Lasagne og råkost

LASAGNE:

Lasagne laver jeg næsten altid af en frossen kødsovs, som er frosset ned når vi får pasta m. kødsovs. Vi laver af 500 g fars men kan kun spise det halve, så er der en portion til fryseren.

Jeg laver en lys tynd opbagt sovs, og hælder lidt i fadet. Så bliver der lagt lasagne-plader – kødsovs – lasagneplader – kødsovs osv til fadet er næsten fyldt. Så hælder jeg resten af sovsen på, skubber det godt ned i siderne og prikker lasagnen nogle steder, så det løber ned. Der drysses øverst med revet ost og den kommer i ovnen ved 180 grader 45 – 50 minutter – lad den stå og trække 15 min, så er den til at skære ud.

Jeg lægger ikke så meget kødsovs at det sejler, kun lidt i lagene ellers bliver det hurtigt ret “smattet” og det er ikke meningen, det skal ligge i lag på tallerkenen.

———————————————-

RÅKOST:

Råkosten var en rest fra i går, da der altid er mange revne rodfrugter og tomater i min tomatsovs, behøver man ikke ekstra grønt, men det smager godt.  🙂

——————————————-

Da det er en genganger har jeg ikke lagt billede op

Forloren hare med æbler og råkost

FORLOREN HARE:

“Haren” var en halv jeg lagde i fryseren sidst jeg lavede forloren hare, den blev tøet op, smurt på siderne med lidt smør, pakket tæt i bagepapir – så blev den varmet i mikroovnen, på denne måde bliver den ikke tør 😀

—————————————————-

ÆBLER:

De blev lavet på 5 min i mikroovnen (incl. skrælning), det er meganemt – søg i søgefeltet til højre på “æbler med gele”

—————————————————–

RÅKOST:

Råkosten var 2 store gulerødder , der blev groft revet – 2 juleappelsiner (de er billige nu), der blev skrællet med en kniv på et brædt og skåret i halve både – der blev pyntet med hakkede hasselnødder.

——————————————————

Vi fik kartofler og sovs til (sovsen lavede jeg af skyen fra i går, da der jo ikke er nogen væde ved en halv hare fra fryseren 😉 )

——————————————————-

IMG_2311

 

Jule-kylling med sauterede græskar

JULE – KYLLING

Kyllingen er købt i vores Daglig-Brugs, det var en kylling med kanel-chrumple, den var god og jeg gjorde bare som der stod – op i et fad og ind nederst i ovnen ved 180 grader i små 5 kvarter .Kyllingen var lækker og duftede dejligt, skindet blev pga. kanelen lidt mørk, men var tilpas sprødt. Det var en kylling på 1400 g så da vi var færdig med at spise pillede jeg det sidste kød fra skroget og skar det i stykker vi ikke fik spist – der er nok til en gang aftensmad til eller til en bakke tarteletter med champignon – (måske til frokost i juledagene) 🙂

——————————————-

SAUTEREDE GRÆSKAR

Da min mand var alene ude at handle kom han hjem med et BUTTERNUT-GRÆSKAR fordi han synes det så spændende ud  😉

Det valgte jeg at skære over og bruge det halve i dag, Jeg fjernede kernerne og skrællede det. Derefter  skar jeg det i tern – for at give smag snittede jeg 2 stilke blegselleri, da græskar godt kan være lidt ferskt. Jeg sauterede  selleri og græskar i 1 spsk smør, hældte 1 dl vand ved og låg på. Da stykkerne var næsten møre, tog jeg låget af og tilsatte 1 dl piskefløde, smagte til med salt, peber, og lidt spidskommen og kogte godt igennem, så var det færdigt og da kyllingen stod og duftede af kanel duftede det lidt af Marokko 😀

———————————————–

Vi fik af hensyn til husfreden pommes frites til.

————————————————-

IMG_2310

store gærklejner

Store Gærklejner:

De store klejner er i bund og grund en fed gærdej, der kunne bruges til kardemommeboller.

150 g  smeltet smør, 2,5 dl mælk, 1 spsk sukker,  2 tskf kardemomme og 1 pk gær blandes. 3 sammenpiskede æg og 500 g mel tilsættes og dejen æltes måske skal der lidt mere mel i afhængigt af æggenes str.

Herefter skal dejen ikke hæve, den tid man er om at rulle ud , skære dem ud og den tid de venter på at blive kogt er nok – når jeg laver mange sætter jeg halvdelen af dejen i køleskab mens jeg ordner den første halvdel.

Dejen udrulles i 3-5 mm tykkelse skæres til klejner i 4 x 8 cm og koges i palmin 2-3 stykker af gangen. Palminen skal være varm så den syder om en træpind, men ikke for varm.

til sidst pyntes med glasur med citronsmag – lækkert

Samme dej kan bruges til donuts – boller med et hul i – koges som klejner og vendes mens de er lune i sukker eller pyntes med florsukker eller glasur

Hvis man ønsker at bage kardemommeboller skal dejen hæve først til dobbelt str, bagefter 20 min på bagepladen -bages ved 210 grader i ca 12 min.

Når jeg laver Doughnuts er det samme dej bare formet til ringe –
Jeg tager et stykke på størrelse med en lille bolle og laver hul i den –
Koges som klejnerne –
De kan pyntes efter ønske (først efter optøning)

IMG_2308

Boller i karry med råkost og ris

BOLLER I KARRY:

25 g smør smeltes og tilsættes 2 spsk karry og 2 spsk mel, piskes godt sammen. tilsættes 2 dl kogende vand og koges op og tilsættes mælk til konsistensen er korrekt. Smag til med salt og peber, tilsæt 300 g kødboller (i dag er mine fra dybfrost) og varm i gennem.

———————————————–

KOGTE RIS:

jeg koger ris efter bagsiden på posen, mine ris der er en JASMIN-RIS,  skal koge 10 minutter og hvile 8 min så er de perfekt løse.

————————————————

RÅKOSTSALAT:

1 stor skrællet gulerod rives tilsættes 2 revne æbler (skrællen er pæn på mine så de blev ikke skrællet) jeg tilsatte 1 dl store rosiner

————————————————-

IMG_2309

 

Mad-plan uge 51

MAD-PLAN uge 51

————————————————————

Mandag……………………..Boller i carry med løse ris

Tirsdag………………………Hel stegt Kylling med rødkålssalat

Onsdag………………………Forloren hare (Skal gøre julerent og har en halv i fryseren)

Torsdag……………………..Lasagne

Fredag……………………….Nakkekam stegt som vildt m bacon og tyttebær

Lørdag………………………Frikadeller med stuvet hvidkål

Søndag………………………Mørbradbøf med bløde løg

———————————————————————

Mandag bruger jeg frosne kødboller. Kyllingen til tirsdag er en krydret julekylling der har ligget i fryseren i 14 dage. Onsdag er en halv forloren hare fra fryseren. Torsdag skal jeg bruge hakket oksekød. Fredag er en halv billig nakkekam købt i lokale Brugs for 69 kr så jeg købte 2 , skar dem over og frøs dem (har stadigt 3). Lørdag skal jeg bruge fars til frikadeller, det har jeg i fryseren og mørbrad  til søndag, har jeg stadigt af de billige fra Brugsen.

Så i denne uge skal jeg købe hakket okse til onsdag. Jeg skal købe kartofler i gårdbutikken, (løg og gulerødder har jeg mange af).æg, æbler og pærer har jeg også. Så i denne uge er indkøbene små, bortset fra mælk, da jeg har købt kolonialvarer til de næste par uger. JEG orker ikke at stå i kø for at hente toiletpapr og kaffefiltre i julemåneden. Nu nøjes jeg med de små hyggelige juleindkøb 😉 .

Biksemad og spejleæg

BIKSEMAD:

Biksemad er hvis det er biksemad som VI kan lide det IKKE tømt køleskab, det kan også komme til at smage godt selv om man bruger forskellige rester, M E N vær kritisk med hvad og hvor meget forskelligt du blander.

VI bruger resten  af kamstegen (fra mandag), skærer det frit for fedt og hårde kanter så det er rent kød. Så hakkede jeg 2 store løg. Jeg havde i forgårs skrællet flere kartofler end vi kunne spise, så de kogte kartofler (fra fredag) blev skåret i små tern som kødet og løgene.

En stor pande (eller en vok), varmes tilsættes 25 g smør og lidt olie, heri ristes først løg, så kommer kød og til sidst kartofler, det ristes godt sammen. Løgene skal være bløde og resten brunt, kniber det med farven kan der tilsættes en dråbe kulør.

————————————————–

SPEJLÆG:

Præcis som med biksemad er der mange meninger om hvordan de skal se ud. MINE skal være hvide og faste i æggehviden, og blommen skal være blød og hvælvet.

Jeg sætter en stegepande over og med det samme lægger jeg 1 spsk smør på panden. Når det er smeltet men stadigt er lyst hælder jeg 7 æg ud på panden OG LÆGGER LÅG PÅ og skruer helt ned. Nu steger de langsomt men de forbliver flotte og hele, da man ikke behøver at stikke i dem undervejs.

——————————————————

Rugbrød og rødbeder passer fint til biksemad , det er en dejlig resteret, og pludselig spiste vi, før jeg kunne nå at få et billede, men det er jo tegn på at det smagte godt.   😉

 

 

Hamburgerkotteletter med grøntsagsbånd

Hamburgerkotteletter:

Kotteletterne er lavet af 5 skiver rå hamburgerryg, der bliver vendt først i sammenpisket æg og så i rasp. Steges gyldne og sprøde i halvt olie/halvt smør – steges de langsomt bliver de rigtig gode.

Jeg har købt en halv hamburgerryg for 69 kr på tilbud – jeg skar 10 skiver af ca 1 cm tykkelse, resten delte jeg i 2 stykker til kogt hamburgerryg – dvs 4 gode middage for 69 kr, det er billigt, men alligevel ordentlig mad.

——————————————————

Grøntsagsbånd:

Alle rodfrugter kan bruges, de skrælles og høvles i bånd med kartoffelskrælleren – her brugte jeg 2 gulerødder og en stor porre – den skal blot skæres i 10 cm lange stykker og så skæres på langs i 1/4 så deler den sig.

En lille smule smør i en gryde og grøntsagerne ned i smøret, de vendes rundt og tilsættes ca 1 dl vand. Læg låg på og damp et par minutter.

———————————————————

Vi fik kogte kartofler og sovs til. Den lyse sovs lavede jeg af væden fra grøntsagerne, jævnet med lidt pisket mel og mælk – smag til med salt og peber

———————————————————-

IMG_2307

Hjemmelavet Mayonaise

Hjemmelavet Mayonaise:

Mayonaise er fremstillet af æggeblommer, salt og neutral olie. Det er billige råvarer, så hvorfor give mere for en erstatning der er mange tilsætningsstoffer i.

Jeg vil ikke nøjes med en smagsløs variant, når jeg kan få den rene vare, og så besværligt er det ikke. Jeg rører en portion og lægger den i en  plastiksprøjtepose, så er der til en uge og det er jo ikke noget man spiser hele tiden.

Den hjemmelavede mayo kan røres op til dressing til alle former for salat – den røres tyndere med mælk/fløde og smages til alt efter hvad den skal bruges til. Prøv en æggesalat med karse, en hjemmelavet karrysalat m. champignon og småtskåret spaghetti eller min favorit “russisk salat” med skåret pasta, rå æbler og hakkede kogte rødbeder –  😉

——————————————————

MAYONAISE:

2 æggeblommer (nogle vil sige pasteuriserede, DET er også det rigtige, jeg er nu sikre på at mine salmonellafrie landæg  er gode nok, og dem bruger jeg)

1 nip salt

1 “dråbe” sennep  (meget lidt)

neutral olie  (Jeg bruger rapsolie)

Æggeblommer, salt og sennep hældes i en skål og røres GODT (det bliver en anelse sejt)

Så tilsættes olie mega-langsomt, til at begynde med få dråber af gangen mens der røres grundigt med et piskeris (her bruger jeg el-pisker på laveste hastighed) – der kan ikke røres for meget. Efterhånden som det samler sig kan olien tilsættes i lidt større mængder, men æggeblommerne skal have lov at binde den efterhånden. I alt bruger jeg ca 1,5 dl olie til hver æggeblomme – det svarer til en tube mayonaise . Jeg plejer at smage til med lidt Citron, det synes jeg passer til den lidt fede smag.

Så “skovler” jeg den op i en plastiksprøjtepose og lukker med en knude, så kan spidsen klippes af og det er til at bruge som en tube-mayo, (jeg lukker så med en klips).

 

Hjemmebagte sigtebrød

Jeg har bagt SIGTEBRØD i dag. Denne opskrift synes jeg smager ligesom et hjemmebagt fra bageren. Det er ikke en jeg har fundet på, men tør godt udgive den da den er offentliggjort i forvejen. Opskriften er meget nem at have med at gøre og det plejer ikke at gå galt.

Den står bag på poserne med 1 kg sigtemel fra coop, og lige nu har vores daglig-brugs tilbud på melet

50 g gær———————————–5o g

3 dl vand———————————-4 1/2 dl

4 dl kærnemælk————————–6 dl

30 g smør———————————50 g

2 tsk salt———————————–3 tsk

700 g sigtemel—————————-1 kg

300 g hvedemel————————–450 g

De mængder til højre er det jeg brugte til 4 brød, når jeg bruger 50 g gær er det ikke en fejl, jeg bruger ofte mindre gær men så hæver det bare lidt længere – det giver en bedre smag.

Gæren udrøres i varmt vand/kærnemælk og resten tilsættes og æltes godt. Dejen hæver til dobbelt str. Formes til brød og lægges i forme, hæver igen til de når kanten så smøres med mælk og bages ved 200 grader i ca 50 min.

IMG_2303