! stk svinekam kom i airfryeren og stegte 1 time 1 kvarter ved 180 grader så sagde stegetermometeret at den var i orden og den var sprød.
Blev serveret med rødkål varmet i den lille airfryer i serveringsskålen –
Hvide kartofler, brunede kartofler og GUL blomkål –
Skysovs af noget af det fra bunden så mums sagde manden –
Hvis du ikke har en air-fryer gør du sådan her
Madplan for uge 39
Vi nærmer os med hastige skridt oktober så de dage der er med stille vejr har jeg tænkt at manden og jeg skal bruge på et par ture ud i det blå og haven trænger skam (som de fleste andres)også til en oprydning – Ellers har vi da som de fleste andre lidt hængepartier her og der, det er der vel i de fleste gamle huse, så vi tager den lidt med ro og laver det vi kan nå.
Sønnen skal til København et par dage – de dage bruger vi gerne til at få det han bestemt ikke kan lide – denne gang bliver det gule ærter (DER melder han pas; det meste andet smager han på).
Mandag:…….. Biksemad og spejlæg (har steg og kartofler fra lørdag) + marinerede rødbeder
Tirsdag:……… Brunkål med en”farsbombe” i (1 klump af rørt fars der bliver stegt med nede i brunkålen)
Onsdag:……… Gule ærter m nybagt brød (bager et i bagemaskinen)
Torsdag:…….. Panderet m bacon, broccoli og risnudler
Fredag:………. Veggie-burger som byg-sev-burgere
Lørdag:………. Forloren and m kartofler og bagte rodfrugter
Søndag:………. Små frikadeller m dampet grønt (jeg har en dampkoger, MEN det kan også være kogte grøntsager), rugbrød til (her stenalderbrød)
Vafler af den virkeligt sunde slags (perfekt morgenmad)
Disse vafler er perfekt morgenmad – de kan også bruges til en forret med en creme af græsk yoghurt, røget laks, rejer og kaviar da de er UDEN sukker –
De kan bruges til dessert så bliver de “dessertsøde” af græsk yoghurt, flydende honning og bær eller en kugle is.
Du skal bruge 3 ting til vaflerne og lidt at smøre vaffeljernet med (jeg bruger en olie-spray men det kan også være lidt smeltet smør der pensles på jernet.
2 dl havregryn
2 æg
og 1-2 dl mælk (vælg den du kan lide)
Det hele blendes godt sammen og hviler 15 minutter
Imens varmes vaffeljernet og der sprayes med olie
et lag af dejen spredes ud over jernet og det lukkes –
De bages til de er gyldne og FORSIGTIGT kan løsnes.
Jeg spiser dem uden noget (“de 2 andre” kommer syltetøj på) –
På grund af havregrynene mætter de faktisk fint samtidigt med at de erstatter kage.
Frikadeller (her kyllingefars :) ) ovnkartofler og rødbedesalat.
Vi starter med ovnkartofler:
Kartofler koges møre i vand men IKKE overkogte og her koges de med skræl på da dem jeg har er tyndskallede og fine (de KAN pilles, men det gør vi ikke)
Så hældes vandet fra og kartoflerne halveres (skæres i halve) –
JEG lægger dem på overskæringssiden på et stykke bagepapir og sprayer med lidt olie –
Det kan i princippet være ligegyldig hvad vej kartoflerne vender, MEN da jeg vender dem godt halvvejs i stegetiden er det nemt at se at de alle så skal vende med den buede side nedad.
Jeg drysser med timian og groft salt og de steger ved 200 grader i 25-30 minutter ialt
RØDBEDESALAT:
2-3 rødbeder koges som de er i vand til de er møre ca 45 minutter –
Vandet hældes fra og der kommes koldt vand over dem, efter kort tid er det tid at skære enderne af de kogte rødbeder og skrællen kan lige gnides af med hænderne –
1 æble skæres i kvarte og snittes i fine tern –
Rødbederne snittes i fine tern (der skal være mindst dobbelt så meget rødbede som æble) –
Det blandes og overhældes med en dressing af græsk yoghurt (2 % ) pisket med lidt salt, peber og revet citronskal.
Rør godt rundt og sæt i køleskab (denne salat kan holde sig i 3 dage) og er god at lave dagen før, da den bliver bedre af at hvile.
Frikadeller af Kyllingefars :
400 g hakket kyllingekød røres med
1 stort revet løg
ca 125 g fintrevet gulerod
1 æg
1 dl havregryn
1 dl skummetmælk
1 tsk groft salt
Groft kværnet peber
farsen hviler i køleskabet mindst 1/2 time og steges til frikadeller i halvt olie/smør (her flydende “becel”) – der blev 12 pænt store frikadeller –
HVIS 😀 der er et par stykker tilbage fryses de ned til frokost en anden dag
Kylletter m kartofler ærter,majs og peberfrugt
Ærter og majs fra frost, og peberfrugt skåret i tern hældes i kogende vand og får så lov at komme i kog – gryden /kasserollen tages af varmen og det står under låg i 2 minutter –
Vandet hældes fra og de serveres nu med ris, nudler eller kartofler.
Kylletterne steges i lidt raspolie på panden –
Olie kommer på panden (ca 2 mm i højde på hele panden) og varmes op kylletterne kommes på og der skrues ned til halv varme – kylletterne vendes når de er gyldne – de må ikke blive sorte 🙂
Ris, nudler eller kartofler koges som vanligt (ellers se på pakningen) der er nemlig meget forskel på de enkelte produkter.
Vi fik frugtkompot til dessert <3
Sund frugkompot
Vi fik i dag en frugtkompot, der er kogt af frugt fra haven + lidt svesker, abrikoser og rosiner,
Der er ikke tilsat sukker eller sødemiddel
Jeg startede med at klippe 8 svesker og 4 abrikoser i smalle strimler – tilsatte 2 spsk rosiner og lagde det i en kasserolle med 1 dl vand –
Så skrælles der 3 æbler og 3 pærer (de skæres i mindre stykker)
De tilsættes i kasserollen og nu koges det hele sammen 1/2 time – 1 time under låg –
Rør i det en gang imellem – det skal ikke koge tørt men blive til kompot.
Her serveres det med mager græsk yoghurt der er pisket med vanilje-ekstrakt og lidt sødemiddel (denne creme kan erstatte vaniljecreme)
En (lidt sundere) æbletærte/kage (kunne være pærer eller tørret frugt)
Denne kage er uden kartoffelmel/ hvedemel, derfor er den ikke egnet til fugtige frugter der kræver kartoffel/majsmel til at jævne.
Den indeholder ikke tilsat fedt og kun 6 spsk sukker,
så den er blandt de sundere søde ting
Æbler skrælles og skæres i små stykker (mindst 1/2 liter)
75 g kokosmel
75 g blendet mandler
+ de skrællede æbler blandes i en skål
4 store æg (jeg brugte 6 meget små hønnike-æg)
6 spsk sukker
Det piskes med el-piskeren til skum der ligner en tynd æggesnaps
TIP: når du tror der er pisket nok så pisk 4-5 minutter mere 😀 – det er piskningen her der gør forskellen.
De to skåle blandes nu sammen og lægges i en lille bradepande eller i 2 mindre tærteforme der er foret med bagepapir (ellers hænger den i)
bages ved 190 grader i 25-30 minutter
Supernem tomatsovs med mange grøntsager
Denne sovs skal vi have med fuldkorns-spaghetti i aften – den er supernem og det vigtigste er tomaterne og tomatkoncentrat 😀 resten afgøres af hvad der er i grøntskuffen.
Her var det:
2 mindre squash (1 gul + 1 grøn) squash har den styrke at selv om den selv ikke smager af så meget giver den fylde og opsuger smag fra det øvrige den er sammen med .
1 stort løg eller 2 mindre
1 rød peberfrugt
resten af revet gulerod fra i går
2 fed hvidløg
1 renset chili (her rød)
6 tomater + et par cocktailtomater (det var dem der var blevet for modne til at skære pænt i skiver ude fra drivhuset)
3/4 dl tomatkoncentrat
Groft peber, salt + 1 frisk kvist timian
Ca 1/2 l vand HVIS man ikke bruger friske tomater men en dåse hakkede tomater behøves det ikke
Det hele ordnes og hakkes fint –
2 spsk olie varmes op og alle grøntsagerne kommes i (jeg havde over 1,5 Liter hakket grønt) og der svitses godt så tilsætter jeg vand og bringer det hele i kog, efter et kvarter tilsætter jeg salt og peber og koger videre en lille time til alt er kogt ud – undervejs kigger jeg at det ikke koger tørt, så tilsættes lidt mere vand.
Det var hvad vi havde af grøntsager som jeg gerne ville have brugt i dag – det kunne også være groft revet rodfrugter + tomat
eller groft revet rodfrugter og fint snittet kål men så er det ikke en tomatsovs 😀
I dag får vi tomatsovsen med spaghetti + brød fra fryseren MEN der kan da tilsættes kødboller, bacon eller kyllingekød – det behøves nu ikke da der er meget smag i tomatsovsen.
Madplan for uge 38
Jeg har gjort fryser rent og har lagt det jeg vil have brugt på en hylde for sig selv – så må jeg se om det hjælper, jeg har snart prøvet et utal af “systemer” og alligevel mister vi overblikket på ganske få måneder (min mand driller med at vi da bare skal have 2-3 skabsfrysere ved siden af hinanden), men det skulle vel ikke være nødvendigt 😀
Vi købte et stort amerikanerkøleskab m isterninger i lågen (meget populært), da vi for 2 år siden ordnede køkkenet – Da sønnen så småt taler om at flytte hjemmefra (han er kun 24), skulle det altså ikke være nødvendigt med mere fryseplads 😀
Lørdag steger vi et stykke svinekam da det er vores bryllupsdag.
MANDAG:……..Frikadeller, kartofler + rødbedesalat (frugtkompot til dessert)
TIRSDAG:……..Pasta bolognese (vegetarudgave) (Bruger en majspasta)
ONSDAG:………Hønsekødssuppe m kødboller (2 af os er ikke vilde med melboller)
TORSDAG:…….Blomkålstærte m bacon + pastasalat (pasta fra tirsdag)
FREDAG:………Tarteletter med høns i asparges (kød fra onsdag)
LØRDAG:………Svinekam m rødkål, hvide og brunede kartofler(pæretærte til dessert)
SØNDAG:………Nuggets, kartoffelbåde og ærter (alternativ: en rest medister)
Jeg skal have købt asparges på dåse og tarteletter til fredag –
Derudover skal jeg hos min “grøntsagspusher” og hente kål, måske gulerødder og kartofler, ellers tror jeg at jeg har resten i haven, det kan da ses at vi har taget af grøntsagerne men der er en del squash(har haft mange) og der er mange fine porrer, bladsellerien er også kommet igen OG så er der krydderurterne (potterne flytter jeg om en månedstid i drivhuset, så kan jeg tage af dem frem til jul). Mine jordskokker blomstrer så måske skulle man prøve at grave lidt ved dem
Jeg kan se at mine pærer(der er rigtig mange) fra det gamle pæretræ er ved at være modne, så det kunne være jeg skal bruge lidt af dem – en pæretærte er altid gangbar og jeg har en ide om at prøve at sylte nogle af dem. Mine pærer er ret store, men lidt grove i skrællen, de smager og dufter godt –
Jeg har brugt at bage en del sammen med rodfrugter i ovnen, det er de gode til.
Jeg vælger også en lidt grov frugtgrød/kompot i denne uge.
Jeg synes klart at man skal bruge det man har mulighed for – hvis du ikke har pærer, så har du måske mulighed for at plukke en pose æbler (hos nogle du kender eller ved offentlig vej) – Brug dog muligheden når den er der <3
Farsbrød m stegte pærer – ovnkartofler
Der laves et farsbrød af 4-500 g flæskefars, 1 lille revet løg, salt og peber, 2 spsk hvedemel, 1 æg og ca 1 dl vand – øverst lægges 3 skiver bacon.
Resten af bacon klippes i tern og blandes med 3 store grove pærer i tern( mine er IKKE skrællet), lidt grov peber , og revet skal af 1/2 citron. Blandingen lægges i fadet ved siden af farsbrødet.
Sådan ser det ud
Kartofler fra i går blev skåret i stykker, sprayet med olie (jeg bruger rapsolie i en sprayflaske) og lagt i air-fryeren i 20 minutter ved 190 grader (de kan også lægges i ovnen)
Nogle grøntsager fra i går blev varmet op og serveret til da JEG gerne vil have grøntsager.