da det ikke er til at undvære, hvis en familie skal fungere.
Her er toiletpapir, køkkenrulle, bagepapir, smørrebrødspapir, plastikposer, kaffefiltre, vaskemiddel og opvasketabs.
Man behøver heldigvis ikke købe det hele hver uge 😉  men jeg kigger i skuffen og ser hvad der mangler når jeg handler – også her gælder det at se sig for – LAVPRIS-KÆDERNES egne varer er fuldt på højde med  mærkevarerne men de kan oftest fås for måske under det halve – og papir og skraldeposer bliver jo bare smidt ud efter brug.

Brød har jeg ikke brugt lang tid på fordi vi spiser hjemmebagt brød – JEG kan lide at bage brød og boller synes det er ren afslapning at ælte dej og det nyder vi godt af. – MEN her bruger vi det billige mel og er godt mel på tilbud køber jeg gerne 5-6 poser  til køkkenskabet.
Hvis jeg skulle købe brød ville jeg bruge  billig grovtoast til sandwich til madpakker og købe et skiveskåret rugbrød og pakke ned i mindre portioner- 6-8 skiver i hver pose. Boller ville jeg stadigt bage selv og fryse ned (der er penge at spare)

Hakkebøf m. bearnaise, bådkartofler og hvidkål-salat

Hakkebøf er hakket oksekød formet og vendt i krydret mel –
Melet kan krydres med salt og peber eller hvis man ønsker det med en blanding af de krydderier familien kan lide.
Her bruger vi ofte en blanding fra TIGER der hedder “mormors krydderiblanding”, der er krydderurter og lidt hvidløg i, den synes vi er god 😉

Steges i halvt olie/smør til de er gennemstegte men ikke brankede.

Serveres med båd-kartofler (i dag er mine fra frost) samt bearnaisesovs og en salat af hvidkål.

HVIDKÅL-SALAT:
Hvidkål der har trukket med salt i en time, blandes med tyndt-skåret jordskokker  og æbler vendt i citron blandet med vand –
Pyntes med lidt hakket valnødder

Creme-fraiche smages til med citron, salt, peber og 1/2 tsk sukker – eller JEG brugte en paprika/chili-blanding (jeg tilsatte 1 tsk til 1/2 bæger creme-fraiche – DER måtte resten af creme-fraiche i, så var den god – så pas på når i prøver noget nyt 😉  )
Dette hældes over salaten.

Kartoflerne fik lov at tø lidt op så sprutter de ikke så meget.
De fik 5 minutter i friture, så var de sprøde

IMG_2879