Hvordan mad-planerne bliver til ?


Jeg har fået spørgsmålet:
“Hvordan laver du din madplan?”
Jeg har bestemt mig til 4 kriterier –
1…Rimelig i pris (hvis man køber fornuftigt ind, og fryser rester ned.eks: jeg frøs resten af svinekammen ned i mandags, bruges til biksemad senere på ugen)
2…Rimelig at lave arbejdsmæssigt
3…Det skal være den mad som bliver serveret i min familie (en gang imellem er det ikke alles livret, men så kan man udelade det man ikke bryder sig om), derfor er det VORES hverdagsmad.
4…Det skal være lavet at ting som fås i dagligvarebutikkerne, hverdagsmad skal man ikke være tvunget til at køre i specialbutikker efter – Jeg handler meget i vore lokale DAGLIG-BRUGS og i REMA 1000 (det får jeg ikke penge for at skrive , men det passer til vores behov). Jeg bor på landet og synes man skal støtte lokal handel ellers eksisterer den ikke. Jeg køber også æbler, kartofler og friske æg i en lokal gårdbutik.

Jeg skriver ugens 7 dage op på papir – kigger hvad jeg har af grønt (det skal bruges først – STOP MADSPILD).
Så bestemmer jeg, hvad jeg kunne tænke mig at vi får at spise, og fordeler det på dagene –
En dag om ugen får vi noget hvor vi kan bruge de sidste rester af grøntsager (sammenkogt ret, grøntsagsgryde, eller pastasovs hvori der kommes revne grøntsager).
Jeg tager hensyn til hvis der er en dag hvor vi skal noget særligt, så vi enten skal have noget der er hurtigt at lave (her er fryseren min ven).
Nu hvor det er koldt får vi en “suppedag” ( kan også være risengrød).
Jeg ønsker der går mindst 14 dage mellem gengangere – men vi har altså livretter, som i alle andre familier, der tåler gentagelse.
Jeg ELSKER kogebøger , specielt om den lokale befolknings mad – er ret nørdet omkring dem, kan næsten fornemme duftene fra billeder – og får en del inspiration fra dem, men oftest “digter” jeg videre på opskrifterne for at tillempe dem til mine behov og muligheder.

Jeg har fundet ud af at jeg sparer MEGET tid ved at lave en madplan,
jeg sparer også penge ved at kunne anvende det der er indkøbt efterhånden, så der ikke er så stort spild – det kan faktisk ses på, hvor hurtigt vores skraldespand bliver fyldt, og da jeg støtter STOP MADSPILD, er det vigtigt for mig.
At jeg kan spare ressourser, samtidigt med at jeg sparer tid og penge, synes JEG er genialt.

Fra det nye år vil der så vidt muligt være en alternativ opskrift, hvor der tilgodeses mennesker med alternative behov (vegetarer, allergikere osv.) –
Da min familie kan spise det meste vil vi da også afprøve disse opskrifter, måske får vi endda nogle nye livretter 🙂