Hvedebrød – det betaler sig at bage selv


Hvis man vil skære ned på de penge man bruger i husholdningen, kan det betale sig at bage sit hvedebrød selv. Her i huset spises meget hvedebrød, både som brød i skiver med ost og pålæg og som boller  eller som tilbehør til mad.

Hvedebrød er en kombination af tre ingredienser (hvedemel, gær og vand) PLUS det som vi ønsker at smage brødet til med eller for at give struktur.

Mit hvedebrød har en grundopskrift som er således:

5 1/4 dl lunken vand, 2 æg, 1 pk tørgær og ca 1 kg hvedemel (1 tsk salt og 1 spsk sukker tilsættes for smagens skyld)

Lunken vand hældes i en stor skål og gær, sukker og salt røres ud heri.Æg tilsættes og Melet tilsættes af flere gange, hold ca 1/4 tilbage.

Dejen æltes og tilsættes mel efter behov til en blød og elastisk dej. Sættes til hævning til dobbelt størrelse.

Dejen æltes (evt med en håndfuld mel) og formes til 2 aflange brød der lægges på en bageplade, hæver nu mens ovnen varmes op til 200 grader.

Bages ca 30 minutter til de lyder hule når man banker på dem i bunden.
I form skal de bage lidt længere.

 

Dette er et grundbrød, ofte erstatter jeg feks 3 dl mel med havregryn eller halvdelen af melet  med fuldkornsmel, eller tilsætter kerner og nødder efter ønske og efter hvad jeg skal bruge brødet til. Jeg har fået en ide til et madbrød der skal bages med boullion og tilsættes krydderurter, det tror jeg kan blive godt til suppeflute.

En anden måde at variere på er ved at tilsætte halvt mælk og halvt vand plus et æg, formes de som boller og hæver sidste gang til dobbelt str er det gode boller.

Hvis man ønsker  teboller tilsættes yderligere 75 g smør  + 1 sammenpisket æg ekstra og lidt rosiner, pensles med æg så de bliver blanke.

Der er mange måder at variere på, det er bare at slå sig løs, der kan tilsættes revne grøntsager og/eller ost og bages flade frokostboller der evt kan serveres med pålæg eller salat  i madpakken.

Det vigtigste er at følge grundopskriften OG at give dejen tid til at hæve, da det er her smag og konsistens udvikles.

Det er ABSOLUT muligt at få et godt brød for fornuftige penge, Jeg kan bage 2 store brød for ca 6-7  kroner, det kan jeg ikke købe dem for og jeg slipper for at køre til bager.