Stegt medister med grøntsager

DAMPEDE GRØNTSAGER:

Der skulle have været råkost i dag, men jeg opdagede lidt rosenkål og et par gulerødder der “trængte” til at komme i gryden suppleret med en håndfuld friske bønner, blev det til dampede grøntsager i stedet.

Jeg brugte min dampkoger, bruger den en del. Det er sådan en, hvor der er 2 ovale skåle, der kan sættes ovenpå hinanden – kartofler nederst og grønt ovenpå. Den er passende til vores forbrug – Vi er 3 voksne der skal have mad, og vi bruger normalt kun 1 skål. Der er 2 flytbare skillevægge, så jeg bruger den ene halvdel til kartofler og den anden til grøntsager. Så skal der vand i bunden og 30 min senere er det hele færdigt OG det kan gå i opvaskemaskinen.

————————————————————

MEDISTERPØLSE:

Jeg køber medister i vores dagligbrugs, den kan vi lide og af og til er der tilbud på den. Så køber jeg 4-5 kg koger den og lægger den i poser med 1/2 kilo, så er det lige til at tage en pose, tø lidt op og stege på panden. En sådan halvfabrikeret middag er langt billigere end en færdigret 😉

IMG_2399

Sovsen var bare panden kogt af med 2,5 dl vand og jævnet med 1 spsk mel rørt ud i et par spsk mælk – smag til med salt, peber og kulør.

Æblerne var en rest, men sønnen holder meget af dem, så de kom med på bordet.

Italienske kødboller m. spaghetti og salat

ITALIENSKE KØDBOLLER:

De Italienske kødboller er håndrullet og  smager fantastisk hvis de krydres godt – opskriften kan søges til højre og er væsentligt bedre end de boller der bliver brugt til boller i carry. Det er en opskrift der er nem at lave glutenfri.

————————————————–

SPAGHETTI:

Spaghetti koges i 8 minutter i rigeligt saltet vand

Afdrypper og drysses evt med persille.

—————————————————

SALAT:

Vores salat bestod i dag af Majs fra dåse, Ærter fra fryseren, ananas i små tern og lidt kinakål. Salaten bestod i dag af flere grøntsager end kinakål, da jeg ikke er vild med spaghetti.

—————————————————-

IMG_2398

Her et billede af sønnens tallerken – Dette er en ret de fleste unge spiser med god appetit 😉

10979472_940862602590574_1760287973_n

Fiskefileter, brasede kartofler, grøntsager og salat

FISKEFILETER:

Disse fileter er fra fryseboksen, det er en pose fra COOP (den med stjernen) de kan laves på 2 måder . I friture-gryden bliver de lidt “oppustet” og meget sprøde – sådan er de gode til smørrebrød, da de beholder mere af sprødheden når de køler af. I dag vælger jeg de skal steges i 1/3 smør og 2/3 olie på panden, de skal vendes en gang under vejs og have ca 2 minutter på hver side.

——————————————————–

BRASEDE KARTOFLER:

Der blev kogt lidt ekstra kartofler i går, de skulle bruges i dag. De kolde kogte kartofler blev skåret i skiver, og stegt på panden hvor der først er smeltet lidt smør og tilsat lidt olie. Når de er begyndt at brune lidt vendes de godt og der skrues ned på halvt blus – smages til med salt og peber

——————————————————–

GRØNTSAGER:

1/2 pose grøntsager (her fra ALDI)

1,5 dl vand bringes i kog med 1 spsk salt, når det koger , hældes de afmålte grøntsager i og låg lægges på. Når vandet koger igen slukkes for blusset. (de koger færdig på eftervarmen). Ved servering tjekkes om de er møre men ikke overkogte ellers får de et hurtigt opkog.

———————————————————–

SALAT MED ANANAS:

Vores salat i dag var kinakål med ananastern fra dåse, serveret med en færdig dressing – Nemt for alle 😉

IMG_2397

Mad-Plan for uge 6

 

MAD-PLAN FOR UGE 6

————————————————————————————————————

Mandag…………………………….Fiske-filetter med ris og salat – Det SKAL gå stærkt da jeg skal bruge dagen til at finde en øjenlæge, (jeg skal opereres i begge øjne)

Tirsdag……………………………..Italienske kødboller med tomatsovs  m pasta og salat

Onsdag……………………………..Medisterpølse med kartofler og råkost

Torsdag…………………………….Hamburgerkotteletter med  ???

Fredag………………………………Pizza med rester fra ugen.

Lørdag………………………………Lasagne med salat

Søndag……………………………..Flæskesteg med æbler og svesker

Kyllingepie m broccoli (glutenfri)

Kyllingepie:

2 kyllingef-iletter skæres i mundrette bidder

1 stor porre skæres i tynde skiver  +

1/2 fennikel skæres  i tynde strimler (eller 2 gulerødder)

de svitses i 2 spsk olie og tilsættes 2,5 dl vand og 1 tsk boullion-pulver.

Grøntsagerne tages op og kyllingen koger i væden under låg 3 minutter.

Nu jævnes sovsen og kylling og grøntsager kommes i – det hældes i et fad (og her kunne den fint serveres med pasta)   Jeg vælger at lave en glutenfri mørdej  (se nedenfor) og rulle det ud så det passer til fadet – Pensle det og sætte det i en 200 grader varm ovn i 35 minutter.

Imens dampes broccoli og der laves salat og dækkes bord.

————————————————————————–

Vi lavede en salat af  kinakål og skivede jordbær – ALDI havde nogle der faktisk duftede af jordbær så til en forandring selv om det ikke er de danske.

Glutenfri “saltstænger”  fandt jeg hos  Føtex for et stykke tid siden.

—————————————————————————

Glutenfri Mørdej:

125 g glutenfri hvedemel – jeg brugte en mel-blanding  til Italiensk hvedebrød i en glutenfri udgave fra REMA 1000. – Tilsatte 75 g smør og et æg pisket med 1 spsk vand.

Dejen bliver meget fugtig , men skal stå 5 minutter så suger melet fugten op – den æltes meget kort og rulles ud på pudret bagepapir – skæres til og lægges på feks pie-en eller bruges som anden mørdej

—————————————————————————-

IMG_2395

 

 

Spaghetti m chili, hvidløg og citron + knust bacon

4 spsk olie

2 fed hvidløg hakkes fint

1/2 rød chili hakkes fint

skallen af en citron + 3 spsk citronsaft

persille hakkes

bacon steges sprødt og hakkes groft

1 pk spaghetti (glutenfri)

……………………………………………..

Spaghetti koges i rigeligt vand i en stor gryde ca 8 minutter.

Imens varmes olien og hvidløg steger heri så tilsættes chili  (pas på – brug ikke mere end nødvendigt) og halvdelen af persille. Til sidst tilsættes reven skal af en citron og 3 spsk citronsaft, dette tages væk fra varmen.

Ved servering vendes spaghetti i olieblandingen og serveres med brød (her rest af majsbrødet fra mandag) og en salat af kinakål og vandmelon + bacon

——————————————————————————————-

IMG_2394

 

“En steg” med salat og kartofler

EN “STEG”:

Her mener jeg at man skal bruge sin fantasi – det kunne være et stykke stegt svinekam eller et stykke kalkun, der ellers let bliver tørt ved opvarmning. På denne måde giver æbler og løg lidt fugt til stegen- Har man ikke en ovnfast med låg kan man pakke et alm. fad godt ind i dobbelt folie. Denne metode giver mulighed for at få brugt et stykke der ellers kun ville være brugt til pålæg. 😉

Da jeg havde et stykke nakkekam der var stegt i fryseren – brugte jeg det i dag. Jeg tog en ovnfast skål med låg, stillede stykket op i den og pakkede siderne med æbler i 1/8 hvor skroget var fjernet og løg i 1/8, således at stegen ikke væltede – krydrede med timian (tørret), salt og peber og lagde 25 g smør i små stykker mellem æbler og løg.

Stegen kom i en 180 grader ovn i 45 minutter, så er stegen gennemvarm og æble/løg er møre, det afsmeltede der blev , brugte jeg til sovsen. Fortyndede lidt med vand og jævnede med glutenfri mel og letmælk der var pisket sammen – smagte til med kulør salt og peber.

——————————————————

Kartofler kogt i saltet vand og en salat med Rød peberfrugt, Agurk og Kikærter blev serveret til stegen sammen med Æble/Løg-blandingen.

——————————————————-

IMG_2393

 

Krebinetter med dampede grøntsager

KREBINETTER:

Dette er helt klart en af mine søns yndlingsretter 😀  (opskrift kan søges til højre)

Jeg vender altid i GLUTENFRIE HAVREGRYN og krydrer mens de steger med salt, peber og paprika – det giver en pæn overflade der virker som panering . Denne form for panering suger ikke masse af fedtstof, det meste eller ihvertfald halvdelen af det jeg lægger på panden (1/2 smør og 1/2 olie) er stadig på panden når de er stegte – hvis de bliver gammeldags paneret suger de MEGET fedtstof.

Jeg dampede kartofler, gulerødder og nogle rosenkål i min dampkoger, og lavede en mager sovs hvor jeg i dag tilsatte glutenfrit hvedemel. Man skal passe på ikke at bruge så meget som man plejer da denne blanding indeholder kartoffelstivelse og tapioka-mel og begge jævner ret meget.

Da vi havde hentet friske æbler ved en gårdbutik var der røde og grønne æbler til dem der havde lyst som dessert.

IMG_2391

Majs-brød

MAJSBRØD:

150 g  majsmel (jeg brugte groft majsmel)

140 g hvedemel (her brugte jeg glutenfrit mel)

2 tsk bagepulver UDEN gluten

1/2 tsk natron, 1/2 tsk salt, 4 tsk sukker, 1 tsk fiber-husk (gul pakke)

Brød kan bages uden fiberhusk men glutenfrit brød smuldrer ikke så let hvis dette tilsættes.

…………………………..

2 æg

2 spsk olie

1,5 dl kærnemælk

1,5 dl letmælk

…………………………….

Varm ovnen op til 220 grader – (bruger du som jeg en mini-ovn 210 grader). Jeg bruger en mini-ovn , til alt der blot skal varmes, men også til kylling osv. til hverdag, den er stor nok til vores behov og mere økonomisk i strøm. Den store i komfuret bruger jeg når jeg fylder ovnen feks. til steg eller bagning af  store portioner – et “fladt” brød som dette går fint i den lille ovn.

De tørre øverste ting blandes godt – De nederste våde ting piskes sammen for sig og blandes i de tørre ting – det hele hældes i en form og bages i ca 25 minutter til det er LIGE PRÆCIS fast ved tryk på midten (ikke for længe)

——————————————————–

Først er der et billede af den glutenfrie melblanding jeg købte – jeg købte denne fordi den også kunne bruges som hvedemel til jævning af sovs osv.IMG_2389

 

Så er der et billede af vores Chili-con-carne, her er brødet med til højre i billedet

IMG_2390

 

Chili-con-carne med ris

CHILI-CON-CARNE:

1 stort hakket løg

2 fed hakket hvidløg

1 hakket rød peberfrugt

1 dåse røde bønner

1 dåse hakket tomat

Salt, Peber, Chiliflager og Sød chilisovs

250 g hakket oksekød

2 spsk olie

2 spsk Olie varmes og løg og hvidløg svitses til de er klare, oksekødet tilsættes og brunes. Så tilsættes tomat og peberfrugt og krydderier – det koges godt i  ca 30 minutter og der tilsættes de røde bønner og smages til med chili-sovs. (tilsæt lidt vand hvis det koger “tørt”)

Bemærk : jeg bruger kikærter i stedet for røde bønner, da  min familie ikke er vænnet til disse, og det er fuldstændigt skørt at lave mad der ikke bliver spist -(kikærter er ikke så melede i smagen og de bliver spist, også i salat) 😉

—————————————————–

Vi fik løse ris (Koges efter pakningens anvisning) til.

Blev serveret med strimlet agurk og glutenfrit majsbrød (opskriften på majsbrød kan søges i søgefelt til højre)

————————————————————

IMG_2390

————————————————————-

Denne middagsret var bestemt et hit en såkaldt “ommer” som vi gerne spiser igen. 😀