Kartoffelfrikadeller, stuvet sommergrønt og en anderledes squash-salat


Kartoffelfrikadeller er  en ret som mange ikke kender, det er en skam for de kan fungere som en vegetarret som her i dag – eller som tilbehør til et stykke kød på samme måde som røsti – en flad “frikadelle”  med hakket røget laks, dild og en lime-“twister” kan være en billig forret (brug lakserester) – de kan bruges i madpakken (også kolde) OG de fleste børn kan lide dem – et par kolde varmes hurtigt på panden i lidt olie så de er sprøde på ydersiden så er de klar til frokost – OG de er gode for økonomien, da de kan laves af en rest kartoffelmos eller en dag der er kogt rigeligt med kartofler – så intet madspild 😀

 

Kartoffelfrikadeller
500g skrællede kartofler koges helt møre og moses til mos –
Her tilsættes et finthakket løg samt 1 sammenpisket æg og 1/2 dl hakkede krydderurter – mosen krydres og nogle tilsætter nu hvedemel, jeg bruger 1/2 -1 dl rasp (så synes jeg de bliver mest sprøde udenpå) – Det må godt blive en fast fars.
Hvis der er tid hviler farsen i køleskabet og steges så i  halvstore frikadeller i halvt smør/olie

Stuvet Sommergrønt
Sommergrønt er hvad der er i haven på gældende tidspunkt 😀
Her er det en 1/4 af et stort glas-kål, 5 nye gulerødder og en stor kop ærter –
Det kunne også være spidskål, nye hestebønner og fine strimler gulerod –
Alt skæres i fine tern  og dampes møre i så lidt vand som muligt –
Der jævnes med 1 spsk hvedemel rørt med 1 spsk olie (eller en majsjævning)
Koges igennem og krydres med salt og peber – pyntes med plukket timian

1 anderledes squash-salat
Små salatblade lægges på en tallerken –
1 gul og en grøn mindre squash skæres i skiver på langs, lægges i en bøtte og drysses med 1 tsk salt, her hviler de mindst 1 time –
Skiverne tages op og duppes tørre, hvor efter de steges på en pande til de har fået en stegeskorpe og er blevet bøjelige de lægges på salaten og der drysses en lille dåse SPELT-kerner på (fra Bonduelle, de har været på tilbud i REMA for et par uger siden)
Der kan nu drysses med en olie/eddike dressing, jeg sparer kalorierne og vælger at dryppe med citron.

Vi fik rødgrød med mælk til dessert
Min nabo havde stadigt nogle kirsebær (som jeg har lov at plukke) og jeg har selv nogle fine jordbær-rabarber og et par umodne (men pæne) nedfaldsæbler fra sommeræbler kom også i gryden – det hele koger til alt er kogt til “smat” – afdrypper i en si med en pose i – saften sødes nu med sukker eller sødemiddel  og vares op til kogepunktet – så jævnes den røde saft med et jævningspulver ELLER som her med lidt kartoffelmel rørt ud i lidt saft EFTER gryden er taget fra varmen.