Frikadeller og grøntsagstærte

I dag har vi fået frikadeller og pommes-frites OG grøntsagstærte ( lidt sundt skal det være)

Jeg har valgt at lave tærtedejen efter en opskrift jeg har lært hos vægtkonsulenterne, jeg har i 2011 tabt 30 kilo, blandt andet ved at bruge en del af deres opskrifter. Denne tærtedej er fedtfattig og meganem at huske og lave. Jeg sætter en skål på vægten og nulstiller – måler så 100g let-mayo af (du læser rigtigt) – så hælder jeg forsigtigt 100 g hvedemel i og slut – nu røres de to ting godt sammen til en dej. Dejen passer til en lille tærteform (20 – 22 cm), men jeg valgte 3 portionsforme, pressede dejen ud og lagde lidt ærter i bunden og toppede op med brunede østershatte – kunne også være en rest kogte grøntsager. så piskede jeg 2 æg med lidt fløde eller vand og tilsatte salt og peber, dette fordelte jeg i formene og satte dem i en 200 grader varm ovn i ca  25 minutter.

Pommes-frites koges i friture eller hvis man vil spare kalorier kommes i ovnen.

Frikadeller røres som man synes de skal smage HER er der delte meninger, alle familier har DERES opskrift. Har du ingen kan du gøre således : 500 g fars røres med 2 æg og 1-2 løg finthakket, salt og peber, røres godt og så tilsættes 1 dl hvedemel og 1 dl mælk, røres godt hvis farsen nu virker tynd tilsættes lidt rasp . Kan nu hvile nogle timer i køleskab eller steges i halvt smør og halvt raspolie.

 

IMG_2189

 

 

Ris-frikadeller

Dette er en rigtig god anvendelse for en rest RIS, de kan spises med stuvede ærter og gulerødder og salat til aften som en vegetar-middag. Og hvorfor ikke prøve noget nyt, her i huset krydrer vi dem ofte med lidt chilisovs.

 

En rest ris, 1 eller 2 æg alt efter hvor mange ris, 1 hakket løg, salt, peber og lidt hakket peberfrugt.

 

Alt røres godt sammen og samles med RASP i forholdet 2 dl ris og 1 dl rasp sådan cirka. hviler en times tid eller mere. steges i halvt smør og halvt olie. Spises med salat og et stykke brød.

IMG_2187

Mørbradgryde med Ris

Jeg har nogle mørbrad i fryseren fra da vores brugs havde dem til 25 kr for en stor mørbrad. Det kan betale sig at tænke lidt længere frem når det kan lade sig gøre, og dette var et godt tilbud.

Jeg tog en mørbrad, rensede den for lidt hinder (det hvide på mørbraden), skar den i store stykker og vendte den i krydret mel. Jeg krydrede med Ingefær, salt og peber.

Jeg brunede kødet i en klat smør i en gryde, tilsatte 1 løg skåret i tern og 2 gulerødder skåret i stave. Hældte 2 dl vand ved og lod det simre til gulerødder er møre, så er kødet også mørt ca 15 min. Smagte til og gav 3 dråber kulør. Til sidst kom der 1 dl fine ærter i.

Løse ris kogte jeg efter brugsanvisningen bag på pakken, i dag var det rigtigt løse ris men kunne også være 2 kogeposer. kogetiden varierer så kig på pakken.

Jeg serverede det pyntet med snitter af en tomat da det ser pænt ud, men det kunne lige så godt være en grøn krydderurt.

 

IMG_2182

Brændende kærlighed

Brændende kærlighed er i al sin enkelthed kartoffelmos serveret med bacontern og løg skåret i tern der er stegt på panden. Vi fik en blandet salat lavet af lidt hjertesalat, gul peberfrugt, tomat og et hårdkogt æg (det var rester fra vores frokost), på toppen kom der lidt croutoner. Jeg laver dem selv af rester af toastbrød, skærer dem i tern og giver dem en tur i friture.  Når de er dryppet godt af, kan de opbevares i en uges tid i en lille dåse. Det er væsentligt billigere end at købe dem færdige. Vi fik også rødbeder til, det synes vi hører til kartoffelmos.

 

IMG_2178

Ugeplan for uge 47

Vi her i huset har snakket lidt om hvad vi skal have i denne uge. Skulle jeg lytte efter ønskerne ville vi leve mega-usundt af fast-food, både for os og vores pengepung, så jeg forsøger at lytte lidt men bestemt ikke helt. 😉

Mandag:…………………….Brændende kærlighed

Tirsdag:……………………..Mørbradgryde m ris

Onsdag:……………………..Frikadeller m pommes-frites OG grøntsagstærte

Torsdag:…………………….Suppe med kød og melboller + brød ( jeg har osteboller i fryseren fra sidste uge)

Fredag:………………………Lasagne og blandet salat

Lørdag:………………………Minus madlavning ( vi er inviteret til kobberbryllup)

Søndag:………………………Pizza fra fryseren  (vi  har nok ikke det store overskud)

Rosmarinkylling og råkost

Jeg krydrede en kylling med olie, sennep, salt , peber, lidt æblemost og masser af tørret rosmarin, satte den i ovnen i en time på 2oo grader –

Jeg skrællede kartofler og et par store gulerødder – gulerødderne rev jeg på den grove side til råkost, pressede en clementin ud over og dryssede med lidt blåbær. Clementiner er billige nu frem til nytår, de er gode i madpakken til kager og til salater, vi spiser MANGE i december. Jeg køber tit en bakke blåbær og vi bruger dem som pynt oven på salater – 1 bk rækker til 4 gange – det er friskt og billigt.

Katoflerne koges i letsaltet vand ca 30 minutter.

Jeg lavede en temmelig tyk  brun opbagt sovs, og fortyndede med den kraft der var efter stegningen af kyllingen, smagte til med salt og peber.

 

IMG_2174

Risengrød og som alternativ minipizza

I dag er der  for en gang skyld lavet 2 ting til aften, da sønnen IKKE bryder sig om risengrød. Da jeg alligevel ville bage pizza til fryseren ,blev et par stykker på køkkenbordet, det kan han godt lide.

Jeg lavede en gærdej af 1/2 l lunken vand, 1 spsk salt, 1 pk tørgær , 2 spsk olie, 450 g hvedemel og 300 g fuldkornshvedemel. det blev æltet godt og sat til hævning til dobbelt str. Herefter formede jeg  ca 22 boller som jeg rullede ud til ca 13 cm i diameter (de skal være meget flade). Så hævede de mens ovnen varmede op og blev bagt 5-10 min ved 225 grader. De skal være lyse og hæver op som et pitabrød ( det er samme opskrift) men prik i dem med en gaffel eller klem dem lidt når de er færdige så er bundene fine.

Jeg tog et glas færdigt krydret tomatsovs og smurte på dem ,lagde en rest hamburgerryg på (de småstrimler der blev lagt i fryseren i sidste uge), da der ikke var nok åbnede jeg en dåse tun i vand til de sidste. Så skar jeg lidt tern af en halv rød peber og kom på. Til sidst kom der lidt smuldret mozzarella. De blev pakket med fyld enkeltvis i bagepapir og lagt i en pose i fryseren. De skal nu kun i ovnen til osten er gylden og den er gennemvarm.

Risengrød:

Jeg koger min grød i en dampkoger, det er nemt fordi den ikke brænder på, og der skal ikke røres, så har man fri til noget andet. Førhen kogte jeg 200 g grødris i 2 dl vand, tilsatte 1 l sødmælk og kogte den op, skruede ned og rørte i den i ca 1 time (pas på den vil gerne brænde på)

 

10811225_893658893977612_1460555900_n

Fiskefrikadeller med salat, ærter og “TWISTER”

Fiskefrikadellerne lavede jeg af en færdigkøbt fiskefars med torsk og laks. Jeg købte 6oog hos fiskemanden og der blev 8 store fiskefriadeller.

TWISTER er et kartoffelprodukt der snor sig, og som bare skal i frituregryden.

Salaten var iceberg salat, rød og gul peberfrugt og lidt blåbær til pynt. Dressing var vanlig let-mayo og mælk, smagt til med sennep og oregano.

Vi fik  lidt dampede ærter til for sundheden og farvens skyld. (Jeg har altid ærter og majs i fryser, bruges flittigt til en hurtig salat)

 

10799264_893237714019730_611684939_n

Konfektmasse / “Marcipan”

Jeg vil ikke kalde min masse marcipan, da der sikkert er bestemmelser for hvad en sådan består af, men den ligner og er ikke så ringe 🙂

Min masse er uden sukker og tilsætningsstoffer. Den består af mandler elller som den jeg har lavet i dag af en blanding af valnødder og mandler, og flydende økologisk honning tilsat dråbevis – intet andet , den vil kunne tilfredsstille  de fleste. Jeg er diabetiker og kan spise den , men skal naturligvis ikke LEVE af den (jeg bruger den også i bagværk).

Jeg hælder nødder/mandler i min minihakker og maler det til løst mel –  så får det lige en tur til, så bliver det lidt fedtet og samler sig, da olien i nødderne frigives. Jeg hælder det i en skål og tilsætter flydende honning  dråbevis – her ca 1 spsk og ælter godt. Det virker først lidt løst MEN samler sig og det skal ikke være  vådt men marcipanagtigt.Min masse er  gråbrun fordi jeg har brugt valnødder og mandler  der ikke er smuttet – jeg kan lide den grov og skallerne  giver fibre – hvis man bruger smuttede mandler bliver den fin lys .

 

10751560_893086964034805_1942236511_n

Pasta med kødsovs og osteboller m. krydderurter

Kødsovsen lavede jeg af 250 g magert oksefars der brunes godt, tilsættes 2 fed hakket hvidløg, 1 løg, 2 dl fintstrimlet hvidkål, 2 dl revet gulerod og 1/2 rød peber. Tilsidst blev der tilsat 1 brik med passerede tomater med basilikum og krydret med salt, peber og paprika. 1 dl kødboller blev tilsat til sidst, da min søn elsker der er boller i kødsovsen. Der blev rigeligt så jeg tog ca 3,5 dl fra og lagde i en bøtte som kom i fryseren til 1-2 pizza.

Pasta koges som beskrevet på pakningen, (mine skal koge 10 min).

Ostebollerne bagte jeg af en bolledej hvor jeg tilsatte 2 dl revet ost og 1 spsk tørret timian inden jeg kom mel i. Bolledejen blev lavet af 3,5 dl mælk, 1 pk tørgær, 2 dl revet ost, 1 tsk salt, 1 spsk timian, 1 æg og hvedemel (ca 500 g). Hæver 2 gang og bages 12 – 15 min ved 220 grader. Dem vi ikke spiste (der blev 24) lagde jeg i fryseren, da de også er rigtig gode til suppe.

 

10805422_892752407401594_1976085737_n