Billeder fra store- bage-dag

Her er først et billede af fordejen fra i går, da jeg tog den ud i formiddags.  Det næste er smør, farin og soya inden det blev blandet i fordejen. Nummer 3 billede er da rugbrødsdejen blev lagt til hævning.

 

IMG_2239IMG_2240IMG_2241

De 3 næste billeder er da rugbrødene blev SAT til hævning, da de VAR hævet og da de var bagt.

På det sidste billede er  der desuden 3 af mine hvedebrød, (opskriften kan du søge til højre i søgefeltet 🙂

IMG_2242 IMG_2245 IMG_2247

 

Til sidst er der et billede af bollerne jeg bagte. Det er sønnens favorit, og jeg tager bare 1/4 af dejen til hvedebrød – former dem og lader dem hæve til de skal bage til sidst. De skal være godt “fluffy”, så bliver de lette og bløde.

IMG_2251

 

Som man kan se skar min mand og jeg af det ene hvedebrød og rugbrød, de er godkendt 😉

 

Rigtig gode rugbrød – (for-dejen)

Til 3-4 brød alt efter størrelse ( jeg laver 4, de bliver som små bagerbrød)

1 pk gær, 1 l vand, 600 g rugmel til for-dejen

50 g smør, 125 g farin, 4 spsk soya (ikke kulør) – jeg bruger kinesisk soya, det giver et godt krydret brød, 2 tsk salt, ca 900 g mel (jeg bruger 2/3 sigtemel og 1/3 hvedemel her kunne  noget af sigtemelet godt erstattes af en slags rugmel. MEN behold de 300g hvedemel, det er der hæveevnen er størst)

———————————————————————–

Disse gode rugbrød skal startes i dag, men det tager ikke lang tid i dag.

1 pk gær røres ud i 1 l koldt vand og tilsættes 600 g rugmel – brug en stor skål – dæk med film og sæt i køleskab til i morgen.

————————————————————————

I morgen smelter jeg smørret  og rører farin, soya og salt i, denne blanding rører jeg i for-dejen, herefter æltes hvede/sigte-blandingen i til  en fast dej – så skal dejen hæve  – 1 time , så  formes brødene og lægges i forme, de skal så hæve 45 min, herefter bages de i en time ved 175 grader. LIGE når de kommer ud af ovnen pensles de med smeltet smør (eller mælk).

Skær først i brødene næste dag – så kan de skæres i skiver og fryses eller fryses hele. Jeg skærer mine brød i skiver og pakker det i poser med 12 skiver i hver pose – det er en passende portion hos os – og de tør hurtigt op.

————————————————————————–

I morgen kommer der nogle billeder der viser processen, det er ikke så svært som det lyder.  🙂

 

 

Grøntsagssuppe med osteboller

Der skal ryddes op i boksen med rodfrugter, derfor bliver der kogt suppe. På denne måde er det enkelt og smager godt. Man kan bruge stavblenderen  når suppen er kogt og servere den med sprød bacon på toppen. Det ville jeg egentligt gøre, men de andre ville hellere have den “almindelig” med kød og melboller. 😉

Jeg ordnede  godt 1,5 l rodfrugter, og her tager man dem der er: jeg havde en kæmpeporre, 1 løg, 3 gulerødder, 3 kartofler, 1 pastinak og et lille stykke af et hvidkålshovede. Alt blev skåret ud (kålen skal her skæres meget fint, så ligner det porre og er derfor pist væk 😉 , sønnen bryder sig ikke om kål, men skjult går det).

Mængden af grøntsager skal svare til hvad man mener bliver spist, jeg har en skål som der kan være godt 2 liter i og den ved jeg er passende her.

Så sætter jeg en gryde med ca 7,5 dl vand over og koge – tilsætter 1 stor spsk af grøntsags-boullionpulver eller 1-2 terninger. Hælder grøntsagerne i og koger til de er godt møre, herefter tilsættes 3 dl kød og melboller og så må det IKKE koge – melboller puffer pludseligt op. Serveres med brød, her ostebrød fra fryseren (de sidste ;(  .

IMG_2237IMG_2238

Indbagt mørbrad med pasta og salat – Pæretærte til dessert

INDBAGT MØRBRAD:

Jeg startede med at brune den krydrede mørbrad (salt, peber og rosmarin) på panden, brunes godt og tages af.

Så kom der et finthakket løg på panden og når de er klare et par håndfulde groft hakket spinatblade. Bladene smider en del væske når de falder sammen, så de får lov at fordampe noget. Så tilsatte jeg 2 skiver snuldret toastbrød uden skorper (det suger den sidste væde og gør det “farsagtigt”, tages af.

så tog jeg de 3 stk butterdej lagde dem så de overlappede og rullede dem lidt ud i en firkant. Så lagde jeg halvdelen af spinat-farsen på midten og herpå mørbraden og tilsidst det sidste fars. Så pakkede jeg den overskydende butterdej op og lukkede godt til (klem med fingrene). Den lægges på folden på et bagepapir, snittes i overfladen 3 steder og pensles med et sammenpisket æg. Kommes i en 200 grader ovn og steger til den er pænt brun, ca 30 min.

Jeg kogte pasta og lavede en salat af lidt julesalat, tomat, agurk og hakket løg. Dressing var let-mayo, letmælk og lidt sød chili-sovs.

IMG_2232IMG_2233

 

 

PÆRETÆRTE:

Jeg lavede en tærtedej af 250 g smør og 250 g hvedemel, det smuldres til det ligner grove havregryn, så tilsættes 1 æg og dejen samles til en klump, for at den skal kunne rulles ud skal der nok bruges ca 1 dl hvedemel mere, men ikke for meget.

Jeg delte klumpen i 2 stykker og lagde den ene i fryseren til en anden gang, her skal kun bruges det halve i dag.

Jeg rullede det halve ud og lagde det i en tærteform. Tog ca 1,5 dl blandede nøddekerner og kørte dem i mini-hakkeren, rørte et par spiseskefulde flydende honning i og lagde det i bunden af tærten. Så skrællede jeg 4 pærer, (hvis jeg havde brugt æbler var 3 store nok, men mine pærer var modne og skulle bruges først – intet spild 😉  ) skar pærerne i 1/4 og lagde dem øverst på nødderne, NU drysses med et par teskefulde sukker, alt efter hvor modne pærerne/æblerne er. Bages ved 200 grader i ca 1/2 time, server med flødeskum (jeg dryssede med lidt hakket sukkerfri chokolade) .

Når jeg bruger små mængder honning i stedet for sukker er det fordi jeg er diabetiker og reagerer mindre på honning end sukker, jeg ved at mange diabetikere har det sådan, MEN der er også nogle hvor blodsukkeret reager på honning som på sukker. Jeg har den erfaring at flydende honning er meget rent sødt og at der derfor ikke skal meget til for at opnå sødme

IMG_2235

 

 

 

 

madplan for uge 49

Der skal laves ny madplan for denne uge:

Mandag………………….Frikadeller med rødkål

Tirsdag…………………..Indbagt mørbrad med pasta og æblekage til dessert (jeg snød jer for den i søndags)

Onsdag…………………..Grøntsagssuppe med bacon og brød ( har en pose osteboller i fryseren)

Torsdag………………….Forloren hare og æbler med gele

Fredag……………………Kylling i karry med ris og  en gulerodstærte fra en “karoline-kogebog”

Lørdag……………………Madpandekager med mild chilisovs

Søndag……………………Måske en Pizza, da vi skal til fødselsdag om eftermiddagen

 

Jeg skal bruge resten af de grøntsager jeg har  tilbage på Onsdag. Jeg har kød fra 1/2 kylling i fryseren til Fredag. Mørbrad til tirsdag, Hakket oksekød til Torsdag og Lørdag har jeg i fryseren, så jeg har det kød jeg har brug for til denne uge.

Af grønt skal jeg  på torsdag købe gulerødder og en pose rodfrugter og et salathoved. Kartofler køber vi i en sæk med 10 kg. i en gårdbutik. Samme sted køber jeg æg og honning når jeg mangler. Vi mangler intet fra gårdbutikken, da det ikke er så længe siden vi handlede der.

Frugt har jeg meget af,  vi har forskellige æbler vi har plukket som selvpluk, og vi har mange klementiner da de var på tilbud i weekenden, pærer har vi også lidt tilbage af. – så det skal jeg bruge noget af.

Jeg har efterhånden købt ind til jul, så jeg vil forsøge at få tømt det der er taget hul på i denne uge, jeg skal blandt andet bage nogle hvedebrød og jeg har fået en ny opskrift på et surdejsbrød jeg vil bage og lægge i fryseren i skiver til JUL, og jeg har fundet en meget gammel opskrift på norske klejner, som vi ellers godt kan lide, men nu må jeg se hvad jeg kan nå.

Med hensyn til kød, har jeg udnyttet at der ofte sidst på måneden er nogle gode tilbud, prøv at kigge i DIN lokale butik. JEG kan tydeligt se forskel på priserne først og sidst på måneden. Jeg har hørt nogle sige de ikke har penge til storindkøb sidst på måneden, men jeg har ikke penge til at lade være. Jeg kan købe en hel del for 250 – 400 kr og det er jo  et spørgsmål om vane og noget man kan forsøge sig med og øve sig på.

Så det bliver vist ikke den store indkøbstur i denne uge, mest lidt smør, noget mælk og fløde til æblekagen

Frikadeller med kartofler og gulerødder og rødkål

I dag har vi været i sommerhus og lukke vand og gøre det klar til vinteren, så maden skulle være nem og det blev det –

Frikadeller og rødkål fra fryseren, så blev der bare skrællet gulerødder og kartofler, det var nemt.

Når jeg åbner et glas eller en spand rødkål, kan vi aldrig bruge det hele, højst 1/4, så fryser jeg resten ned i 3 poser, det var en sådan jeg tog op i dag. På den måde undgår jeg at smide det ud

IMG_2224

Pandekager

I dag blev det til pandekager, og det er bestemt ikke ringe

Jeg bruger 4 æg, meget lidt sukker, 2/3 hvedemel og  1/3 havregryn og letmælk til passende tykkelse.

Det gør dem nemme at vende og på grund af havregrynene mætter de mere uden at være tykke.IMG_2220

millionbøf med kartoffelmos

Kartofler skrælles og skæres i mindre stykker, koges meget møre i vand uden salt. Så piskes de: med elpisker bliver det hurtigt fint imens tilsættes lidt mælk. – JEG pisker mine kartofler med et stort piskeris og tilsætter en klat smør , jeg kan godt lide at mosen er grov og lidt bastant.

Millionbøf lavede jeg af den halvdel jeg tog fra da jeg sidst lavede Lasagne. Det blev tøet op, jævnet, fik lidt mælk og lidt kulør – Det tog ikke lang tid –

Vi fik rødbeder til og sønnen ville have den pasta der var i køleskabet fra i går- den opvarmede jeg i lidt kogende vand i en kasserolle.

IMG_2218

karryvok med pastaskruer

300 g kød skåret i tynde strimler (her de kødfyldte stykker af nakkekam) vendes i mel krydret med salt, peber og en del karry.

1 stor gulerod skåret i tynde stave

1 stort løg i strimler

1/5 del af et broccoli skåret i små buketter

1 stk stor grov pære skåret i 12 stykker med skræl

2 dl piskefløde eller madlavningsfløde

 

Passende mængde pastaskruer.

Kødet brunes i lidt smør/olie og steges ca 5 minutter og tages op af vokken

Løg og gulerødder brunes og tilsættes 1 dl vand, broccoli tilsættes og det steger til væden er væk, tilsæt pære og fløde og kødet koger nu til det er jævnet.

 

Imens koges pastaskruer efter pakken og serveres sammen med karryvokken (kan blandes ved servering)

 

IMG_2215

 

 

Indkøb på tilbud, og andre tips til opbevaring

Vi har handlet kød til brug i julen på tilbud i vores lokale Daglig-brugs. De har gode kødvarer og ofte gode tilbud. Jeg købte 2 kg medisterpølse for 50 kr og deres medister er god, Jeg kogte den med det samme, da jeg altid forkoger medisterpølse, men det står jo en frit for, men så er min klar, frosset i stykker på 500g lige til at tage op og bruge (de er nu lagt i juleskuffen i fryseren.).

Derudover købte jeg en nakkekam på 2,4 kg til 60 kr. Den blev skåret i stykker og fra den ene side skar jeg ca 350 g strimler af rent kød til vok i aften og resten kørte jeg igennem kødhakkeren, delte i 4 poser og lagde farsen i fryseren til julens frikadeller.

Min ældste søn, for ham er det ikke jul uden medisterpølse og vi andre kan lide lune frikadeller med rødkål, så for mig var det et meget fornuftigt indkøb. 8 poser i fryseren og kød til i aften for 110 kr – for mig er det billigt. For andre der vil have noget andet kød er det andre tilbud der skal kigges efter, det vigtigste er at man kan bruge det der bliver købt. Brug de tilbud i dit nærområde, og tænk lidt langsigtet, så  vænner man sig hurtigt til at se mulighederne og der går lidt sport i det også 😉 .

 

Med hensyn til opbevaring:

Nu opbevarer jeg meget grønt i køleskabet, men opbevarer hele kålhoveder, porrer, kartofler og løg, samt æbler (vi har selv plukket dem som selvpluk), appelsiner, klementiner og pærer i mit baghus bag carporten. Der er koldt og mørkt og jeg dækker bare kasserne med et gammelt tæppe. Senere når der er rigtig vinter (frost og sne) kommer det i flamingokasser med låg og bliver sat tildækket  og lidt mere beskyttet nærmere huset. Et skærmet hjørne på en terrasse eller altan ville være ideelt – men det har vi ikke.

I køleskab ligger Tomat, Agurk, Peberfrugt, Salat  og Gulerødder. Jeg ved fra STOP MADSPILD at gulerødder og andre rodfrugter, kan være et problem, min måde at gøre det på er: Når jrg køber en pose rodfrugter/gulerødder skærer/river jeg posen op, tager et STORT stykke køkkenrulle og lægger det dobbelt – lægger det som en dyne på grøntsagerne og stopper det ned langs siderne i posen, og så ind i køleskabet  – nu rådner de ikke så hurtigt fordi den fugt der kommer opsuges – de liger tørt og får alligevel luft – DET virker her i huset.

Hvis man har fået købt for mange så skræl dem og riv dem, som til råkost. Dette kommes i  poser og lægges i fryser, det er perfekt til pastasovs, fyld i en restegryde, eller grøntsagssuppe. Vi bruger det også til en “omvendt” grøntsagstærte (optøet og svitset på panden og godt afdryppet) lagt i et smurt fad og dækket med en tærtedej. I disse grøntposer kan man tømme rodfrugtskuffen og tilsætte fintskåret kål (hvidkål, savoykål, palmekål).

Hvis jeg har flere porrer og rodfrugter  til suppe, når jeg skal lave dette, ordner jeg dem ofte på en gang, og fryser en halvdel ned. Arbejdet er næsten det samme og det går hurtigere en anden dag. Jeg kender også mange der laver mad til 2 dage af gangen, men da VI meget nødigt spiser samme slags mad to dage i træk, foretrækker jeg min egen “halvfabrikata”, men igen, tænk længere frem ,så undgår man, at det der er brugt penge på, bliver kaseret.

Hvem smider sine ti-kroner i skraldespanden??? Jeg gør ikke, men en undersøgelse har vist at: Danske familier smider for mellem 3500- 7000 kr mad ud hvert år – det svarer til  ca 10 -20 kr om dagen, eller et pænt tilskud til en ferierejse eller ???, det spild kan man reducere meget ved at tænke lidt anderledes  🙂