Hjemmebagte rugbrød

Disse rugbrød er lavet af en bageblanding fra LIDL –
Deres bageblanding indeholder ALT og  er af en kvalitet JEG vil spise –
Det er nemt at gå til og jeg bruger 2 poser (2 kg) af gangen
Der skal kun tilsættes vand og røres til en klistret dej – ca 1,3 liter vand til 2 kg mel-27535076_1532660730163354_312914681_oblanding –
Herefter hældes det i smurte forme (jeg bruger silicone-former) 3/4 fyldte  –
Hæver til de når kanten –
Sættes i 180 grader varm ovn og mager 1 time – 1 1/4 time –
De skal være gennembagte og lyde hule –
Tages ud og køler af pakket ind i viskestykker.

 

Pandekager

Når vi laver pandekager bliver der lavet en stooor stak –
De laves når der er mælk der er ved at blive for gammel –
1-1,2 l mælk-
5-(6) dl hvedemel –
5-6 æg efter størrelse –
1/2 dl olie, 1 drys salt, evt lidt sukker og vanilje (vi bager dem uden, da nogen ofte bliver brugt til madpandekager, og de bliver søde nok når der kommes syltetøj på)
Når stakken er bagt pakkes de fleste til fryseren i pakker med 12 i hver –
I dag blev der 3 pakker til fryseren + en mindre stak til at spise.

Gule ærter (genvejsmodellen), hjemmebagt rugbrød og pandekager

Gule ærter- er ofte noget med en kæmpegryde, saltet flæsk og pølse, og ser man på nogle gamle opskrifter starter det med en sprængt gås, og jeg tror også DET vil smage godt. Jeg kan nu godt lide den lidt sundere udgave der ikke tager så lang tid, er billig at lave og frem for alt kan laves i mindre portioner, jeg skal jo ikke bespise en “halvstor spejderlejr”. Så her er vores genvejs-gule ærter:

1 l vand

Knap 1 l suppeurter ( jeg brugte 1 stor kartoffel, 1 kæmpestor porre, 1 persillerod og 2 gulerødder og 1 pastinak) Alle grøntsager blev ordnet og snittet i tern. –
Jeg synes man skal kigge i grøntsagsskuffen, og tage de dele der skal bruges først
(man kan bruge, kartoffel, selleri, pastinak, persillerød, gulerødder, jordskokker, løg, porre og forårsløg)
Boullion-pulver eller tern. Jeg bruger en vegetarisk grøntsagsboullion i pulverform, den køber jeg hos en grønthandler med “anden etnisk baggrund”, de har nogle fantastiske varer og et spændende udvalg, Det kan købes hos nogle supermarkeder men koster mere end hos købmanden. ” almindelige terninger kan gøre samme gavn, men hvorfor ikke prøve noget nyt??

200 g “Møllerens gule ærter”

500 g kogt medisterpølse (Jeg tog en pose,  der var kogt, i fryseren.  Jeg køber en pakke med 2 kilo af gangen, så koger jeg den op ,køler af og fryser ned. Den kan så bruges som i dag eller brunes på panden til stegt medister) . I dag skal den bare tø op, men man kan da varme den.
Vi  er begyndt at tage skindet af den kogte medister og skære stykkerne igennem.

Jeg koger grøntsagerne i boullion i ca 10 min, #  tilsætter de “gule ærter” under omrøring, nu skal de koge svagt til det er jævnet og “ærterne” er kogt ud – ca 10 min. og maden er færdig.

Vi får de Gule Ærter serveret med kold kogt medisterpølse og en god sennep, har man en almindelig stærk sennep, så prøv at røre lidt honning og måske lidt kanel i, vi fik det på Bornholm og det smagte godt.

HVIS man ikke kan lide gule ærter kan man følge opskriften til # –
Så kan det spises som genvejssuppe, der er bedre og billigere end frossen suppe.

27484899_1532660743496686_1345753209_o

Flæskesteg-burgere

Burger med flæskesteg skal være med sennepsdressing, hjemmestegt flæskesteg, rødkål og agurker – herudover vil vi gerne have salat i -KETCHUP OG REMOULADE er udelukket – det hører til hotdogs 😀
Sennepsdressing:
1/2 mayo og 1/2 græsk yoghurt røre og smages til med kraftig sennep (skal smages men ikke bide på tungen)
Boller varmes (vi bruger grove rug-burgere) flækkes og der smøres dressing på begge dele –
Så lægges tyndt skåret skinkesteg, rødkål og lidt agurker, låget lægges på og server27484681_1531701113592649_784937049_o

Madplan for uge 5

Da min mand og jeg er alene hjemme først på ugen, får vi man-tirsdag noget sønnen ikke bryder sig om. Senere på ugen får vi rugbrød  til aftensmad + et par andre retter han kan lide.
Næste søndag får vi pandekager og der laves nok til en gang madpandekager i næste uge (der  pakkes 1o pandekager ind og fryses ned).

Mandag…………Gule ærter

Tirsdag………….Biksemad m spejlæg

Onsdag…………Kold kartoffelsalat, ristede pølser.

Torsdag………..Henter smørrebrød i den lokale brugs (torsdagstilbud)

Fredag………….Pastaret med rejer og krebsehaler

Lørdag…………Kogt hamburgerryg m grøntsager

Søndag…………Pandekager + rugbrød m æg,tomat og kogt hamburgerryg

Madplan for feb 18 ( uge 5-6-7-8)

Da du har pålæg og masser af kød og lidt grøntsager har jeg lavet en indkøbseddel til hver uge baseret på at du hæver 250 kr hver uge og lægger dem i pungen DET er dit husholdningsbudget de næste 4 uger så glem at du har et hævekort.
Hvis du handler 1 gang om ugen fristes du ikke så tit og du sparer tid og penge – hvis du ser på priserne og er fornuftig i dine valg er der penge til hver uge at tage en pose frugt  med hjem
Hvis det passer bedre med din uge kan man altid bytte om på dagene inden for samme uge, da der jo er handlet ind til det på en gang 🙂
1  gang om ugen skal du bage hvede/franskbrød 3 stk – du kan vælge at sætte nogen som boller (1 kop te og nybagte boller er billigt men giver lidt ekstra hygge)

Morgenmad er: Hvad der er  feks.  Havregryn, brød m syltetøj og pålæg eller marmelade.

Frokost er rugbrød m pålæg og rester fra dagen før, gulerødder og du kan købe en agurk til forandring.

Så kommer  vi til aftensmaden: Du starter med at tage en pose/boks og kalder det for biksemadsbøtten – heri kommer du skæve ender af steg, hamburgerryg og hvad du ellers vil have i biksemad), gør dig selv en tjeneste skær alt i 1×1 cm stor stykker efterhånden.

Brug rester af aftensmaden til pålæg (stege, kyllingelår, frikadeller, farsbrød osv)

Uge 5
Kig i nettos og de øvrige reklamer – Nettos sukkerfri saft er udmærket og billig, den første uge skal du handle i Netto – der er et par tilbud du får brug for :
Skovmandsbrød til 9 kr (køb 2 eller 3) (27 kr) læg 2 i fryseren og tag dem op efterhånden.
Køb 2 l kakao Koster 5 kr stykket (bare til lidt ekstra hygge feks. de dage hvor der er frisbagt brød 10 kr)
Ostetopping til 5 kr Køb 2 stk (10 kr )
1 net med løg (8 kr )                                                                                                55
Så du skal købe:  mel (bag franskbrød) (8 kr) + 1pk kærgården (billige proodukt 15 kr)+ 1 fl olie (10 kr) + 2 pk gær  (5 kr) + 2 ds tomater  (10 kr) + 5l mælk  (40 kr) + 2 fl sukkerfri saftevand (16 kr) + 2 kg gulerødder (10 kr)  + 2 poser kartofler (20 kr) +  2 poser pastaskruer (10 kr) ialt 209 kr
Disse ting skal du bruge næsten hver uge der er så i denne uge er der 41 kr tilbage hvis der mangler toiletpapir, kaffe osv. det vil ikke være de samme ting du behøver  hver uge men mange ting går igen – du skal ikke købe noget du har i forvejen.
Mandag = Brændende kærlighed  (brug  2 pk bacon ,er det skiver skærer du det i tern)

Tirsdag = Pasta m kødsovs (https://billigeopskrifter.dk/sugo-a-la-berit-m-pasta-salat/5250) Husk at frys ned i 3 dl  og 6 dl resten spises i dag tirsdag.

Onsdag = Hakkebøf (tag 2 pakker oksefars ca 1 kg) kog kartofler til 2 dage med skræl Pil dem til i dag gem resten til i morgen

Torsdag = Kyllingelår = Kan lukas lide <3 Kartofler fra i går skæres i halve  med skræl – blandes i en pose med 2 spsk olie og lægges på bagepapir i ovnen ved 200 grader vendes  efter 15 minutter og steger til de er gyldne.

Fredag = Medisterpølse m nogle grøntsager 1/2 pose fra frost og kartofler

Lørdag = Ribbensteg m babygulerødder 1/2 pose  og kartofler Læg rester i fryseren i “bøtten” til biksemad senere.

Søndag = Lav en stor pizza i bradepanden (brug de 3 dl kødsovs fra tirsdag,  1 håndfuld skinkestrimler og lidt pebberoni fra fryseren

De næste 3 uger får du om et par dage. skal liige have overskud men de er lavet –
hvis du mangler en opskrift så sig til

Så fortsætter jeg lidt:

Uge 6
Denne uge skal du købe næsten som i sidste uge
2 x Rugbrød  (20kr) + mel (bag franskbrød) (8 kr) + 1pk kærgården (billige proodukt 15 kr)+ 1 fl olie (10 kr) + 2 pk gær  (5 kr)  + 5l mælk  (40 kr) + 2 fl sukkerfri saftevand (16 kr) + 2 kg gulerødder (10 kr)  + 2 poser kartofler (20 kr)  + 1 kg ris  (10 kr) + 1 spidskål/hvidkål ( 15 kr) + 1 pose pommes frites (10 kr)  ialt 169 kr   = 81 krone tilbage til øvrige indkøb
Mandag = Gullash m ris  (du har en pose i  fryseren)

Tirsdag = Karrykål m rugbrød (brug 1 pakke oksefars + spidskål/hvidkål)

Onsdag = Pommes frites og pølsestykker

Torsdag = Koteletter (kog kartofler til i morgen også)

Fredag = Skinkefrikasse m kartofler (kartoflerne kan varmes i kogende vand + skinkestrimler + broccoliblanding fra fryseren)

Lørdag = Små farsbrød med pasta og revet gulerod (tag 1 pakke oksefars – lav små farsbrød og rul ent stykke bacon omkring) – steg dem i ovnen.

Søndag = Hamburgerryg – brug 1/2 pose minigulerødder til samt kartofler (husk biksebøtte)

Uge 7
Du skal handle igen
2 x Rugbrød  (20kr) + mel (bag franskbrød) (8 kr) + 1pk kærgården (billige proodukt 15 kr)+ 2 pk gær  (5 kr)  + 5l mælk  (40 kr) + 2 fl sukkerfri saftevand (16 kr) + 2 kg gulerødder (10 kr)  + 2 poser kartofler (20 kr)  + 1 ps pasta  (5 kr)+ 1 pose løg hvis du mangler (8 kr)+ 1 glas rødbeder (8 kr)+  10 æg til feks madpakken  (15 kr) ialt 180 kr  Så er der 70 kr tilbage til øvrige indkøb.
Mandag = Hakkebøf m løg – tag ca 1 kg oksefars i fryseren (lav kartofler til i morgen)

Tirsdag = Biksemad m rødbeder  ( brug biksebøtten fra  fryseren og kartofler fra i går)

Onsdag = Boller i karry m ris og revet gulerod  (1 x  flæskefars)

Torsdag = Frikadeller m kartofler og rødbeder  (1 x flæskefars) kog kartofler til i morgen

Fredag = Pølser m kold kartoffelsalat   (pølser efter eget valg i fryseren)

Lørdag = Millionbøf m spaghetti  (brug en pakke oksefars)

Søndag = Cuvette m grønne bønner og gulerødder  fra fryseren + kartofler

uge 8
Der skal handles igen
2 x Rugbrød  (20kr) + mel (bag franskbrød) (8 kr) + 1pk kærgården (billige proodukt 15 kr)+ 1 fl olie (10 kr) + 2 pk gær  (5 kr)  + 5l mælk  (40 kr) + 2 fl sukkerfri saftevand (16 kr) + 2 kg gulerødder (10 kr)  + 2 poser kartofler (20 kr)  + 1 kg ris  (10 kr)  + 1 glas kartofler (6 kr) =     ialt 150 kr denne uge er der 100 kr tilbage til øvrige indkøb
Mandag = Krebinetter m grønt    (brug en pakke flæskefars)

Tirsdag = Bag pølsehorn  (tag pølser efter eget valg , ikke for tykke) resten bruges til madpakker

Onsdag = Svinekød i karry m ris   (brug småkød fra fryseren og put gulerodskiver i)

Torsdag = Forloren hare  (brug 1 pk oksefars + 1 pakke bacon)   kog rigelig med kartofler

Fredag = Stegte frankfurtere med ovnstegte kartofler  – Brug franfurtere fra fryseren

Lørdag = Ribbensteg , hvide og brune kartofler – brug et glas kartofler til brunede kartofler.

Søndag = Glaseret  hamburgerryg m grøntsager  (brug 1 pose fra frost og hvide kartofler.
Husk at lægge i fryseren, både rester og i biksebøtte Vi får normalt biksemad hver 4. uge.

 

 

 

 

 

Indbagt laks, stuvet asparges og “krydderrystede” kartofler

Middag på 20 minutter – alt kan laves mens butterdejssnitterne er i ovnen 😀

Laksen i butterdej er købt i REMA 1000 (200 grader i 20 minutter) –

Kartoflerne var færdigkøbte kartofler fra køledisken i REMA 1000 –
De blev lagt i  knapt 1 dl kogende vand, låg på og når de er gennemvarmet hældes 1/2 dl hakket krydderurter på og de rystes et par minutter uden låg, så er vandet væk og der drysses med lidt salt/peber.

Stuvet asparges laves af 1 dåse asparges. –
Sovsen laves af vandet fra dåsen og asparges tilsættes og varmes igennem.

Her serveres lidt salat og avokado i skiver til

27335821_1528637867232307_2008216167_o (1)

Fuldkornspasta/nudler m røget laks

PASTARET m. RØGET LAKS:
Det grønne skæres med en kartoffelskræller af en squash og det halve strimles og lægges i vand (det krøller som gavebånd hvis de er tyndt strimlet + bruges til pynt) –
Den anden halvdel + 1/4 af squashen hakkes fint, ligeledes hakkes 1 lille løg og 1 rød peber.
(resten af squash  har jeg revet og lagt i fryseren- kan bruges til squashfrikadeller eller som fyld i kødsovs, det jævner og ingen kan se det) –
2 fed hvidløg pilles og hakkes fint –
1/4 l fløde måles af (madlavningsfløde er fin) –
1/4 DL citron måles af (måske mindre) –
300 g pasta (her fuldkorns-nudler) koges mør men ikke blød, og vandet hældes fra (TAG 1 DL FRA)
150 g røget laks strimles og gemmes til sidst (lakserester pilles i småstykker)

1 spsk olie varmes og hvidløget svitses lidt, hvis der er olie på panden hældes det fra og NU tilsættes resten  af grøntsagerne (her en stor dyb tallerken squash, løg, peberfrugt og grønt fra squash )–
Pasta-vandet tilsættes sammen med citronsaft (kun 1/3 først) –
Fløden tilsættes og det koger op –
Pastaen tilsættes og varmes igennem og smages til –
Anrettes med de resterende grønne strimler + strimlet laks

27266063_1527015064061254_1552691510_o

Kylling, salat og kartofler fra ovnen

Jeg har købt store chunky kartofler i en ligtudgave (mindre olie) i LIDL
De skulle i ovnen i ca 35 minutter så de fik den ene halvdel af ovnen –
Kyllingen fik den anden halvdel efter at være krydret med et blandingskrydderi m paprika –

Så jeg startede med en 200 grader varm ovn –
Satte kyllingen ind og efter ca1/2 time kom kartoflerne ind –
Da kyllingen var mør fik kartoflerne 10 min. v 220 grader.

Spidskålssalat:
Tyndt skåret spidskål, groft revet gulerod blandes tilsættes skåret agurk og grønne ærter  fra frost.
Dressingen var græsk yoghurt rørt m blandingskrydderi (som på kyllingen) + sød chilisovs

Der var et par frikadeller til manden fra i går da han ikke bryder sig om kylling m ben i.

Her serveres sukkerfri saft og vand til maden – selvfølgelig tager vi af og til en øl (gerne tjekkisk) eller et glas vin men ikke til hverdag  😀

27335478_1526038964158864_301450593_o

Kyllingefrikadeller, grønt og kartofler

Kyllingefrikadellerne er fra REMA og de skal blot steges.

Grøntsagerne er porrer, gulerødder og rød peberfrugt –
de er vendt på panden – tilsat 1 dl vand og dampet næsten møre –

Hertil serveres  bearnaisesovs i light-udgave
1 pulver røres i vand og koges op, tilsat 2 spsk letmælk til sidst.

27144750_1525140210915406_1636057412_o