store gærklejner


Store Gærklejner:

De store klejner er i bund og grund en fed gærdej, der kunne bruges til kardemommeboller.

150 g  smeltet smør, 2,5 dl mælk, 1 spsk sukker,  2 tskf kardemomme og 1 pk gær blandes. 3 sammenpiskede æg og 500 g mel tilsættes og dejen æltes måske skal der lidt mere mel i afhængigt af æggenes str.

Herefter skal dejen ikke hæve, den tid man er om at rulle ud , skære dem ud og den tid de venter på at blive kogt er nok – når jeg laver mange sætter jeg halvdelen af dejen i køleskab mens jeg ordner den første halvdel.

Dejen udrulles i 3-5 mm tykkelse skæres til klejner i 4 x 8 cm og koges i palmin 2-3 stykker af gangen. Palminen skal være varm så den syder om en træpind, men ikke for varm.

til sidst pyntes med glasur med citronsmag – lækkert

Samme dej kan bruges til donuts – boller med et hul i – koges som klejner og vendes mens de er lune i sukker eller pyntes med florsukker eller glasur

Hvis man ønsker at bage kardemommeboller skal dejen hæve først til dobbelt str, bagefter 20 min på bagepladen -bages ved 210 grader i ca 12 min.

Når jeg laver Doughnuts er det samme dej bare formet til ringe –
Jeg tager et stykke på størrelse med en lille bolle og laver hul i den –
Koges som klejnerne –
De kan pyntes efter ønske (først efter optøning)

IMG_2308