Madplan for uge 32 (minus mandag)

Jeg har holdt ferie en lille uges tid og vi skal bruge tirsdagen på noget så kedeligt som Vasketøj og at handle ind.
Vi starter tirsdag med  at skære squash af i haven – de er garanteret vokset og i et kæmpe antal, MÅSKE har min søster brugt den kurv hun fik – så hun kan da få lidt flere 😀 😀

Vi får suppe en dag i NÆSTEN hver uge – Grøntsagssuppe er faktisk også en sommerspise og  så bliver det da en squashsuppe m bacon, timian og 1/2 æg på toppen.
Vi skal have brugt nogle squash så fyldte squash med hakket oksekød – squash kørt på spiralizeren kommer på menuen  – Desuden kan stegte skiver af squash blandet med andet grønt  (min mands favorit) få brugt en del – Squashfrikadeller bliver nok ugens vegetarret i denne uge 🙂

MANDAG…….Stadig ferie men vi får rugbrød til aften når vi er kommet hjem.

TIRSDAG:…….Fyldte squash m hakket oksekød og majspasta

ONSDAG:……..Squashfrikadeller m ærter og kartofler – ymerkoldskål

TORSDAG:…… Hjemmelavede Fiskefrikadeller, kartoffelbåde + squashpasta (spiralizeren)

FREDAG:………Grøntsagssuppe m halve æg og bacon på toppen

LØRDAG:………Snitzler med stegte grøntsager og bulgur

SØNDAG:………????? måske rester fra ugens løb, salat og pitabrød.

Mørbrad m bacon, stegte grøntsager og brasede kartofler + dip

Dip af flødeost rørt med græsk yoghurt med purløg og hakkede radiser er en god dip/sovs til kød og grønt (lidt a la rygeostsalat med flødeost i stedet for rygeost 😀 )

Brasede kartofler:  jeg havde en masse meget små nye kogte kartofler, de blev skåret over 1 gang, og stegt på panden så de fik lidt stegeskorpe

De stegte grøntsager var en lille smule blomkål i små buketter, 1 stort løg i 12 både, 3 hele fed hvidløg og 1 squash i 1/2 cm tykke skiver. Det hele steges på panden og tilsættes 1 dl vand når der er begyndt at komme stegeskorpe – tilsidst tilsættes 1 tsk blandingskrydderi.

Mørbrad m bacon (her blev det seranoskinke)
Mørbraden skæres i 5-6 stykker og der pakkes ind i bacon/skinke –
Det sættes i en 190 grader varm ovn i ca 25-30 minutter
ALTERNATIV: Jeg brugte air-fryer –  165 grader i 20 minutter

Madplan for 3 dage i uge 31

JEG skal have ferie først på tur onsdag og så 4 dage fra fredag – det trænger vi til og når man kan nyde fridagene i godt selskab, så er det da det vi gør 😀

Mandag:  Kartoffelbåde + nuggets, torskeburgere og kylletter (rester fra fryseren)

Tirsdag:   Frikadelle-sandwich (steger frikadeller så der er til i morgen med)

Onsdag:   På tur til Holbæk (Tager frokosten med i køletasken)

Torsdag:   Risotto (er vi blevet glade for (og hønsene smasker i resten))

Fredag:    Ferie

Lørdag:    Ferie

Søndag:   Ferie

Gulerodspate m krebinetter, kartofler og flødestuvet squash

Vi har mange squash så 1 stk blev snittet i tern og stegt på panden, der blev hældt 1 madlavningsfløde (mager udgave) over og koges godt igennem hertil nye kartofler fra haven og krebinetter.
Gulerodspate :
Revet gulerod lægges i en form herover lægges:
3 æg 3/4 dl hvedemel-salt og pebber der hakkes/blendes grundigt sammen HEREFTER tilsættes 300 g hytteost og nu blendes 5 sek –
“dejen” hældes over gulerødder og der røres med en gaffel –
Ind i ovnen på 190 grader i 1 lille time
Jeg brugte air-fryeren  180 grader i 45 minutter.

Vegetarfrikadeller, råkostsalat og majs/linsepasta

Da jeg havde 2 rester af majs og linsepasta – de skal koge lige længe 12-14 minutter –
SÅ de blev blandet (jeg synes det er praktisk HVIS man kan bruge op før man åbner en ny pose)

Råkostsalaten er revet gulerod, rosiner og dryppet med 1 spsk appelsinjuice.

Frikadellerne er lavet af FRIKALET – vegansk frikadellefars –
Nu har vi prøvet 2 gange OG det bliver en genganger her –
Man hælder pulveret op i en skål og tilsætter 1 1/2 dl vand  pr pose, og rører godt ( jeg brugte 2 poser i dag og der blev 10 pæne frikadeller = passende til 3 voksne.) – de skal så stå og hvile og inden de blev stegt (som alm frikadeller) måtte der 1/2 dl vand mere i
Dryssede med lidt basilikum (VI kan lide krydderurter og har dem i krukker i haven)
Da de er dejligt krydret bliver der lidt smag i det de er stegt i – det brugte jeg til en sovs ved at jævne med 1/2 spsk mel og tilsætte vand – den blev smagt til med lidt tomatkoncentrat fra en tube og salt og peber.

Kartoffelfrikadeller, stuvet sommergrønt og en anderledes squash-salat

Kartoffelfrikadeller er  en ret som mange ikke kender, det er en skam for de kan fungere som en vegetarret som her i dag – eller som tilbehør til et stykke kød på samme måde som røsti – en flad “frikadelle”  med hakket røget laks, dild og en lime-“twister” kan være en billig forret (brug lakserester) – de kan bruges i madpakken (også kolde) OG de fleste børn kan lide dem – et par kolde varmes hurtigt på panden i lidt olie så de er sprøde på ydersiden så er de klar til frokost – OG de er gode for økonomien, da de kan laves af en rest kartoffelmos eller en dag der er kogt rigeligt med kartofler – så intet madspild 😀

 

Kartoffelfrikadeller
500g skrællede kartofler koges helt møre og moses til mos –
Her tilsættes et finthakket løg samt 1 sammenpisket æg og 1/2 dl hakkede krydderurter – mosen krydres og nogle tilsætter nu hvedemel, jeg bruger 1/2 -1 dl rasp (så synes jeg de bliver mest sprøde udenpå) – Det må godt blive en fast fars.
Hvis der er tid hviler farsen i køleskabet og steges så i  halvstore frikadeller i halvt smør/olie

Stuvet Sommergrønt
Sommergrønt er hvad der er i haven på gældende tidspunkt 😀
Her er det en 1/4 af et stort glas-kål, 5 nye gulerødder og en stor kop ærter –
Det kunne også være spidskål, nye hestebønner og fine strimler gulerod –
Alt skæres i fine tern  og dampes møre i så lidt vand som muligt –
Der jævnes med 1 spsk hvedemel rørt med 1 spsk olie (eller en majsjævning)
Koges igennem og krydres med salt og peber – pyntes med plukket timian

1 anderledes squash-salat
Små salatblade lægges på en tallerken –
1 gul og en grøn mindre squash skæres i skiver på langs, lægges i en bøtte og drysses med 1 tsk salt, her hviler de mindst 1 time –
Skiverne tages op og duppes tørre, hvor efter de steges på en pande til de har fået en stegeskorpe og er blevet bøjelige de lægges på salaten og der drysses en lille dåse SPELT-kerner på (fra Bonduelle, de har været på tilbud i REMA for et par uger siden)
Der kan nu drysses med en olie/eddike dressing, jeg sparer kalorierne og vælger at dryppe med citron.

Vi fik rødgrød med mælk til dessert
Min nabo havde stadigt nogle kirsebær (som jeg har lov at plukke) og jeg har selv nogle fine jordbær-rabarber og et par umodne (men pæne) nedfaldsæbler fra sommeræbler kom også i gryden – det hele koger til alt er kogt til “smat” – afdrypper i en si med en pose i – saften sødes nu med sukker eller sødemiddel  og vares op til kogepunktet – så jævnes den røde saft med et jævningspulver ELLER som her med lidt kartoffelmel rørt ud i lidt saft EFTER gryden er taget fra varmen.

 

Ugeplan for uge 30

Jeg er begyndt at tømme ud i fryseren igen igen – ikke så meget for at tømme den helt – det er faktisk ikke så slemt, men den trænger til en grundig oprydning og aftørring, og det er nu en gang nemmere hvis der ikke er for meget i 😀

Jeg skal på ferie nogle dage først i august så laver en hylde med noget nemt og hurtigt til sønnen der er hjemme (ellers bliver det bare en uge med take-away 🙂 )

Mandag…….Medisterpølse m rødkål, kartofler og blandet grønt

Tirsdag……..Boller m pålæg (Jeg bager boller- det smager bedst på nybagte boller)

Onsdag……..Majspasta og vegetarfrikadeller, revet gulerod (også til fredag) + 1 squashbrød

Torsdag…….Risotto m blomkål og kylling

Fredag………Krebinetter m kartofler + gulerodspate (kog nok kartofler til i morgen)

Lørdag……..Mørbrad m bacon og grønt og brasede kartofler

Søndag……..Grøntsags-tærte m krydret bulgur + en rest brød (har flere i fryseren)

Det meste har jeg i fryseren (i hvert fald kødet) –
Kartofler, salat, tomat, løg, agurk og squash er i haven –
Gulerødder har jeg en del af i mit haveskur, men blomkål og pålæg skal jeg have købt

Bagedag så boller, brød og stenalderbrød + 1 krydret madbrød

Krydret madbrød :
Hvededej af
3,6 dl lunken vand + 1/3 pakke gær (jeg brugte 1 tsk med lidt top af tørgær
Der tilsættes så:
350ghvedemel, 3 store revne kartofler, 1 stor spsk paprikakrydderi,
Der æltes til det bliver en blød elastisk dej, der lægges til hævning –
Da klumpen var dobbel str lagde jeg den op i bagemaskinen og tændte den på bageprogram

Stenalderbrød 2 stk
Jeg bagte 2 stk så jeg dublede op (x2)
https://billigeopskrifter.dk/stenalderbroed/6386

Boller og brød
Læs først den her post
https://billigeopskrifter.dk/bagning-af-broed-og-boller/1651

Jeg lavede af  2pk tørgær + resten fra det krydrede brød (2/3 pk)+ 1,6 dl lunken vand/skummetmælk, da jeg havde 1 l skummetmælk der skulle bruges lunede jeg den ved at tilsætte kogende vand – der blev tilsat 1/2 dl sukker og 2 tsk salt – 1 dl olie –
Melet var en rest 5 kornsblanding (der var max 75 – 100 g ) 750 g fuldkorns-hvedemel og ca 1 kg hvedemel – Der æltes til dejen er blød og smidig – den sættes til hævning og formes nu til brød og boller (der blev 2 STORE brød og 32 boller – hvis det er nødvendigt tilsættes lidt havregryn – det hæver løbende mens noget er i ovnen

Bages til det er gennembagt (lyder hult når der bankes på det) og har en fin skorpe
JEG skar så brødene over i halve efter afkøling og lagde dem i en pose til frysning –
Bollerne blev lagt i små poser med 4 i hver og frosset næsten alle sammen – så er der en hylde med brød i fryseren til at tage af.

Der er brugt godt med frø og kerner og spises det i en blandet kost får vi rigeligt dækket vores fuldkornskvote ved at spise brød:
Vi spiser 1 bolle + fuldkornsbrød OG stenalderbrød til morgenmad,
Stenalderbrød til frokost, Grovbrød til aftensmad.

Vegetariske valg af produkter (IKKE sponsoreret)

Vi har de sidste 14 dage brugt nogle vegetariske produkter –
Jeg har ikke haft så meget energi i et stykke tid og da vi gerne vil holde fast i de lidt sundere og  grønnere valg har vi tyet til ” de hurtigere valg” –
De er forbavsende gode, dem vi har spist har været godt krydret, hvilket er vigtigt med mad af grøntsager (det gør altså at det fraværende kød ikke savnes) – tænk på en risotto eller pastaret fra en ferierejse 😀 – den smager bedre end når man forsøger at efterligne, MEN da man fik den i ferien, var råvarerne fuldmodne og oftest hjemmelavede – man kan opnå et godt resultat ved at være omhyggelig med tilsmagning (jeg bruger friske krydderurter – hvis de hænger med toppen, hakker jeg dem og fryser dem ned – det er bedre end tørrede)

Nå vi fandt en del produkter fra Earth Control i Netto (de var sat ned til 10 kr, havde holdbarhed til 2020) + en vegetarisk frikadellefars i Kvickly.
Vi købte et par æsker af hver Linse-mix, Bulgur-mix, Falafler, og veggie burger
Specielt den sidste var vi spændte på fordi selv om den skal være sund skal den helst også være god 🙂 .
Vi prøvede burgerne af på gæster, lidt vovet ville nogen sikkert synes, men det var min nevø og hans datter på 10 (hun vil gerne være vegetar sååå) så var der sønnen og hans kæreste, min mand og jeg – de blev spist og ALLE synes de var helt OK – min nevø synes de var så gode at han ville købe nogle på vej hjem, da det jo var nemt at gå til.
Der skulle bruges  2 1/2 dl kogende vand og indholdet af en pakke – det røres sammen og trækker så 10 minutter (mit stod 1/2 time) formes til flade bøffer (her vendte jeg dem i lidt havremel (havregryn der er kørt godt i minihakkeren) de stod så på skærebrædtet til jeg stegte dem –
Der skal vendes meget forsigtigt, de vil gerne knække, næste gang vil jeg prøve at lave dem lidt mindre i omkredsen og så lidt tykkere, men jeg tror ikke de skal være for tykke for selv om der var skruet ned steger de ret hurtigt  – (jeg fik 13 ud af 2 pakker) –
De var velkrydret, men ikke overkrydrede – jeg er ikke så glad for stærkt krydret mad, hende på 10 og jeg synes også de var gode.
Bulgur-mix der er krydret med tomat og grønne urter hældes direkte fra pakken i kogende vand og er færdige 8 – 10 minutter – den smagte så godt at sovsen ikke manglede, men kan bruges hvor der ellers serveres ris og lignende.
Linse-mix laves som ovenstående – den smagte efter vores smagsløg godt  (vi kan lide asiatisk mad) – den har en smag af løg, kommen og koriander – vi dryppede med citron, jeg vil tro at nogle skal vænne sig til smagen, men den er værd at prøve 🙂 Der er en god fordeling af røde + gule linser og da de er forkogte er de færdige på 10 minutter (en rest vil være perfekt til en wok-ret med spidskål og peberfrugt).
Falafler prøver vi først i denne uge.
Frikadellefarsen  har jeg nu fundet i Netto til 14.95 der er den i deres faste sortiment og den er 4 kr billigere end kvickly – Pulveret røres med kogende vand og trækker 10 minutter –
Den er krydret og smager af løg, paprika, salt og peber – der skal IKKE krydres yderliger –
1 pose gav 7 pæne frikadeller.

Det er helt sikkert at jeg skal have fundet et sted hvor de “grønne æsker fra Earth Control” er i fast sortiment fordi de var et hit her, både hos os 2 gamle og de unge.