Ugemenu i uge 5

UGE-PLAN for UGE 5

I denne uge vil alle opskrifter været lavet på en sådan måde at dem der  vil reducere glutenindtag eller er allergisk over for Gluten kan spise med.

Jeg skal bage glutenfrit brød og senere på ugen bager jeg muffins (de plejer at blive gode) 😉

———————————————

MANDAG:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Chili Con Carne med Løse Ris  (bage majs brød)

TIRSDAG::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Krebinetter med kartofler og salat

ONSDAG:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::En “steg” (bage glutenfrie muffins)

TORSDAG:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Spaghetti / chili, hvidløg, citron og hjemmebagt flute.

FREDAG:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Kyllingepie m glutenfrie flute

LØRDAG:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Laver ikke mad i dag – har 1 aftale ude i byen.

SØNDAG:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Forloren hare med æbler med gele og grønne bønner

———————————————–

Jeg har en pose groft majsmel på hylden så jeg har købt 1 kg glutenfrit lys melblanding (den kan bruges hvor jeg normalt ville bruge hvedemel, men i mindre mængde). Man kan købe rismel, tapiokamel, majsmel og kartoffelmel, for derfor at blande det selv – jeg valgte at gå i REMA 1000 og købe det færdigblandet – så er det i de rigtige forhold og ikke så besværligt at gå til – jeg købte også  1 pakke glutenfri spaghetti og 1 pose glutenfrie havregryn – de skal bruges til at vende krebinetter i og der kommer lidt i den forlorne harer på søndag – (de er også gode til feks havregrød med revet æble) 😉

Ellers er det mest frugt, grønt  og æg vi skal bruge, det køber jeg i den lokale dagligbrugs og i gårdbutikken. Kød er der meget af i fryseren og krydderier har jeg i skuffen.

 

Kogt hamburgerryg med grøntsager

KOGT HAMBURGERRYG:

Jeg har købt et par halve hamburgerrygge – den ene blev skåret i skiver til hamburger-kotteletter – den anden delt i 3 stykker – det hele blev lagt i fryseren i passende portioner – men da stykkerne kun kostede 69 kr er det billigt mad.

1 stykke hamburgerryg koges i 45 minutter og hviler en halv time i vandet.

Imens skrælles kartofler og grøntsager (her var det pastinak og gulerod) det skæres i stykker og dampkoges i 30 minutter.

Mager sovs laves af 25 g smør, 1 spsk hvedemel og 1 tsk bouillion-pulver, det smeltes sammen og tilsættes 1,5 dl vand, koges op og justeres med letmælk. HUSK smag til med salt og peber. Denne sovs smager lidt a la bearnaise-sovs  men er meget mager 😉

—————————————————————–

Server kødet skåret i skiver og server de kogte grøntsager og sovsen til – giv sennep til

——————————————————————

IMG_2386

Byg-Selv-Burgere

BYG-SELV-BURGERE:

Det er populært her i huset, det er fornuftig mad (man bestemmer selv HVOR fornuftig). Når bøfferne på 150 g laves af magert godt oksekød og de steges rosa, så de ikke er tørre, og der vælges en fornuftig stor bolle (en ciabatta eller fuldkornsbolle ville være helt i top) 🙂

Vi skærer så salat, agurk, tomat, løg, peberfrugt og hvad køleskabet indeholder, sætter skærebrædtet på  bordet sammen med ketchup, sennep, remoulade og dressing og hvad man ellers ønsker – dertil kommer boller og bøffer – SÅ er der serveret

Jeg vælger så at skære ekstra salat og spiser kun 1/2 bolle + 1/2 bøf (Jeg spiser ikke meget kød) så er det god mad. Hvis jeg skulle lave det til mindre børn ville jeg lave dem i halv størrelse og bruge de små boller – så blev det i Mc Donald-størrelse, men undskyld kvaliteten vil blive bedre.

IMG_2383

Stor – Bage Dag

BAGE – DAG (rugbrød – sigtebrød og grahamsbrød)
Her er de fleste af de brød der blev bagt i dag, jeg havde lagt 3 sigtebrød i fryseren –
det er kun rugbrødene(med havregryn på toppen) der ikke er lagt i pose + 1/2 grahamsbrød der ikke skal fryses.
Det blev til 4 sigtebrød – 3 store grahamsbrød – 2 rugbrød med havregryn – så er der brød i fryseren.
Jeg bryder mig ikke om kerner i rugbrød, (det gør de to andre heldigvis heller ikke) – MEN jeg kan godt lide smagen af rugbrød, derfor bager jeg dem selv.
Sigtebrød er et godt brød der fungerer fint til morgenmad eller til en kop te, om eftermiddagen eller om aftenen (med godt slagterpålæg).
Grahamsbrød er i min version et brød der ligner et lyst rugbrød – det spiser vi alle 3 med marmelade og ost.
Jeg skal indrømme at sigtebrød + grahamsbrød er bagt efter opskriften bag på COOPs 1 kg poser med sigtemel og grahamsmel – de er virkelig gode.
Kig på bagsiden af groft rugbrød. Meget købebrød har meget fedt og næsten ingen fiber.
Rugbrødet er min egen opskrift:
IMG_2382
Min opskrift på fedtfattigt rugbrød:
1,3 kg mel (900g groft rugmel – 100 g havregryn – 3oo g hvedemel) bland det hele med 2 spsk salt . 8 dl lunken vand, eller vand og  1 øl – blandes med 1 pakke tørgær eller 50 g frisk gær, der tilsættes 1/3 af mel-blandingen og evt 2 spsk sirup. Røres godt, når det begynder at boble, tilsættes resten af melet og måske lidt mere rugmel mens der æltes godt. Det skal blive en ret fast dej der hæver godt og formes til 2 aflange brød der rulles i havregryn og lægges i en mindre bradepande, herefter  sættes de til hævning til de er hævet til det dobbelte.
sættes i en 180 grader varm ovn og bages en lille time – skal lyde hule – jeg dækker dem med et stykke bagepapir efter 15 min, da vi ikke kan lide skorpen bliver for tyk.
Når de er bagt, køler de halvvejs af og pakkes i plastikposer, så undgår VI sprød skorpe, men får et brød der kan skæres. Dette brød er der fibre i, både groft rugmel og havregryn er fiberrige, der er intet fedtstof og smagen er helt ok.

 

Gluten-intolerance eller Cøliaki

Gluten-intolerance og Cøliaki behandles på næsten samme måde, men er ikke det samme.

Cøliaki er altid en kronisk tilstand – det er en kronisk tarmbetændelse i tyndtarmen. – hvis den behandles, blandt andet ved hjælp af en diætist, kan man leve et ganske udmærket liv, men det kræver diciplin. ALT gluten skal undgås så indersiden af tyndtarmen kan hele op.

Gluten-intolerance kan variere i styrke, man kan være kraftig eller lettere ramt, man kan være allergisk for hvede uden at være for andre glutenrige produkter. Man kan få lette symptomer som feks oppustethed eller voldsomme reaktioner som kan ende i et allergisk chok.

Fælles for dem begge er at man bliver udfordret på sine vaner, alle varedeklarationer skal tjekkes og mit råd er : at finde en butik og vænne sig til deres produkter, det gør det hurtigt nemmere at handle – når man har helt styr på de varer der findes der, kan man begynde at sprede sig. 😉 Jeg ved at der findes mange glutenfrie produkter – jeg har smagt mange af dem der findes fra et firma der hedder “Semper” både Kvickly og Super Best i Nakskov har et bredt udvalg. Men ser man sig for har Netto og Rema 1000 har også varer og ofte til en noget lavere pris – her kan det betale sig at lede 😉

Man skal vænne sig til at frugt, grønt, mælkeprodukter  og kød ikke indeholder gluten HVIS DET ER UFORARBEJDET. Så snart de er forarbejdet får man sig nogle overraskelser når man læser indholdsfortegnelser. Her er det vigtigt at firmaet der producerer kan garantere at der under forarbejdningen ikke er foregået en krydsterminering med glutenholdige varer. Der er rigtig mange glutenfrie varer  – de er dyrere end normale varer – men deres kvalitet er faktisk rigtig god. Der findes pasta – brød – mel og melblandinger – pizzabunde – kiks – knækbrød – kage – slik osv, i frysedisken forefindes rundstykker og muffins blandt andet hos REMA og her var de lige så gode som de almindelige.

Det er altså muligt at lave en næsten normal kost uden at man i starten skal bruge kræfter på at tilberede alt fra grunden. senere vil det helt klart kunne betale sig at bage selv og også lave nogle former for pålæg ( skær resten af kødet fra aftensmaden op til pålæg med det samme og frys det i små pakker) brug æg, frugt og grønt og en skive ost.

Aftensmaden er ikke så svær: brug kød, grønt og kartofler eller ris (gerne røde eller brune) – her kan godt bruges pasta osv. men man skal købe de glutenfrie produkter, de er gode og findes i mange udgaver, jeg har prøvet lasagneplader, penne, spaghetti og skruer – (alle udemærket). Kig godt på ketchup, sennep osv langt fra alle er glutenfrie – men de findes 🙂

“Ind i mellem “er jo også vigtigt, og det er vigtigt at tænke på om man får fibre nok i kosten. Alle har brug for fibre i kosten, men glutenfrie produkter indeholder mindre fibre end de normale produkter, derfor er det meget vigtigt at bruge grove grøntsager og købe en pose havregryn der er garanteret glutenfri – (bruges i fars og til panering og evt morgenmad eller hjemmebagt brød). Rosiner, frugtpålæg og knækbrød af de grove er gode mellemmåltider. kage kan købes –  både frossen og friske – man kan også købe en kageblanding og bage – men husk DET er slik 🙂

Jeg synes det er vigtigt at man går til læge, hvis man er syg og har kraftige symptomer, da der er mange sygdomme der har samme sygdomstegn. Hvis man føler sig lidt oppustet og har lidt træg afføring, vil jeg mene det  forsvarligt at prøve en kost uden gluten i 8 -14 dage. De fleste vil allerede efter en uge opleve en mærkbar forandring og så er man på rette vej.  Hvis der ingen ændring er , synes jeg, det er på tide at konsultere lægen.

Jeg tager sommetider en måned hvor jeg ikke helt undgår gluten, men skærer drastisk ned. Det skyldes at det meste af vores kost i dag er fabriksfremstillet, og ved at fokusere på indholdsfortegnelser bliver man bevidst om “usunde” varer. Jeg er ingen helgen med hensyn til madvarer 😉 men jeg synes nu alligevel at jeg forsøger at være lidt fornuftig. Jeg har to principper:

HVIS DER ER FLERE TING JEG IKKE FORSTÅR I INDHOLDSFORTEGNELSEN, END DER ER TING JEG FORSTÅR – SPISER JEG DET IKKE

JEG KØBER IKKE DANSK KØD DER TRANSPORTERES TIL UDLANDET FOR AT BLIVE SLAGTET OG TRANSPORTERES TILBAGE

Det første udelukker det værste, og det sidste er spild af transport og det er synd for dyrene, på pakkerne jeg køber står dansk kød – slagtet i danmark, selvfølgelig hvis man ønsker kød fra tyskland eller feks skotland – skal det da slagtes der  og så bagefter transporteres – men JEG fatter ikke det princip, da vi har meget gode fødevarer i danmark – så uden at pudse glorien – køb dog dansk når det er muligt -( jeg køber også banan og citron osv)

Jeg vil i uge 5 lave mad der kan laves af dem med glutenallergi, de fleste af retterne vil blive serveret her i huset og hvis ikke vil opskrifterne være skrevet til både med og uden gluten, så det er tydeligt hvad man skal ændre for at kunne tåle retten. Jeg bager hver uge, men i uge 5 vil jeg bage glutenfrit – det giver et anderledes bagværk – men tro mig DET KAN SPISES 😉

Frikadeller med stuvede ærter & gulerødder

STUVEDE ÆRTER OG GULERØDDER:

3 store gulerødder, 2 dl ærter (fra frost), salt, peber og boullionpulver (eller terning).

Jeg skrællede gulerødder og skar dem i skiver og kogte dem i lidt vand tilsat 1 spsk. boullionpulver. Da gulerødderne var næsten møre hældte jeg ærterne i og tog gryden væk fra varmen. Vandet fra grøntsagerne hældte jeg i en kasserolle og piskede 1-2 spsk hvedemel i kogte op, og tilsatte 1/2 dl letmælk – smag til med salt og peber og bland grøntsagerne i.

I dag var det ærter og gulerødder, kunne være alle andre grøntsager, også en rest feks broccoli eller blomkål, hvis de ikke er kogt helt bløde 🙂

——————————————————–

FRIKADELLER:

Jeg brugte min frikadelle-opskrift (kan søges i søgefelt til højre)

Jeg lavede af  1 kg fars og der blev 21 frikadeller, DET spiser vi ikke så jeg har lagt 3 x 4 frikadeller i fryseren – de er klart BILLIGERE end slagterens til frokost.

———————————————————-

Der blev serveret kartofler og rødkål til (normalt ville vi bruge rødbeder men rødkålen stod i køleskabet)

———————————————————-

IMG_2381

Pasta og grøntsagsgryde

PASTA:

Pasta koges som der står bag på pakningen. I saltet vand og minuttallet står som regel foran på posen, der er meget forskel på de enkelte produkter. Jeg koger vandet til pastaen og hælder så pasta i når grøntsagerne er færdig – fordi – pasta må ikke blive kold og den bliver klistret af at vente – det vil jeg undgå (i forvejen er jeg ikke tilhænger af pasta)

—————————————————

GRØNTSAGSGRYDE:

450 g grøntsager – her var selleri og gulerod i tern, 1 porre  i skiver, 1 løg i tern og en stilk blegselleri i tern i alt renset godt 450 g. Så skal jeg bruge 1 dåse hakkede tomater (valgte en med hvidløg, det passer godt til pasta).

En spsk olie varmes i gryden og løget snurrer lidt i dette, de øvrige grøntsager tilsættes  og vendes med rundt. Så tilsættes en dåse tomater og det koger til grøntsagerne er møre – MÅSKE skal der tilsættes lidt vand efterhånden – smag til med salt og peber og evt hvidløgspeber

——————————————————

Der bliver stegt lidt bacon til kød-spiserne.

Jeg tror jeg vælger at servere flutes til så behøver JEG  ikke pastaen 😉

——————————————————-

10947606_934524056557762_836679266_n

Mager millionbøf med rodfrugter i

KATOFFELMOS:

Skrællede kartofler skæres i mindre stykker og koges meget møre i USALTET vand, vandet hældes fra og de piskes med 1/2 til 1 dl letmælk – tilsættes salt og peber.

Dette er en gammeldags kartoffelmos. Hvis man ikke skal tænke på kalorierne, kan man piske den med en stor klat smør i stedet for mælk. Kartoffelmos lavet rigtigt af kartofler smager bedre og mætter mere end “pulver-mos”, desuden er der i følge pakningen meget andet end kartofler i og MEGET salt – det har JEG ikke lyst til at spise. Rigtig kartoffelmos – det er godt, sundt og kan varieres ved at blande andre hvide rodfrugter i – det giver en lettere mos med færre kulhydrater – hvis man vil undgå disse. Ca 1/2 til 2/3 af kartoflerne kan erstattes af jordskokker, persillerod, pastinak eller selleri. Kan man klare en mere orange mos kan 1/2 erstattes med en blanding af græskar og gulerod – det smager meget godt.

———————————————————
MAGER MILLIONBØF MED RODFRUGTER:

350 g blandet løg, selleri og gulerod, skrælles og skæres i små tern – jeg havde sådan ca lige stor bunke af hver slags.  250 g hakket oksefars   (dette rækker til 4 mennesker).

1 spsk olie varmes i en gryde og kødet brunes heri. – Så tilsættes alle grøntsagerne og der røres godt rundt. –  Så tilsættes ca. 2 1/2 dl vand eller lidt mere (boullion kan anvendes) – Der koges godt til alt er mørt – Jævnes en smule med 1 spsk hvedemel rørt ud i 1/2 dl letmælk – justeres evt med vand og kulør – SMAG til med salt og peber.

Denne million bøf er mager hvis der er valgt magert kød og rodfrugterne fylder i gryden og gør det indbydende.

———————————————————–

Asier og råsyltede blommer fik vi til – Rødbeder ville også passe fint.

————————————————————

IMG_2371

Kylling og Løg-tærte med løg glaseret i æblesirup

KYLLING:

Kyllingen var i dag en pakke “Lår-miks”, der krydres godt med salt og peber.

Den sættes den i ovnen ved 200 grader i 45 min – HUSK  fjerkræ skal steges mørt.

———————————————————-

LØG-TÆRTE MED GLASEREDE LØG:

2 meget store løg renses og skæres i skiver. De vendes i 1 spsk varm olie i stegepanden – så hælder jeg  3/4 dl vand på og når vandet er væk er løgene møre så tilsættes 2 spsk æblesirup – jeg har købt en lille flaske på lollefrugt – den er god til dessert, men også god i varm mad 😉  nu glaserer løgene lige så stille, det tager 2-3 minutter, og panden sættes til side. (Jeg tror også man vil kunne glasere med æblejuice i stedet for de 3/4 dl og så tilsætte 1 spsk sukker til sidst.)

Tærtedejen:

da jeg tænker på at spare fedtstof, bruger jeg opskriften fra vægtkonsulenterne:

100 g hvedemel + 100 g let-mayo (du læser rigtigt) – disse 2 ting blandes og trykkes ud i en tærteform (min = 24 cm og passer til 4 mennesker) – når man bruger denne opskrift skal formen ikke smøres – dejen er nem,  skal ikke forbages og tærten slipper fint.

2 æg piskes med 2 spsk vand  (mælk kan gryne) tilsættes lidt salt og peber og hældes i tærteformen – øverst lægges løgene. Når jeg lægger løgene øverst er det for at få en tærte hvor nogle løg titter op igennem æggemassen – HER er løgene det vigtigste ikke æggemassen.

Tærten sættes ind sammen med kyllingen ved 200 grader i 40 – 45 minutter.

———————————————————

Vi fik kogte kartofler og en sovs der var lavet af 1 dl kyllinge-sky og 2 dl kartoffelvand – heri piskes 1 spsk hvedemel – koges op og smages til (hvis nødvendigt) – tilsættes et par dråber kulør.

———————————————————

IMG_2368

Gode råd og erfaringer om omlægning af kosten

Jeg skal på lige fod som mange andre, blandt andet min datter og svigersøn, til at lægge min kost i noget mere faste rammer end vanligt – De skal på grund af et ustabilt blodsukker – Jeg skal, fordi jeg har taget små 5 kilo på i december – HOVSA, det gik stærkt ! ! I virkeligheden er det samme principper vi skal have fat i: MINDRE FEDT – VÆK MED SUKKER  (specielt det skjulte) – FLERE GROVE GRØNTSAGER – MERE VAND – MERE FULDKORN –  MERE MOTION (til dem der kan).

Jeg har virkeligt måttet sande, at alt det jeg har sagt til andre, passer også på mig – Det er utroligt, jeg er faktisk bare menneskelig  🙂

JEG har lige så svært som alle andre ved at tabe små 5 kg. Sidste gang i 2011 – 12, tabte jeg ca 35 kilo – Da jeg havde lagt en plan og fulgte metoden, gik det ikke let, men jeg synes det gik glidende, jeg gik på arbejdet, jeg cyklede lidt og bevægede mig mere end normalt. Indtil i vinter har jeg kunne holde vægten med et udsving på et par kilo, men at jeg er blevet så stillesiddende i vinter, har haft en negativ effekt, så det skal der tages hånd om NU.

Jeg har TÆNKT (meget endda), på, hvordan JEG skal gribe det an, fordi denne gang bliver det anderledes. Da jeg har  fået sclerose i mild grad og en hjertesygdom, er jeg ikke i stand til at træne, jeg har simpelthen ikke luft eller kræfter nok. Hver gang jeg bruger kræfter på at gøre noget, skal jeg tage dem fra dagens samlede mængde. DET er ikke noget man normalt skænker en tanke og for mig er det såmænd også (for det meste) blevet en vane, at jeg skal have tid til at hvile mere også indimellem gøremålene – vi planlægger bare og i de fleste tilfælde lykkedes det at  få enderne til at nå – men træning i ekstra målestok er udelukket.

Jeg har fundet ud af at: hvis det skal lykkes, og det har JEG bestemt,  skal jeg i gang med at PLANLÆGGE lidt mere. Vi har her i huset en del rester fra jul, liggende  FRISTENDE rundt omkring, DET  bliver fjernet (ihvertfald det jeg kan lide). Jeg skal have ryddet op i vores fryser, (køleskabet og hylderne har jeg klaret) – HER er fryseren en af de ting jeg skal have hjælp til på grund af vægten og at man skal bukke sig og rejse sig hele tiden – Så det planlægger JEG lige at få – HA HA. Jeg ved jeg kan være stædig, næsten “stivnakket”, den stædighed vil jeg bruge til noget positivt nu.

Alle der kender mig ved, at jeg nok skal ORIENTERE dem om hvad jeg synes, det er jeg bestemt ikke opdraget til, men i mit voksne liv har jeg opdaget, at det gør mange ting nemmere. Så har andre mulighed for at forholde sig til det jeg siger, desuden er vægt og velbefindende (af gode grunde) ikke et tabuemne her hos os. Her i huset tror vi på, at “viljen til at ville”  er det vigtigste element, når der sker  noget, og de andre ved godt det betyder noget for mig..

Så er det bare at starte  på at UDFØRE opgaven, jeg har besluttet mig for. Jeg ved , vi skal ud at køre mandag + tirsdag i denne uge, så oprydningen af fryseren har jeg lidt optimistisk fastsat til onsdag formiddag (jeg skal på sygehus tirsdag), men VI har besluttet at det ikke kommer til at styre vore liv. Efter oprydningen vil der ikke være så mange fristelser og det vil være nemmere at vælge de sunde alternativer. Vi har alle de sunde ting, dem blev jeg jo i 2011 vant til at købe – vi har bare i et par måneder skubbet dem lidt over bagerst i skabet 🙁

Det er egentligt dybt komisk, at jeg der har prøvet turen før og ved HVAD der sker og HVORFOR og  også ved,, at det kan lykkes, falder i de samme fælder som andre der prøver det første gang. Derfor tro mig, det er ikke altid nemt, men det kan lykkes -HVIS MAN BESTEMMER SIG FOR DET.    😉

Jeg tror de fleste er klar over, JEG tror på viljens magt. Det virker måske lidt “flippet” på nogle og andre vil sige at det ikke er sagligt nok til at bygge tilværelsen på.

Nu er det jo sådan at tilværelsen ikke bygger på ting alene, men der er mange faktorer der spiller ind. Det er der også i mit liv. Der er rigtig mange ting jeg ikke bestemmer selv. Det kan være krav fra omverdenen – bestemmer vi dem ? nej ikke helt, vi lever i et samfund ,hvor der stilles store krav til individet og det giver nogle spilleregler, som vi i hovedtræk er nødt til at følge, for at kunne deltage i det liv der er omkring os – og det tror jeg ikke der er mange der vil undvære.

Jeg er diabetiker, hvilket jeg altid har kunnet leve fint og velreguleret med . Jeg har begyndende sclerose, hvilket betyder at jeg har svært ved/eller ikke kan udføre nogle  bestemte bevægelser. Dette medfører så at, jeg en gang imellem taber ting, eller “stivner ” i  en bevægelse. Dette modvirker jeg, til dels ved ikke at udtrætte mine muskler, så jeg hviler ind imellem de ting jeg laver herhjemme. Derudover har jeg en hjertesygdom, der medfører takykardi, som er hurtig puls. Jeg har konstant en hurtigere puls end normalt og det slider da. En gang imellem opstår der  lige pludselig  en mega-meget- hurtig puls, så skal jeg en tur på sygehuset og have noget medicin der stopper det.  Alt dette er ikke noget jeg har bestemt (for så var det nok anderledes) 😉

I min situation er det vigtigt at fokusere på: JEG har bestemt at jeg vil leve mit liv på trods af sygdom der griber ind i min og min families hverdag – Sygdommen giver mange begrænsninger og jeg skal som regel planlægge, hvis jeg skal noget på grund af mine manglende kræfter. Jeg har gået sygemeldt på fuld tid siden 2012 og et sted i fremtiden lurer en førtidspension da sikkert.

Jeg valgte at starte denne blog i efteråret 2014 med hjælp fra vores søn der til daglig arbejder med IT som iværksætter. Først fordi jeg trængte til at få noget” der var mit alene”, noget der kunne udfordre min hjerne, da jeg følte jeg bare blev dummere af at tulle rundt herhjemme. Derudover ønskede jeg at lave noget der interesserede mig og da kost og ernæring, både fagligt og praktisk, altid  har haft min store interesse, var valget ikke så svært.

Da jeg som tidligere nævnt tror på at viljen er vigtigt for at man kan klare livets udfordringer, er det for mig ikke så indviklet. Jeg kan klare mange opgaver – OG – når jeg opdager, der er noget, jeg måske ikke kan klare som jeg plejer, prøver vi at finde en måde jeg kan gøre det på alligevel. Ved hjælp af opfindsomhed og vilje  kan man komme langt.

Familiens (og dermed også mit) overskud ser jeg som et samlet produkt hvor vi i perioder byder ind med vekslende input. Mit overskud er afhængigt af deres OG deres er afhængigt af mit – så det er populært sagt en win -win situation. På den måde behøver man ikke være så bange for at engagere sig i noget – vi er på trods af at vi er individualister en del af et større hele –