Lørdag

I dag har jeg hentet æg og tomater og en lille sæk med løg i den lokale gårdbutik,  i den lokale brugs fik jeg 3 krumme danske agurker for 10 kr, så er der friske ting til i næste uge.

Vi er inviteret til fødselsdag i dag så vi skal ikke lave mad i dag, jeg tror vi skal have porresuppen i stedet i morgen , så laver jeg kikærtegryde en anden dag,  vi kan begge godt lide suppe og flutes.

Da vi var i gårdbutikken havde de mange fine ting, Kartofler, fine rødbeder og store squash samt honning og små  sjove græskar, men, da man ikke skal købe mere end der bliver spist købte vi kun det vi skulle bruge.

Vi køber ofte  ting ved lokale boder, når vi kører en tur. Det er billigere end i butikkerne , det er friskt og  det er årstidens frugt og grønt. Efterhånden har vi en ide om hvor der sælges tomater og persille og hvor der lidt senere sælge forskelligt kål. Det er en af de fordele der er ved at bo på landet. En anden er at man ofte har en have hvor der selv på et lille stykke kan dyrkes noget der i en lille målestok kan bidrage til husholdningen. Vi gør ikke voldsomt meget ud af vores havedyrkning, men har da haft lidt kartofler og tomater,  så har vi haft lidt jordbær  og hindbær der er kogt til marmelade. vi har lagt persille i fryseren og senere skal vi have gravet nogle jordskokker op, vi har kun lidt og mest for de kønne gule blomster, men har man en gang sat  en håndfuld jordskokker har man dem altid. Brombær har vi plukket på en skovtur sidste weekend (de er syltet) og blommer har min mand plukket hos nogle bekendte i stor stil (der er kogt marmelade og  lagt i fryseren til blommekage og blommegrød). Vi køber ikke marmelade hele året, vi laver ca 40 glas af standardstørrelse , det er det forbrug vi har på et år. Senere på året koger vi gerne marmelade af æble/hyben og jeg laver nogle glas af appelsin/revet gulerod. Skulle der blive lidt overskud er det fine små gaver og familien kan også aftage lidt.

Jeg er gået lidt i tænkeboks, da jeg overvejer at købe en ny fryser. Jeg har kun en lille skabsfryser, men synes den er lidt dyr i drift, Jeg vil gerne  have plads til at udnytte fordelen ved at købe kød i lidt større portioner, og det den ikke stor nok til. Jeg køber i øjeblikket meget  kød i vores lokale dagligbrugs, de har ofte gode tilbud på “storkøb” på 2-5 kg, jeg selv kan skære ud, men ville gerne købe  større portioner direkte af slagteren. Det ville give en kilopris svarende til hakket kød, så det må overvejes. 🙂

 

 

Kartoffel-frikadeller

Disse kartoffelfrikadeller blev faktisk rigtig gode, næste gang vil jeg krydre dem lidt kraftigere (de var børnevenlige).

Jeg brugte 4 dl kogte kartofler som jeg kørte til “kartoffelsne” ved at bruge min kartoffelmoser, men de kan også presses igennem en si, det giver samme resultat, så tilsatte jeg 2 æg, 1 dl rasp, salt, peber, knust hvidløg og 1/3 pose mozzarellaost,  farsen blev fast og jeg formede 7 frikadellestore boller og stegte dem langsomt i halvt smør og halvt olie, så blev de lys, lidt sprøde og fine.  Jeg kogte blomkål til og stegte  gul og rød peberfrugt i lidt olie og smagte til med 1 spsk sød chilisovs, vi fik et par skiver hjemmebagt brød til og ekstra chilisovs.

Så fik jeg brugt resten af de kogte kartofler fra i onsdags og peberfrugterne som jeg har skåret af til madpakker og salat, blomkålen var også et halvt der lå i grønsagsskuffen, det er vigtigt både for økonomien og for  at begrænse madspildet, som efter min mening er alt for stort. For ikke så længe læste jeg at hver person smider for mindst 4000 kr mad ud hver år, det er for en famile som vores på 3 personer ca.12000 om året, det er faktisk penge vi kunne bruge på noget sjovere feks en ferie ell. lignende..

Desværre har jeg et teknisk problem men lover at lægge et billede op senere på facebook.

Sidste halvdel af madplan i uge 37

Det kan ses at Manden og jeg er alene hjemme hele weekenden, vi kan lide vegetarmad, det kan sønnen ikke, så når chacen er der skal vi have grøn mad i weekenden:

Torsdag ………………….Kotteletter med salat, ris og paprikasovs

Fredag ……………………Kartoffelfrikadeller med Mozzarella og kogt blomkål

Lørdag ……………………Porresuppe og hvidløgsflutes

Søndag ……………………Kikærtegryde med ris

Mandag……………………Frikadeller

Min ven – Bagemaskinen

Jeg har i dag sat min  bagemaskine i gang med at bage et  brød, det er anden gang i denne uge, da vi helst vil have “hjemmebagt” brød. Nogle synes det er snyd JEG synes der er nemt, og da jeg vil bruge min tid på noget andet må man prioritere. I maskinen kan man bruge færdigblandinger  eller blande tingene selv i maskinen, jeg gør begge dele.

De fleste melblandinger vurderer jeg som OK, brødet bliver bedre end meget af det færdigkøbte. Hvis man ser sig for kan de af og til fås på tilbud, og da der bliver 2 brød af hver pose synes jeg det er rimeligt i pris. 2 brød koster 40-50 kr hos i bagerafdelingen, mine koster ca 15 kr hvis de er lavet af færdigblanding og er billigere hvis jeg blander dem selv, men så får jeg heller ikke turen til bageren 🙂

Kageblandinger synes jeg generelt er for ringe en kvalitet og dem bruger jeg ikke. Kage er noget man kun skal spise engang imellem, så bruger jeg gerne tiden på at bage den “rigtigt”. Brød spiser vi hver dag og der skal bages tit (ca hveranden dag), så der synes jeg det er nemt med maskinen.

Sidste gang jeg bagte satte jeg et  “MØRKT BONDEBRØD” over i den ene maskine det er en melblanding fra LIDL til ca 14 kr, der skal blot hældes vand i maskinen og så en halv pose melblanding , da der  er gær i deres blandinger, og så startes, det er nemt men kan da også æltes, hæves og bages i almindelig ovn. Lidt mere arbejde, men prisen er den samme.

I den anden maskine blandede jeg selv et “ROSINBRØD” således  3,5 dl halvt vand halvt mælk, 300 g hvedemel og 150 g fuldkornshvedemel, 2 tsk sukker, 1/2 tsk salt , 1,25 dl rosiner og en halv pakke tørgær i nævnte rækkefølge. Jeg indstillede maskinen på et lyst brød og startede maskinen. Denne opskrift kunne også være æltet i hånden, forhævet, lagt i form og bagt i almindelig ovn.

Og du læste rigtigt, jeg har 2 maskiner. Det har jeg fordi: de fleste bagemaskiner  har en blandings-skrue i bunden og bager derfor et ret firkantet brød,  da jeg har haft den slags siden de kom på markedet og der så kom en ny model der havde to skruer og bagte et mere aflangt brød, valgte jeg at købe en sådan. Det vil jeg ikke anbefale, da de er vanskeligere at få det færdigbagte brød ud af, da der er 2 skruer der skal slippe brødet. For det meste bruger jeg kun den med 1 skrue, der tager jeg formen op og lægger den på siden , 2-3 minutter senere kan det vendes ud på en rist.

I dag blev det et “FRANSKBRØD” :  3,25 dl vand, 400 g hvedemel, 2 tsk sukker, 1 tsk salt og 1/2 pk tørgær eller 1/3 pk. frisk gær. Denne opskrift bruger jeg også når jeg tidsindstiller maskinen til at lave nybagt brød til morgenkaffen i weekenden – så dufter der af nybagt brød i køkkenet når man står op – herligt

Gratin med grøntsager og hamburgerryg

Jeg skar først kød og grønt fra i søndags i mindre stykker – til side med dem

Smelt 50 g smør og tilsæt 50 g mel og 2,5 dl mælk mens der piskes, så koges det op under piskning, (det bliver en sej TYK opbagning). hældes i en skål og tilsættes 4 æggeblommer under kraftig piskning – tilsæt salt og peber – vend kødog grønt i.

Så piskes de 4 æggehvider meget stive (hvis man snyder så tilsæt 1/4 tsk bagepulver) de vendes forsigtigt i den første skål ad et par gange undgå at slå al luft ud af hviderne.

Hældes i et smurt ovnfast fad drysses med lidt rasp og bages i 45-50 min ved ca 190 grader.

Blev serveret af en salat med kikærter, pasta og rød peber og en dressing af 1 presset limefrugt, olie, honning, , hvidløgspeber og salt. Alt piskes godt  og hældes over salaten.

WP_000035-2

Min madplan for uge 37

Mandag…………………….Æggekage

Tirsdag……………………..Gratin med rester fra søndag, hertil pastasalat med kikærter

Onsdag……………………..Hjemmelavet Medisterpølse medstuvet hvidkål og kartofler

Torsdag…………………….Koteletter med ris, salat og paprikasovs

I weekenden er manden og jeg alene hjemme, så jeg tror vi skal have vegetarmad, DET bryder sønnen sig ikke om, men vi andre kan godt lide det, så det finder jeg ud af senere. Jeg spiser personligt ikke meget kød og i perioder spiser jeg  en kost uden kød og fisk, men med æg , ost og mange grøntsager, det kalder jeg for “luksusvegetarisme”.

Jeg synes at jeg efter en periode med den grønne kost får mere energi og overskud, samt mindre ledsmerter, om det er sandt – det ved jeg ikke – men usundt er det heller ikke – en “bivirkning” er at jeg gerne får vægten reguleret med 2-5 kilo efter sådan  en  månedstid . 🙂

Når jeg har skrevet Hjemmelavet Medisterpølse på , er det fordi min mand og jeg for et stykke tid siden lavede medister og på et senere tidspunkt vil jeg give opskriften. Det er da et arbejde, og man kan da bare købe den man synes om, men den man selv laver, bliver god og man ved hvad der er kommet i hvilket jeg sætter stor pris på.

Jeg skal bruge kikærter tirsdag så jeg sætter dem i blød i dag. De skal i blød i rigeligt vand, vandet skal stå 5 cm over ærterne, så skal de i morgen skylles og koges i rent vand til de netop er møre men ikke overkogte så smager de lidt af nødder. Bliver der flere end man skal bruge fryses de ned i små portioner så er de klar til salat eller en grøntsagsgryde a la en indisk curry (det var måske en ide til weekenden).

 

 

 

 

 

 

Mandag

Vi er i gang med en ny uge  og de fleste har travlt, så i dag skal vi have æggekage, den laver jeg meget gammeldags af mange friske æg, en lille smule fløde, friskkværnet peber og finthakket purløg, ingen salt, da jeg steger i lidt fedt fra den bacon der skal på toppen den er salt i forvejen (og her har vi meget forskellig smag ang. salt).

Jeg steger først bacon sprødt på panden og tager den af og lægger på et stykke køkkenrulle. Så pisker jeg 6-7 æg (mine er STORE) med friskværnet peber og ca. 1/2 dl fløde eller lidt vand (mælk kan gøre æggemassen grynet). Så hælder jeg massen op på panden, hvor der er lidt afsmeltet fedt fra bacon, SKRUER NED på næsten lavt blus og lader æggemassen stivne mens jeg med en spartel skubber det stivnede i bunden væk fra midten, tilsidst lægger jeg låg på og lader den stå lidt på blusset, så er den stivnet på overfladen og klar til at blive pyntet med bacon udskåret tomat og hakket agurk og peberfrugt, serveres med brød til.

Jeg ved at nogle vender æggekagen på et låg og andre “bager” det stegte flæsk og kartoffeltern ind i æggekagen, og andre bruger mælk og mel, det gør  altsammen æggekagen mere bastant, men vi kan lide den let og luftig, og det er et holdningsspørgsmål.

 

I går var vi en tur i skoven på cykel, det er nu man skal nyde det gode vejr. vi plukkede en skål brombær. Det er ved at være slut for de første der er modnet, men hos os er der  mange der er røde endnu , så der bliver flere sorte om en uges tid, jeg skal nu ikke have plukket flere i år.

Jeg kogte for anden gang i år brombærmarmelade: 1 kg. brombær koges  langsomt møre under låg med 1,5 dl vand (så bliver de ikke hårde) gryden tages af varmen og der tilsættes ca 900g  SYLTESUKKER  koger herefter 5 min under omrøring, konsistensen skal være som en tynd sovs, det bliver tykkere når det køler af, og hældes på glas, jeg fik 6 fine glas. Tidligere kogte jeg med rigtigt sukker, melatin og atamon, men syltesukker indeholder det hele, og er nemt at afmåle korrekt, så det er efter min mening en god opfindelse.

Jeg hører til dem der synes man skal tage imod mange af de nye ting der kommer, og så vurdere hvilke man selv kan have glæde af. Jeg indrømmer at når jeg kommer i en butik med køkkenudstyr får jeg julelys i øjnene, og bliver som et barn i en legetøjsbutik. kunne jeg, købte jeg det meste og min private maskinpark indeholder da også rigtigt mange ting (også nogle der ikke bruges så tit) alle købt som helt uundværlige, men jeg er nu glad for de fleste.

Weekend

Lør,dag var vi til fødselsdag i  Albertslund så vi fik te og boller fra fryseren ved 20-tiden.

I dag søndag har vi fået kogt hamburgerryg og dampede grøntsager, vi tog en flaske kølig hvidvin til, det var ikke så ringe.

Jeg køber hamburgerryg i den lokale dagligbrugs, det er reelt kød og de har den næsten altid på tilbud, ca. 2,1- 2,2 kg for 89 kroner, jeg skærer så 12 skiver på ca. 1,5 cm af. Dem lægger jeg i poser med 4 stk, poserne bliver derefter lagt i fryser. Disse skiver bliver brugt til hamburgerkoteletter; de paneres uden salt (kødet er salt) og steges på panden, serveres som almindelige koteletter, det er billig og nem mad. Resten af stykket(der bliver ca. 1 kg) lægges ned til senere kogning . Det var et sådan stykke jeg kogte i dag.

Hamburgerryggen lægges i en gryde og dækkes med vand koges ca 45-55 min, herefter slukkes og den trækker  15 min. Skæres i stykker og serveres med sennep og evt rødbeder.

Dampede grøntsager: Jeg laver dampede grøntsager i en gammel dampkoger, det giver grøntsager der er sprøde og farverige. De kunne sagtens være kogt i vand i en gryde, men jeg er nu glad for min dampkoger og bruger den meget. Den laver let perfekte grøntsager, ris og koger risengrød uden det brænder på og uden man skal omrøre – lidt smart.

Jeg dampede kartofler, gulerødder og et halvt blomkålshovede, det fylder kurven på dampkogeren og VI kan ikke spise mere, ja i dag er der så meget tilbage at det sammen med 5 skiver hamburgerryg bliver til en gratin på tirsdag, den serveres så med salat af ris og kikærter, men det er på tirsdag. I dag lavede jeg en urtesovs, der er en opbagt sovs der tilsættes en god klat smør og lidt fløde, til sidst tilsættes en spsk hakkede krydderurter fra haven, det er måske ikke til dem der lider af fedtforskrækkelse, men det gør vi altså heller ikke, og det er jo heller ikke noget vi spiser hver dag. Det ligner lidt bearnaisesovs, men er efter min mening sundere end pulver og “bøttesovs”.WP_000027

ny uge

Jeg har handlet de ting som kan holde sig til den kommende uge, jeg gik igen i Rema 1000 og købte kaffe, ost, smør osv. Jeg købte et nyt hvidkålshovede. Jeg har lært af en kok at rå fintstrimlet hvidkål der skal bruges til råkost SKAL MASSERES MED LIDT SALT, det er ikke pjattet men det blødgør kålen lidt  og gør det nemmere at tygge og så kan man spise en større mængde kål og det er en af de rigtig gode grøntsager vi bør spise mere af.

Jeg købte for ca.340 kr og manglede så  kun ispinde til fryseren (vigtigt hos os) og de ting der ikke kan holde sig.hele ugen. På vej hjem købte jeg is, frugt og mælk , det blev 110 kr, så  ialt handlet for 450 kr.

Jeg har opdaget at de nye indkøbsvaner giver faktisk tid til overs da jeg nu handler 1 gang om ugen og ellers kun i den lokale Daglig Brugs, og det  er når det er nødvendigt at supplere  med mælk osv.

De fleste af mine grøntsager køber jeg ved de lokale boder, æbler , pærer, løg osv. det er friske varer, og der er  ikke  været brug for så meget transport. Mine æg køber jeg i en gårdbutik i nærheden af hvor jeg bor, de har mega-gode æg. Sidst kunne jeg få kæmpeæg og i de fleste var der 2 blommer, og det er æg man har lyst til at spise. Jeg kan  købe æg, løg, kartofler, tomat, rødbeder, æbler og pærer  for under 100 kr og det er billigt og sundt. Jeg henter hvad jeg skal bruge 1-2 gange om ugen, det svære er nok ikke at købe mere end man skal bruge for så bliver der for meget svind.