I dag skal vi have resten af nakkestegen

I går var det nemt Hakkebøf og bacon og kartoffelbåde, det blev endnu nemmere da sønnen synes de skulle serveres  som burgere.

Det bliver faktisk sund mad når burgerboller er de gode og bøfferne er hjemmelavet “hakkebøf” der er banket godt flade stegt hurtigt i lidt olie på panden, så lavede vi burgere som vi hver især kan lide dem med rester af grønt og salat, serveret med kartoffelbåde er de rent MAC HOMEMADE og bedre end burgerbaren.

I dag skal  vi have resten af nakkestegen med grøntsager kartofler og brun sovs og agurkesalat, det er nemt, stegen lunes i ovnen ved svag varme.

Kartofler skrælles og koges i saltet vand,

Broccoli og gulerødder ordnes og koges til der stadigt er bid i dem.

Skyen fra stegen jævnes, smages til, og tilsættes evt kulør

serveres pænt skåret i skiver med grøntsager,

Jeg tror vi skal have dessert i dag, en blanding af frisk frugt og dåsefrugt med flødeskum, det kan sønnen lide.

kødsovs og pasta som vi fik den tirsdag

KØDSOVS

2 fed hvidløg og en halv lille chili hakkes og svitses i lidt olie den halvdel a der blev taget fra  mandag tilsættes og der tilsættes 2 dåser hakkede tomater koges godt sammen ca 15 min, smages til med salt, peber og krydderurter

PASTA

kog en pose pasta som der står bag på posen, jeg koger vores pasta 10 min. men det svinger fra 5 – 15 min alt efter fabrikat.

Serveres med råkostsalat

Millionbøf med mos og rodfrugter

BAGTE RODFRUGTER

Jeg startede med at skrælle 3 gulerødder, 1 stor pastinak og 2 mindre rødbeder.

Delte dem i stave og lagde dem i en plastikpose, hældte citronolie i og lukkede posen tæt. Så vender jeg den en gang imellem mens jeg laver resten klar.

Jeg skar 2 pærer i kvarte og skar skroget ud, de skal ikke skrælles.

Pærer og grønt hældes i et fad og sættes i en 180 grader varm ovn ca 60 min, hvis de bliver mørke kan de dækkes med folie.

 

MILLIONBØF

2 store løg snittes i tern og brunes i lidt olie/smør 1/2 kg fars tilsættes og brunes godt. Jeg tilsætter så 1 spsk vegetarisk boullionpulver samt 1 dl vand.

Når det er brunet  i ca 15 min tager jeg halvdelen fra i en bøtte med låg og sætter i køleskabet til i morgen til kødsovs, resten tilsættes en dåse hele små Champignons,  urtesalt, peber og en spsk paprika. Jævnes og tilsættes kulor.

 

KARTOFFELMOS

3/4 kg kartofler skrælles og skæres i stykker .

Sættes over og koger uden salt til de er helt møre, så hældes vandet fra og de piskes godt igennem med en klat smør, salt og hvid peber.

Jeg tilsætter gerne selleri , persillerod,  pastinak eller jordskokker til min “kartoffelmos” det giver en lettere  og luftigere mos og  1/3 kan tilsættes uden det kan ses og så kan børn spise grøntsager da de ikke kan ses. Samtidigt får man en mos der færre kalorier i end hvis det er ren kartoffelmos, (ideen stammer fra vægtkonsulenterne og vi bruger det ofte). Blandes rodfrugterne er der god mulighed for at få anvendt de sidste rester i grøntskuffen.

 

Rester af mos:

Vi fik en rest mos tilbage  (ca 2,5 dl), den blander jeg i morgen med et æg og 1 dl reven mozzarella og rasp til det er som en fars, former det og steger det til “frikadeller”, serveres det med friske kogte æg, tomat, agurk og en god kødpølse fra slagteren er det frokosten i morgen med brød til.

Jeg forsøger så vidt muligt at bruge rester frem for at smide mad ud. For det første er det god økonomi og samtidigt er jeg tilhænger af “STOP MADSPILD”,  da jeg synes det er vanvittigt at familier smider op til 1/3 af den mad  der bliver købt ind ud i skraldespanden. En stor del af dette skrald kan anvendes hvis det bliver sat i køleskabet med det samme og hos os genopstår det ofte som frokost i en pizza,  tærte  eller hvis der er blandede kogte grøntsager som vegetarisk biksemad, smagt til med sød chilisovs og spejlæg – det er ikke så ringe endda.

 

 

 

Ny madplan for uge 42

Jeg har holdt ferie, det var dejligt og tiltrængt, men nu er jeg klar igen.

Mandag………………………………Millionbøf og kartoffelmos og ovnstegte rodfrugter

Tirsdag……………………………….Pasta og kødsovs og revet gulerod (børnebørn på besøg)

Onsdag……………………………….Nakkefilet stegt som vildt med “syltetøj” (stadigt børnebørn på besøg)

Torsdag……………………………… Hakkebøf med bacon og kartoffelbåde

Fredag………………………………..Rester af nakkefilet fra onsdag

Lørdag………………………………..Kylling i karry med ris

Søndag……………………………….?????

 

indkøbene i denne uge er hakket oksekød (1kg) 1 nakkekam uden svær (tilbud i lokale brugs 89kr) og en pakke kyllingekød (inderfilet).

Grøntsager er kartofler, 1 pose rodfrugter, 1 blomkål, løg og 1 stk agurk – frugter jeg har valgt æbler og pærer, det er årstiden og de er gode lige nu.

Som ekstra skal jeg bruge 2 pakker bacon (onsdag og torsdag), pasta og ris  (jeg købte 3 poser økologisk pasta for 20 kr i den lokale brugs og ris har jeg stående fra sidst)

Kødet kostede 160 kr -grøntsager 45 kr – frugt 30 kr og diverse 35 kr, jeg brugte 130 kr på andre varer ( mælk, mel, kaffe, olie, smør osv.) altså ialt 400 kr.

Så er køleskabet fyldt og det er ikke de store ting jeg mangler de  næste dage.

 

 

vokret

vokret er en god måde at bruge rester af peberfrugt og forskellige rodfrugter, jeg lægger dem jeg vil bruge i en skål med koldt vand nogle timer, så er en halv pastinak, et lille stykke selleri og de sidste gulerødder lidt nemmere at skære ud.

Skær alt ud i strimler som en tændstik, hvis du har lidt broccoli eller blomkål så del den i små buketter, stilken snittes. hvis du har et stykke kød du vil have i  snitter du det i tynde strimler (et stykke krydret chorizo-pølse fungerer også fint)

varm 1 spsk olie op og tilsæt krydderier efter ønske, det kan være kryddeurter eller tørrede krydderier alt efter hvad man kan lide, steg kødet først få min.  Tag det op, nogle kører det op på siden af vokken men det synes jeg kan være svært at styre

tilsæt så grøntsagerne de hårdeste først (rodfrugter) og med 2-3 min mellemrum de øvrige , jeg slutter med peberfrugt og evt spidskål da jeg godt kan lide der er lidt bid i det.

tilsæt kødet og smag til, syltede pebre eller chutney smager godt i vokmad, men fidusen er man kan bruge det man har derhjemme.

Vi serverer det med hele råsyltede blommer og løse ris (vi bryder os ikke om de klistrede typer)

squash – suppe

Jeg er blevet mindet om at skrive opskriften på SQUASH-suppe, så her er den Helle <3

 

Jeg købte en stor squash der vejede næsten 3,5kg (den kostede 5 kr)

Jeg brugte halvdelen, da jeg havde halveret den og udhulet den, var der ca 1kg squash, der blev skåret i stor stykker.

1 stort løg eller 2 små hakket groft

2 små fed hvidløg snittet et par gange

Det hele svitses i 1 spsk olie tilsættes 1 l boullion , koges til det er godt mørt, blendes og tilsættes lidt 1 dl fløde og smages til med salt peber og hakkede krydderurter

Ved servering dryppes med lidt chiliolie efter smag.

Denne suppe smager kanongodt og kan laves med feks. jordskokker, selleri, græskar (feks butternut) eller pastinakker , men squash er BILLIGE lige nu, mange har i overflod af forskellige græskartyper i overskud. Jeg bruger samme opskrift til kartoffelsuppe, men pynter med bacon.

madplan for uge 40

Godt jeg ikke fik skrevet denne i går formiddags så havde den set anderledes ud, MEN min fryser gik i stykker så jeg skal bruge dagen på at redde hvad reddes kan, godt jeg var gået i tænkeboks om at skifte så der er ikke så meget i .

Har syltet 3,5 kg blommer her til morgen, så er de væk. Har kogt medisterpølsen (den sidste hjemmelavede), det bliver aftensmad i dag. Skal lave frikadeller lidt senere af 1kg fars, det bliver så aftensmaden i morgen og frokost onsdag, onsdag skal vi have pizza, torsdag =?, fredag skal vi have rugbrød, da jeg tager på weekend. Ingen skal føle sig forfærdelig utilstrækkelig fordi der serveres Rugbrød til aften, det er sundt og nemt og en gang imellem er der da andre ting der optager en og rugbrød vil altid være sundere end junk-food

Mandag……………..Medisterpølse og blommegrød

Tirsdag………………Frikadeller og resten af grøden fra mandag

Onsdag……………….Pizza

Torsdag………………Vokmad  (tror jeg)

Fredag………………..Rugbrød

 

lasagne af en rest

Når jeg laver Lasagne bruger jeg enten en rest af en kødsovs som jeg tilsætter ekstra grøntsager og tomat, da der skal være en del væde.

I dag brunede jeg lidt bacontern, 1 løg og ca 1/5 revet selleri, så tilsatte jeg 2 hakkebøf der var tilbage fra den anden dag (jeg smuldrede dem med en gaffel først), så kom jeg en dåse hakkede tomater og lidt chilisovs  i og smagte godt til med krydderurter. Det lagde jeg imellem lasagnepladerne. Hældte en hvid opbagt sovs over (ca 3/4-1l) satte den i ovnen i 40 min ved 200 grader, så var den færdig og blev serveret med en salat af icebergsalat, ærter, majs og agurk

madplan for weekenden

Lørdag………………………Lasagne

Søndag………………………krebinetter

Mandag……………………..Suppe af Squash med hjemmebagt brød (jeg skal bage så er det godt med noget der kan passe sig selv)

Forloren hare og æbler med gele

Forloren hare laver jeg af kalv/flæsk og serverer med æbler m/gele og kartofler og sovs smagt til med ribsgele, gammeldags – ja men et hit hos voksne og børn.

500 g fars

1 æg

2,5 dl mælk

2 – 3 dl rasp mindst

salt, peber og 1 tsk stødt ingefær

1 pk bacontern

Det hele æltes sammen, (jeg gør det i en plastikbalje) til det kan formes til et FAST brød ellers tilsættes mere rasp

Tilsidst trilles brødet ned i en pakke bacontern, tryk dem godt fast. På denne måde tager “haren” mere smag af bacon.

Steges i ovn i 50 min ved 190 – 200 grader

Farsen kan købes for 20 – 25 kr på tilbud og bacontern koster ca. 10 kr og der bliver med nok til 5 – 6 personer (14 skiver)

 

Æbler med gele

5 æbler skrælles , (hvis man bruger nedfaldsæbler skal der være mindst 2 halve æbler pr person)

de skæres i halve og kernehuset fjernes, lægges med den buede side opad på en tallerken

drysses med en spsk sukker og en spsk vand, sættes i mikroovnen ved fuld effekt i 1 minut, herefter vendes de og får 15 – 60 sek. alt efter hvilken ovn man bruger, (min skal have 20 sek), så er de møre skal køle af og fyldes med 1 tsk ribsgele i “hullet”

Fra man starter med at skrælle til de er færdige går ca 5 min og det er et tilbehør som specielt børn holder af.

Vi fik kogte kartofler og en skysovs der var smagt til med ribsgele, Der kunne også serveres en salat eller yderligere grøntsager, men det mætter altså rigeligt uden.