Store Gærklejner:
De store klejner er i bund og grund en fed gærdej, der kunne bruges til kardemommeboller.
150 g smeltet smør, 2,5 dl mælk, 1 spsk sukker, 2 tskf kardemomme og 1 pk gær blandes. 3 sammenpiskede æg og 500 g mel tilsættes og dejen æltes måske skal der lidt mere mel i afhængigt af æggenes str.
Herefter skal dejen ikke hæve, den tid man er om at rulle ud , skære dem ud og den tid de venter på at blive kogt er nok – når jeg laver mange sætter jeg halvdelen af dejen i køleskab mens jeg ordner den første halvdel.
Dejen udrulles i 3-5 mm tykkelse skæres til klejner i 4 x 8 cm og koges i palmin 2-3 stykker af gangen. Palminen skal være varm så den syder om en træpind, men ikke for varm.
til sidst pyntes med glasur med citronsmag – lækkert
Samme dej kan bruges til donuts – boller med et hul i – koges som klejner og vendes mens de er lune i sukker eller pyntes med florsukker eller glasur
Hvis man ønsker at bage kardemommeboller skal dejen hæve først til dobbelt str, bagefter 20 min på bagepladen -bages ved 210 grader i ca 12 min.
Når jeg laver Doughnuts er det samme dej bare formet til ringe –
Jeg tager et stykke på størrelse med en lille bolle og laver hul i den –
Koges som klejnerne –
De kan pyntes efter ønske (først efter optøning)