Krebinetter med grøntsager

KREBINETTER:

1 pk hakket kalv/flæsk (her 600g) deles i  bøffer a 100 g, vendes i HAVREGRYN og krydres med salt og peber. Jeg bruger havregryn i stedet for at vende i mel, sammenpisket æg og rasp.  Herved spares meget fedtstof da havregrynene ikke suger fedt til sig som en  gammeldags panering. Den sidste panering danner en paneringsskorpe, det gør havregryn ikke, så det er en smagssag, men VI kan lide den udgave med havregryn.

Herefter steges de i halvt smør halvt olie

—————————————————

GRØNTSAGER:

Jeg skrællede gulerødder, pastinak og kartofler , flere gulerødder og kartofler end vi kan spise i dag (skal bruge til biksemad). De koges i saltet vand til de er møre.

—————————————————-

Vi fik brun sovs og Råsyltede sveskeblommer til, men det kunne være agurker eller asier.

Jeg syltede mange sveskeblommer først i efteråret, både som marmelade og som råsyltede blommer, det nyder vi godt af nu. 😀

—————————————————–

IMG_2304

Fryser- mad i dag

Da vi var i NYKØBING F i dag byttede jeg om på i dag og i morgen så var det let mad i dag.

En bøtte med  Gule Ærter (fra i forrige uge) havde jeg taget op af fryseren, samt et stykke kogt medister. Så var det bare at varme begge dele og servere. En dag som i dag er jeg meget glad for min fryser.

I morgen laver jeg så krebinetter, i stedet for i dag. En sådan rokering er nødvendigt en gang imellem i alle familier og det kræver jo ikke ekstra indkøb.

Hvordan mad-planerne bliver til ?

Jeg har fået spørgsmålet:
“Hvordan laver du din madplan?”
Jeg har bestemt mig til 4 kriterier –
1…Rimelig i pris (hvis man køber fornuftigt ind, og fryser rester ned.eks: jeg frøs resten af svinekammen ned i mandags, bruges til biksemad senere på ugen)
2…Rimelig at lave arbejdsmæssigt
3…Det skal være den mad som bliver serveret i min familie (en gang imellem er det ikke alles livret, men så kan man udelade det man ikke bryder sig om), derfor er det VORES hverdagsmad.
4…Det skal være lavet at ting som fås i dagligvarebutikkerne, hverdagsmad skal man ikke være tvunget til at køre i specialbutikker efter – Jeg handler meget i vore lokale DAGLIG-BRUGS og i REMA 1000 (det får jeg ikke penge for at skrive , men det passer til vores behov). Jeg bor på landet og synes man skal støtte lokal handel ellers eksisterer den ikke. Jeg køber også æbler, kartofler og friske æg i en lokal gårdbutik.

Jeg skriver ugens 7 dage op på papir – kigger hvad jeg har af grønt (det skal bruges først – STOP MADSPILD).
Så bestemmer jeg, hvad jeg kunne tænke mig at vi får at spise, og fordeler det på dagene –
En dag om ugen får vi noget hvor vi kan bruge de sidste rester af grøntsager (sammenkogt ret, grøntsagsgryde, eller pastasovs hvori der kommes revne grøntsager).
Jeg tager hensyn til hvis der er en dag hvor vi skal noget særligt, så vi enten skal have noget der er hurtigt at lave (her er fryseren min ven).
Nu hvor det er koldt får vi en “suppedag” ( kan også være risengrød).
Jeg ønsker der går mindst 14 dage mellem gengangere – men vi har altså livretter, som i alle andre familier, der tåler gentagelse.
Jeg ELSKER kogebøger , specielt om den lokale befolknings mad – er ret nørdet omkring dem, kan næsten fornemme duftene fra billeder – og får en del inspiration fra dem, men oftest “digter” jeg videre på opskrifterne for at tillempe dem til mine behov og muligheder.

Jeg har fundet ud af at jeg sparer MEGET tid ved at lave en madplan,
jeg sparer også penge ved at kunne anvende det der er indkøbt efterhånden, så der ikke er så stort spild – det kan faktisk ses på, hvor hurtigt vores skraldespand bliver fyldt, og da jeg støtter STOP MADSPILD, er det vigtigt for mig.
At jeg kan spare ressourser, samtidigt med at jeg sparer tid og penge, synes JEG er genialt.

Fra det nye år vil der så vidt muligt være en alternativ opskrift, hvor der tilgodeses mennesker med alternative behov (vegetarer, allergikere osv.) –
Da min familie kan spise det meste vil vi da også afprøve disse opskrifter, måske får vi endda nogle nye livretter 🙂

Rodfrugtgryde, gulerodstærte og pasta

RODFRUGTGRYDE m. BACON:

1 pakke bacontern steges sprødt og sættes til side.

Rodfrugter skrælles og skæres i stykker her 2 persillerødder, 1 stor pastinak, 1 stilk bladselleri (fordi vi kan lide smagen) og 1 1/2 stor gulerod. Først smeltes lidt smør og grøntsagerne svitses let, tilsæt 2 spsk vand og læg låg på i 3 min. tilsæt så en madlavningsfløde og kog godt ind. Halvdelen af bacontern røres i og resten drysses ovenpå til pynt.

—————————————————

GULERODSTÆRTE:

Her gulerodstærte, men det kunne være enhver form for stuvning (eller rest af sammenkogt ret/kødsovs).

Dejen til tærten laves med revet ost, det er en nem dej og giver en god smag. Jeg vejer 100 g hvedemel af, tilsætter 100 g revet ost, RIVER 100 g meget kold smør i og samler det hurtigt med 1 spsk vand. Der må godt være lidt klumper i.

Jeg tog et stort hakket løg og 1 stor revet gulerod og vendte det i en spsk smør. Tilsæt 2 spsk hvedemel og rør godt – tilsæt 1,5 dl mælk og kog godt igennem. Hæld det i et fad . Rul dejen ud og skær den til så den passer til fadet, læg den over og tryk til. Bages ved 200 grader i ca 30 min.

——————————————————

Vi fik kogt pasta til

——————————————————

Det første billed er rodfrugtgryden, da den blev sat over, det andet er da retten var færdig.

IMG_2265IMG_2266

Svinekam med svær og waldorfsalat

Svinekam er meget billigt somme tider i vores DAGLIG-BRUGS. Jeg købte en hel svinekam på ca 5 kg, den kostede 169 kr. Heraf skar jeg 1 lille stykke på 1 kg og et større stykke på 1,5 kg. Det øverste stykke mod nakkekammen kørte jeg igennem kød-hakkeren og pakkede 5 poser magert fars og lagde i fryseren.

Det lille stykke svinekam dryssede jeg godt med salt (ned i rillerne). satte det i en kold ovn og satte termostaten på 190 grader. den stod der  i ca 2 timer så  stod mit stegetermometer lige knapt på “grisefiguren” og så ved jeg at stegen ikke er tør men gennemstegt. Et termometer er en god opfindelse, både til stege og kylling – jeg synes det er vigtigt at maden er gennemstegt  . JEG er ikke til rosa mad.

——————————————————————

Sovsen lavede jeg af stegeskyen men skummede den først for noget af fedtet.

——————————————————————

Waldorf-salat:

Dette er et af mine egne favoritter, jeg kan spise det til frikadeller, kylling og steg. Til frokost er en rest lige så god som frugtsalat.

Jeg tager bladselleri ( her 2 stilke) – skræller dem for de groveste kanter med en kartoffelskræller, og snitter dem fint. 1 pænt rødt æble, her fjerner jeg kun skroget og snitter det fint, blander det med selleri og 5 hakkede valnødder. Dressingen er 3 spsk flødeskum og 1,5 spsk letmayo der røres sammen og blandes i. Pyntes med 5-6 valnøddestykker.

——————————————————————

Vi fik kogte kartofler til

——————————————————————-

ÆBLETÆRTE:

Æbletærten er lavet af en pose tærtedej fra fryseren der rulles tyndt ud og læggesen tærteform. Kanterne skar jeg af og brugte til at pynte tærten med. 4 store æbler blev skrællet og skåret i tynde skiver og lagt i formen. Her kan der blandes sukker i, men vores æbler er ikke sure og hos os behøver tærten ikke være meget sød, men det er en smagssag. Så pyntede jeg med et gitter af kanterne og smurte med pisket æg. Jeg gav den et lille drys kanel (passer så godt til æbler) og satte den i ovnen til stegen i ca 35-40 minutter.

———————————————————————

 

 

 

IMG_2264 IMG_2263

Mad-plan for uge 50

Mandag……………………………Kamsteg  og æbletærte (jeg har god tid)

Tirsdag…………………………….Pasta, gulerodstærte og rodfrugtgryde med bacon

Onsdag…………………………….Krebinetter og rodfrugter

Torsdag……………………………Gule ærter (har en bøtte i fryseren fra forrige  uge)

Fredag……………………………..Hamburgerkotteletter

Lørdag……………………………..Vi skal til julefrokost – skal have frikadeller og rejer med – de ligger i fryseren

Søndag……………………………..Biksemad og spejleæg (jeg regner med at kunne bruge rest af svinekam fra mandag)

Madpandekager med kødfyld og salat

PANDEKAGER:

Jeg lavede en dej af 3 æg, 6 dl mælk og en passende mængde hvedemel – jeg pisker det langsomt i til dejen er tilpas (jeg tror ca 3 dl). Dejen får lidt salt men ingen sukker. Af dette bagte jeg pandekager, jeg tog 8 fra til aftensmaden – resten spiste den voksne søn til morgenmad.

KØDFYLDET:

Kød-fyldet blev lavet af 3 skiver forloren hare på ca 1,5 cm tykkelse, fra den anden dag der var frosset ned. Mens det stadigt er let frosset kan man med en stor kniv høvle det meget tyndt så det ligner “kebab-kød”, herefter lægges det i en dressing der laves således:

2 spsk olie, 1 spsk paprika, peber, salt, 2 spsk ketchup og lidt sød chilisovs, det skal smage af noget – hæld det over kødet og rør rundt. Hæld lidt olie på panden og varm den godt op, så tilsættes kød-blandingen og svitses ved god varme – smag til ( lidt løg og grøntsager der er fintskåret vil kunne svitses med på panden).

På denne måde kan en rest også bruges til pitabrød sammen med lidt salat og dressing – her i huset siges der ikke nej-tak til et pitabrød med “kebabfyld” af husets unge mennesker.

Første billede viser kødet der er høvlet, andet billede tomat/chili-sovsen og det sidste billede er den færdige ret:

Vi fik pandekagerne med salat og et stykke hjemmebagt brød til som man kan se på sidste billede.

 

IMG_2254 IMG_2255 IMG_2259

Pandekagerne rulles med lidt fyld og lægges i et fad, der drysses revet ost over og til sidst et par smørklatter – sættes i en 150 grader varm ovn og varmes igennem til osten er smeltet

Ølkage (det smager fantastisk af JUL)

ØLKAGE:

Ølkage kan spises som kage i skiver, eller med smør og evt appelsinmarmelade. Den bliver ikke tør, smager godt og bliver bedre af at ligge i en plastikpose. Efter et døgn  er den blød som en sirupskage.

Ølkage smager godt af jul. For os er smagen af jul lig med lidt af det hele – lidt af honningkage -lidt af sirupskage- lidt af kanel og allehånde (brunkagekrydderier) MEN  alt behøver absolut ikke at smage af  fedt, glasur, og wienerbrød. Denne kage har knapt 2 % fedt (der tilsættes ikke fedtstof) og heller ikke æg og mælk, hvilket kan være en fordel for dem der er allergiske over for mælk og æg, og det er der en del der er.

Jeg tager :

1 kg hvedemel – (hvis man vil undgå for meget gluten kan den bages med 1 glutenfri lys melblanding eller 1/2 rismel og 1/2 majsmel) – På denne måde kan den tåles af de fleste,)

2 “nisseøl”

800 g brun farin

2 brev brunt bagepulver med krydderi – (Hvis man er voldsomt allergisk skal man sikre sig at bagepulveret er glutenfri ellers må man bruge hvidt glutenfrit bagepulver og tilsætte 2 tsk kanel, 1 tsk ingefær, 1 tsk allehånde og 2 tsk kardemomme)

Det hele røres sammen til en  dej – alt på en gang

Hældes i forme (jeg bruger 3 silikone-forme), bages ved 165- 170 grader i 5 kvarter eller 1 1/2 time ,den første time lægger jeg et bagepapir over formene ,for at de ikke skal blive for mørke.

Her er en halv ølkage, den er sprød endnu men bliver blød af at ligge i en pgse og trække, de øvrige 5 halve ligger i fryseren allerede.

IMG_2256

 

Kylling i karry med løse ris og ærter

KYLLING I KARRY:

Jeg har taget en pose kylling op af fryseren der er kogt. Dette findes også i frysedisken i supermarkedet. Men når vi får kylling serverer jeg lårene og brystet fra kyllingen. Bagefter piller jeg resten af kød af vinger, skrog og det der ikke bliver spist, så er der til en middag mere.

Jeg tager et stort løg og 2 æbler – skræller det og snitter begge dele – smelter 25 g smør ,heri svitses løg og æbler og 1 – 2-spsk karry, så tilsættes et par spsk hvedemel – rør  godt – tilsæt 2 dl kogende vand (hvis du har sat vand over til ris, så tag det herfra) og rør godt – juster tykkelsen med mælk tilsidst –  tilsæt kyllingekødet og varm igennem. Smag til med salt og peber (og jeg kan lide ingefær).

—————————————————

KOGTE RIS OG ÆRTER:

Sæt vand over tilsæt salt, når det koger lægges 2 kogeposer ris i – kog dem det antal minutter der står på pakningen – mine skal koge 8 min og hvile 4. Nogle vil mene det er bedre at koge “rigtige” løse ris men i dag findes kogeposeris i en god kvalitet, hvis man ønsker det og det kan ikke gå galt hvis man følger pakningen (der er stor forskel).

ÆRTER:

De bedste ærter  findes frosne, de skal blot varmes, jeg overhælder dem med kogende vand og lader dem stå og trække – de kan hvis man ønsker det – blandes med risene – men vi kan lide at få ting serveret hver for sig 😉   .IMG_2253

Forloren hare med halve æbler og bagte rodfrugter

FORLOREN HARE og ÆBLER I GELE:

I dag er opskriften “kort”, da jeg har lavet det før, det er nemlig en af familiens livretter.

Du kan søge den i søgefeltet til højre under “FORLOREN HARE”, her er også opskriften på de hurtige halve æbler, lavet i mikroovn.

———————————————————

BAGTE RODFRUGTER:

Jeg tog 3 gulerødder, 1 persillerod, 1 pastinak og 2 grove pærer.

Rødderne skrælles og skæres i stave 1/4 eller i 1/6 alt efter størrelse,pærerne skæres i 1/4, det hele kommes i en plastikpose med lidt olie og salt og peber (jeg brugte citronolie, det giver en god duft), det hele rystes godt sammen og hældes i et fad.

Fadet sættes i ovnen sammen med “haren”, i ca 45 – 50 min, et par gange undervejs tilsætter jeg 1/2 dl vand hen over grøntsagerne, da jeg ikke kan lide dem tørre, på denne måde bliver de saftige

————————————————————-

Vi fik kartofler og sovs til  (sovsen blev lavet af sky fra “hare” og grøntsager)

IMG_2246IMG_2249IMG_2252