I nogle gamle kogebøger fandt jeg en opskrift på nogle gamle hvedeboller.
Opskriften er fra min mands bedsteforældres tid, den var håndskrevet og på det tidspunkt den blev nedskrevet er den beskrevet som “gammeldags hvedeboller” så opskriften må være gammel – Så den skulle vi prøve og DEN ER GOD.
Det er en stor portion – man kan jo dele den eller som her fryse nogle til senere.
Gammeldags hvedeboller:
200 g gær
1 liter lunken vand
350 g margarine
4æg
10 g salt
35 g sukker
2000 g hvedemel (
måske lidt mere er der skrevet i opskriften)
æggestrygelse
Sådan står opskriften – ikke mere !
Jeg rørte gæren ud i lunken vand og tilsatte resten under æltningen.
Margarinen skar jeg ud i små klumper og æltede i undervejs – det blev en STOR klump dej – der var dejlig blød.
Jeg lod den hæve i en balje til dobbelt størrelse.
Jeg formede så 65 boller og et STORT fletbrød, og lod dem hæve til dobbelt str.
Bollerne bagte jeg ved 210 grader i ca 13 minutter –
Brødet kom ind til sidst og fik ca 25 minutter.
Det blev lækkert både brød og boller, så der var nogle andre opskrifter,
dem prøver vi en anden gang.
Bollerne frøs jeg ned i poser med 6 stk i hver, der kom 8 poser i fryseren – brødet delte jeg på midten og det halve blev frosset – så er der 1/2 brød og 17 boller i en kurv på bordet – DET skal vi nok få spist i weekenden 😀