HVEDEBRØD

Vil man skære lidt ned i forbruget af penge til den daglige husholdning er hvedebrødet et godt sted at starte.

Her i huset spiser vi hvedebrød de fleste morgener på en eller anden facon, det være brød i skiver eller som morgenbrød eller boller.

Alt hvedebrød er bare lavet af 3 ingredienser  (gær, hvedemel og vand) PLUS hvad vi ønsker at tilsætte for at give smag eller struktur.

Jeg bruger altid tørgær, det virker fint og bliver ikke for gammelt. Jeg køber det i breve fra den lokale brugs, og hvert brev svarer til 1 pk frisk gær.

Jeg ved at man kan købe det i økonomiposer andre steder, men man skal så tjekke hvad der er den anbefalede dosering, derfor synes jeg brevene er nemme. Der er jo heller ikke nogen grund til at gøre det besværligt for en selv. 🙂

Når jeg bager hvedebrød bruger jeg denne grundopskrift:

5 1/2 dl lunken vand – 1 pk tørgær – ca 1 kg hvedemel – 1 tsk salt og 1 spsk sukker

Vandet hældes i et fad ( jeg har købt en plastikbalje til formålet så kan jeg ælte brødet i baljen og griser ikke på bordet. gær, salt og sukker tilsættes – blandes godt.

Melet tilsættes langsomt og æltes så den er blød og eftergivende – lægges til hævning til dobbelt størrelse – æltes og lægges i forme eller på plade, hæver igen ca 20 min.

bages i en 200 grader varm ovn ca 30 -40 min alt efter størrelse – de skal lyde hule når man slår dem i bunden.

madplan for uge 44

MANDAG……………………Medister med hvidkålssalat og flødekartofler

TIRSDAG……………………Pasta og italienske kødboller

ONSDAG…………………….Bagte kartofler og stegt kyllingebryst og salat med jordskokker

TORSDAG…………………..Hjemmelavet burgerboller

FREDAG……………………..Laks med urter og kartofler

LØRDAG……………………..Der skal vi ikke lave middagsmad

SØNDAG……………………..Forårsruller med ris, ærter og majs

Spaghetti med baconsovs og romanescokål

150 g bacon steges sprødt i lidt chiliolie (jeg brugte bacontern), bacon tages op og 5 cm chorizo-pølse i tern steges i det resterende fedt. Der tilsættes 1,5 dl mager madlavningsfløde og sovsen smages til med salt og lidt honning men pas på med saltet,( bacon , pølsetern og chiliolien giver meget smag). Sovsen er nu færdig og pastaen koges som anvist på pakken (min skulle koge 10 min.). Romanesco-kålen koges i små buketter 3 min ,der lægges låg på og den står og trækker til resten er færdig.

Pastaen serveres overhældt med sovsen og drysses med pølsestykkerne, bacon og kålen serveres til, man kunne også blande det hele i sovsen på panden og drysse med lidt krydderurter. Da jeg havde bagt hvedebrød i eftermiddags fik vi nybagt brød til.

Alt i alt tager denne opskrift max 1/2 time at lave hvis man sætter vand over til pasta og kålen først, så laver sovsen og samler til sidst.

 

 

10726430_883298321680336_315120665_n 2

Tarteletter med høns i asparges og en mættende pæretærte

Jeg startede med pæretærten da den skal bage i ca 40 minutter og så køle lidt af (smager bedst lun).

Jeg lavede først dejen af 250 g  hvedemel, 130 g sukker, 175 g smør, 1 tsk stødt ingefær (smagen er god til pærer) og et stort æg.

Alt smuldres godt sammen og æltes meget lidt (dejen er klistret), dejen lægges på køl eller bedre 20 min. i fryseren.

Så skrællede  jeg 4 store pærer (har du ikke pærer som jeg, har du måske nogle nedfaldsæbler)  og skar dem i halve og fjernede kernehuset. Jeg smurte en tærteform ca 24 cm i diameter med lidt smør.

Så tager man den kolde dej og ruller den ud i 2 cirkler, den ene på størrelse med tærteformen, den anden lidt større, det går let at rulle ud mellem 2 stykker bagepapir (hvis dejen stadigt er klistret så drys med LIDT mel).  Den store lægger man i bunden og op ad siderne af formen ,så lægges pærerne med buen opad og den lille cirkel lægges øverst. Der pensles med vand og drysses med 1 spsk sukker.

Sættes i en 200 grader  varm ovn og bages ca 40 min. Smager bedst hvis den køler af så den kun er lun. Serveres med en klat flødeskum.

 

Tarteletter med kylling i asparges.

Jeg havde kylling der var kogt i går i køleskabet, så jeg lavede en opbagning af lidt smør, mel og vandet fra en dåse aspargessnitter samt lidt mælk. Smages til med  salt og peber. Så tilsatte jeg kyllingekødet  og en dåse aspargessnitter og varmede det godt igennem. Tarteletterne kan man varme i ovnen men ikke for længe (skal kun have få minutter ) så hold øje med dem.

Hos os spiser nogle tarteletterne uden noget til, andre vil gerne have kogte kartofler til. Så vi fik først Tarteletter med kartofler (til nogle) og bagefter fik vi så Pæretærten med flødeskum. Så var alle mætte.

 

 

10726429_882797361730432_872953155_n

 

minestrone

I dag var det tid til suppe, det er blevet koldere og det er god (billig) mad på en kold dag.

Jeg har købt  en pakke kyllingelår som jeg satte over at koge med en stor dusk persille og salt og peber og et stort løg. koger ca. 5o min og sies. Kødet pilles fra benene og skæres i mindre stykker, og lægges i en pose i køleskabet, skal bruges i morgen til tarteletter. Suppen sættes til side.

Jeg hakkede nogle skiver af en spansk krydderpølse (det er en god smagsgiver og mere magert end bacon), 6 tynde skiver var nok. Jeg svitsede pølseternene sammen med et fed hakket hvidløg i lidt olie. Da olien havde taget farve af pølsen tilsatte jeg 1 dl tomatpure (jeg bruger den på tube, da den er nem at dosere), rør godt rundt og tilsæt ca 1 l suppe. herefter tilsættes ca 1,5 – 2 l småtskårne grøntsager, jeg tømte rodfrugtkassen og brugte en stor persillerod, 3 gulerødder, 2 porrer, 1 rødløg, 3 kartofler og en lille skive hvidkål, alt i små tern. suppen koger sagte til de er næsten møre så  tilsættes 100 g pasta og den koger yderligere 7 min. Så er minestronen færdig men da nogle vil have mere kød tilsatte jeg en pakke cocktailpølser og varmede dem med til sidst. Serveres med hvidløgflute.

 

 

10743802_882334881776680_377876830_n (1)

Butterdejspakker med rester af kylling, Løse ris og Salat

Jeg købte en pakke butterdej i den lokale brugs, der var 6 stk dej i pakken. Jeg rullede hvert stykke dej ud til næsten dobbelt str, lagde 1/6 af “farsen” på hvert stykke og pakkede det tæt som en aflang pakke. lagde det på bagepapir , smøres med pisket æg og satte dem i ovnen ved 200grader  i ca 20 minutter.

Farsen blev lavet af resten af kyllingen der blev hakket med en kniv, tilsat de sidste lynstegte grøntsager der finthakkes, det blandes, tilsættes et stort æg og 1/2 dl rasp – røres godt.

Risen var kogeposeris kogt efter pakken og det blev serveret med en blandet salat med peberfrugt, rødløg, og bittesmå rå blomkålsbuketter.

Hjemmerørt dressing med krydderurter og rød chilisovs serveres til.

 

 

10726668_881875975155904_1404189207_n 2

 

Hakkebøf med bløde løg

Jeg formede 5 lige store bøffer af en pakke hakket oksekød, vendte dem i mel med salt og peber. Gemte det sidste mel til at jævne sovsen med.

Skar 2 store løg i ringe og stegte dem i lidt smør, så tog jeg løgene af panden og lagde en ekstra klat smør på, da det var brunet lagde jeg bøfferne på og skruede halvt ned, de skal stege til de er gennemstegte men ikke tørre, vi bryder os ikke om rødt kød her i huset, men husk at vende dem.

Jeg dampede nogle pæne buketter af blomkål og romanesco kål, det er en type kål der minder om blomkål men er grøn og så har den nogle små toppe, der giver den en “rumagtigt” udseende.

Sovsen lavede jeg på panden af stegeskyen tilsat lidt mel, pisk godt og tilsæt lidt vand fra kartoflerne så sovsen bliver passende tyk, tilsæt et par dråber kulør og smag til med salt og peber. serveres med kartofler og nogle rødbeder.

VELBEKOMMEN

10735695_881388338538001_458004245_n

 

krydret kylling med lynstegte grøntsager og spaghetti

Den krydrede kylling blev købt klar til at putte i ovnen i REMA 1000, den var krydret med laurbær og persille og skulle blot i ovnen i 70min, da det var en stor kylling. Nemt så jeg satte den i ovnen først.

Derefter skrællede jeg 3 gulerødder, 1 pastinak og to persillerødder. Skar dem i tynde strimler. Så skar jeg 2 små æbler i ottendedele. Jeg smeltede 25 g smør og svitsede grøntsagsstavene, tilsatte æblebådene og 1/2 dl vand låg på og nogle få minutter senere er grøntsagerne er møre men sprøde. Jeg dryssede med friskhakket bredbladet persille (har stadigt lidt i drivhuset)

Spaghetti koges i 10 min og vandet hældes fra, da jeg kun kan lide pasta med krydderier serverede jeg tynde skiver hvidløgssmør til pastaen.

 

10729028_880870191923149_394504520_n

Der var stadigt næsten 1/2 kylling tilbage da vi havde spist, den pillede jeg fri for ben og skind og lagde i en pose i køleskabet. Den skal bruges onsdag. Den sky der var tilbage fra kyllingen og de sidste lynstegte grøntsager fryses ned og skal bruges torsdag. Der er rigtig meget kraft og smag i skyen fra kyllingen og det ville være spild af god smag at hælde den i vasken.

 

 

Mad er vigtigt, men der kommer snart en jul

Måske synes du det er tidligt at tænke på julen , men rigtig mange ting kan med fordel handles i god tid. Der ken være flere grunde til at være tidligt ude:

1…………….De ting du skal bruge er ofte billigere i oktober end i sidste halvdel af december (kig efter tilbud på det DU plejer at bruge)

2…………….I  december er der mange mennesker, man fristes derfor til at købe det hele et sted fremfor at gå i flere butikker (så bliver indkøbene dyrere)

3…………….Der er en tilfredstillelse ved at være i god tid,  og man behøver ikke stresse rundt lige før jul (brug tiden på det du kan lide i stedet)

4…………….Man har mulighed for at fordele indkøbene, alt afhængig af  økonomisk formåen

Jeg plejer her ca 1. november at tage 2 plastikkasser med låg, den ene til kolonialvarer den anden er til diverse.

I min kasse med kolonialvarer lægger jeg så løbende kaffefiltre, te-filtre, kaffe, en god te eller to,sukker, mel, ris, pasta, rødbeder på glas ,marmelade, olie, og og og, alle de ting der skal bruges i VORES familie, måske er de anderledes i din familie, men det er ting der kan købes i god tid  og jeg skal så bare gå min kasse igennem lige inde jeg skriver indkøbseddel ti jul – eftersom jeg bruger ideen med en kurv i fryseren som julevarer er min indkøbseddel til JUL ikke særlig lang, består mest af  mælk, fløde, ost, smør og ting der ikke kan holde sig.

I den anden kasse (den mest spændende synes nogle) lægger jeg servietter, lys og anden julepynt. Her  bliver også fyldt op med “ting og sager” til små gaver, hos os er der mange der skal have gaver og vi giver MANGE små gaver til jul plus 1-2 større gave til hver. Alle disse små gaver hygger jeg mig med at finde over lang tid ( her i oktober har jeg allerede ca 25 stk) og det er ofte dem som modtageren bliver rigtig glade for. Nogle af dem er personlige gaver jeg selv har brugt tid på at lave specielt til den enkelte. Når vi når julegaveindpakningen tager min mand og jeg flere aftener til det, da der oftest er omkring 100 gaver der skal pakkes pænt ind og fordeles i poser til de forskellige familier – DET er faktisk hyggeligt –

Om en måned finder jeg de første dåser frem og inden første december laver jeg konfekt og de første havregrynskugler (der bliver spist mange og de laves af flere gange, men KUN til jul). Når vi når jul spiser vi flere clementiner og nødder end vi spiser konfekt, men inden jul spises en hel del konfekt  (hjemmelavet konfekt pakket pænt ind kan også være en gave).

Ved at planlægge en del ting og fordele arbejdsopgaverne, undgår jeg en del stress og jeg tror,  jeg også sparer nogle penge.

Midten af december køber jeg frugt (pærer, appelsiner, mange klementiner og nødder) og lægger det i en flamingokasse med låg der står koldt i vores baghus – 10 kg kartofler,  en lille sæk løg, samt nogle hvid og rødkål og 2 stokke med rosenkål indkøbes lokalt og opbevares i en anden flamingokasse, tingene står meget koldt men frostfrit og holder sig fint til en gang i januar. Lokalt har vi  i nærheden en plantage hvor det er muligt at plukke æbler, det gør vi gerne , det er en hyggelig ting at gå og plukke sine æbler, man bestemmer selv hvor mange, hvilke slags, og hvor store de skal være og de er billigere end danske æbler i butikken. Vi plejer at plukke 3-4 slags, ca 2 store “foldekasser”, det er hvad vi spiser i løbet af vinteren og vi har som regel pæne æbler frem til en gang i marts.

Tidligere havde vi frugt og grønt stående til opbevaring i “plastikfoldekasser” de var praktiske fordi man kan se ind gennem hullerne og holde øje med rådnende frugter, men når det blev koldt skulle vi dække til med tæpper og tage tæpperne af alt efter temperatur. Nu har jeg investeret i nogle flamingokasser med låg der er beregnet til formålet så står de i baghuset og når det er allermest koldt bærer vi kasserne op i gangen på første sal hvor der er køligt, men de kan klare en del frost i de kasser.

madplan for uge 43

I denne uge har jeg været i REMA 1000 og jeg har købt et stort hvidkålshovede (12 kr) og mine uundværlige  gulerødder (6 kr).  Jeg købte også 3 porrer (9 kr), en pose æbler (8 kr) og en pose med store “lukas” pærer (8 kr) – jeg har løg og kartofler, familien vil gerne have pasta og ris, men indrømmet pasta og pizza bryder JEG mig ikke om . Jeg spiser lidt pasta hvis der er godt med krydderi i, men ofte foretrækker jeg grøntsager og et stykke flute.  Jeg købte  dansk salmonellafri kylling , både en hel krydret stor kylling (20 kr) og en pakke med over og under lår(15 kr). Desuden købte jeg en pakke hakket oksefars (skal bruges til hakkebøf i morgen 20 kr) plus 2 pakker bacontern til lørdag(15 kr) – med kolonialvarer købte jeg for 325 kr så budgettet holder –

Et indkøbstips i denne uge er at REMA har flydende vaskepulver til 10 kr (væsentligt billigere end de 26 jeg plejer at give) så jeg købte 2 stk

 

UGEPLAN FOR UGE 43

MANDAG……………………Krydret kylling med spaghetti med kryddersmør og lynstegte grøntsager

TIRSDAG……………………Hakkebøf med kartofler og blomkål

ONSDAG…………………….Butterdejspakker med kyllingekød og løse ris og salat

TORSDAG…………………..Suppe ( skal have tømt kassen med rodfrugter)

FREDAG…………………….Tarteletter  til dessert bager jeg en pæretærte

LØRDAG…………………….Pasta med baconsovs og krydret grønt og hvidløgsflute

SØNDAG…………………….??????