madplan for uge 39

Mandag……………………….Forloren hare med æbler med gele

Tirsdag………………………..Stegt flæsk og persillesovs med grøn salat

Onsdag………………………..Kyllingbryst i Carry og ris

Torsdag………………………..”byg selv burger” med hjemmebagte boller

Fredag…………………………Pasta og Kødsovs

Lørdag

Vi har fået gjort rent (grundigt) og der er ryddet en del op i sommerhus efter at der blev arbejdet på både væg og tag i går, så vi har spist lidt sent. Vi har fået krebinetter og stuvede porrer, kartofler og hjemmebagt brød.

Krebinetter er fars (kalv og flæsk) der bliver formet som hakkebøf. Nogle vender så i æg og rasp, men det suger rigtigt meget fedtstof under stegning. Jeg vender kun i rasp og presser dem godt ned i raspen, så steger jeg i smør, de bliver sprøde uden at suge særligt meget fedtstof (kalorier sparet) 🙂

De stuvede porrer er porrer i skiver der er kogt og dryppet af , gem lidt af kogevandet til sovsen. Så laver jeg en sovs af lidt kogevand og lidt mælk koger det op og jævner med lidt mel og vand der er pisket jævnt, tilsidst tilsætter jeg en spsk smør, salt og peber.

Brødet var bare et brød bagt af  vand, gær, hvedemel, sødet med lidt honning og salt. jeg bagte af et kilo mel og formede det til et stort rundt brød som et landbrød. Så er der brød til morgenmad de næste par dage.

 

WP_000048

madplan for weekenden

Lørdag:…………………………….Krebinetter og stuvede porrer

Søndag:…………………………….Hamburgerkottelet med grøntsager

Mandag:……………………………Forloren Hare og æbler med gele

Porrer er billige og flotte lige nu og det er nu de første æbler er superfriske så jeg vil bruge nogle til en kage i weekenden og til æbler med gele mandag.

Planlægning af indkøb

Jeg er lidt træt af at høre og læse om politikere og økonomer der har travlt med at “forklare og bevise” at man kan leve for 20 kr om dagen. For mig virker det som en slags blåstempling af en konstant nedskæring af ydelser og jeg  mener det er en forkert indgangsvinkel til det at leve billigt. Der har ALTID været mennesker der har levet på et mindre budget, og om vi kan lide det eller ej så vil der også altid være det, enten selvvalgt eller af nødvendighed. Tidligere så man det som en fordel at den der stod for husholdningen var god til at spare  og holde et budget. I dag “kører vi kortet” og de fleste af os ved faktisk ikke helt hvad vi har brugt og til hvad, vi har en anelse, men ser vi nærmere på det, er vi mange der får en overraskelse.

Jeg har valgt at inddele mine indkøb i 8 grupper og så tildele hver gruppe et beløb ugentligt i gennemsnit.  Det er en metode der passer til mig, andre vil sikkert vælge at gøre det på en anden måde, det vigtige er at man skaber et overblik over hvad der bliver brugt.

1……FRUGT……………………………………………… 30 kr

2……GRØNTSAGER……………………………………30 kr

3……MÆLK………………………………………………..56 kr   (fast 7 liter minimælk)

4……OST OG SMØR……………………………………40 kr

5……KOLONIALVARER…(mel, kaffe osv.)…..100kr

6……PÅLÆG………………………………………………20 kr

7……KØD……………………………………………………90 kr

8……ÆG OG KARTOFLER…………………………..25 kr

IALT…………………………………………………………390 kr

Ovenstående betyder at når jeg har planlagt og handlet i de 8 grupper, har jeg (næsten) altid hvad jeg skal bruge og det er muligt at holde budgettet på 750 kr om ugen. Det er ikke en fejl at der ikke står brød på, da vi spiser hjemmebagt brød og mel hører under kolonialvarer. Jeg ved, der er mennesker der har endnu mindre, og så  vil der skulle skæres og tilpasses i alle grupper og man skal være meget nøjeregnende med HVAD og HVOR man handler, men det kan lade sig gøre.

I sidste uge købte jeg et stort hvidkålshovede og 2 kilo gulerødder. hvidkålshovedet skærer jeg af løbende og opbevarer det i en pose i køleskabet, så holder det sig fint og det rækker til flere gange. Det blev til stuvet hvidkål og råkost i sidste uge og  fyld i carrygryden og råkost i denne uge , så sammen med de 2 kilo gulerødder har det på forskellig måde været en del af vores grøntsagsskuffe i 2 uger. Suppleret med agurker, tomater og løg fra gårdbutikken og 1 bakke snackpeber (billige i øjeblikket) samt et bundt porrer og 1 broccoli har vi brugt 95 kr på grøntsager i 2 uger og da der er beregnet 50 kr om ugen holder budgettet.

I denne uge har jeg købt “FEJØFRUGT” ved en bod 1 pose pærer til 15 kr og en pose æbler til 10 kr, 5 bananer og en bakke friske figner i Netto til i alt 19 kr. Jeg udnytter de muligheder jeg har lokalt, og hvis det skal hænge sammen økonomisk må man finde de muligheder der er der hvor man bor.

Carrygryde med kikærter

Når jeg en gang imellem laver mad med kikærter og tørrede bønner skyldes det, at jeg ikke spiser ret meget kød, derfor er jeg opmærksom på om jeg får proteiner andre steder fra. Tørrede ærter og bønner indeholder nogle meget sunde vegetabilske proteiner.

Carrygryde med kikærter:

1 spsk. olie

1 spsk. carry

salt, peber evt spidskommen og ingefær

1 hakket løg

1 finthakket fed hvidløg

! – 2 store gulerødder skåret i tændstiktykke strimler

1 snackpeber i fine strimler

Ca 1 liter fintstrimlet hvidkål

2,5 dl kogte kikærter

Løg og hvidløg steges i den varme olie, krydderier tilsættes sammen med gulerødder og de stegs med i ca 5 min, herefter tilsættes resten og det steges til grøntsagerne er møre, men med lidt bid .

Serveres med løse ris og sprødstegt bacon.( vi fik også det sidste varme flute fra i søndags)

 

WP_000046

 

 

Frikadeller og porretærte

Jeg rørte frikadellefars af 500 g hakket skinkekød, den kan man røre som man plejer (“alle” har deres rigtige måde at gøre det på), ELLER man kan bruge denne nemme:

500 g hakket kød

1 dl havregryn

2 – 2,5 dl vand

1/2 pose “Frikadellemix”  ved kun at bruge den halve mængde frikadellemix sænker man saltinholdet i frikadellerne og de bliver gode alligevel. I følge de nye kostråd skal vi mindske indtaget af salt, og de fleste får rigeligt salt i løbet af en dag.

Det hele røres sammen  står og hviler lidt og steges i halvt smør og halvt olie.

 

Porretærte:

Jeg bagte små porretærter, men det kunne lige så godt være en stor. Jeg har 2 muligheder for tærtedej:

Tærtedej nr 1

150 g smør

150 g mel (heraf kan 50 g være fuldkornshvedemel eller havregryn)

1 – 2 spsk vand

smørret smuldres i melet og samles med vandet, lad være med at ælte for meget.

Rulles ud og lægges i formen.

 

Tærtedej nr 2:

Denne er en kalorievenlig udgave, jeg har lært opskriften hos vægtkonsulenterne for flere år siden, men bruger den stadigt da den er så nem at lave.

150 g light mayonaise ( ja, du læser rigtigt)

150 g hvedemel ( 50 g kan erstattes af fuldkornshvedemel eller havregryn)

begge dele røres sammen med en ske, og samles så med fingrene til en blød dej, dejen får en konsistens som blød marcipan og er let at arbejde med

Den presses ned i formen med fingrene med det samme ( der bliver 6 små forme eller en stor)

Fyldet til tærterne var :

1 stort hakket rødløg der steges blødt i lidt olie, så tilsættes 1-2 porrer i tynde skiver, de steger med til de falder sammen.

Fyldet lægges i tærtebundene og overhældes med 2 store æg pisket sammen med 3/4 dl mælk

bages ved 180 grader i ca. 1/2 time (lidt mere til en stor tærte.)

Jeg lavede en sovs af græsk yoghurt rørt med sød chilisovs, vi fik pasta”penne” til.

 

WP_000045

Madplan uge 38

Jeg har nu lavet den nye madplan for uge 38:

Mandag…………..Frikadeller med små porretærter og pasta

Tirsdag……………Carrygryde med kikærter og bacon og løse ris

Onsdag……………Hakkebøf med bløde løg, kartofler og broccoli

Torsdag…………. Sammenkogt ret med kalkun og paprika hertil pastaskruer

Fredag……………Stegte pølser, pastasalat og pommes frites

Fordele ved madplan

Jeg har opdaget at en madplan kan have sine fordele. Nu ved jeg hvad jeg skal tage op af fryseren aftenen før. Jeg står ikke så ofte og mangler et eller andet, da jeg jo har indkøbsseddel med ud at handle, så husker jeg det hele. Vi undgår en del hovsaløsninger, der kan være dyrere og frem for alt er jeg blevet glad for at jeg sparer en hel del tid på at handle (så sjovt er det ikke at handle købmandsvarer). Jeg har i denne uge brugt en del af denne tid til at rydde op nogle af de steder jeg til hverdag skubber lidt til side.

I næste uge har jeg tænkt mig at jeg vil bruge noget tid på at rydde op i mine mange hobbykasser, det er vist længe siden og måske kan man finde noget spændende. Så på en måde bliver den overskydende tid brugt til en form for afstresning og det er da en god ide. Madplanen er i hvert fald noget jeg vil beholde også efter denne måned, når min udfordring ophører.

Jeg har nogle ideer til nogle andre ting jeg vil afprøve, men mere om det senere;)

 

Søndag skal vi have porresuppe

I dag skal vi have porresuppe med hvidløgsflute:

Jeg bruger 3 store porrer, der skæres i skiver.

1 stort løg

1 fed hvidløg

1 spsk smør

1 l boullion ( af pulver eller tern)

1 dl fløde (vi bruger piskefløde, men her kan der spares kcal, men jeg synes det går ud over konsistensen)

1 hvidløgsflutes  Jeg brugte et neutralt som jeg skar nogle dybe ridser i og pressede hvidløgssmør ned i, tilsidst blev det                           varmet i ovnen.

Jeg smeltede smørret og stegte løg og hvidløg klare, tilsatte porrer og boullion, og kogte porrerne møre.

Suppen blendes og koges op med fløden, smages til med salt og peber og serveres med det varme  flute

 

WP_000044