Boller i karry

Denne opskrift er fra min gamle kogebog, hvor der er skrevet opskrifter ind med hånden.
Damen der har haft den døde for 34 1/2 år siden så gammel er den.

BOLLER I KARRY:
500g kalv og flæsk (hakket 2 gange)
1 dl hvedemel
1 æg
! revet løg
salt og peber (der skal mere til end man tror)
1/4 l mælk
Alt røres GODT og stilles i køleskab 1 times tid (sparer man på mælken kan ventetid springes over)

1 gryde  med vand bringes i kog og der sættes små kødboller (ligesom til frikadeller) i vandet, de koger ca 5 minutter – tages op og der sættes flere over. suppen sies og bruges til karrysovsen.

Karrysovsen:
25 g smør smeltes og 1 stor spsk karry svitses – 2 spsk mel tilsættes og piskes nu med suppen til sovsen er jævn – smag til med salt og peber.

Sovsen hældes over kødbollerne og de varmes forsigtigt.

Serveres med kogte ris og gnavegrønt.

IMG_2710

 

Tortillas med salat

Tortillas er der lidt take away over.
Fordel nr 1…. det er hurtigt og nemt
Fordel nr 2…. de fleste børn kan lide dem incl. de unge mennesker.
Fordel nr 3…. der kan bruges mange rester (er derfor billige)

Tortillas købes færdige i pakker med 6 store eller 8 mindre,
min var en pakke med 6 store fra rema 1000.

Der skal en krydret sovs + lidt kød + lidt revet ost i hver “pandekage”, det kunne også være en rest godt krydret tomatsovs med ekstra grønt og revet ost, eller en krydret grøntsagssovs og revet ost (men så ville en kødelsker her i huset mangle noget 😉

Kødet her var i dag skinke i tern, 200g rækker til 6 stk.
Revet ost kunne have været fra fryseren, men var en pose fra Rema
Grøntsagsblandingen skal krydres ret meget – det er den der giver  smag. Jeg brugte 1 hakket løg – 2 forårsløg i ringe – 5 små tomater fra drivhuset – 2 små ufo-squash fra vores have (de er 5cm i diameter).
Alt blev hakket og svitses i ca 5 min, der blev krydret med salt, peber, lidt knust chili, og 1 spsk chilisovs.
her i grøntsagssovsen er der mulighed for at finde rester frem fra grøntskuffen – de fleste grøntsager kan anvendes, hvis de er fint snittet.

Så fordeles et par spsk grønt, et par spsk kød og lidt revet ost på alle “pandekager”, de rulles stramt, lægges tæt og drysses med lidt revet ost.
Sættes i ovnen i 10-15 minutter ved 180 grader.

Blev serveret med en salat med rå blomkål og citron + ekstra chilisovs

IMG_2706

“Nutella”kage

Denne kage minder om en brownie – den er hurtig jeg bruger  1 skål, skålen fra min vægt og 1 kasserolle og en bradepande til form.

Jeg starter med at tænde ovnen på 180 grader –
så vejer jeg af i skålen
5 æg
250g sukker

Så vejes i vægtskålen:
150 g mel
2 tsk bagepulver
2 spsk kakao
3 tsk vanillesukker

I kasserollen smeltes:
200 g smør/margarine
1 stor grydeske  “nutella” ca 75-100g

æg og sukker piskes GODT, det tørre blandes i skiftevis med smør/nutella-blandingen.
Jeg tilsatte 100 g hakket chokolade (men ikke nødvendig)

skal så bages i en bradepande ved 180 grader ca 35 minutter-
Dette er 1 stor kage
halvdelen kan bages i en mindre form eller som muffins – de skal så nok kun have ca 20 minutter

IMG_2708

 

Pastaskruer m. kødsovs og melonsalat

Dagens ret blev pastaskruer m. kødsovs og da vi krydrer godt fik den følgeskab af en melonsalat.

MELONSALAT:
Denne salat er god i sommervarmen,
er blot melontern fra 1/2 honningmelon – 1 smule friskhakket persille og nogle tomattern (vi har mange tomater fra vores drivhus nu)
HER behøves ingen dressing – den modne melon safter rigeligt og der kommer væde fra tomaterne.

PASTA:
koges i rigeligt saltvand som beskrevet på posen – mine 12 minutter.

KØDSOVS:
1 meget stort hakket løg og 2 fed hakket hvidløg kommes i 2 spsk smeltet smør, sammen med 2tsk tørret basilikum – 2 tsk paprika – 1 tsk salt – lidt peber og 2 spsk chilisovs –
når det er brunet tilsættes 200g hakket oksekød og det hele svitses – tilsættes så 1/2 dl tomatkoncentrat og 2 dl vand –
småkoger 15 minutter – færdigIMG_2704

Rugbrød m. bøf og spejlæg

I dag var det kun min mand og jeg der skulle have aftensmad, så vi fik  Hjemmebagt rugbrød m. bøf og spejlæg.
Det er faktisk rigtig god mad der er let at lave og det mætter de fleste.

Lidt salat på en tallerken og 1-2 stykker godt rugbrød –
herpå lægges en aflang hakkebøf (skal steges men ikke være tør)
ovenpå lægges et forsigtigt stegt spejlæg –
Server med salt og peber og lidt godt at drikke.

Spejlæg:
smelt en spsk smør på panden og skru HELT ned –
æggene (her 3 store friske landæg) hældes forsigtigt på og står til æggehviden er stivnet – jeg dækker bord imens – DET SKAL GÅ STILLE OG ROLIGT så får man fine hvide blanke spejlæg.

IMG_2700

Madplan for uge 32

I denne uge får vi de Tortilla-Wraps, vi sprang over i sidste uge.
Vi skal have boller i karry (er et ønske), da det er længe siden vi har fået frikadeller, har jeg bestemt det også.
Jeg skal finde tid til at bage et par rugbrød OG nogle boller –
(de forsvinder bare lynhurtigt) 😉

Mandag —————Frikadeller

Tirsdag—————–Lasagne

Onsdag—————–Tortilla-Wraps

Torsdag—————–????????????

Fredag——————Boller i Carry

Lørdag——————Flæskesteg

Søndag——————Rester – har en del mindre rester (da vi skal have lavet gulv i soveværelset, VED jeg, vi gerne vil have noget nemt).

I denne uge skal jeg have lidt frugt og grønt – kører nok en tur til LOLLE-FRUGT – det er et fantastisk sted – der har nogle gode varer, der veksler med årstiden. (jeg lægger et billede op, når jeg har været der). Kødet til denne uge er i fryseren. Jeg skal have lidt pålæg (en krydret spegepølse + en god kødpølse at skære af ). 🙂

KOTTELETTER MED RIS, ÆRTER OG PAPRIKASOVS

KOTTELETTER:

I dag var kotteletterne nogle skiver af svinekam uden svær der blev paneret i æg og rasp og derefter stegt i halvt olie/smør.
Når der er tilbud på svinekam køber jeg rigeligt – noget skæres i skiver og fryses, andre stykker fryses i stykker på ca 1,5 kg – ofte køber jeg 2 hele kamme , så steger jeg 1 hel svinekam og lægger den i fryseren i stykker på ca 1 kg (hurtig mad til middag, til sandwich eller til frokostbordet)
som tilbehør fik vi kogte ris, ærter og salat.
Paprikasovs: 2 spsk smør smeltes og tilsættes 1 spsk hvedemel  og 1 spsk paprika – dette koges op med lidt vand og tilsættes lidt mælk og 1 spsk tomatkoncentrat (fra tube) – smages til med salt og peber.

IMG_2699

Bagedag

Rugbrød med bagepulver :
(det bliver faktisk godt og tager IKKE  lang tid)

750 g rugmel
150 g kerner/havregryn/frø efter smag
200 g hvedemel
2 tsk salt
7 tsk bagepulver (det er 7 tsk)
9 dl vand

Alt røres sammen, måske skal der 1/2-1 dl vand mere i –
det bliver en rørt blød dej, der skrabes op i to forme og sættes straks i en 180 grader varm ovn – i min ovn skal det bages ca 1 time (i en venindes 1 1/2) det skal lyde hult i bunden.

pakkes i et rent viskestykke og når det er svalet noget af i en plastikpose, derefter er det velegnet til frysning .
Det er nemt at skære MEN SKAL ligge til næste dag

IMG_2696

 

Pålægsboller:

Disse er gode til madpakker eller en hurtig god sandwich til aften.
Det er en rørt dej, der ikke æltes. Sættes blot med en lille grydeske på pladerne.

10 g gær
7 dl lunkent vand
700 g hvedemel (måske med fuldkorn)
3 dl havregryn
1,5 tsk salt
1 tsk sukker

Alt røres sammen og står og hæver til dobbel str.
Tages forsigtigt med en lille grydeske dyppet i vand, og sættes på bagepapir (jeg får 15 stk)

IMG_2697Bages ved 225 grader i ca 15-20 minutter –
Mine bliver rustikke boller med huller i, der kan bruges til det meste, pulled chicken – pålæg – sandwich med bøf, steg eller frikadelle 🙂

 

PASTARET med kødboller OG coktailpølser

Dette er en opskrift fra en der bor i Israel, da den har været offentligtgjort tør jeg godt bruge den.

DEN ER GENIAL 😉
Alt i en gryde – smager godt – kan laves uden kødet (men det er sønnens ønske )- kan tilpasses smag og hvad der er i køkkenet – ikke mindst, laves på ca 20 minutter og opvasken bliver ikke stor. –
JEG tror vi fejrer tirsdagen med en flaske rødvin <3

En lav flad gryde (hvis man ikke har en sådan skal man knække sin spaghetti).
Kig på billedet:
2 hakkede løg – Samme mængde spaghetti og friske tomater eks: 300 g pasta og 300 g tomater (overskud fra drivhus så forskellige slags) – et hjørne med salt, citronpeber, knust chili, 2 spsk tomatkoncentrat og hakkede krydderurter (her dild, koriander, grov persille og 1 tsk tørret basilikum da jeg ikke havde den frisk).
Her kunne så også tilsættes champignon, squash eller aubergine, men NEJ i dag skulle vi ikke være kreative (sønnens ønske 😉 ).
øverst lægges spaghettien og der hældes 1 – 1,2 l vand ved.
Bringes i kog og koger 15 minutter omrøres og serveres – smart.
De sidst 3 minutter tilsatte jeg 2 dl optøede kødboller og 350 g coktailpølser,
hold øje med det ikke koger tørt – så tilsættes en ekstra kop vand – mit gjorde det ikke, men jeg skruede også ned så snart det kogte.

Det første billede er af retten før kogning, det andet efter kogning,
jeg kunne tænke mig en variation af ristede champignon – forårsløg – lidt fløde og smuldret mozzarella.

IMG_2691 IMG_2694

 

Med hjemmebagte flutes og revet ost var det godkendt 😉

Noget om at opbevare og udnytte havens høst

Vi har i år ikke været så god til at udnytte vores lille drivhus eller vores meget lille køkkenhave. Normalt plejer vi at have flere grøntsager, men i år kom der både sygdom og et huskøb i vejen.
Vi har fyldt vandingskasserne i drivhuset, vi har lagt nogle kartofler og plantet noget salat og en bakke sommerporrer – derudover har vi lidt krydderurter. I drivhuset står  4 tomatplanter og de har en del tomater.
Udenfor står der nogle bøftomater der giver flotte tomater – de er ikke modne endnu, men det skal de nok blive.

I år har vi den udfordring at vi SKAL have fjernet grøntsagerne  sidst i august. Tomaterne får lov at stå længst muligt – så plukker jeg dem og lægger dem i en kurv med avispapir imellem og stilles mørkt. Her modner de så langsomt og skal blot ses efter hver uge for evt. dårlige tomater – de der så er rødmet tages fra med det samme og lægges  i en skål i køkkenet.
På denne måde har jeg tomater frem til ca dec.

Salaten plukker vi af hver gang vi er der, skyller den og lægger den i en boks i køleskabet (4-5 dage klarer den fint på denne måde).

Krydderurter klipper jeg, ordner og lægger i små lynlåsposer i fryseren.

Kartoflerne har vi gravet op efterhånden, hvis der er flere når vi nærmer os slutdatoen – graver vi dem op og stiller dem i et par spande i vores værksted.

Sommerporrerne er tynde nu, men når da at vokse en del endnu, så dem graver vi op og skærer dem i ringe til suppe senere.
Lige nu bruger jeg dem som forårsløg – den grønne del til pynt og den lyse del som løg eller dampet.

Lidt hindbær og jordbær har jeg plukket og det der ikke er spist, er blevet lagt i fryseren.

Her i vores “nye” hus er der nogle frugttræer og nødder, dem har jeg da tænkt mig at udnytte – en del kan sikkert spises hen ad vejen og noget kan komme i fryseren til vinterbrug.
Her er et par gamle æbletræer og et gammelt pæretræ. Der er blommer, og en del forkrøblede stikkelsbærbuske der har groet inde under en masse grønt, men der er en del stikkelsbær – de skal bare plukkes.
Derudover er der et stort valnøddetræ og der var flere hasselbuske, (hvor kun den ene har fået lov at overleve vores fældning).
Kvaliteten af nødderne kan man jo ikke se før senere men nødder er der da. Kun en enkelt hyld står tilbage, men den lader måske livet i næste omgang – nu skal vi først se hvordan det bliver, når der bliver ryddet op i haven.
Men da haven har passet sig selv i mange år, var alt jo vokset vildt og fyldt med vild tjørn og vildroser.  Det meste er nu fjernet med hård hånd, og der  skal sås græs til efteråret, så der bliver en græsplæne med enkelte træer omkranset af de store træer og syrener.
Så må vi se hvor meget køkkenhave der skal være – 😉