Gode boller (fødselsdagsboller)


Disse boller er bløde, hvide og lækre – BESTEMT ikke fuldkorn m kerner – men en gang imellem må man altså godt nyde disse gammeldags boller 😀
Til en kop te/kaffe er de gode en gang imellem  (til hverdag fortrækker jeg nogle med gulerødder og græskarkerner)

Denne opskrift er fra en gammel kogebog (opskriften er  omkring 100år gammel – men den virker stadig)
Der bliver 16-20 boller af denne portion (alt efter str)

200 g smør
1/2 liter mælk
2 pk gær
1 dl sukker
2 æg
900 g hvedemel – måske lidt mere, dejen kan optage lidt mere eller mindre
æg til pensling

Smelt fedtstoffet og tilsæt mælken – lad den blive fingervarm. (Du skal kunne mærke med en lillefinger at den er lun ikke varm)
Udrør gæren heri.
Det ser nu sådan ud

Tilsæt sukker og sammenpisket æg.
Kom det meste af melet i  og slå dejen sammen med en ske.
Dejen er godt klistret – det skal den være – men man kan komme lidt olie på hænderne så er den til at røre ved.
Stil dejen til hævning på et lunt sted med en omvendt skål  over (Her bruger jeg plastikfilm)
i  MINDST en halv times tid, jeg lader min stå en times tid – klumpen må godt blive dobbelt så stor (det afhænger meget af temperatur)

Jeg har lettet halvdelen af filmen så dejen kan ses.

Form dejen til boller – godt med mel eller lidt olie  på hænderne, og sæt dem direkte på bagepladen med bagepapir.
Sådan se det ud inden de kom i ovnen

Lad dem efterhæve i 10 min. Pensl med æg og bag ved 200 – 225 grader i 12 -18 min.(HUSK ovne er forskellige, så kig til dem)
Således så de ud da de var færdige – JEG fik 24 stk

og der var en lille smule dej tilbage – den trykkede jeg ud på bagepapir til en lille PIZZA , på størrelse med air fryeren –
Der blev smurt ketchup på og lagt tomatskiver ovenpå – øverst kom lidt ostetern og der drysses lidt krydderi m tørrede krydderurter øverst
Den kom i fryeren i 12 minutter ved170 grader.



Comment 0 Replies

Your Information