Planlægning af indkøb


Jeg er lidt træt af at høre og læse om politikere og økonomer der har travlt med at “forklare og bevise” at man kan leve for 20 kr om dagen. For mig virker det som en slags blåstempling af en konstant nedskæring af ydelser og jeg  mener det er en forkert indgangsvinkel til det at leve billigt. Der har ALTID været mennesker der har levet på et mindre budget, og om vi kan lide det eller ej så vil der også altid være det, enten selvvalgt eller af nødvendighed. Tidligere så man det som en fordel at den der stod for husholdningen var god til at spare  og holde et budget. I dag “kører vi kortet” og de fleste af os ved faktisk ikke helt hvad vi har brugt og til hvad, vi har en anelse, men ser vi nærmere på det, er vi mange der får en overraskelse.

Jeg har valgt at inddele mine indkøb i 8 grupper og så tildele hver gruppe et beløb ugentligt i gennemsnit.  Det er en metode der passer til mig, andre vil sikkert vælge at gøre det på en anden måde, det vigtige er at man skaber et overblik over hvad der bliver brugt.

1……FRUGT……………………………………………… 30 kr

2……GRØNTSAGER……………………………………30 kr

3……MÆLK………………………………………………..56 kr   (fast 7 liter minimælk)

4……OST OG SMØR……………………………………40 kr

5……KOLONIALVARER…(mel, kaffe osv.)…..100kr

6……PÅLÆG………………………………………………20 kr

7……KØD……………………………………………………90 kr

8……ÆG OG KARTOFLER…………………………..25 kr

IALT…………………………………………………………390 kr

Ovenstående betyder at når jeg har planlagt og handlet i de 8 grupper, har jeg (næsten) altid hvad jeg skal bruge og det er muligt at holde budgettet på 750 kr om ugen. Det er ikke en fejl at der ikke står brød på, da vi spiser hjemmebagt brød og mel hører under kolonialvarer. Jeg ved, der er mennesker der har endnu mindre, og så  vil der skulle skæres og tilpasses i alle grupper og man skal være meget nøjeregnende med HVAD og HVOR man handler, men det kan lade sig gøre.

I sidste uge købte jeg et stort hvidkålshovede og 2 kilo gulerødder. hvidkålshovedet skærer jeg af løbende og opbevarer det i en pose i køleskabet, så holder det sig fint og det rækker til flere gange. Det blev til stuvet hvidkål og råkost i sidste uge og  fyld i carrygryden og råkost i denne uge , så sammen med de 2 kilo gulerødder har det på forskellig måde været en del af vores grøntsagsskuffe i 2 uger. Suppleret med agurker, tomater og løg fra gårdbutikken og 1 bakke snackpeber (billige i øjeblikket) samt et bundt porrer og 1 broccoli har vi brugt 95 kr på grøntsager i 2 uger og da der er beregnet 50 kr om ugen holder budgettet.

I denne uge har jeg købt “FEJØFRUGT” ved en bod 1 pose pærer til 15 kr og en pose æbler til 10 kr, 5 bananer og en bakke friske figner i Netto til i alt 19 kr. Jeg udnytter de muligheder jeg har lokalt, og hvis det skal hænge sammen økonomisk må man finde de muligheder der er der hvor man bor.