Gule ærter (en vegetarisk genvejsudgave)

Gule ærter- er ofte noget med en kæmpegryde, saltet flæsk og pølse, og ser man på nogle gamle opskrifter starter det med en sprængt gås, og jeg tror også DET vil smage godt. Jeg kan nu godt lide den lidt sundere udgave der ikke tager så lang tid, er billig at lave og frem for alt kan laves i mindre portioner, jeg skal jo ikke bespise en “halvstor spejderlejr”. Så her er vores genvejs-gule ærter:

1 l vand

Knap 1 l suppeurter ( jeg brugte 1 stor kartoffel, 1 kæmpestor porre, 1 persillerod og 2 gulerødder og 1 pastinak) Alle grøntsager blev ordnet og snittet i tern. –
Jeg synes man skal kigge i grøntsagsskuffen, og tage de dele der skal bruges først
(man kan bruge, kartoffel, selleri, pastinak, persillerød, gulerødder, jordskokker, løg, porre og forårsløg)
Boullion-pulver eller tern. Jeg bruger en vegetarisk grøntsagsboullion i pulverform, den køber jeg hos en grønthandler med “anden etnisk baggrund”, de har nogle fantastiske varer og et spændende udvalg, Det kan købes hos nogle supermarkeder men koster mere end hos købmanden. ” almindelige terninger kan gøre samme gavn, men hvorfor ikke prøve noget nyt??

200 g “Møllerens gule ærter”

500 g kogt medisterpølse (Jeg tog en pose,  der var kogt, i fryseren.  Jeg køber en pakke med 2 kilo af gangen, så koger jeg den op ,køler af og fryser ned. Den kan så bruges som i dag eller brunes på panden til stegt medister) . I dag skal den bare tø op, men man kan da varme den.
Vi  er begyndt at tage skindet af den kogte medister og skære stykkerne igennem.

Jeg koger grøntsagerne i boullion i ca 10 min, #  tilsætter de “gule ærter” under omrøring, nu skal de koge svagt til det er jævnet og “ærterne” er kogt ud – ca 10 min. og maden er færdig.

Vi får de Gule Ærter serveret med kold kogt medisterpølse og en god sennep, har man en almindelig stærk sennep, så prøv at røre lidt honning og måske lidt kanel i, vi fik det på Bornholm og det smagte godt.

HVIS man ikke kan lide gule ærter kan man følge opskriften til # –
Så kan det spises som genvejssuppe, der er bedre og billigere end frossen suppe. 😀

Sønnen fik en rest pastaskruer med kødboller (Han har ikke lært at sætte pris på gule ærter)

Til dessert var der en frisk frugtsalat med græsk yoghurt rørt med sødemiddel og vanillearoma – fadet ser lidt “slidt” ud men sønnen var hurtigere end jeg da han skulle op og arbejde 😉

IMG_3067 IMG_3068

 

krebinetter med dampede grøntsager.

500 g hakket kalv og flæsk deles i 5 stykker og formes som bøf. De rulles/vendes i ca 1 dl havregryn tilsat salt og peber. De kan også vendes først i mel, så i sammenpisket æg og så i rasp, dette giver en panering som til fiskefiletter, den suger meget fedtstof når de steges og ernæringsmæssigt er det første med havregrynene sundere og det smager godt alligevel 😉

Broccoli og gulerødder ordnes og dampes i lidt vand i en gryde.

Kartofler skrælles og koges i letsaltet vand.

Imens steges krebinetterne i lidt olie/smør således: brun, skru ned for varmen, vend og steg færdig.

Vi fik en hvid sovs.

IMG_2210

Ribbensteg med rødkålsalat

Endnu er det ikke nødvendigt med brunede kartofler og rødkål, så ribbenstegen blev serveret med hvide kartofler og en rå rødkålsalat. Af hensyn til den af os der kan lide sovs (mig) var der brun sovs.

Ribbenstegen krydres med salt og peber og lægges i en 160 grader varm ovn i ca 1 time, der skrues op for varmen 225-250 grader i 20 min, så burde der være svær på (ellers 10 min overvarme.).

Kartofler skrælles og koges i saltet vand ca 25 minutter.

Et stykke af et rødkålshoved snittes meget fint, jeg synes det er nemmest på et solidt skære-brædt med en stor kniv, at rive kål kan gøre den bitter. Filetterne fra en appelsin tilsættes og der hældes lidt dressing på. Dressingen laves af let-mayo rørt med lidt mælk og 1 spsk ribsgele (geleen luner jeg lidt på kartoffelgryden så er den lettere at røre i) dressingen er nu let lyserød som jordbær-is og kan smages til med salt og peber.

Resten af dressingen gemmer jeg til i morgen, hvor vi skal have krebinetter, så tilsætter jeg lidt chilisovs så dressingen får lidt “spark”.

 

IMG_2207

Madplan for uge 48

Selv om vejret stadigt er dejligt efter årstiden, så er vi i gang med den sidste efterårsuge nu. Så i denne uge skal vi for første gang i vinter have Gule ærter med pølse og en bagt æblekage bliver der også, fordi jeg bager den med kanel og det giver lidt “juleduft”(søndag er 1. søndag i advent, så må det godt dufte lidt af jul)

Mandag…………………….Ribbensteg med rødkålsalat

Tirsdag……………………..Krebinetter med broccoli og gulerødder

Onsdag……………………..Gule ærter med pølse og pandekager til dessert

Torsdag…………………….Sene Toast til dem der vil have (vi skal til julefrokost)

Fredag………………………Pasta med  Carryvok

Lørdag………………………Kartoffelmos og millionbøf

Søndag………………………Indbagt mørbrad og æblekage

små pizzaer

Det er vist ingen hemmelighed,  jeg elsker køkkengadget,  i dag har vi brugt en lille hyggelig PIZZA-ovn, den virker for nogen fjollet men er faktisk rigtig effektiv, samtidigt med at det er lidt hyggeligt at sidde der og passe hver sin pizza, mens der nydes et glas vin eller som hos os et godt glas øl .

Pizza-ovnen kan også anvendes til andre ting, små runde tærteforme med lidt smør i bunden, 1/2 flækket banan eller måske fersken og ananas og til sidst finthakket schokolade – det bliver en dessert af de gode. Jeg tror der er flere muligheder jeg skal bare have tid til at afprøve det.

Pizzabundene lavede jeg i sidste uge da jeg kogte risengrød, så lagde jeg et glas tomatsovs, lidt skinke eller tun og  smuldret ost på. Til sidst blev de pakket enkeltvis i bagepapir og frosset.  Jeg lavede ca 20 stykker og i dag brugte vi 7, så der er lidt mere fastfood af den gode slags tilbage.

Første billede er min Pizza-ovn   Nr 2 billede er en pizza lige på vej til min mands tallerken  😉

IMG_2203 IMG_2204

Frikadeller til fryseren

En god måde at spare penge på er at lægge sine egne “slagterfrikadeller” i fryseren. Vore slagter tager 35 kr for 3 stk, jeg lavede 27 for max 40 kr – det giver en pæn besparelse – 🙂

1 kg kalv og flæsk lægges i en skål. Fjern 1/5 af farsen (hele midten), fyld så hullet i midten op med en blanding af hvedemel og havregryn og læg den resterende fars op i skålen igen. Herefter tilsættes 3 løg (finthakket), 2 æg, salt og peber og 1 tsk paprika. Rør farsen godt sammen mens der tilsættes  2 – 3 dl vand, rør farsen godt og steg så dellerne i halvt smør og halvt rapsolie. Skru ned for varmen så de ikke bliver for mørke.

IMG_2199

Hvedebrød og Boller

Jeg lavede en STOR portion dej til hvedebrød i dag brugte ca 3 kilo hvedemel og 4 pk tørgær, men så blev der også 5 hvedebrød og 38 boller.  4 brød og de fleste boller er lagt i fryseren  til senere brug.

Du kan søge til højre på hvedebrød efter den opskrift jeg bruger, du skal søge på “hvedebrød – det betaler sig at bage”, til boller tilsætter jeg blot 2 æg til  dejen af ca 1 kg mel og lader dem hæve noget længere (det plejer at passe hvis de bliver bagt sidst 200 grader 12-15 minutter)

 

IMG_2198

Lasagne og Broccoli

Lasgne er pastaplader lagt i lag med kødsovs og en bechamel-sovs (hvid opbagt sovs)

Jeg lavede en kødsovs af 500 g oksefars  som jeg brunede godt, tilsatte 2 hakkede løg og 3 hakkede gulerødder, her er der frit slag med grøntsagerne, skulle jeg lave den til min mand og jeg alene ville den være ren vegetarisk med mange rodfrugter, men det kalder sønnen forurening af lasagnen. Herefter tilsatte jeg en dåse hakkede tomater m. basilikumsmag og 2 dl vand, kogte godt igennem og smagte til med paprika ,salt og peber. småkoger så i mindst 1/2 time (det får det hakkede kød til at suge væde og smag til sig). Den halve mængde kødsovs tog jeg i en beholder og satte i fryseren til en anden dag (så er der hurtig mad).

Bechamelsovsen er en opbagt sovs af 25 g smør der smeltes tilsættes 1/2 dl mel og piskes godt, så tilsætter jeg 1,5 dl varmt vand og koger igennem mens jeg fortynder med mælk, sovsen skal være tynd.

først hælder jeg 1/3 sovs i et fad så lasagneplader så lidt kødsovs, igen et lag plader og igen et tyndt lag kødsovs, gentag til 4 lag plader og 3 lag sovs, så hældes resten af sovsen over lasagnen, mens der prikkes lidt hist og her. Sættes i en 200 grader varm ovn og bages ca 40 minutter.

Lad lasagnen hvile 20 min før der spises. Vi fik dampede broccoli til, det er sundt og smager godt.

IMG_2197

JUL- JUL- JUL- Det er hyggeligt (eller?) for mig er det hyggeligt <3

 

 

 

 

 

IMG_2196

Man kan vælge at gøre Julen til noget vildt fantastisk på sin egen måde, eller man kan gøre det til et rent (efter min mening) forbrugshelvede, hvor alle stresser rundt, forventer mindst ALT og ingen har tid til at nyde de rare fridage på en ordentlig måde.

JEG synes man skal bestemme sig til hvad man VIL nå i julen, hvem skal have et julebesøg og hvem har man tid til at invitere i julen.  Lad så være med at tro at dem der bliver inviteret forventer at blive stopfodret i flere timer, men tro på at de hellere vil nyde jeres selskab i ro og mag. En lettere julefrokost kan være noget af det bedste ovenpå en juleaften i traditionens tegn. Hvis det så er godt vejr er en gåtur efter evne bestemt ikke at foragte. Jeg vil tro at de fleste, både børn og voksne, vil synes de har nydt det og har slappet af. Det er efter min mening det som er det centrale ved julen. At bruge tiden til at være sammen og nyde det.

Jeg giver mange (i år ca 110) julegaver, og jeg elsker det men det er ikke store julegaver og nogle er hjemmelavede – en bøtte med hjemmelavet konfekt, et par dobbelte hæklede grydelapper, en dåse med hjemmebagt julekager til en der ikke kan nå at bage, der er mange muligheder for en gave som modtageren bliver glad for uden at det koster en formue.

Hvis jeg skulle købe ALLE de julegaver 14 dage før jul, ville jeg skulle bruge et beløb, på størrelse med en mindre landejendom, og det har jeg ikke. Så mange af mine gaver er købt i oktober og november efterhånden som jeg finder ud af hvad børnene i familien har brug for og ønsker sig – supermarkederne har af og til tilbud på gode folde/magnetbøger til børn – det er hyggeligt at få i en tid,  hvor der er tid til at læse højt. Male/opgavebøger køber jeg når der er tilbud på dem til 10-20 kr, hvorfor så give 50 kr pr stk i december. Farveblyanter og blyanter med spændende dekorationer kan også tåle at købes i god tid. Jeg var til ophørsudsalg i en butik der havde tehætter, gæstehåndklæder og mange andre sjove ting i sommer, der købte jeg en pose fyldt med ting, nogle af disse bliver nu til julegaver. Det letter trykket økonomisk hvis man kan se mulighederne i god tid og det er faktisk sjovere at købe gaver som der er brug for frem for at købe en plastik-dims til 250 kr i legetøjsbutikken.

Med hensyn til madvarer, synes jeg man skal se på : Hvad ønsker vi at spise? OG Hvad får vi reelt spist i julen?, Vi vil gerne have julekager, men får ikke spist 8-10 forskellige slags, så jeg bager pebernødder (1 dåse), klejner (1 dåse) og julehjerter (1 dåse) og mine kagedåser er ikke store som spande som min mors var. Vi laver konfekt og havregrynskugler, dem bliver der spist ret mange af, men vi får dem også kun til jul. Når jeg så er i gang kan jeg jo bruge nogle til en gave i en pose med bånd om.

Madvarer er en stor udgift i sidste øjeblik, men det samme gælder her: Får man spist det? Lad være med at købe noget der ikke bliver spist, bare fordi onkel Knud kan lide sylte (måske som den eneste i familien) så kan han godt spise noget andet. Jeg  ved at vi højst skal bruge 8 ting til frokost i juledagene efterfulgt af risalamande, frugtsalat eller julekager med kaffe.

Sild og karrysalat, æg og tomat, juleleverpostej og bacon, frikadeller, fiskefiletter og  resten af stegen og andestegen fra juleaften, efterfølges det af risalamande eller julegodter og kaffe er vi mætte. Men jeg synes man skal vælge de traditioner, der er vigtige for ens egen familie, men samtidigt mærke efter om det er noget man har valgt at gøre eller noget man tror man er nødt til at gøre (der er altså en forskel).

Jeg har købt det der kan fryses i god tid. Jeg bager et par ekstra brød og nogle gode boller inden jul og fryser det ned. Jeg har lavet dobbelt, når vi har fået frikadeller og har frosset halvdelen ned. Der har været tilbud på det meste og måske er der ikke julehjerter udenpå min leverpostej, men det er en vi kan lide og når den er pakket ud og den serveres lunet med bacon er det fløjtende ligegyldigt – hvem ser indpakningen 😉

Alle survarer (rødbeder, rødkål,osv), kaffe, te, mel, sukker og andre kolonialvarer er købt og lagt for sig selv i en stor plastikkasse – det er så kedeligt at stå i kø efter den slags ugen før jul – HUSK kaffefiltre, plastikposer, toiletpapir, køkkenrulle og evt bleer til familiens mindste, hvis dette er en mangelvare kan det let ødelægge den gode stemning.

Når Julen nærmer sig mangler jeg kun at købe klementiner – der spises mange her ( men næsten ingen appelsiner) – mælk – fløde og den slags der ikke kan holde sig  og det bliver købt i den lokale dagligbrugs så skal vi ikke stå i en kilometerlang kø

Jeg mangler lige nu at købe 5 julegaver – det er da vist meget godt 😉

Alt dette er i virkeligheden praktiske ting der helst ikke skal fylde for meget. Glæden ved at tulle rundt i natbukser første juledag  og kigge på  / lege med sine julegaver er langt vigtigere, end om vi får den rigtige sild eller  om  småkagen er hjemmebagt – hvis det sidste er ens største problem, så har man det faktisk godt.

Nem suppe med kød og melboller til en kold dag.

Jeg koger ikke suppe som min mor gjorde (med ben, flæsk og pølse). Jeg tager den hurtige vej og vi kan lide det.

Jeg tog porrer, gulerødder, løg og en pastinak. Det kunne også være alle andre rodfrugter som persillerod , selleri  og kartofler, også fintsnittet hvidkål kan bruges, men porre og gulerødder skal der være i suppen. Så skar jeg  det jeg skulle bruge i små stykker ca 1,5 l, dækkede knap med vand og tilsatte 2 spsk grøntsagsboullionpulver, den jeg bruger er ren vegetarisk og er god (den er ikke for salt ), men en terning kan da sagtens bruges. Det er bare mit valg, da jeg godt kan lide varer,  hvor JEG forstår indholdsfortegnelsen fremfor E-et eller andet i lange rækker.

Jeg koger det ca 20 minutter og hælder kød og melboller i, herefter må det ikke koges, så koger melboller ud.

Ostebollerne med krydderi havde jeg i fryseren fra sidste uge, de er kanongode til suppe. 🙂

Vi varmede en skål æbleskiver til dessert, det er der altid stemning for her.

IMG_2193