madplan for uge 45

Mandag……………………..Kalkunfrikadeller med ris og ærter

Tirsdag………………………Æggekage med bacon

Onsdag………………………Fiskefrikadeller med bådkartofler og salat

Torsdag……………………..Mørbradbøf med brasede kartofler

Fredag……………………….Kogt hamburgerryg med kartofler

Lørdag……………………….Hjemmelavet pizza

Søndag……………………….Burgerboller med pålæg

Kalkunkrebinetter med “snydebearnaise” og grøntsager

I dag har jeg valgt hakket kalkunkød, det er meget magert og billigt,  , jeg købte 1 kg kalkunbryst for godt 50 kr. Jeg har en kødhakker så den brugte jeg til at hakke det med, men en minihakker kan klare det. Jeg brugte halvdelen til 5 krebinetter og lagde den anden halvdel i køleskab til i morgen.

Krebinetterne vendte jeg i æg og rasp og stegte dem i smør på en pande. pas på de ikke bliver for store og tykke, da kalkunkødet er meget mættende.

Jeg ordnede lidt rosenkål og et par porrer, dem kogte jeg i en lille smule saltet vand til de havde lidt “bid”.

Jeg kogte kartofler til de var møre, her ville små kartofler med tynd skal kunne koges og serveres med skræl.

Snydebearnaise:

Jeg smeltede en tynd skive smør, tilsatte 1 spsk boullion-pulver og 3 spsk hvedemel, dette piskes sammen og tilsættes kogevand fra grøntsagerne, til sidst tilsættes en lille smule sødmælk og 1 spsk hakket estragon. Hvis sovsen koges blød og jævn minder den meget om bearnaise, men indeholder meget mindre fedt.

 

10744513_887359387940896_623991166_n

koteletter med skaft og champignons

Jeg havde købt 4 store koteletter med “skaft” (ribben), vendte dem i krydret mel og brunede dem godt lagde i et fad og brunede et glas champignon (jeg havde desværre ingen friske) og hældte over pakkede fadet ind i stanniol og satte det i en 200 grader i ca 40 minutter.

På panden lavede jeg en lys flødesovs ved at hælde en lille madlavningsfløde på den pande jeg havde stegt koteletter jeg  justerede så tykkelsen med lidt vand fra champignons og smagte til med salt og peber.

Vi fik  kogte kartofler og gulerødder til.

 

10751576_886879681322200_536620010_n

Hjemmelavet burgere

Hjemmelavet burgere er billig mad, vi 3 kan spise os mætte for det det koster at snuppe 1 fastfoodburger.

5-600 g hakket oksekød, 1 pk bacon, 1 pk burgerboller, hvad man kan lide af:  ketchup, sennep, remoulade og vi kan lide burgerdressing + hvad der er i køleskabsskuffen af rester af grønt som tomat, agurk, salat, løg, peberfrugt osv.

Jeg former bøffer af 100g stykket trykker dem så flade som muligt og vender dem i hvedemel iblandet salt, peber, og paprika ell. lignende. Steger dem på panden så de er gennemstegte uden at være tørre, bacon steges sprødt og skiverne knækkes i halve. Imens lunes bollerne i ovnen og det grønne skæres i småstykker og arrangeres på et fad.

Det hele anrettes midt på bordet så alle selv kan kombinere sin egen luksusburger. Det er utroligt populært også for de mindre børn i familien, når de er på besøg.

Hvis man vælger magert oksekød er det faktisk sund mad der mætter frem for en købeburger.

Jeg har valgt ikke at give et billede, brug fantasien og det du kan lide (forskellige former for kompot og relish ville være fantastisk)

 

Kyllingebryst med bagte kartofler og grøntsager

Bagte kartofler.

De skal have lang tid, jeg satte de vaskede kartofler ind kl 15.15 og de stod ved 180 grader til kl 17. Så kunne der skæres et kryds i kartoflen og mosen puffes op.

Grøntsager:

Jeg ordnede  lidt blomkål, nogle gulerødder og nogle rosenkål. Satte dem i dampkogeren i 25 minutter og der var bid i dem. Hvis man ikke har en dampkoger (er en udmærket opfindelse) sætter man dem over i saltvand og koger 15 min.

kyllingebryst.

Kyllingebrysterne skæres i strimler (eller brug inderfilet) vendes i mel med hvidløgspeber og paprika. Dybsteges i olie 2-3 minutter.

serveres med en krydret creme-fraiche

 

 

10748764_885377288139106_1649846335_n

Hvem skriver jeg for?

Hvorfor – Hvorfor – Hvorfor –  Det spørgsmål er jeg blevet stillet mange gange, og JEG  har stillet mig selv det spørgsmål. Jeg skulle virkelig bruge tid på at finde et svar – og svaret er –  denne side skal være en ærlig side af mig, jeg har opdaget at jeg kan tækkes nogle HVIS jeg målretter mod nogle grupper, men jeg er sikker på at det vil jeg ikke. Jeg vil have at denne side skal være en slags ærlig mad-dagbog over det jeg går og beskæftiger mig med i køkkenet. Jeg laver ikke kun en slags mad, jeg laver gammeldags mad – en gang imellem – og moderne nem mad andre gange, det der er fælles for den mad jeg laver er, at den skal kunne laves på et rimeligt budget. Jeg har aldrig været vant til at have mange penge, faktisk er jeg vokset op med, at ting skulle kunne nå sammen økonomisk selv om det måske virkede umuligt. Min mor var god til dette og i dag kan jeg da se, at nogle af de retter vi fik, dem serverede hun fordi råvarerne var indenfor rækkevidde.

Jeg har i mange år elsket at lave mad og har en interesse for sunde og gode råvarer. Jeg kan lide at lave mad fra grunden af en gang imellem, andre gange springer jeg over hvor gærdet er lavest og snupper noget i køledisken. Jeg tror på at, det ikke er det enkelte måltid der er afgørende, men det samlede indtag af mad og specielt diverseposten der er vigtigt. Jeg har  fået undervisning i kost og ernæring og ved hvad  kosten betyder for mennesket, men jeg er  ikke asketisk på nogle måder fordi mad for mig også er en nydelse og altså livskvalitet.

Jeg er utrolig ydmyg over, at der er nogen der gider bruge tid på at læse det jeg skriver og tænker, og hvis de på nogen måde kan bruge mine ideer og opskrifter til noget synes JEG det er fantastisk. Jeg er blevet bedt om at skrive nogle af mine (måske lidt skøre) ideer ned og specielt de opskrifter jeg bruger til daglig. Jeg bruger normalt ikke opskrifter så det har også været en øjenåbner for mig at skulle sætte mål og vægt på.

Naturligvis er der en årets gang på denne side, Jeg laver ikke julekonfekt i maj måned, så siden vil afspejle min hverdag . Derfor skrev jeg om græskar fornyligt og om ikke så længe skal jeg i gang med juleforberedelserne. Jeg kan lide dem så det vil også kunne ses på min hjemmeside.

Pasta og Italienske kødboller i tomatsovs

Italienske kødboller i tomatsovs.

500 g magert  oksefars, 2 æg, ca. 1,5 dl rasp, urtesalt, peber ,2 spsk hakket persille,  1 fed hakket hvidløg ELLER 2 tsk grøn hvidløgspeber (køber jeg i X-tra butikken til 10 kr for en pose) det giver den helt rigtige ITALIENSKE smag. + til sidst 1 spsk hvedemel og olie til stegning og et glas færdig tomatsovs ( jeg bruger en billig fra LIDL eller REMA 1000, de er udmærket og koster under 10 kr).

 

Farsen røres ikke men æltes med hænderne da det ikke skal være en blød fars som til frikadeller, men en mere fast fars som til forloren hare. Farsen rulles til små kugler på størrelse med en lille valnød, der bliver ca 35 – 40 stk. De lægges i en skål og drysses med 1 spsk hvedemel og rystes rundt så de er dækket af et tyndt lag melstøv. 1 stor pande varmes op og der kommes ca 3 spsk olie på panden, alle bollerne kommes på og panden rystes så bollerne ruller rundt og bliver stegt på alle sider ca 3 – 4 minutter, de tages op med en hulske og lægges i et fad. de overhældes med et glas færdig tomatsovs og fadet dækkes med staniol, sættes i en varm ovn i ca 5 minutter.

1 pose pasta koges som anvist på pakken, vores skal koge 10 min men varierer efter fabrikat.

Vi fik det med flute og en flaske god rødvin, da det er ren hyggemad.

 

10752154_884907421519426_1155457579_n

Flødekartofler, råkost og stegt medister

Jeg startede med råkostsalaten, det skulle være en hvidkålssalat og den har godt af at trække lidt. Jeg bruger hvidkål lige nu, da det er sæson og et stort hvidkålshovede til 8-9 kroner rækker langt.

Lav dressingen først så bliver æblerne i salaten ikke brune. Jeg brugte et par spsk mayo som blev pisket med lidt citron og tilsat et par spsk mælk, for at gøre den tyndere, det er en nem dressing der ikke kræver specielle indkøb og  bliver  fin med let-mayonaise og letmælk. Den er ikke så fed og fungerer fint med hvidkål.

Jeg fintstrimlede  2 dl hvidkål (med en stor kniv er det nemt at høvle det næsten papirstyndt) jeg lavede samme mængde små bitte æbletern, da jeg har nogle flotte røde spiseæbler lod jeg skrællen sidde på (havde det været grovere æbler havde jeg skrællet dem). Jeg blandede de to ting i dressingen og satte den på køl.

I formiddags havde jeg skrællet kartofler og løg,  og havde skåret begge dele i tynde skiver. Disse blandede jeg i et fad og dryssede salt og peber imellem. Jeg hældte så en madlavningsfløde over blandet med 1,5 dl mælk. Satte fadet i ovnen ca 1 time ved 200 grader.

Medisterpølsen kogte jeg først og brunede den bagefter, jeg ved at nogle vil have stegt medisteren uden kogning først, men så skal den steges  meget langsomt og vendes ofte, fordi den SKAL være gennemstegt og da vi ikke bryder os om en meget mørkt stegt medister koger jeg den først.

 

10749023_884330524910449_908152998_n 2

Græskar – det er ren kollegiemad – eller billig forret til gæster

Græskar –  Denne store pudsige runde kugle, den har det lidt svært. Mange synes den virker besværlig, men i virkeligheden er den mere alsidig end kartofler, lige så nem at gå til og sundere. Der er rigtig mange græskarsorter, både de tyndskallede som squash og de lidt sjove som et turbangræskar eller et farverigt orange hokkaidogræskar.  Så prøv en gang, vælg en stor kugle men har du ikke prøvet det før så hold dig fra de “enorme” de kan være meget hårde.

Et græskar skrælles med en stor kniv.

Nogle vælger at lægge det på havebordet og så skære skallen af i mindre stykker med en STOR kniv, meget maskulint og lidt “vildmandsagtigt”. Jeg lægger det på et solidt skærebrædt og skærer det først i 1/4 og derefter på tværs, så har de facon som trekanter der ligger godt fast, herefter er det nemt at skrælle stykkerne med en god kniv.

Alt efter hvor stort ens græskar er er der mange muligheder, den mest kendte er græskarsuppe som med brød som tilbehør, men en græskarpure er faktisk meget velegnet til feks. kyllingsnitzler, serveret med krydderurter og forskellige spirer er det velegnet gæstemad. Amerikanerne laver græskar-pie (opskriften vil kunne findes på nettet). Græskar kan bruges til marmelade, jeg har lavet det med vanille og blandet med syrlige æbler, det blev let orange farve (lidt solskinspræget) med en lidt syrlig smag, der var god til ost. Græskar kan syltes med eddike og sukker som asier, dette er bestemt ikke MIN favorit. Græskar kan laves til græskar-fritter og græskar-chips, hvorfor ikke prøve at servere flere slags fritter på en gang – mulighederne er mange.

Suppe er et godt sted at starte, et pænt græskar med lidt størrelse giver mad til mange og er derfor billig mad. Jeg ved der stadig er kollegier der har mad-klubber med  mad-dage, her er det særdeles velegnet. Hvis man nu ikke skal lave 20 portioner kan man vælge et mindre græskar eller at bruge fryseren. Når man nu er i gang kan man fryse det ned i portioner på ca. 1 l. så svarer det til at tage en  pose i dybfrost hos købmanden men er meget billigere. Det er en god forret til gæster , serveret med lidt creme-fraiche og ristede græskarkerner og evt flute. Det er også en mættende nødløsning på en kold hverdag med en stor skive hvedebrød smurt med smør og drysset med ost der er gratineret (sådan kan jeg lide den). Farven på den færdige suppe kan svinge fra helt lys som fløde til varm orangegul, afhængigt af hvad type græskar der er valgt.

Her kommer opskriften på suppe:

1 Græskar, lidt olie, salt og peber, ca 2 l boullion (alt efter størrelse på græskar)  –  dette er grundingredienser, men kan tilsættes smag efter ønske, jeg foretrækker den “rå” suppe så kan den smages til bagefter med chili, krydderurter, æbler eller bacon.

Græskaret skrælles og skæres i mindre stykker

En stor gryde varmes og der hældes et par spiseskefulde olie i, græskarstykkerne tilsættes og vendes rundt et par minutter til de er blanke.

Herefter tilsættes boullion( plus evt. salt og peber), den behøver ikke dække helt, der kan tilsættes mere efterhånden. Der lægges låg på og skrues ned for blusset.

Det damper nu til det er mørt, men pas på det ikke koger tørt så skal der mere boullion i.

Når det er mørt kan det piskes godt igennem med et stort piskeris eller få en omgang med stavblenderen, så er grundsuppen færdig og kan fryses.

Jeg foretrækker at fryse den og smage til senere, da der alligevel går lidt smag tabt ved frysning.

Hvis den skal serveres med det samme justeres tykkelsen og der smages til.  Hvis man ønsker en meget cremet suppe kan tilsættes piskefløde, men fløde “slører” også smagen af græskar.

Serveres med et tilbehør alt efter om det skal være hovedret eller forret. Ristet bacon og ostebrød, så bliver de sultne mætte og man tilfredsstiller kødspiserne hvis det er som hovedret. En mindre portion serveret med creme fraiche og forskellige spirer gør det til en let forret.

 

Hvedebrød – det betaler sig at bage selv

Hvis man vil skære ned på de penge man bruger i husholdningen, kan det betale sig at bage sit hvedebrød selv. Her i huset spises meget hvedebrød, både som brød i skiver med ost og pålæg og som boller  eller som tilbehør til mad.

Hvedebrød er en kombination af tre ingredienser (hvedemel, gær og vand) PLUS det som vi ønsker at smage brødet til med eller for at give struktur.

Mit hvedebrød har en grundopskrift som er således:

5 1/4 dl lunken vand, 2 æg, 1 pk tørgær og ca 1 kg hvedemel (1 tsk salt og 1 spsk sukker tilsættes for smagens skyld)

Lunken vand hældes i en stor skål og gær, sukker og salt røres ud heri.Æg tilsættes og Melet tilsættes af flere gange, hold ca 1/4 tilbage.

Dejen æltes og tilsættes mel efter behov til en blød og elastisk dej. Sættes til hævning til dobbelt størrelse.

Dejen æltes (evt med en håndfuld mel) og formes til 2 aflange brød der lægges på en bageplade, hæver nu mens ovnen varmes op til 200 grader.

Bages ca 30 minutter til de lyder hule når man banker på dem i bunden.
I form skal de bage lidt længere.

 

Dette er et grundbrød, ofte erstatter jeg feks 3 dl mel med havregryn eller halvdelen af melet  med fuldkornsmel, eller tilsætter kerner og nødder efter ønske og efter hvad jeg skal bruge brødet til. Jeg har fået en ide til et madbrød der skal bages med boullion og tilsættes krydderurter, det tror jeg kan blive godt til suppeflute.

En anden måde at variere på er ved at tilsætte halvt mælk og halvt vand plus et æg, formes de som boller og hæver sidste gang til dobbelt str er det gode boller.

Hvis man ønsker  teboller tilsættes yderligere 75 g smør  + 1 sammenpisket æg ekstra og lidt rosiner, pensles med æg så de bliver blanke.

Der er mange måder at variere på, det er bare at slå sig løs, der kan tilsættes revne grøntsager og/eller ost og bages flade frokostboller der evt kan serveres med pålæg eller salat  i madpakken.

Det vigtigste er at følge grundopskriften OG at give dejen tid til at hæve, da det er her smag og konsistens udvikles.

Det er ABSOLUT muligt at få et godt brød for fornuftige penge, Jeg kan bage 2 store brød for ca 6-7  kroner, det kan jeg ikke købe dem for og jeg slipper for at køre til bager.