Ugeplan for uge 4

Vi fortsætter med mad der kan tilfredsstille de personer (inclusive mig), der skal tænke på fedt og sukker. Det afgørende er her at skære fedt fra og spise med samvittighed i stedet for øjnene. Alle dem jeg kender, der skal tabe sig ved godt hvad de BØR spise, det der ofte er problemet er – det ind imellem – der er mange fristelser og min taktik er at fjerne disse ved simpelthen ikke at have det i huset – så har vi kun det JEG ikke kan lide – heldigvis er der mange andre ting de andre kan lide 😉

MANDAG…………………………Kylling med grøntsagstærte

TIRSDAG…………………………Millionbøf med kartoffelmos

ONSDAG………………………….Grøntsagsgryde med pasta

TORSDAG………………………..Frikadeller med kogte grøntsager

FREDAG…………………………..Byg – selv – burger  (sønnens valg)

LØRDAG…………………………..? ? ? ?

SØNDAG…………………………..Kogt hamburgerryg med kogte grøntsager

Langtidsstegt Svinekam

LANGTIDSTEGT  SVINEKAM:

Jeg havde købt en hel svinekam på 5,5 kg på tilbud til 149 kr – det var et godt tilbud. Normalt ville jeg have skåret den ud, men valgte at dele den i 2 stykker og langtidstege den. Det er meget kød til 3 mennesker 😉 , men 4 stykker  steg ligger nu i fryseren, til hurtig aftensmad, eller når der kommer gæster til frokost en dag. 1 stykke ligger i køleskab til i morgen, vi skal ud at køre, så vi skal have frikadellesandwich i morgen aften.

En svinekam eller et passende stykke duppes godt tørt, gnides med salt og peber og lægges på en rist i bradepanden. Der tilsættes vand efter hvor stor en bradepande man bruger – stegen skal stege ikke koge. Bradepanden sættes i en ovn på 125 grader og steger ca. 2 – 2 1/2 time, hvis sværen ikke er sprød og boblende tages stegen ud og der tændes for grillen, nu sættes stegen ind midt i ovnen OG NU SKAL MAN IKKE GÅ VÆK FRA OVNEN, det kan tage 2-3 minutter eller 5-8 minutter, alt efter ovn -MEN et øjeblik og stegen er branket og sort.

————————————————

Der blev lavet en sovs af væde fra stegen (den var ikke fed)

Rødkål fra fryseren blev varmet i mikroovnen

Brunede kartofler blev lavet gyldne og fine (søg i søgefelt på “brunede kartofler”)

————————————————–

IMG_2366

Brunede kartofler

BRUNEDE KARTOFLER:

1 dl sukker – 1/2 dl vand –

Dette koges til en sirup, den koges til den er jævn og meget let gylden (ikke brun)#, så kan kartoflerne lægges i og det står stille og roligt og varmer videre ved svag varme – der røres en gang imellem og efter ca. 5 minutter er der gyldne kartofler.

Efter mærket # i opskriften kan lagen hældes i en skål og sættes i køleskabet til næste dag, så er den klar feks. til brune kartoflerne juleaften – hvor der er nok at se til 😉

Mager Sovs

MAGER SOVS:

2 spsk olie piskes med 1,5 spsk mel og ca 2 dl vand – koges op og tilsættes 1 dl mælk – smages til med salt og peber og masser af hakket persille. Dette er en mager sovs, der hvis den smages godt til, smager godt. Hvis man skal spare på fedtet, er dette en sovs der kan smages til, alt efter hvad den skal passe til.

Kan  uden persille farves med kulør til brun sovs

Kan smages til med  ketchup og lidt rød chili til tomatsovs

Kan smages til med citronsaft og revet citron til fisk

osv. osv

Krebinetter med grøntsager

KREBINETTER:

600 g fars deles i 5 stykker, formes som bøf og vendes grundigt i HAVREGRYN (jeg bruger havregryn fordi mel eller værre æg og rasp suger masser af fedtstof), havregryn giver også en sprød overflade, hvis havregryn er trykket godt fast. Jeg steger i 1 spsk smør og 2 spsk olie, bruner kødet hurtigt og vender det så skruer jeg halvt ned og steger færdigt – mod slutningen krydres med salt og peber.

——————————————————–

GRØNTSAGER:

Kartofler skrælles og koges i saltet vand – stik i dem, det tager ca 1/2 time

Grøntsagerne var i dag FROSNE – det var minigulerødder og et drys ærter – Jeg hælder gulerødder i kasserollen og hælder kogende vand over fra EL-kedlen, de skal så koge 4 minutter under låg,  så drysser jeg frosne ærter på  og tager gryden af – efter et par minutter er de færdige.

__________________________________

Vi fik en mager sovs til  ( søg på mager sovs i søgefeltet øverst)

———————————————————–

Vi fik frisk ananas til dessert

————————————————————

IMG_2361

Pasta med kødsovs og ærter

1 pakke kød (250 g) brunes i  1 spsk olie  sammen med et stort hakket løg. Vi tilsatte et glas tomatsovs  med grøntsager fra LIDL tilsidst tilsatte jeg 4 pølser i skiver .

Vi fik kogt pasta (disse skulle koge 10 min)

Derudover fik vi ærter til

IMG_2359

Hakkebøf med løg og rødbedesalat (af kogte rødbeder)

Start med at sætte hele vaskede rødbeder over at koge, da de skal koge 5 – 6 kvarter.

Fortsæt så med at skrælle kartofler og gulerødder og sæt dem over.

HAKKEBØF MED LØG OG SKYSOVS:

Til sidst sættes panden over og opvarmes, imens formes bøfferne – hvis det skal være fedtfattigt, vendes de IKKE i mel (så suger de nemlig mere fedtstof). Når panden er varm tilsættes en spsk olie der varmes  – bøfferne steges heri og når de vendes krydres med salt og peber. Imens de steger skæres 1 – 2 STORE  løg i skiver og når hakkebøfferne tages af steges løgene på panden og lægges over bøfferne.

Panden koges af med 1/2 dl vand, der tilsættes 1 spsk hvedemel under piskning, dette koges op og der tilsættes lidt kartoffelvand til tykkelsen er passende – I dag er det ikke nødvendigt med mælk, men der tilsættes et par dråber kulør.

RØDBEDESALAT:

Når rødbederne er møre, hældes vandet fra og de overhældes med koldt vand, så løsnes skallen og den fjernes. Rødbederne rives groft og blandes i 1,5 dl  græsk yoghurt smagt til med salt og peber.

IMG_2358

Stegt flæsk med persillesovs med råkost

STEGT FLÆSK:

Jeg brugte 14 skiver letsaltet magert flæsk og stegte dem sprøde på panden – jeg bruger et såkaldt “stænkelåg”, da det sprøjter meget og det letter rengøringen bagefter, og det er en god investering til ca 25 kr 🙂

————————————————————

PERSILLESOVS:

2 spsk olie piskes med 3 spsk mel og ca 2 dl vand – koges op og tilsættes 1 dl mælk – smages til med salt og peber og masser af hakket persille. Dette er en mager sovs, der hvis den smages godt til, smager godt. Hvis man skal spare på fedtet, er dette en sovs der kan smages til, alt efter hvad den skal passe til.

————————————————————

Vi fik en råkost-salat af revet gulerod og mandariner, lidt dampede sukkerærter og kogte kartofler til.

Dette er en middagsret alle, selv store mandfolk, kan blive mætte af og råkosten og antallet af kartofler sænker fedtprocenten

————————————————————–IMG_2357

Madplan for uge 3

MAD-PLAN for uge 3 og NOGET OM BLODSUKKER.

Som jeg skrev i går, har jeg tænkt på dem med et dårligt/ustabilt blodsukker i denne uges madplan. Et ustabilt blodsukker er den “diagnose” man får i vores sundhedssystem, når blodsukkeret er lettere forhøjet eller skifter – Det er hamrende ubehageligt,  men MÅSKE skal man i stedet se det som et udtryk for, at ens krop fortæller ” nu er jeg overbelastet” og forsøge at gøre noget ved det. Når man har “ustabilt blodsukker”, fungerer ens eget insulinsystem- og det er positivt – det man bør gøre er at kigge på kosten.

Vores kost består af rigtig mange ting, der kort fortalt omdannes til sukkerstoffer, som anvendes i kroppens celler som energi. Insulin er en vigtig del, for at cellerne kan optage og omdanne sukkerstof til energi. Fungerer dette ikke, bliver man træt, irritabel, sulten, får influenzalignende symptomer, i sidste ende kan man udvikle en type 2 diabetes, og så er det behandlingskrævende. Mange vil  ved hjælp af kosten og regelmæssig motion kunne stabilisere  deres blodsukker og derved udskyde eller fjerne risikoen for en type 2 diabetes.

For at stabilisere blodsukker har jeg nogle hovedregler, som JEG (desværre) ikke har opfundet) : det er de nye officielle kostråd. Det lyder skrækkeligt kedeligt men behøver ikke at være det. Du kan gå  downloade de nye officielle kostråd på www.altomkost.dk  (der er mange gode tips – også opskrifter)

Jeg mener, at alle former for kostomlægning starter mellem ørerne. De råd jeg vil give er : TÆNK – PLANLÆG – ORIENTER – UDFØR, det er så nemt at kaste sig ud i det og forsøge, men alene ordet FORSØGE åbner en bagdør for tilbagetrækning og man beviser for sig selv og andre “det er for svært/umuligt” “det er (lidt) synd for mig” osv. altsammen negativt. Jeg tror at min metode er mere positiv og at man gør det nemmere at holde fast på den måde fordi, DET ER AF OG TIL BESVÆRLIGT, når resultaterne ikke viser sig hurtigt nok (helst i går), og TANTE ODA inviterer til “Suppe, Steg og is”, men husk man skal leve livet og mængderne man spiser af de forskellige ting bestemmer man altså selv –

TÆNK: Betyder for mig at man skal tænke over HVORFOR man vil lave en kostomlægning, HVAD er grunden og HVAD  vil man opnå og sæt et realistisk mål (lav måske delmål)

PLANLÆG: Planlæg – kig i skabe og skuffer – sorter i tingene, køb flere af de ting der er gode for dig – fjern de værste af de resterende – planlæg fremover at være bevidst om hvilke ting du køber og hvorfor. En hovedregel er” man  kan ikke spise noget der ikke er tilstede” HVORDAN – er det kosten alene der skal ændres, eller skal der afsættes tid til motion,  afstresning, eller lign. Det er vigtigt at tænke med i planen, fordi en kostomlægning giver desværre ikke flere timer til rådighed – kommer man i tidsnød i starten, bliver det desværre ofte en negativ oplevelse. Dette fører direkte til næste punkt…

ORIENTER: Dette er et central punkt i min metode – fortæl alle der er relevante for dig HVAD du har gang i og HVORFOR du vil gøre det. Specielt for dem man lever sammen med er det vigtigt, så kan man tale om, hvor de kan hjælpe, feks. ved at skabe den tid der er nødvendigt. Man kan (måske) også undgå nogle spørgsmål om hvorfor “desserten ikke er som den plejer”, eller hvorfor nogle “hyggeting” er ændret. Hvis man kan opnå støtte fra familien og venner, er det halve slag vundet 🙂

UDFØR: Så er det bare i gang, det lyder enkelt, det er det (desværre) ikke, men når resultaterne begynder at indfinde sig kan man “blive helt høj”, og HELDIGVIS viser de sig rimeligt hurtigt – og det giver mod til at fortsætte. HUSK: den tid der går godt, kommer ikke skidt tilbage – ALLE  falder i, så er det med at rejse sig op igen og fortsætte hvor man slap. Man skal være opmærksom på, at  en drastisk ændring sker ikke gnidningsløst. Man møder besværligheder, men i stedet for bekymret at vente dem bag hvert gadehjørne, skal man bruge sin sunde fornuft og se de små gode ting der sker i hverdagen – måske tilbyder en at rive gulerødder eller “hjælpe” med noget andet.

Hvis det skal være til at holde ud, skal man fjerne “det må jeg DESVÆRRE ikke spise” fra ens ordforråd og erstatte det med “beklager jeg  ved, JEG har bedre, når jeg spiser noget andet”, så tager man ansvar for egen krop. Samme vej skal udtrykket “jeg synes det er ærgerligt/synd for mig at jeg ikke må få” – undskyld – NEJ, det er ikke synd at man  kan slippe for at spise noget man ikke har godt af, tværtimod. Der findes så mange ting  man godt kan spise. En positiv holdning til ens mad giver mere lyst til at udforske nye madvarer og øger interessen for at spise det rigtigt. Efter et stykke tid vil man slet ikke tilbage til de gamle vaner og mange vil sikkert opdage at de kan tillade sig et lille udsving en gang imellem, andre vil måske skulle “betale prisen” bagefter med de gamle symptomer i en eller anden form (så må man beslutte om det er det værd). 😉

 

Madplan for uge 3:

Mandag…………………………….Hakkebøf med bløde løg og asier

Tirsdag……….. Skal jeg på sygehus så for en gang skyld bestiller vi pizza  ell. lignende udefra.

Onsdag……………………………..Pasta og kødsovs

Torsdag……………………………..Krebinetter med kogte grøntsager

Fredag……………………Pølser fra slagteren,brød og pommesfrites  (måske en grøntsagstærte)

Lørdag……………………………….Flæskesteg (svinekam) med rødkål

Søndag……………………………….Steg fra dagen før (måske som sandwich)

I denne uge har jeg valgt nogle retter, hvor der muligvis skal skrælles lidt grøntsager og kartofler, men det er de 2 mandfolk nu blevet gode til at hjælpe med, når det er nødvendigt. Kødet er noget der er  til at gå til –  Hakkebøf, Kødsovs og Krebinetter har min mand lavet før, pølserne ligger i fryseren og en svinekam i ovnen kan jeg selv holde øje med 😉 så denne uge kan ikke gå galt.

 

Æblekage (sukkerfri)

ÆBLEKAGE SUKKERFRI:

Æblekagen laves med æblemos og et mysliprodukt fra ISIS, der er et sukkerfrit og fiberholdigt produkt. Det smager lidt af kakao hvilket bestemt ikke gør noget 🙂  – der findes andre produkter der vil kunne bruges, men dette kender jeg og kan lide det, da det er ret knasende.

Jeg skrællede 4 store æbler, skar dem ud og kogte dem til mos i 1 dl vand, (det gik stærkt). Hos os behøver der ikke sødes, når æblerne er modne, men ellers kan den sødes med nogle DRÅBER flydende sødemiddel.

Jeg portionsanrettede i små glasskåle – først 1/2 dl mysli – Så æblemos – så drysses 1/2 dl mysli – tilsidst 2-3 spsk skyr med vanillesmag og et drys hakkede hasselnødder – og da jeg havde lavet desserterne om formiddagen stod de og trak i køleskabet, så æblemosen kunne trække lidt ned i myslien – Selv sønnen der er til fastfood synes den sunde dessert smagte MUMS

IMG_2353